26 april 2024

Redaktionen

onsdag, 03 februari 2016 10:15

Ny ledning för Tyresö Centrum

alt

                                                                                                                          
Sedan september 2015 är det Skandia Fastigheter som äger, förvaltar och utvecklar Tyresö Centrum i Stockholm. Fastigheterna utgör tillsammans 31.000 kvadratmeter lokaler för handel och service och är strategiskt belägna i det snabbväxande Tyresös mittpunkt. Nu har Skandia även en ny centrumledning på plats. Den består av Helén Eijdercrona (bilden mitten), centrumchef, Linda Ståhl (t v), marknadsansvarig, och Aron Nabi (t h), teknisk förvaltare.
    

– Initialt kommer vi att se över centrumutbudet och butiksmixen, för att försäkra oss om att vi erbjuder det våra besökare vill ha. Eftersom vi är en långsiktig ägare tittar vi också redan nu på hur vi kan förfina och utveckla detta område, som ju är hela Tyresös kommuncentrum, säger Helén Eijdercrona.
    

Eijdercrona kommer närmast från Newsec, där hon har jobbat som teamledare inom retail management. Dessförinnan har hon bland annat arbetat med retailutveckling och uthyrning på Concent AB samt på företaget Experian AB.    

 

Linda Ståhl har varit marknadskommunikatör på Skandia Fastigheter sedan tio år och dessförinnan marknadskoordinator på JM och Valtech.

 

Aron Nabi kommer närmast från ett konsultuppdrag som fastighetschef för hotellen Nordic Light och Nordic Sea. Tidigare har han varit driftchef på Unibail Rodamco och förvaltare på Nynäshamns kommun.

 

Skandia Fastigheter är en av landets största utvecklare inom köpcentrum och äger 14 anläggningar från Uppsala till Trelleborg.

måndag, 01 februari 2016 12:33

Ny chefsjurist och bolagsjurist i Hemfosa

alt

                                                                                                                
Ylva Hult Palmryd (bilden t v) är utsedd till ny chefsjurist i Hemfosa efter att ha arbetat som bolagsjurist i bolaget sedan 2010. Hon har en bakgrund bland annat från advokatbyråer där hon varit inriktad mot fastighetssektorn. Ylva Hult Palmryd tillträdde tjänsten den 1 januari och ingår nu även i Hemfosas ledningsgrupp.
    

Den 1 februari tillträder Sophie Nossman (bilden t h) tjänsten som bolagsjurist i Hemfosa. Hon kommer närmast från en position som bolagsjurist i ApoEx, och har tidigare erfarenhet bland annat som biträdande jurist på advokatbyrå.                      
    

– Ylvas steg till chefsjurist är ett exempel på hur vi vill lyfta fram den gedigna kompetens vi har inom Hemfosa. Och vi arbetar kontinuerligt med att stärka kompetensnivån ytterligare genom nyrekrytering av drivna och kunniga medarbetare, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

måndag, 01 februari 2016 12:30

Niam tar in 800 MEUR till ny fond

alt

Johan Bergman, vd för Niam.


Det nordiska private equity företaget Niam avslutade nyligen resningen av sin sjätte opportunistiska fastighetsfond, Niam Nordic VI, med ett totalt eget kapital om 800 MEUR (cirka 7,44 Mdr kr). Investerarna består främst av ett flertal globala pensionsfonder, stiftelser och finansiella institutioner. Niam VI kan investera i alla fastighetstyper i Norden.

    

– Vi hade ursprungligen en gräns på 750 MEUR, men ökade till 800 MEUR så att ytterligare en befintlig investerare kunde delta. Även om efterfrågan på Niam VI var hög och vi kunde ha tagit in mer kapital, ville vi se till att ha en fond som är av lämplig storlek för det aktuella marknadsläget i Norden, säger Johan Bergman, vd för Niam.

måndag, 01 februari 2016 12:26

Skandia förvärvar köpcentrum i Jönköping

alt

I Solåsen finns butiker som XXL, Mediamarkt, K-rauta, Lager 157, Sova, Rusta, Stadium, Leos Lekland samt ett antal restauranger. 


Skandia Fastigheter fortsätter att investera i köpcentrum, nu genom förvärv av fastigheterna Överblicken 2,6 och 9, om sammanlagt 35.000 kvm. Förvärvet utgör en betydande del av handelsområdet Solåsen, som ligger i anslutning till expansiva Södra Munksjön i Jönköping. Säljare är Lustgården AB.
    

