18 april 2024

Redaktionen

fredag, 20 januari 2017 15:25

300 bostäder byggs vid nya Rinkeby Allé

 

alt

Aktuella detaljplaner vid Rinkeby Allé och Rinkebysvängen innehåller närmare 300 nya bostäder samt lokaler och arbetsplatser, bland annat i två tornhus.

 

I februari börjar Stockholms stad ombyggnaden av Rinkeby Allé som byggs om till stadsgata med trottoarer, träd och cykelbana. Nya bostäder och arbetsplatser i området ingår också i projektet.

 

Rinkeby Allé planeras genomgå en omfattande ombyggnad till stadsgata med nya bostäder, entréer och gångbanor. En ny bro i öster binder samman det framväxande Stora Ursvik med Rinkeby.

 

Nya och ombyggda bostäder med nya entréer planeras i bottenvåningarna längs Rinkeby Allé. Framför garagen vid Visby- respektive Osbyplan placeras två tornhus. Aktuella detaljplaner vid Rinkeby Allé och Rinkebysvängen innehåller närmare 300 nya bostäder samt lokaler och arbetsplatser

 

Det övre garagedäcket omvandlas till bostadsgårdar som avslutas i söder med en lägre byggnad med tvättstugor, smålägenheter med mera.

 

I hörnan Rinkeby Allé och Rinkebysvängen föreslås ett högre hus och utmed Rinkebysvängen nya bostadshus ovanpå de ombyggda garagen utmed gatan.

 

Micasa planerar att uppföra cirka 60 vård- och omsorgsbostäder i hörnan Hjulstavägen och Rinkeby Allé.

 

Svenska Bostäder är byggherre för bostäderna längs Rinkeby Allés södra sida.

 

Bron till Stora Ursvik planeras av Trafikkontoret i Stockholms stad.

 

Byggherre för moskén vid Rinkeby Allé är Islamiska förbundet i Järva. Byggherre för mångkulturellt centrum på Rinkebysvängen norr om Rinkeby Allé är Islamiskt kulturcentrum.

 

Detaljplanen Kvarnfallet (Rinkeby Allé och del av Hjulstavägen) antogs den 27 oktober 2016. Byggstart sker under februari 2017.

 

Detaljplanen Kvarnseglet är på granskning den 14 december 2016 - 25 januari 2017.

 

Bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik byggs just nu, och planeras att tas i bruk under 2019.

fredag, 20 januari 2017 15:23

Bonava säljer i Tobaksmonopolet

alt

Bonava säljer fastigheten Tobaksmonopolet 3 inklusive byggrätt.


Bonava säljer fastigheten Tobaksmonopolet 3 på Södermalm i Stockholm till CA Fastigheter AB och Panorama Bostad AB. Försäljningspriset uppgår till 230 Mkr plus en tilläggsköpeskilling om maximalt 125 Mkr som utbetalas när ny detaljplan vunnit laga kraft. Fastigheten och projektet är en del av utvecklingen av Tobaksmonopolets kvarter och innehåller bland annat Svenska Tobaks f d huvudkontor kallat Tengbomshuset. Totalt medges en bostadsbyggnation om totalt cirka 10.000 kvm ljus BTA i två flerbostadshus om fyra respektive upp till 17 våningar. Byggstart beräknas kunna ske i början av nästa år.
    

– Förvärvet ligger helt i linje med vår ambition att ytterligare öka vår verksamhet i Stockholm. Projektet kommer att bli ett nytt landmärke i centrala Stockholm där vi hoppas kunna bidra med vår erfarenhet om utveckling av högkvalitativa bostäder. Vi ser verkligen fram emot att genomföra projektet och skapa fler bostäder på Söder, säger Johan Damne, vd CA Fastigheter.
    

Bonava har utvecklat Tobaksmonopolet 4 bestående av 91 lägenheter som färdigställdes under 216. Tobaksmonopolet 3 är den avslutande etappen i området.
    

– Försäljningen ligger i linje med vår strategiska förflyttning mot att erbjuda prisvärda boenden i olika upplåtelseformer som fler människor har råd att bo i. Tobaksmonopolet 3 är ett exklusivt projekt som vi är övertygade om att CA Fastigheter och Panorama Bostad kommer utveckla vidare på ett bra sätt, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef, Bonava.

alt

Genom en tredimensionell fastighetsbildning expanderar Kungsleden sitt kluster i stadsdelen Hyllie – nära Malmö Central och med goda kommunikationer till Kastrup och centrala Köpenhamn.


