19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 21 september 2016 10:55

Newsec får uppdrag av Technopolis i Göteborg

alt
Teliafastigheten i Gårda, Göteborg, byter namn till Technopolis Gårda.


Newsec har tecknat ett förvaltningsuppdrag med finska börsnoterade Technopolis, som därmed blir ny kund. Uppdraget innefattar kommersiell, teknisk samt ekonomisk förvaltning och avser fastigheten Gårda 13:6 och 13:8 i Göteborg, lokalt mer känd som Teliafastigheten.
    

Technopolis köpte tidigare i år fastigheten, som omfattar närmare 35.000 kvm kontorsyta, för 1.117 Mkr av Niam. Framöver kommer fastigheten att profileras under namnet Technopolis Gårda.
    

– Vi är mycket glada över att ha erhållit detta förtroende, och en ny kund i form, av Technopolis, som är en ny aktör på svenska marknaden men har lång erfarenhet av fastighetsägande med ett kundorienterat fokus, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management Sverige.
    

Newsec har förvaltat fastigheten sedan 2014 och bland hyresgästerna återfinns bland andra Telia, Webhelp Nordic och Fujitsu.

tisdag, 20 september 2016 17:27

Colliers säljrådgivare åt Husvärden

alt
Corem har köpt fyra fastigheter i och runt Göteborg för 240 Mkr. Säljare var Husvärden med Colliers som rådgivare.

 

Colliers International var säljarens rådgivare vid försäljningen av fyra fastigheter i och runt Göteborg. Samtliga fastigheter är fullt uthyrda och den uthyrbara arean uppgår till cirka 27.000 kvm. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 240 Mkr.

 

Säljare var Husvärden AB som äger och utvecklar fastigheter i Göteborgsregionen sedan 1994. Husvärden AB har bland annat ett stort engagemang i utvecklingen av Krokslätts fabriker samt andra kommande projekt i regionen.

 

Köpare var Corem Property Group AB.

 

Robert Treutiger, Transaktionsansvarig på Colliers säger:

– Det här är ett välvårdat förvaltningsbestånd med inslag av utvecklingsmöjligheter. Den typen av fastigheter och bestånd ser vi fortsatt stor efterfrågan på både i storstadsregionerna och utanför.

Köparen tillträder fastigheterna den 30 september 2016.

tisdag, 20 september 2016 15:54

Stefan Wallander, ny partner på NREP

alt
Stefan Wallander, tidigare från MTG (Modern Times Group), blir ny partner i NREP AS.

 

Stefan Wallander går in som partner i NREP AS i Sverige för i syfte att påskynda investeringar på den svenska och nordiska marknaden. Han kommer närmast från Modern Times Group (MTG) där han var chef för M & A och affärsutveckling. Tidigare har Wallander arbetat inom internationell investment banking, bland annat för Credit Suisse, ABN AMRO och RBS.

 

– Vi är mycket glada över att ha Stefan Wallander med i vårt team. Han kommer med en bred erfarenhet från att genomföra stora och komplexa transaktioner, säger Rickard S. Dahlberg, en av grundarna till NREP.

tisdag, 20 september 2016 15:51

Optimal får uppdrag i Finland

alt

Kenneth Christensen, vd på Optimal.

 

Optimal har fått sitt första uppdrag i Finland. Uppdragsgivaren heter Hovikruunu Oy och uppdraget gäller uthyrning av butiksytor i bolagets ombyggnadsprojekt på Hovrättsesplanaden 19 i Vasa, Österbotten.

 

Den aktuella fastigheten genomgår en totalsanering och renovering där det skapas nya kontorsytor samtidigt som detaljhandelsytorna i gatuplanet förnyas.

 

– Vi är jätteglada över vårt första uppdrag i Finland och ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med Hovikruunu för att hitta nya spännande aktörer till Österbotten. Vi ser det här som en del i ett stadsutvecklingsprojekt och vårt mål är att få till en bra mix av hyresgäster som alla är med och levandegör området över dygnets alla timmar, säger Kenneth Christensen, vd på Optimal.

 

– Vi välkomnar nya svenska aktörer till den finlandssvenska marknaden i Vasa. Detta är ett fantastiskt läge och en bra möjlighet att etablera nya koncept på den finska marknaden, säger Kenneth Krooks, vd på Hovikruunu.

tisdag, 20 september 2016 15:47

NCC bygger parkeringshus i Örebro

alt

Henrik Landelius, chef NCC Building Sweden.

 

NCC och Region Örebro ska i samverkan bygga ett nytt parkeringsgarage med över 800 platser samt en ny godsmottagning vid Universitetssjukhuset i Örebro. Ordern är värd närmare 250 Mkr. Sedan tidigare har NCC i uppdrag till att uppföra det nya H-huset vid sjukhuset till ett ordervärde av 1,5 Mdr kr.

 

– Behovet av fler parkeringsplatser har ökat i takt med att vi nu bygger ut specialistvården vid Universitetssjukhuset. Det är positivt att vi tillsammans med NCC nu kan påbörja planerings- och projekteringsfasen av ett nytt parkeringsgarage som ska förbättra tillgängligheten till sjukhuset, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, regionstyrelsens ordförande.

 

Parkeringshuset ska kunna nyttjas av både personal och besökande till sjukhuset. Platserna fördelas på fem öppna våningsplan ovan jord där det översta våningsplanet blir en takparkering och där även en solcellsanläggning planeras. Bottenplan och underliggande källarplan får lokaler för ny godsmottagning och nya skyddsrum.

 

– Vi är glada över att få fortsätta samarbetet med Region Örebro med fler uppdrag i anslutning till sjukhuset. Vår ambition blir att skapa ett öppet och tryggt parkeringshus med en attraktiv arkitektonisk utformning, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sweden.

 

Projektet genomförs i samverkan där den första fasen nu inleds. Under denna kommer detaljerad kalkyl, bygghandlingar och projektering genomföras. Byggstart planeras till halvårsskiftet 2017 och parkeringshuset väntas stå klart vid årsskiftet 2018/2019.

tisdag, 20 september 2016 15:42

Newsec fortsätter förvalta Heron City

alt

Heron City i Kungens Kurva. Foto: Holger Ellgaard

 

Newsec har tecknat ett nytt förvaltningsavtal för Heron City i Kungens Kurva söder om Stockholm. Fastigheten, med en total uthyrbar yta om cirka 49.000 kvm, såldes nyligen av Niams fjärde fond för 936 Mkr till ett bolag som är samägt av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo. Newsecs uppdrag innefattar centrumledning, teknisk och ekonomisk förvaltning.

 

– Vi är mycket glada över att ha erhållit detta förtroende. Vi har sedan tidigare förvaltat Heron City med stor framgång och ser fram emot ett fortsatt värdeskapande förvaltningsuppdrag tillsammans med de nya ägarna, säger Mattias Johansson, vd för Newsec Asset Management.

 

Heron City, som ifjol hade 7,2 miljoner besökare, innefattar butiker, Sveriges största biograf, bowlingbanor, träningsanläggning och en nyligen uppgraderad food court. Bland hyresgästerna finns SF Bio, Media Markt, XXL, Mio, Willys, O'Learys och Sats.

 

– Kungens Kurva står inför en omfattande omdaning och vi ser fram emot att vara delaktiga i den fortsatta utvecklingen av Heron City, säger Olof Hallgren, uppdragsansvarig på Newsec Asset Management.

alt

                                                                                                                       

Bengt Rehn (bilden), mark- och exploateringschef i Lidingö stad, lämnar efter åtta år Lidingö för rollen som ordförande och projektkoordinator för Stockholmshusen, Stockholms stads satsning för att snabbt och effektivt skapa tusentals nya hyresrätter.
    

– Mitt arbete på Lidingö har varit jätteroligt och jag tar med mig många erfarenheter till min nya roll. Jag brinner för samordning mellan de olika delarna av samhällsbyggnadsprocessen och ser fram emot att kunna förädla och förstärka mina erfarenheter inom mitt kommande uppdrag med Stockholmshusen, säger Bengt Rehn.
    

Bengt Rehn kommer att vara anställd på Svenska Bostäder men arbeta på uppdrag av samtliga aktörer bakom Stockholmshusen, dvs Stockholms stads förvaltningar och bostadsföretag (utöver Svenska Bostäder även Familjebostäder och Stockholmshem).
    