– Jönköpings kommun är starkt växande med över 130 000 invånare, Det är därmed också den nionde största arbetsmarknaden i Sverige, vilket i sin tur ger ett bra underlag för oss som nu finns på plats i kommunen, säger säger Bo Jansson, fastighetschef för bostäder och köpcentrum på Diligentea.
    

Skandia Fastigheter äger, utvecklar och förvaltar idag fjorton köpcentrum i Sveriges storstadsregioner. Det senaste halvåret har Skandia köpt Tyresö Centrum i Stockholm, Marknaden 2 vid Väla Centrum i Helsingborg, Backaplan i Göteborg och nu även Solåsen i Jönköping.

fredag, 29 januari 2016 20:38

Byggstart för Icon Växjö

alt

Icon Växjö uppförs runt den gamla ishallen i Växjö.

 

I fredags byggstartades Smålands nya landmärke – Icon Växjö – omfattade 37.000 kvm fördelat på 20 våningar. Byggnaden, som uppförs i Arenastaden i Växjö, har ritats av Semrén & Månsson och ska inrymma hotell med 240 bäddar, kafé, restaurang, skybar, pool med relax- och spaavdelning, gym, bowlingarena, 226 bostäder, 5.000 kvm kontor samt gymnasieskola för 500 elever.

 

Bakom satsningen står investeringsfonden Alpha Property Partners med Anders Öman i spetsen. Öman är bland annat grundare av Ömangruppen, som har fått uppdraget att på totalentreprenad ansvara för projektering och utförande av de tekniska installationerna i byggnaden. Han är också grundare av bostadsbyggaren Anders Kärnhem AB samt vd och störste ägare i ishockeylaget Växjö Lakers.

 

Icon Växjö uppförs runt den gamla ishallen i Växjö som ett stort L. Dess yttre kommer präglas av den 20 våningar höga delen och de ränder som sveper runt fastighetens fasader och skapar liv.

 

– Det har varit en härlig utmaning att skapa en fastighet som tillför nya funktioner till området samtidigt som den blir en symbol för framtidstron i Växjö, säger den ansvarige arkitekten Magnus Månsson.

fredag, 29 januari 2016 20:34

Newsec: Ökad riskvilja i Finland

alt

Juhani Reen, vd för Newsec Advice Oy.

 

Fastighetsinvesterare i Finland har ökat sitt risktagande. Det framgår av årets första marknadsanalys från Newsec. Den ökade riskviljan visar sig främst i en ökad efterfrågan på fastigheter som kräver aktiv utveckling samt att även tomma fastigheter hittar köpare på marknaden just nu.

 

Ett typiskt exempel fastigheter som är intressanta är halvtomma, omoderna kontorsbyggnader, men som ligger i bra områden. Priset på sådan fastighet jämför med modern och fullt uthyrd fastighet i samma läge är generellt sett fyra gånger lägre (1.000 euro/kvm jämfört med 4.000 euro/kvm).

 

Intresset för fastigheter med utvecklingsbehov drivs bland annat av de låga räntorna och av den ökade konkurrensen om objekten. Samtidigt finns utmaningar för utländska investerare som inte har en organisation för fastighetsutveckling i Finland.

 

Dessutom är bankerna ofta ovilliga att ge lån med en hävstång på mer än 50 procent, vilket gör att en stark prisökning inte väntas inom denna sektor.

 

Enligt Newsec släpar den finländska fastighetsmarknaden efter resten av Europa och därför tror konsulten inför 2016 på fortsatt stigande priser och ökande efterfrågan i Helsingforsregionen. Samtidigt spås färre portföljtransaktioner i år, vilket gör att den totala transaktionsvolymen förväntas ligga kvar på 4-5 miljarder euro.

 

Urbaniseringstrenden i kombination med en åldrande befolkning gör att efterfrågan på mindre lägenheter nära stadskärnor ökar, medan större lägenheter i mer perifera lägen blir relativt sett svårare att hyra ut.

fredag, 29 januari 2016 20:31

Roger Bayliss i ny roll på Skanska

alt

                                                                                                                

Roger Bayliss (bilden) har utsetts till Senior Vice President Operational Efficiency på Skanska. Han tillträder den 1 februari och kommer i sin nya roll att rapportera till Mats Williamson, Executive Vice President Skanska AB.

 

Roger Bayliss har arbetat på olika positioner inom Skanska sedan 2007, bland annat som projektchef för sjukhusprojekten Barts & The London, EVP Business Improvement och CFO, samtliga för Skanska UK. I den nyinrättade tjänsten kommer han att fokusera på hur projekt och projektorganisation kan bli mer effektiva, lönsamma och kundorienterade.

