25 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                       

Anna Nordin (bilden) blir ny affärsområdeschef för Vasakronan i Stockholm city. Hon tar över efter Anna Nyberg som den 1 november går vidare till en roll som chef för fastighetsutveckling i Stockholm.

 

Anna Nordin kommer närmast från CBRE Basale där hon varit vd. Hon har tidigare arbetat på Vasakronan som fastighetschef och dessförinnan på DTZ som affärsområdesansvarig för Occupier Services.

 

Vasakronans affärsområde Stockholm city motsvarar ett fastighetsvärde på drygt 29 Mdr kr och innehåller en stor del av bolagets mest attraktiva fastigheter.

alt

NREP:s projekt i Enghave är rödmarkerat.

 

NREP Nordic Strategies Fund I, en fond som förvaltas av NREP, har förvärvat en stor tomt på Enghave Brygge i södra hamnen i Köpenhamn. Säljare är JM. Köpeskillingen uppgår till 230 miljoner danska kronor, cirka 288,5 Mkr. I slutet av september i år skrev Fastighetsaktien att JM inte tror på Danmark då bolaget nu sålt marken i storprojektet Sydhavne och Enghave Brygge i centrala Köpenhamn.

 

NREP:s förvärv genomförs som ett joint venture med NPV på så sätt att NREP även arbetar med utvecklingen av BIG shoppingcentret i Herlev, utanför Köpenhamn.

 

Tomten rymmer 85.500 kvm byggrätter varav 50.500 kvm är bostadsbyggrätter och 35.000 kvm är kommersiella byggrätter. Området kommer att få en marin identitet med öar och kanaler. Affären kommer slutföras i december i år och området kommer att utvecklas under de kommande fem åren.

 

– Enghave Brygge kommer att vara en av de främsta sjönära områdena i Köpenhamn då hela kvarteret har färdigtställts. Vi är glada att delta i denna utveckling under de kommande åren och vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med NPV, säger Rasmus Nørgaard, CIO och partner i NREP.

 

NREP Nordic Strategies Fund I investerar i detaljhandel, logistik och bostäder i Norden. Fonden ägs av ledande nordiska och internationella institutionella investerare vilka har investerat mer än 1 miljard euro sedan starten i maj 2014.

fredag, 16 oktober 2015 15:04

Kungsleden storköper för 3 Mdr

alt

Merparten av Kungsledens förvärv om 3 Mdr kr finns i Gärdet/Frihamnen.


Kungsleden förvärvar fyra fastigheter på Gärdet/Frihamnen och en i Hammarby Sjöstad i Stockholm för 3 Mdr kr. Den totala uthyrningsbara arean är 96.000 kvm, varav 88.500 kvm bildar ett nytt innerstadskluster på Gärdet, vilket kommer att komplettera bolagets kluster i Danderyd Kontor, Kista City, Västberga och Västra Kungsholmen/Vasastan. Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter, som har haft Newsec som rådgivare i affären.
    

– Det är självklart mycket glädjande att bidra till en affär med strategiskt vikt för några av våra viktigaste kunder. Att det dessutom är en av årets största transaktioner känns extra stimulerande, säger Dan Sandstedt, Head of Property Transaction, Newsec.
  

I Kungsledens förvärv ingår fastigheterna Rotterdam 1, Tegeludden 13, Stettin 5 och Stettin 6 ligger samt Godsvagnen 9 i Hammarby Sjöstad. Fastigheterna på Gärdet-Frihamnen tillträds den 1 december och tillträdet av fastigheten i Hammarby Sjöstad sker efter att nybyggnationen är färdigställd vilket beräknas ske till våren 2017.

 

Bland hyresgästerna märks bland andra Tullverket, Fortifikationsverket, Biz Apartment, Axfood samt Procter & Gamble och hyresvärdet uppgår till 200 Mkr. Uthyrningsgraden idag är 92 procent och den genomsnittliga återstående hyreskontraktsdurationen uppgår till 4,4 år.
    