Stockholmshusen är en viktig del i arbetet att nå Stockholms stads mål att bygga 140.000 nya bostäder till 2030.

måndag, 19 september 2016 18:50

Balder köper av Hedin för 4,15 Mdr kr

 

alt
Anders Hedin, vd för Anders Hedin Invest och Erik Selin, vd för Balder, har funnit varandra i en stor affär, vilket innebär att Anders Hedin blir en större aktieägare i Balder.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att köpa samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB av Anders Hedin Invest AB. Fastighetsvärdet uppgår till 4.150 Mkr efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts. Den uthyrbara ytan uppgår till 290.000 kvm och är fullt uthyrd i huvudsak till koncernen Hedin Bil på triple net avtal. Snittlöptiden på hyreskontrakten är drygt 11 år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 Mkr. Majoriteten av fastighetsvärdet finns i Stockholm och Göteborg. Resterande fastighetsvärde finns i, bland annat Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping, och Uppsala.

 

Koncernen Hedin Bil är ett familjeföretag som grundades 1985. Den här koncernen som under 2015 omsatte drygt 8 Mdr kr, har cirka 1.200 anställda som erbjuder bilförsäljning, service- och tilläggstjänster. Hedin Bil är återförsäljare av bland annat bilmärkena Mercedes-Benz, Nissan, Kia, Ford, Citroën, Opel, Mitsubishi och Jaguar.

 

Dellikvid för de förvärvade fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom en kvittningsemission av drygt 4,6 miljoner stamaktier av serie B, motsvarande cirka 1,1 Mdr kr.

 

Kvittningsemissionen kommer att beslutas med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll från årsstämman den 10 maj 2016. Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB att bli en av Balders största ägare. Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kr, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen för Balders B-aktie under perioden från och med 29 augusti 2016 till och med 16 september 2016.

 

I koncernen Anders Hedin Invest ingår förutom Hedin Bil även Klintberg & Way med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest omsätter cirka 11 Mdr kr på årsbasis och har 1.750 anställda.

 

Balder har, med stöd av årsstämmans bemyndigande från den 10 maj 2016, dessutom gett i uppdrag till Carnegie Investment Bank att utreda förutsättningarna för en kontant riktad nyemission av drygt tre miljoner stamaktier av serie B genom ett så kallat ”accelererat book-building” förfarande. 

 

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

 

– Vi är nöjda att kunna genomföra det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter som väl kompletterar Balders befintliga fastighetsbestånd. Vi välkomnar samtidigt Anders Hedin som ny stor ägare i Balder, säger Erik Selin, vd Balder.

 

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin.

alt

Jacob Philipson, vd Datscha.

 

Nu kan Datschas användare se gällande detaljplaner från landets kommuner som ett lager direkt i kartan. Det innebär att de med ett knapptryck snabbt och enkelt kan få en överblick över hur detaljplanerna ser ut kombinerat med all underliggande fastighetsdata i Datscha. Datschas data hämtas via egen research och från leverantörer som Lantmäteriet, Skatteverket, SCB och flera privata dataleverantörer.

 

– Vi har nu gjort att alla gällande detaljplaner är enkelt och visuellt tillgängliga via ett knapptryck. Vi har dessutom gjort det möjligt att hitta Stockholms stads alla pågående detaljplaner och planförslag. Äntligen är det slut letat på alla olika hemsidor i jakt på information. Med hjälp av Datscha Detaljplaner sparar våra användare massor av tid i jakten på de bästa affärsmöjligheterna säger Jacob Philipson, vd Datscha.

måndag, 19 september 2016 16:20

NCC bygger badhus i Västerås

alt
Det gamla Lögarängsbadet i Västerås ersätts med en helt ny anläggning formgiven av Liljewall Arkitekter.

 

Västerås Stad har tecknat avtal med NCC Sverige AB om att genomföra ett partneringprojekt, där staden tillsammans med NCC ska projektera och genomföra projektet nybyggnad av nya Lögarängsbadet. Den totala projektkostnaden beräknas till 370 Mkr och badet beräknas stå klart för allmänheten våren 2019.

 

Närmast ska parterna utarbeta systemhandlingar med tillhörande projektbudget och därefter detaljprojektering följt av genomförande.

 

Det nya Lögarängsbadet blir ett traditionellt badhus och simhall för allmänheten och föreningslivet. Det ska uppföras bredvid och ersätta det befintliga Lögarängsbadet, ursprungligen uppfört 1968, som är uttjänt och inte är ekonomiskt försvarbart att renovera. När det nya badet har öppnat ska den gamla anläggningen rivas.