 

– Roger har gedigen erfarenhet från projekt, linjeorganisationen och samarbeten mellan enheter på alla nivåer inom Skanska. Han är analytisk och strukturerad och har med sin långa erfarenhet, från både i Storbritannien och internationellt, varit avgörande för utvecklandet av fokusområdet operational excellence, säger Mats Williamson.

fredag, 29 januari 2016 20:28

Locum rekryterar Daniel Kronheffer

alt
                                                                                                                

 Locums vd Patrik Emanuelsson har utsett Daniel Kronheffer (bilden) till ny direktör för upphandling och organisationsutveckling.

 

Kronheffer,40, är utbildad civilingenjör och civilekonom har lång erfarenhet från positioner inom fastighetsbranschen kommer närmast från en befattning som vd/koncernchef för Fasticon. Han har tidigare varit tillförordnad vd på Fasticon, vice vd på energibolaget Rindi AB och regionchef för Fasticon.

 

– Jag är mycket nöjd över att vi lyckats knyta till oss den kompetens som Daniel besitter. Han har precis rätt kvalifikationer för att bidra till Locums förändringsarbete och att leda arbetet för att stärka och utveckla vår upphandlingsavdelning, säger Patrik Emanuelsson.

alt

Carl-Johan Hansson, affärsområdeschef på Riksbyggen, och Håkan Otterström, affärsutvecklare inom Veidekke.


Riksbyggen har ingått ett samarbete med Veidekke och förvärvat tre projekt för uppförande av totalt cirka 290 hyresrätter i Malmö. Affären omfattar 166 lägenheter i Kalkbrottet, Limhamn, 70 lägenheter i Hyllie samt 70 lägenheter i kvarteret Spårvägen, Norra Sorgenfri. Samtliga projekt kommer att byggas av Veidekke Bygg med färdigställande och inflyttning i slutet av 2017 för projektet i Limhamn och i slutet av 2018 för de övriga projekten.
    

– Fjolåret innebar ett genombrott för Riksbyggens satsning på att producera hyresrätter. Nu höjer vi tempot ytterligare och vi är mycket glada över att genom affären med Veidekke kunna erbjuda nyproducerade hyresrätter i tre attraktiva områden i Malmö, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.
    

– Om Malmö ska klara att hantera den kraftiga befolkningsökningen behöver antalet nya bostäder per år öka från drygt 1.300 till cirka 3.000-4.000 fram till år 2019. Genom samarbetet med Riksbyggen kan vi mobilisera vår gemensamma kraft och kompetens och bidra till att fler människor i Malmö har möjlighet att förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Håkan Otterström, affärsutvecklare på Veidekke Bostad.

torsdag, 28 januari 2016 19:25

NCC ökade vinsten till 2,1 Mdr

alt

Peter Wågström, vd NCC.

 

NCC överträffade förväntningarna för helåret 2015 med en höjd vinst efter skatt till 2.120 Mkr (1.838) motsvarande 19,59 kr (17,01) per aktie. Rörelseresultatet steg till 3.039 Mkr (2.604) och avkastningen på eget kapital blev 26 procent, vilket överträffade bolagets mål om 20 procent.     

 

Särskilt starkt presterade bostadsutvecklingen som sålde 6.315 bostäder (6.047) och visade ett rörelseresultat om 1.368 (949), men även den kommersiella fastighetsutvecklingen som  resultatavräknade åtta (sju) projekt och visade ett förbättrat resultat till 423 Mkr (169).

 

NCC har sedan tidigare beslutat att dela ut sin bostadsutvecklingsaffär, NCC Housing, till aktieägarna och inför årsstämman föreslår styrelsen dessutom att bolaget ska lämna en kontant utdelning om 3,00 kr per aktie för räkenskapsåret 2015. Detta besked medverkade, tillsammans med den starka rapporten, att NCC:s B-aktie klättrade med 9,40 procent till 280,50 kr som senast betalt.

 

Under året ökade orderingången för NCC till 62,5 Mdr kr (61,4) och vid årets slut uppgick orderstocken till 56,6 Mdr (54,8). Nettolåneskulden minskade till 4.552 Mkr (6.836) och den genomsnittliga räntan var oförändrat 2,8 procent. Det egna kapitalet ökade till 9.714 Mkr (8.867), motsvarande en soliditet om 25 procent (23).  LE