Kungsleden fortsätter att expandera sin fastighetsportfölj och stärker närvaron i sitt kluster i Hyllie i Malmö genom att förvärva en kontorsfastighet under bildande, belägen i Emporia köpcentrum. Säljare är Steen & Ström AB.
    

De kontorsytor som Kungsleden ska köpa omfattar 10.250 kvm och är idag en del av Steen & Ströms fastighet Malmö Marknadsplatsen 1.  Fastigheten genomgår för närvarande tredimensionell fastighetsbildning som planeras vara färdig senast under årets andra kvartal då även tillträdet ska ske. 
    

– Det är mycket glädjande att vi lyckats förvärva en attraktiv kontorsfastighet i bästa läge vid Emporia köpcentrum och Hyllie Station. Fastigheten utgör ett bra komplement till Kungsledens kluster i Hyllie och stärker vårt kunderbjudande i Malmö. Fastigheten är nästan helt uthyrd och vi ser fram emot att välkomna hyresgäster som Capgemini, Lantmäteriet, Peugeot och Atos Medical till oss, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO Kungsleden.
    

Genom förvärvet expanderar Kungsleden sitt kluster i Hyllie till en total uthyrningsbar area om cirka 50.000 kvm. I klustret ingår det nyligen uppförda parkeringsgaraget beläget i anslutning till Malmömässan som tillträddes i december 2016. Parkeringshuset har knappt 350 p-platser och hyrs av Malmö Kommuns Parkeringsaktiebolag.

fredag, 20 januari 2017 11:35

NP3 gör god vinst i Falun

alt

Fastigheten Majoren 1 utanför Falun blir en del av Svenska Handelsfastigheter, grundat av Lennart Sten, Thomas Holm och Johan Röhss i samarbete med Kåpan Pensioner.


NP3 Fastigheter har sålt Faluns största externa köpcentrum Majoren för 180 Mkr till Svenska Handelsfastigheter. Försäljningssumman överstiger senaste värderingen med 9 Mkr. NP3 köpte fastigheten från Vasallen 2012 för 146 Mkr och vinsten av försäljningen kommer att realiseras under första kvartalet 2017 i samband med frånträdet, som sker den 15 mars 2017.
    

Majoren ligger 3 km från stadskärnan på gamla Dalregementet längs med E16. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 11.869 kvm och det årliga hyresvärdet ligger på 14 Mkr. Bland hyresgästerna märks Rusta, Jysk och ÖoB.
     

– Avyttringen av köpcentrumet Majoren är en del i vår löpande strategiska portföljöversyn som syftar till att upprätthålla avkastningsnivån på vårt fastighetsbestånd, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

torsdag, 19 januari 2017 20:23

Castellum höjer igen

alt

Castellums vd Henrik Saxborn kan konstatera att förvärvet av Norrporten bidrog till att Castellum fick högre kvalitet i mer centrala lägen på tillväxtorter i Sverige och Köpenhamn, en förlängd snittiden på hyreskontrakten och en breddad kundstock genom en högre andel offentliga kunder.

 

Efter ett år med historiskt hög aktivitet, med förvärv för 29 Mdr kr och försäljningar för 7 Mdr kr, och med värdeuppgångar om 4,1 Mdr kr (1,8), redovisade Castellum en vinst efter skatt om 5,0 Mdr kr (2,9), motsvarande 21,20 k (15,24) per aktie. Detta bidrar till att bolagets styrelse, för 19:e året i följd, föreslår en höjd aktieutdelning om 5,00 kr (4,25) per aktie, motsvarande en ökning om 18 procent, att utbetalas vid två tillfällen med vardera 2,50 kr.

 

Nettouthyrningen under året uppgick till starka 178 Mkr (18) och totalt ökade hyresintäkterna till 4.533 Mkr (3.299), medan förvaltningsresultatet förbättrades med 9 procent till 2.065 Mkr (1.533), motsvarande 8,80 kr (8,11) per aktie.

 

Utöver årets förvärv och försäljningar genomförde Castellum ny-, till- och ombyggnationer för 2.119 Mkr (1 232), vilket bidrog till att portföljens värde ökade till 70,8 Mdr kr (41,9).

 

För att finansiera storförvärvet av Norrporten, med ett underliggande fastighetsvärde om 26,4 Mdr kr, genomförde Castellum dels en nyemission om 6,2 Mdr kr, dels en apportemission av Castellumaktier motsvarande ett värde om 3,1 Mdr kr.

