19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 16 november 2016 15:58

NREP köper projekt av KF Fastigheter

alt

Butikskonceptet Stora Coop lanseras under 2018 i Tumba, Motala och Trelleborg.


NREP förvärvar tre fastigheter av KF Fastigheter i Stockholm (Tumba), i Motala och i Trelleborg. På fastigheterna planerar NREP att uppföra tre nya butiker enligt det nya butikskonceptet Stora Coop. Handelsplatsernas totala yta är 18.400 kvm och färdigställandet beräknas ske under 2018.
    

Stora Coop Tumba, som till storlek utgör halva portföljen, kommer utöver handelsytor även innehålla en tennis- och padelhall. Och Stora Coop Trelleborg kommer att få ytterligare hyresgäster som stärker handelsplatsen och kompletterar matbutiken.
    

– Vi ser fram emot att utveckla dessa projekt och att ytterligare fördjupa vårt samarbete med Coop. Portföljen passar bra in i vår befintliga portfölj och strategi att förvärva moderna, centralt belägna fastigheter för dagligvaror i attraktiva tillväxtregioner. Vi gillar att dessa butiker är anpassade till Coops senaste koncept redan från början, detta ger yteffektiva och attraktiva lokaler både för hyresgästen och för oss som investerare, säger Tobias Alsborger, partner NREP.
    

Sedan tidigare är Coop hyresgäst hos NREP i elva butikslägen runt om i Sverige.

- Det är alltid roligt att etablera nya butiker och speciellt med Coops nya format som blivit så uppskattat hos våra kunder. Vi ser fram mot att fortsätta utvecklingen av de här attraktiva butikslägena tillsammans med NREP, säger Christian Wijkström och Anders Wennerberg, regiondirektörer i Coop Sverige.

onsdag, 16 november 2016 12:10

SEB flyttar till Humlegårdens Hamngatan 15

alt

SEB har valt att etablera sig i Humlegårdens fastighet på Hamngatan 15 i Stockholm.

 

 

På bästa läge vid Hamngatan, i höjd med Norrmalmstorg, kommer SEB att etablera ett nytt bankkontor. Fastigheten uppfördes redan 1881 och erbjuder omkring 7.000 kvm uthyrningsbar yta. Uthyrningen till SEB avser lokaler om cirka 700 kvm och avtalet sträcker sig över 6 år. Uppförandet av bankkontoret kommer att påbörjas i februari 2017 och beräknas stå klart i juni 2017.

 

I samband med etableringen vid Norrmalmstorg kommer SEB vidareutveckla sitt nya koncept för att möta sina kunder. Kontoret uppförs i fastighetens entréplan, ett mycket kommunikativt läge med god synlighet.

 

Det sexåriga hyresavtalet omfattar cirka 700 kvm. Ombyggnadsarbetet påbörjas i februari 2017 och det nya bankkontoret beräknas öppna i juni 2017.

 

– Vi lägger alltid stor vikt vid att skapa en bra sammansättning av hyresgäster i våra fastigheter, och butikslokalerna i entréplan är också viktiga ur perspektivet att de bidrar till den allmänna servicen och atmosfären i området. Vi är därför oerhört glada över att SEB har valt Hamngatan 15 som plats för sitt nya koncept, säger Peter Lind, Fastighetschef Humlegården.

 

Fastigheten Styrpinnen 19 uppfördes redan 1881 och ritades av arkitekt Oskar Erikson. Humlegården förvärvade fastigheten 2007 med syftet att förädla huset och skapa moderna kontor för hyresgäster med höga krav på sin arbetsmiljö. Den har under senare år genomgått en stor om- och tillbyggnad, där den ursprungliga fasaden har behållits och en ny byggnad har uppförts på insidan. Idag erbjuds toppmoderna kontorslokaler på en total uthyrningsbar yta om cirka 7.000 kvm. Nyligen slutfördes även ett ombyggnadsprojekt i fastighetens entré, där det finns en installation signerad Cilla Ramnek.

tisdag, 15 november 2016 16:40

JM byggstartar Rosenlundshöjden

alt

JM ska bygga 90 borätter i Rosenlundsparken på Södermalm. Bild: ÅWL Arkitekter

 

Nu bygger JM attraktiva, hållbara bostäder innanför Stockholms tullar på Södermalm. Den 14 november togs det symboliska första spadtaget till Rosenlundshöjden i form av en ljusshow. På en markanvisning från Stockholms stad, bygger JM projektet Rosenlundshöjden i direkt anslutning till Rosenlundsparken där Stockholmshem bygger 125 hyresrätter och en förskola med fem avdelningar. Merparten av JM:s 90 bostadsrättslägenheterna är redan bokade vid byggstart.

 

– Vi är glada att kunna tillföra Södermalm våra hållbara bostäder med låg energiförbrukning som vi bygger med beprövade metoder precis som alla andra JMs bostäder. Rosenlundshöjden energiklassas och den beräknade energiförbrukningen ligger på endast 52 kwh/år per kvm. Det finns också planer för ett nytt torg med restaurang och ny större matbutik i närområdet, sammanlagt kommer detta ge området ett stort lyft, säger Gunilla Roll, JM:s projektledare för Rosenlundsparken.

tisdag, 15 november 2016 16:34

White tar fram förslag för Frösö Park

alt

Frösö Park Fastighets AB planerar bygga cirka 1.000 bostäder.

 

Frösö Park i Östersund ska utvecklas vidare och bli en ny attraktiv, hållbar stadsdel med omkring 1.000 nya bostäder. White arkitekter har anlitats för att ge utvecklingsförslag och medverka till framtagandet av detaljplanen. Med sitt natursköna läge i södersluttningar och nära till flygplatsen, centrala Östersund och Åre finns stor potential att skapa attraktiva boendemiljöer, ta tillvara de gröna värdena och vidareutveckla den unika miljön. Bakom satsningen ligger entreprenörerna Lasse Bäckvall och Marcus Lundberg, Frösö Park Fastighets AB.

 

Frösö Park omfattar idag ett 80-tal byggnader med en total lokalyta om 80.000 kvm. Sedan 2011 har det etablerats cirka 500 nya arbetsplatser, ett nybyggt stort konferens- och spahotell, kongressanläggningen Frösö Park Arena med möjlighet att ta emot upp till 5000 gäster samt konstarenan Lat 63 Art Arena. Vidareutvecklingen av området består i att skapa livsstilsboenden för aktiva människor som vill bo nära natur, kultur och rekreation och skapa möten och synergier.

 

– Vi är väldigt glada över att få vara med och utveckla den unika kulturmiljön som västra Frösön är. Utmaningarna för oss blir att skapa hållbara, livskraftiga miljöer som blir en pusselbit för hela Östersunds utveckling, säger Krister Lindstedt, arkitekt och partner på White.

alt

Riksbyggens bygger 150 bostäder vid CW Borgs väg i Stenungsund. Bild: Liljewall arkitekter

 

Det är nu klart att Riksbyggen tillsammans med Liljewall vunnit Stenungsunds kommuns markanvisningstävling för CW Borgs väg. Beslut togs måndags av kommunfullmäktige i Stenungsund och Riksbyggen planerar nu att uppföra 150 bostäder fördelade på flera upplåtelseformer i kvarteret.

 

– Vi är mycket glada och stolta över att Stenungsunds kommun ännu en gång valt att samarbeta med Riksbyggen. Det är ett spännande projekt och nu kan Riksbyggen bidra med fler bostäder till Stenungsund, vilket det är en stor efterfrågan på, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Fördelningen av bostäderna ser ut så här: Bonum Seniorboende, 60 bostadsrätter och trygghetslägenheter i kooperativ hyresrätt, 60 lägenheter, en traditionell Riksbyggen bostadsrättsförening med 30 bostadsrätter. Kvarteret är beläget nära såväl Stenungsunds stadskärna som goda kommunikationer. Det aktuella kvarteret ligger i gränsen där Stenungsunds ursprungliga skärgårdsbebyggelse möter en småskalig bebyggelse längs CW Borgs väg.

 

– Det är väldigt roligt att vi får möjlighet att vara med och utveckla nya bostäder tillsammans med Riksbyggen. Kvarteret kommer att tillföra mycket till stadsmiljön i centrala Stenungsund och bli en övergång mellan centrumbebyggelsen och det traditionella skärgårdssamhället, säger Karl Palmberg, ansvarig arkitekt på Liljewall.

alt
Skanska bygger det nya Linnéuniversitetet i Kalmar omfattande 23.000 kvm.

 

Sveafastigheter Fund III har sålt fastighetsutvecklingsprojektet för Linnéuniversitetet i Kalmar till Länsförsäkringar Kalmar län, IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, P&E Persson AB samt en pensionsstiftelse. Fastigheten övergick till de nya ägarna den 14 november. Kilpatrick Townsend och Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.

 

Sveafastigheter köpte fastigheten, med Linnéuniversitetet som den huvudsakliga hyresgästen, från Akademiska Hus i maj 2013. Vid den tidpunkten omfattade den uthyrningsbara ytan cirka 12.000 kvm. Sveafastigheter inledde omgående ett nära samarbete med Linnéuniversitetet och Kalmar kommun vilket redan efter ett år resulterade i en planändring, och slutligen ett hyresavtal om cirka 23.000 kvm.

 

– Det känns mycket bra att lämna över fastigheten och projektet till en grupp av stabila och långsiktiga ägare. Fastigheten är dessutom den sista investeringen i Sveafastigheter Fund III, så det är extra roligt att kunna avsluta fonden i vilken vi har levererat mycket god avkastning åt våra investerare med ett projekt där vi också har kunnat skapa stort mervärde för Linnéuniversitetet och Kalmar kommun, säger Johan Tengelin, vd Sveafastigheter

 

För drygt ett år sedan godkände regeringen det 20-åriga hyresavtalet och i januari 2016 fanns statsministern på plats för projektets första spadtag. Fastigheten som beräknas vara klar för första inflyttning under 2018 kommer att miljöcertifieras enligt Leed.