– Jag är oerhört stolt och glad över att vi nu lyckats förvärva ett kluster av fastigheter i ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden och därmed väsentligt stärker vårt kunderbjudande i Stockholms innerstad. Genom förvärvet överträffar vi vårt expansionsmål för 2017 då vi når 27 Mdr kr i fastighetsvärde redan i år och mer än 40 procent av det totala fastighetsvärdet kommer att vara i Stockholm, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.
    

Lånefinansiering för fastighetsförvärvet har avtalats i form av en sexårig kredit från Danske Bank till marknadsmässiga villkor. 
    

– Vi är väldigt nöjda över att göra affär med Kungsleden. Vi har varit aktiva i Värtahamnen de senaste åtta åren och har till stora delar fullföljt vår plan och vi känner att det nu är rätt läge att lämna över stafettpinnen. Nu övergår vårt fokus till att vidareutveckla vårt koncept för Biz Apartment som dessutom blir en betydande och långsiktig hyresgäst i beståndet, säger Jan-Åke Glommen, vd och delägare på Djurgårdsstadens Fastigheter.
    

Gärdet-Frihamnen ligger i Norra Djurgårdsstaden som är ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden. I denna nya stadsdel uppförs 12.000 bostäder, 35.000 arbetsplatser, en modern hamn och ny infrastruktur i form av Spårväg City och Norra Länken.

alt

Rutger Arnhult, storägare i Klövern, Corem och, via Klövern, i Tribona.


Klövern har kontaktats av en oberoende tredje part som visat intresse för att förvärva Klöverns aktier i Tribona på villkor som kan vara mer fördelaktiga för Klöverns aktieägare än Corems bud på Tribona.
    

Klöverns styrelse för preliminära diskussioner med denna tredje part, men inga beslut är fattade och det är för tidigt att säga om diskussionerna kommer att leda till en transaktion. Klövern kommer att informera marknaden så snart ett eventuellt beslut fattas, alternativt om det står klart att diskussionerna avbryts.
    

Budet på Klöverns aktier i Tribona innebär att en ökad osäkerhet om förutsättningarna för Corem att uppnå tillräcklig anslutningsgrad för att fullfölja budet. På förslag från aktieägare har stämman därför beslutat att ajournera stämman och fortsätta densamma vid ett senare tillfälle då aktieägarna förhoppningsvis har mer information om den eventuella avyttringen.

fredag, 16 oktober 2015 12:45

ALM ska bygga i Fyrklövern

alt

Ett framtida Fyrklövern i centrala Upplands Väsby. Skiss: Kristoff Laufersweiler, Sweco


ALM Equity har tecknat avtal om att bygga bostäder i centrala Upplands Väsby.  Avtalet omfattar 5.000 kvm BTA och är en del av stadsutvecklingsområdet Fyrklövern. Framtagande av ny detaljplan för fastigheten pågår och planen beräknas vinna laga kraft till sommaren 2016. Fastigheten ligger längs Dragonvägen och har ett attraktivt läge i direkt anslutning till Väsby centrum samt närhet till pendeltågsstationen och E4:an.
    

Upplands Väsby kommun driver ett stort stadsutvecklingsarbete där ambitionen är att gå från förort till modern småstad. Området Fyrklövern ska utvecklas till en spännande stadskärna med ett stadsmässigt utbud av bostäder, lokaler, service och mötesplatser.
    

Upplands Väsbys centrum genomgår en stor positiv utveckling och vi är glada över att få bidra med attraktiva bostäder i området, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity AB.

fredag, 16 oktober 2015 12:29

Nacka fortsätter bygga stadsdel i Berg

alt

Hovrätten har godkänt Nacka kommuns uppsägning av ett tomträttsavtal med Statoil och Bergs oljehamn, som ursprungligen anlades 1959. I området planeras en ny stadsdel med 2.000 bostäder.


