18 april 2024

Redaktionen

alt
Kommunalrådet i Nacka, Mats Gerdau (M), gör en provsprängning, som symboliserar den officiella starten av byggandet av 207 bostäder för studenter och unga i Ektorp. Han får hjälp av projektledaren, Anna-Maria Sjölin från ByggVesta.

 

 

alt

Marcus Svensson är vd för ByggVesta Development AB.

 

alt

Lägenheterna i Ektorp kommer att vara mellan 23 kvm och 70 kvm i storlek. Det planeras också för gemensamma studierum och entrélounger som ska kunna användas som gemensamma vardagsrum.

 

alt

Bostäderna ligger helt nära Ektorpsvägen och Värmdöleden.

 

alt

Bostäderna är samlade kring en innergård med odlingslotter.

 

Nu är byggandet av 207 bostäder för studenter och unga i Nacka, officiellt startat. Den 5 april tog kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), första spadtaget för projektet i Ektorp - där bostäderna ska uppföras.

 

Mats Gerdau är en av initiativtagarna till projektet och deltog också i en symbolisk provsprängning på plats.

– Jag är mycket nöjd med att kunna göra något stort för ungdomar. Vi har valt att uppföra ett campus för de boende, för trivselns skull, utvecklade han.

 

Han fick medhåll av Marcus Svensson, som är vd för ByggVesta Development AB, som är byggmästare för projektet.

– Bygger man för ökad trivsel så klarar ungdomarna sina studier bättre. Vi bygger en campusmiljö och bryr oss om att folk ska bo tillsammans, sa han.

 

Men det finns också andra fördelar med att bygga på outnyttjad mark i Ektorp.

– Det är jättebra att vi kan ta vara på mark som ligger så nära Värmdövägen, tillade Marcus Svensson.

 

ByggVesta fick uppdraget att bygga bostäderna efter att ha vunnit en tävling 2012, arrangerad av Nacka kommun. I tävlingen premierades det bästa helhetsförslaget för att skapa en sund miljö för studentboende. ByggVestas koncept: ”Live To Grow” gav företaget segern.

 

För att kunna söka och få en lägenhet när bostäderna är färdiga på våren 2019, måste man studera minst 15 poäng per termin eller vara forskarstuderande.

 

Lägenheterna kommer att vara 23 kvm – 70 kvm i storlek. Det planeras också för gemensamma studierum och entrélounger som ska kunna användas som gemensamma vardagsrum.

 

I närområdet finns butiker, affärer, restauranger och Nacka närsjukhus. Det tar 20 minuter att komma till Slussen med buss och cirka 15 minuter med bil.

 

När lägenheterna i Ektorp är färdigställda kommer över totalt 1.300 student- och ungdomslägenheter ingå i Live to grow by ByggVesta.

 

I 556 student- och ungdomslägenheter har hyresgästerna redan flyttat in, och förutom Ektorp är ytterligare 546 lägenheter just nu under produktion.

 

Husen byggs som energisnåla Egenvärmehus med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgänglig cykelparkering.

 

Fastigheten kommer att ägas av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta.

 

TM/Thomas Mattsson

 

torsdag, 06 april 2017 11:14

NP3 avtalar med Trafikverket i Gävle

alt
NP3:s logistikfastighet Näringen 18:8 på Redargatan 18 i industriområdet Näringen i centrala Gävle ska konverteras till kontorsfastighet. Hyresgäst blir Trafikverket som flyttar in på en yta av drygt 5.000 kvm i september 2018.


NP3 Fastigheter har skrivit ett sexårigt hyresavtal med Trafikverket om 5.065 kvm fastigheten Näringen 18:8 i Gävle. Det årliga hyresvärdet uppgår till 6,8 Mkr. Fastigheten, som Trafikverket kommer att hyra från och med den 1 september 2018, nyttjas i dag som logistikfastighet. NP3 kommer att investera cirka 65 Mkr i om- och nybyggnationer för att omvandla den till kontor. För att kunna genomföra projektet krävs en detaljplaneändring av fastigheten, vilket NP3 har ansökt om.
    

– Investeringen i fastigheten innebär en konvertering av en fastighet med lågt värde till en toppmodern kontorsbyggnad som betingar ett betydligt högre fastighetsvärde, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.
    