 

Vid årsskiftet finansierades Castellums tillgångar om 78,3 Mdr kr (42,7) genom eget kapital om 29,2 Mdr (15,8), uppskjuten skatteskuld om 7,1 Mdr (4,3), räntebärande skulder om 38,5 Mdr (20,4) och övriga skulder om 3,6 Mdr (2,2).

 

Den genomsnittliga räntebindningstiden för krediterna uppgick till 2,4 år (2,5) och den genomsnittliga effektiva räntan var 2,6 procent (2,9.) LE

torsdag, 19 januari 2017 20:19

Lennart Karlsson avgår som vd för HEBA

alt

Lennart Karlsson har som vd förnyat HEBA:s fastighetsbestånd i betydande omfattning. Foto: Cato Lein

 

Lennart Karlsson slutar på HEBA efter snart tio år som vd i bolaget och han nyttjar sin avtalade rätt till direktpension. Karlsson kommer att vara kvar som vd till dess att en ny vd har tillträtt, vilket planeras ske under senhösten 2017. Rekryteringsarbetet har påbörjats.

 

Valberedningen har meddelat att den inför årsstämman den 3 maj 2017 kommer att föreslå Lennart Karlsson som ny styrelseledamot i HEBA. Beredningens fullständiga förslag till årsstämman kommer att meddelas i samband med kallelsen till årsstämman.

 

HEBA har under Lennarts Karlssons ledning utvecklats mycket positivt, inte minst när det gäller att genomföra strategin att förnya och utveckla HEBA:s fastighetsbestånd och han kommer att fortsätta leda HEBA:s vidare utveckling till dess att stafettpinnen kan överlämnas.

 

I en kommentar kan sägas att när Lennart Karlsson för nio år sedan, år 2008,  rekryterades som vd för HEBA, har bolaget starkt ökat sin nyproduktion av bostäder samt genomfört ett omfattande ROT-program. Denna omfattande  byggverksamhet har väl passat Lennart Karlsson som under drygt 15 år som vd för Akademiska Hus i Stockholm och då han under denna långa tid ansvarade för nybyggnation om cirka 13 Mdr kr.

 

Under sin tid som vd på HEBA har Lennart Karlsson lett nyproduktion och förvärv om drygt 1.000 bostäder. Bara under 2016 och i planerad produktion för 2017  har HEBA växt med drygt 500 lägenheter, dels i Norra Djurgårdsstaden, dels i Gubbängen. Nu färdigställs 184 lägenheter i Flemingsbergsdalen under 2016/2017.

 

Dessutom har HEBA nyligen tillträtt två nybyggda äldreboende i Farsta och i Sollentuna. I Tullinge kommer HEBA  att bygga 2 byggnader med totalt 155 lägenheter Därutöver har bolaget ett omfattande ROT-program i Västertorp och i Vällingby om 142 lägenheter.

 

Denna nyproduktion och detta ROT-program betyder rejält ökade hyresintäkter för 2017 för ett starkt HEBA. TM

torsdag, 19 januari 2017 20:11

Einar Mattsson bygger 100 borätter i Sätra

alt

Einar Mattsson säger att de 100 borätterna i Sätra ska vara färdigställda under år 2020.

 

Einar Mattsson förvärvar mark genom en markanvisning från Stockholms stad för att utveckla och uppföra 100 nya bostäder vid Björksätravägen i Sätra. Projektet är en del av ytterstadssatsningen Fokus Skärholmen. Inramningen blir naturskön då bostäderna ska byggas i nära anslutning till Sätraskogens naturreservat. Byggstart är planerad till 2019 och första inflyttning till 2020.

 

─ Vi var med och utvecklade Sätra då det byggdes på 1960-talet och har nyligen renoverat våra hus här. Med vårt långsiktiga perspektiv känns det stimulerande att bidra till nya årsringar i Sätras utveckling. Vi har just färdigställt ett hyreshus på Hammarbyhöjden intill ett naturreservat där mötet mellan natur och bebyggelse blivit mycket lyckat. De erfarenheterna tar vi med oss hit, säger Olle Berglund, affärsutvecklare på Einar Mattsson Projekt AB.

torsdag, 19 januari 2017 20:04

CBRE rekryterar Thomas Lindström

alt

                                                                                                                                      

CBRE Sweden har rekryterat Thomas Lindström (bilden t v) som Executive Director till Capital Markets. Han börjar den 1 februari och kommer närmast från egen verksamhet och var dessförinnan Managing Director och ansvarig för Norden på Carlyle Group.

 

– Thomas Lindström är en drömrekrytering för oss. Han har ett svårslaget CV och dessutom en personlighet som passar utmärkt in hos CBRE. Rekryteringen av Thomas är ytterligare ett led i utvecklingen av CBRE som den ledande fastighetsrådgivaren, säger Patrik Kallenvret, vd CBRE Sweden, i en kommenterar.

 

Vidare tillträder Mikael Fastén (bilden t h) som ny Head of Capital Markets på CBRE efter att nuvarande Head of Capital Markets, Daniel Andersson går vidare till annan verksamhet.

 

– Vi har i flera år kontinuerligt utvecklat vår Capital Markets. Utnämningen av Mikael Fastén innebär att vi tar nästa steg i denna utveckling. Mikael står för en enorm trovärdighet och kunnande kombinerat med ett starkt affärssinne, säger Niklas Samuelsson, vice vd CBRE Sweden.

torsdag, 19 januari 2017 12:12

SBB köper för 1,2 Mdr i Norge

alt

Ilija Batljan, vd SBB Norden.


SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) köper åtta samhällsfastigheter i Kristiansand och Bergen, Norge, för 1.207 Mkr (1.150 MNOK). Säljare är det norska börsnoterade fastighetsbolaget Entra ASA, Mosvold & CO AS samt Vico Naering AS.
    

Den norska portföljen har en total uthyrbar area om cirka 58.000 kvm med kommunala och statliga hyresgäster och en genomsnittlig avtalstid om cirka 11 år. Det totala hyresvärdet bedöms uppgå till 79 Mkr (75 MNOK).
    

I portföljen ingår en skolfastighet om 2.250 kvm som ska uppföras av Entra och tillträde för den nya skolan är beräknat till juni 2018. Transaktionsvärdet inkluderar köpeskillingen för den nya skolbyggnaden.
    

Samtidigt meddelar SBB har bolaget säljer tre kommersiella fastigheter över värdering i Nyköping för 60 Mkr.
     

– Vi är glada över att kunna fortsätta vår utveckling i Norge. Med förvärvet stärker vi vår position i Norge inom segmentet samhällsfastigheter, samtidigt som vi säljer några av de få kommersiella fastigheter vi har i beståndet, säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden.
     

Tillträde för de norska fastigheterna är beräknat till månadsskiftet mars/april 2017, medan fastigheterna i Nyköping ska frånträdas senast den 31 januari.

alt

                                                                                                                  
Cushman & Wakefield (CushWake) har anställt Karl Persson (bilden) till Capital Markets på Cushman & Wakefields kontor i Göteborg med syfte att bygga upp ett marknadsledande transaktionsteam. Han blir också medlem av Cushman & Wakefields svenska ledningsgrupp.
    

– Att göra en kraftfull satsning på Göteborgsmarknaden och logistiksegmentet är ett naturligt nästa steg för Cushman & Wakefield och ligger helt rätt i tiden. Med Karl Persson får vi nu en person med mycket gedigen erfarenhet och ett brett kontaktnät och vi kan därmed, med lokal förankring, skapa och genomföra affärer på ett för våra kunder utomordentligt bra sätt, samtidigt som vi får en stark bas att bygga vidare på, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.

 

– Under 2016 etablerade vi ju oss i Malmö genom rekryteringen av Mikael Stellinger som på kort tid tagit betydande marknadsandelar där, fortsätter han.

 

Karl Persson kommer närmast från en roll som chef för CBRE i Göteborg och vice vd för CBRE i Sverige. Dessförinnan var han Head of Capital Markets på JLL i Västsverige. Totalt har Persson nästan 20 års erfarenhet av transaktioner i Sverige med fokus på Västsverige och har årligen varit projektledare i ett stort antal transaktioner. Han är även en av de mest erkända rådgivarna i logistiksegmentet.

 

– Karl Persson har haft en avgörande roll i uppbyggnaden av både JLL och CBRE i Göteborg och har därigenom fått stor erfarenhet av ledarskap och av globala konsultföretag. Han kommer därmed kunna bidra starkt till den fortsatta utvecklingen av bolaget, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics.
    

Under fjolåret genomförde Cushman & Wakefield fastighetstransaktioner till ett värde om cirka 22 Mdr kr i Sverige och kapitalresningar om cirka 1,5 Mdr kr.