Svea hovrätt har i en dom bekräftat att Nacka kommuns uppsägning av Statoils oljedepåverksamhet vid Bergs gård är korrekt. Därmed kan arbetet med att bygga en stadsdel med 2.000 bostäder vid Bergs oljehamn fortsätta.
    

Bergs gård ligger centralt och är beläget vid Stockholms inlopp där Nacka stad växer fram. Med det vattennära läget och med promenadavstånd till den planerade tunnelbaneuppgången vid Nacka centrum är området ett av de mest attraktiva framtida bostadsområdena i Stockholm.
    

Det var under 2013 som Nacka kommun sade upp ett tomträttsavtal som löper fram till 2019 med Statoil avseende Bergs Gård på västra Sicklaön. Statoil har inlett två processer för att ogiltigförklara uppsägningen. Processerna med anledning av kommunens uppsägning av tomträttsavtalet kan delas in i två delar: dels en formell tvist om kommunen har gjort uppsägningen i rätt tid och på rätt sätt enligt lag och avtal, dels en materiell tvist (klandertalan) om kommunen har objektivt godtagbara skäl för sin uppsägning.
    

Den formella tvisten handlar om att Statoil hävdar att uppsägningen inte skedde i rätt tid, d.v.s. just på nyårsaftonen 2013. Denna tvist har prövats i flertalet instanser och alltså nu också av Svea hovrätt. Frågan om kommunen har skäl för sin uppsägning (klandertalan) är inte avgjord. Handläggningen av målet pågår i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

torsdag, 15 oktober 2015 19:33

Castellum mot högre tillväxt

alt
Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

För årets första nio månader ökade Castellum vinsten efter skatt till 1.621 Mkr (773), motsvarande 9,88 kr (4,71) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 818 Mkr (354) och på derivat om 53 Mkr (-498). Förvaltningsresultatet förbättrades med 4 procent till 1.152 Mkr, motsvarande 7,02 kr (6,78) per aktie.

 

Fjolårets försäljningar bidrog till att hyresintäkterna för perioden minskade till 2.449 Mkr (2 496). För kontor och butik var den genomsnittliga hyresnivån 1.329 kr/kvm och för lager- och industri 804 kr/kvm.

 

Under periodens investerade Castellum för totalt 2.691 Mkr (1.852), varav 1.844 Mkr var förvärv, och genomförde försäljningar för 179 Mkr.

 

Den 30 september bedömdes värdet på Castellums tillgångar till 41,7 Mdr kr (38,1 vid årsskiftet). Detta finansierades genom eget kapital om 14,5 Mdr (13,6), uppskjuten skatteskuld om 4,0 Mdr (3,6), räntebärande skulder om 20,7 Mdr (18,4) och övriga skulder om 2,5 Mdr (2,4). Den genomsnittliga effektiva räntan var 2,9 procent (3,4).

 

– Castellum är fortsatt finansiellt starkt med en belåningsgrad om 50 procent, vilket främst beror på stark intjäning och positiv värdeutveckling under perioden, säger Henrik Saxborn, vd i Castellum. TM

torsdag, 15 oktober 2015 19:30

Rekord för turismen i Stockholm

alt

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

 

Stockholm upplevde en rekordsommar när det gäller turismen. Mellan juni och augusti hade Stockholms län över 4,4 miljoner gästnätter, vilket är en ökning med 12 procent i jämförelse med samma period föregående år. Den största ökningen kommer från utländska gäster. Sammanlagt ökade de utländska övernattningarna i länet med 13 procent.

 

– Stockholm fortsätter att stärka sin position som besöksdestination, inte minst internationellt. Ökningen av internationella gästnätter med 13 procent är riktigt konkurrenskraftigt och det visar att vi är på rätt väg när det gäller våra satsningar, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

 

Den största ökningen kom från länder utanför Europa (15 procent) samt från två av de största marknaderna Storbritannien (24 procent) och USA (20 procent). De största internationella marknaderna är Tyskland, Storbritannien, och USA.