– Med Trafikverkets etablering är vi med i utvecklingen av Gävle Strand som är Gävles mest spännande stadsdel. Omvandlingen av fastigheten ligger i linje med bolagets värdeskapande affärsmodell där förädling av befintligt bestånd är en viktig del, säger Tove Wahlén, affärsansvarig Gävle.

alt
Det kinesiska fastighetsbolaget R&F Properties, noterat på Hongkongbörsen, tar över utvecklingen av CLS Holdings Vauxhall Square i centrala London

 

CLS Holdings har avtalat om att sälja bolagets stora utvecklingsfastighet Vauxhall Square i centrala London till det kinesiska fastighetsbolaget R&F Properties, noterat på Hongkongbörsen, för 157,77 MGBP (cirka 1,77 Mdr kr). Vid det senaste årsskiftet värderades tillgången till 100 MGBP (1,11 Mdr kr). CLS räknar med en försäljningsvinst om cirka 40 MGBP (cirka 448 Mkr) efter kostnader.

 

Inom Vauxhall Square finns planer på totalt 578 lägenheter i två torn om vardera 50 våningar, 33.000 kvm kontor, ett hotell med 186 rum, butiker, biopalats och ett vandrarhem.

 

I en kommentar till försäljningen säger Henry Klotz, styrelseordförande i CLS:

 

– Försäljningen av Vauxhall Square är en milstolpe i historien om CLS.  Efter att ha köpt platsen nästan för 30 år sedan och säkrat ny plan 2013 är vi glada att ha utväxlat ett kontrakt till ett pris över värderingen vid årsskiftet. R & F Properties har lång erfarenhet av utveckling bostäder och vi är mycket glada över att bolaget snart kommer att skapa en levande område med bostäder, kontor och butiker för att förbättra Vauxhall – ett område där vi behåller fastigheter, värda cirka för 330 MGBP, för långsiktigt innehav.

 

Han fortsätter:
– Vi har för avsikt att återinvestera vinsten i vår kärnverksamhet: högavkastande kontor med goda kapitalförvaltnings inom viktiga europeiska städer.

alt
Bostadsområdet Lappis får fler bostäder och ett nytt torg.

 

Nu står det klart att det är Arkitema och Fidjeland som tillsammans får uppdraget att gestalta de cirka 800 nya studentbostäderna som Stockholms studentbostäder planerar på Lappkärrsberget.

 

Utbyggnaden av Lappkärrsberget blir ytterligare en årsring i studentbostadsområdet, Campus Lappis.

 

Området byggdes under 1960-talet och kompletterades år 2000 med den halvcirkelformade fastigheten Fysikern. Totalt rymmer området idag drygt 2.200 bostäder, allt från korridorsrum till familjebostäder.

 

Med det nya tillägget blir det över 3.000 studentbostäder och en ny förskola i området. I arkitekternas uppdrag till arkitekterna ligger även att knyta ihop och tillgängliggöra de yttre miljöerna.

 

Byggstart för nyproduktionen är beräknad till 2017/2018. Redan under år 2019 beräknas inflyttning i första etappen.

alt
Den planerade grundskolan på Söderhöjden i Jakobsberg har ritats av Krook & Tjäder.

 

Järfälla kommun skriver ett avtal om markanvisning med Hemfosa Life Science AB för en ny grundskola med plats för 420 barn i Jakobsberg.

 

Den nya grundskolan (F-6) med fem våningsplan kommer att byggas på Söderhöjden i södra Jakobsberg. Skolan har även möjlighet att i ett senare skede utvecklas till högstadieskola. Skolan, som ska ha separat entré för förskoleklasserna, har också goda hållbarhetsambitioner med växthus och solpaneler.

 

I samband med att den nya grundskolan byggs finns planer på att göra om en närliggande grusplan till konstgräsplan samt bygga till omklädningsrum och servering för att planen ska kunna användas av föreningsliv och boende i närområdet.

alt

                                                                                                                         
Cushman & Wakefield (CushWake) förstärker transaktionsteamet i Göteborg genom rekrytering av Christian Örtengren (bilden). Tidigare i år anställdes Karl Persson till Göteborgskontoret med syfte att bygga upp ett marknadsledande transaktionsteam. Rekryteringen av Örtengren är således ett led i Cushman & Wakefields uttalade tillväxtstrategi.
    

Christian Örtengren anställs som projektledare inom Capital Markets och kommer närmast från en roll som transaktionsansvarig hos Willhem. Dessförinnan arbetade han på CBRE med både transaktionsrådgivning och fastighetsvärdering. Örtengren är utbildad civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola och tillträder sin nya tjänst den 1 maj.
    

– Efter ett mycket bra 2016 och en stark inledning på 2017 så fortsätter vi växa verksamheten inom Capital Markets. Göteborgsregionen är en stor och viktig transaktionsmarknad och med rekryteringarna av Karl och Christian är jag övertygad om att vi kan uppnå vår målsättning att kunna erbjuda våra kunder ett av marknadens bästa transaktionsteam, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.
    

Ifjol genomförde Cushman & Wakefield fastighetstransaktioner till ett värde om cirka 22 Mdr kr i Sverige och kapitalresningar om cirka 1,5 Mdr. Under första kvartalet i år har transaktionsteamet genomfört affärer till ett värde motsvarande cirka 5 Mdr kr.

alt
Wihlborgs kv Sirius i Nyhamnen, Malmös nästa stora utvecklingsområde.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med advokatfirman LA Partners om 650 kvm i kvarteret Sirius som byggs i Nyhamnen intill centralstationen i Malmö. LA Partners hyr idag 360 kvm i Börshuset som också ägs av Wihlborgs och ligger ett stenkast från Sirius. I januari 2018 flyttar de in på översta våningen i Sirius, i toppmoderna lokaler med egen takterrass.
    

– Advokatfirman LA Partners växer och vi är glada att fortsätta göra det tillsammans med Wihlborgs. Vi har suttit i Börshuset sedan 2004 och gradvis expanderat i lokalerna med hjälp av Wihlborgs. Nu tar vi nästa steg och i kvarteret Sirius är vi med och planerar förstklassiga lokaler anpassade till våra fortsatta behov på optimalt läge, säger Annika Edmén, advokatfirmans senast invalda partner advokat.
    

– Det känns bra att kunna fortsätta vårt goda samarbete med LA Partners. En av våra styrkor som stor aktör att just att vi kan erbjuda lokaler i närliggande fastigheter när hyresgästernas behov förändras, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

En kontorsvåning och ett par lokaler för butiker eller service i markplan är fortfarande lediga i kvarteret Sirius, men diskussioner pågår med flera intressenter kring dessa ytor.
    

Nyhamnen är Malmös nästa stora utvecklingsområde och närheten till centrum och stationen gör att området ibland kallas södra Sveriges mest centrala plats. Wihlborgs äger redan idag ett tiotal fastigheter i området och har en markreservation för ytterligare cirka 25.000 kvm kontor.

onsdag, 05 april 2017 10:36

AMF firar fem med malmgalleriorna

alt
AMF Fastigheter ska fortsätta att skapa attraktiva mötesplatser i sina gallerior i centrala Stockholm. Bilden visar Teatern, som samlar ett tiotal restauranger i Ringen centrum på Södermalm.


Mycket har hänt sedan AMF Fastigheter köpte Fältöversten, Ringen centrum och Västermalmsgallerian 2012. Under de senaste fem åren har galleriorna utvecklats till att bli viktiga nav i sina områden, med två miljoner fler besökare och 19 procent högre omsättning. Med utgångspunkt i det lokala fortsätter nu AMF Fastigheter att utveckla handelsplatserna för framtiden.
    

– När vi köpte de tre malmgalleriorna ville vi utveckla dem till platser där människor vill vara. Idag är handelsplatserna naturliga mötesplatser i sina respektive stadsdelar. Sedan 2012 har Fältöversten, Ringen centrum och Västermalmsgallerian utvecklats bättre än vi kunnat förvänta oss. Och tillsammans med Mood och Gallerian skapar vi ett starkt handelserbjudande i Stockholms innerstad, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.
    

Under åren har AMF Fastigheter skapat en bra butiksmix och ett attraktivt serviceutbud, arbetat för att öka trivseln och lanserat nyskapande mötesplatser såsom Teatern i Ringen centrum.
    

– Genom att utgå från det lokala har vi kunnat skapa ett innehåll som lockar de som bor, arbetar och rör sig runt våra handelsplatser. Idag är malmgalleriorna inte bara platser där man löser vardagens utmaningar, utan platser där man vill stanna till, säger Anders Pettersson, kommersiell chef retail på AMF Fastigheter.
    

Nu tar AMF Fastigheter nästa steg genom att ytterligare stärka den lokala kopplingen till stadsdelarna. Bland annat kommer Fältöversten att satsa på att öka folklivet på Erik Dahlbergsallén och Ringen centrum att erbjuda mer musik och konst.
    

– Vi ser att efterfrågan på platser för umgänge ökar. Vi kommer att fortsätta att satsa på mat och dryck, men vi tror också att nya samarbeten inom till exempel musik och konst kommer bli ännu viktigare i framtidens handelsplatser, säger Anders Pettersson.

alt

 Andreas Lindelöf, Victoria Ödmark och Lærke Hein.                                                                                                                                   



NREP har under de senaste två åren fördubblat sin personalstyrka till att omfatta 100 yrkesverksamma på sina lokala kontor i Norden och Luxemburg. Nu tillkännager fondförvaltaren ytterligare tre nyanställda till plattformarna Pelican Self Storage och UMEUS Studentbostäder samt till NREP:s interna utvecklingsteam.

 

Med mer än 20 års erfarenhet från olika positioner inom Skanska, både nationellt och internationellt, har Andreas Lindelöf anslutit till NREP:s Asset Management-team i Sverige. Han kommer att fokusera på ny utveckling, renoveringar och optimering av tillgångar främst inom bostäder och kommersiella strategier.

 

Vidare har Victoria Ödmark börjat på affärsområdet transaktioner och kommer initialt att fokusera på ytterligare en utrullning av bolagets self storage-koncept i Norden. Ödmark kommer närmast från Newsec Capital Markets, där hon var ansvarig för att hantera transaktionsprocesser för kunder.

 

Slutligen har Lærke Hein rekryterats till NREP:s studentbostadsplattform UMEUS, som chef för Concept & Development och Interim COO. Hon är social och kulturell entreprenör och öppnade för tio år sedan Karriere Bar i Köpenhamns meatpacking distrikt, vilket inspirerade en våg av entreprenörer att följa hennes ledning och omvandla området från sitt industriella ursprung till ett nav av gallerier, konst, mat och nattliv.

tisdag, 04 april 2017 15:48

Familjebostäder flyttar till Telestaden

alt
Familjebostäder flyttar till 5.000 kvm mitt i Telestaden. Cirka 100 av företagets medarbetare inom förvaltningsverksamheten flyttar samman från tre olika arbetskontor. Foto: Binge Eliasson


 

Familjebostäder flyttar i juni 2017 delar av sin verksamhet till Telestaden i Farsta. Telestaden är en ny stadsdel under utveckling av Rikshem och Ikano Bostad. 

 

Familjebostäder blir det första företaget att flytta in i Telestaden. En stor del av företagets medarbetare inom förvaltningsverksamheten flyttar samman från tre olika arbetskontor. Även bolagets besökskontor i Högdalen för hyresgäster i södra Stockholm får Telestaden som ny adress.

 

Lokalen är cirka 5.000 kvm och belägen mitt i Telestaden, Telias tidigare kontorsområde som utvecklas till en ny levande stadsdel i södra Stockholm.

 

– Telestaden har fantastiska förutsättningar att attrahera företag och organisationer av varierande karaktär. Vi välkomnar Familjebostäder in i området och arbetar för fullt vidare med att Telestaden ska bli ännu mer attraktiv för arbetsplatser, närservice, bostäder och skolor, säger Per Högdin, Telestadens projektchef.

 

– Vi har en stor andel av våra fastigheter och kunder i området, Farsta är verkligen Familjebostäderland! En samlokalisering i Telestaden av vår förvaltningsverksamhet på södra sidan är därför helt rätt både för våra kunder och för oss, säger Anette Sand, vd på Familjebostäder.

 

Utöver satsningen på ett varierat utbud av arbetarplatser och service vill Rikshem och Ikano Bostad bygga 3.000 nya bostäder i området.

 

– Vi är i en spännande fas nu. Uthyrningen av kommersiella lokaler är igång och vi ser fram emot att snart också komma igång med samråd för området, säger Per Högdin.

 

Familjebostäder är ett allmännyttigt bostadsbolag i koncernen Stockholms stad. Bolaget äger och förvaltar sammantaget 19.121 lägenheter och 2.252 lokaler. De kommande åren bygger bolaget minst 5.000 nya hyresrätter.

 

Familjebostäder etablerar sammantaget cirka 100 arbetsplatser i Telestaden. Förvaltningsteam från dagens arbetskontor i Högdalens industriområde och Perstorp Sköndal flyttar in tillsammans med medarbetare vid bolagets besökskontor vid Högdalens Centrum. Inflyttningen sker i 2 etapper under perioden juni-september.