 

P&E Fastighetspartner kommer även fortsättningsvis ansvara för projektgenomförandet med Skanska som entreprenör.

tisdag, 15 november 2016 12:56

Kungsleden anställer Sophie Löfving

alt

                                                                                                                              
Kungsleden fortsätter att hålla hög takt inom fastighetsutveckling och förstärker sin projektorganisation genom att rekrytera Sophie Löfving (bilden) som projektchef. Hon kommer närmast från Savills där hon har haft rollen som projektchef med fokus på kommersiella fastigheter. Tidigare har hon haft olika roller inom bland annat projektutveckling på Lindex, Grontmij och Newsec Asset Management.
    

Sophie Löfving börjar på Kungsleden i slutet av januari 2017 och ska framför allt att fokusera på de senare skedena i fastighetsutvecklingsprocessen, det vill säga projektutveckling och genomförande.
    

Rekryteringen är ett led i Kungsledens fortsatta fokus på att förädla portföljen genom utvecklingsprojekt i form av om- och tillbyggnader, förändring av användningsområden i befintliga fastigheter samt utnyttjandet av byggrätter. Fastighetsutvecklingsavdelningen ska ha en rullande projektvolym på cirka 1,0–1,2 Mdr kr, varav 826 Mkr redan är beslutade projekt.

tisdag, 15 november 2016 12:55

Pangea rekryterar Kristina Picard

alt

                                                                                                                                    
Pangea Property Partners har rekryterat Kristina Picard (bilden) till en nyinrättad tjänst som kommunikations- och marknadschef. Hon kommer närmast från Storebrand där hon de senaste fem åren har haft ett flertal nyckelpositioner inom kommunikationsområdet, senast som Storebrands konsumentekonom.
    

På Pangea får Picard det övergripande ansvaret för bolagets samtliga kommunikationsinsatser, marknadsföring, positionering och branding.
    

I fjol medverkade Pangea i närmare 50 projekt / transaktioner till ett sammanlagt värde på över 60 miljarder kronor. Hittills under 2016 har Pangea avslutade 38 projekt / transaktioner till ett värde av nästan 50 miljarder kronor, men volymen för väntas passera 60 miljarder och över 50 projekt.

tisdag, 15 november 2016 12:52

Skanska renoverar för 430 Mkr i Årsta

alt

Skanska renoverar 60-talsfastigheter åt Stockholmshem i Årsta.


Skanska har tecknat avtal med Stockholmshem om att totalrenovera sex bostadshus vid Valla Torg i Årsta, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 430 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det fjärde kvartalet 2016. Renoveringsarbetet ska vara färdigt i början av 2019.
    

Uppdraget omfattar totalrenovering av 302 lägenheter och allmänna utrymmen i fyra 13-våningshus och två trevåningshus byggda i början av 1960-talet. Delar av de allmänna utrymmena på vindsplanen och i markplan kommer att byggas om till 20 nya lägenheter. Dessutom ska marken i anslutning till fastigheterna rustas upp och nya uteplatser till lägenheterna i markplan skapas.
    

Byggprojektet utgör en del av EU-projektet Grow Smarter som drivs av Stockholms Stad. Grow Smarter handlar om hur städer med hjälp av smarta miljötekniklösningar kan skapa fler jobb och växa, samtidigt som de blir mer energieffektiva, lättframkomliga och attraktiva för invånarna.
    

Genom att använda energieffektiva och hållbara lösningar för värme, ventilation och ljus kommer Skanska att kunna sänka energianvändningen med 60 procent när husen är färdigrenoverade.

måndag, 14 november 2016 17:57

NSF2 ska investera 16,7 Mdr

alt

Gustaf Lilliehöök, partner på NREP.

 

NREP har haft en slutlig stängning av NREP Nordic Strategies Fund II (NSF2) med en investeringskapacitet på 1,7 miljarder euro (16,7 Mdr kr) som ska investeras främst i modern logistik, dagligvarubutiker och bostäder. Investerarna omfattar ett brett spektrum av nordiska, europeiska och amerikanska institutioner, varav många även investerade i föregående NREP-fond.

 

NSF2 kommer att använda tidigare lyckade investeringsstrategier, men med en breddad strategi. Utöver nämnda fastighetsslag planerar fonden exempelvis även att investera i studentbostäder.

 

– Vi är hedrade och tacksamma för det starka stöd vi har fått från både nya och befintliga investerare. Vi kommer att göra vårt yttersta för att fortsätta att leva upp till förtroende genom att leverera stabil avkastning över cykler baserade på en kombination av icke-cykliska intäkter och värdehöjning från praktisk kapitalförvaltning, säger Gustaf Lilliehöök, partner på NREP.