 

Då det gäller bruttoregionprodukt, BRP, har Stockholms län en av Europas högsta BRP per invånare. Av 273 regioner i Europa intar Stockholms län en sjunde plats.  Stockholms BRP per invånare är 79 procent högre än genomsnittet i EU.

torsdag, 15 oktober 2015 19:27

Midroc säljer profilfastighet till Axfast

alt

Fastigheten Jakob Mindre 11 vid Gustav Adolfs torg i Stockholm består av fyra sammanslagna fastigheter där den äldsta delen är från 1600-talet och har kulturminnesmärkt fasad.

 

Midroc säljer fastigheten Jakob Mindre 11 om 7.300 kvm vid Gustav Adolfs torg i Stockholm till Axfast. Försäljningen genomförs som en bolagsaffär och tillträde sker 15 december.

 

– Vi har utvecklat den här profilstarka fastigheten till en modern kontorsfastighet med ny teknik och stora möjligheter till smart kontorsindelning även för mindre lokaler, säger Peter Syrén, vd i Midroc Real Estate.

 

– Vi har under de senaste åren genomfört ett antal större fastighetsköp i centrala Stockholm och med Jakob Mindre fortsätter vi på vår linje att förvärva enskilda, strategiskt viktiga kommersiella fastigheter i utvalda lägen. Efter förvärvet äger vi 13 kommersiella fastigheter i centrala Stockholm till ett värde av drygt 7 Mdr kr, säger Stefan Norell, ekonomichef på Axfast.

torsdag, 15 oktober 2015 11:53

Eklandia hyr ut 9.500 kvm till Jollyroom

alt

Jollyroom, ett e-handelsbolag som säljer baby- och barnartiklar, utökar sina lagerytor i Tagene, Göteborg.


Eklandia Fastighets AB, dotterbolag inom Castellumkoncernen, har tecknat ett femårigt hyresavtal med e-handelsbolaget Jollyroom avseende en lokal om 9.500 kvm i Tagene, Göteborg.
    

Jollyroom med Nordens största utbud av baby- och barnartiklar expanderar i Göteborg och etablerar ytterligare en logistikanläggning. I januari 2016 tillträder bolaget lokalen på Tagenevägen 35 som har ett mycket exponerat läge längs E6:an. Fastigheten har genomgått en omfattande förädling där taket höjts, lagerytorna ökats och fasaden bytts ut för att möta kraven på en modern logistikanläggning.

 

– Nu utökar vi kapaciteten ytterligare för att ta hand om fler kunder och ett bredare sortiment. Vi disponerar redan grannbyggnaden på 11.300 kvm och kommer med detta att få en samlad kontors- och logistikanläggning på 20.800 kvm. I och med detta har en viktig bit fallit på plats för vår resa mot en miljard i omsättning år 2017, säger Ole Sauar, vd och grundare på Jollyroom.
   

– Vi är glada över att kunna hjälpa Jollyroom att expandera sin verksamhet i Göteborg och välkomnar dem som hyresgäst till Eklandia. Uthyrningen stärker oss i vår uppfattning att det finns en stor efterfrågan på moderna lager- och logistikfastigheter i bra lägen i Göteborg, säger Stefan Vilhelmsson, uthyrare på Eklandia.
    

Uthyrningen till Jollyroom är ett bra exempel på att lagerbehoven ökat för e-handelsbolagen under senare år.

 

– För att kunna möta marknadens efterfrågan pågår förberedelser hos oss för att starta flera nya logistikprojekt. Vi har nyligen förvärvat mark längs Sörredsvägen och vi är en av aktörerna som är utvalda att utveckla en ny logistikpark i direkt anslutning till Göteborgs Hamn. Där planerar vi en storskalig etablering med flera logistikfastigheter på sammanlagt 70.000 kvm, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia.