23 april 2024

Redaktionen

onsdag, 10 februari 2016 11:42

Stockholmshem vill bygga på höjden

alt
Så här kan Stockholmshems nya kontor komma att se ut. Visionsbild: Söderberg Stockholm AB.


Stockholmshem har ett uppdrag att flytta huvudkontoret från Hornsgatan på Södermalm till Skärholmen och planerar att förstärka satsningen med nyproduktion av bostäder. Visionen är ett nytt huvudkontor och bostäder i samma byggnad – gärna 24 våningar.
    

Stockholms stad planerar nyproduktion av 4.000 lägenheter i Skärholmen de kommande åren, en satsning som Stockholmshem vill vara med och bidra till. Enligt ägardirektiv ska Stockholmshem flytta huvudkontoret till Skärholmen, men ambitionerna är högre än så.
 – Vi har en vision om ett nytt landmärke på en central plats i Skärholmen, säger Kadir Kasirga (S), ordförande i Stockholmshem.
    

Den nya byggnaden planeras på den plats där det idag är lokaler för fordonstekniska gymnasiet, bredvid Skärholmen centrum. Förslaget kommer att utredas vidare men arbetet är påbörjat och samtal pågår med flera parter, bland annat SISAB som äger den nuvarande fastigheten. En ny byggnad beräknas stå klar 2020-2021.
    

– Stockholmshem arbetar med innovativa metoder för att skapa smarta bostäder och det här projektet är ett exempel på det. Vi hade kunnat flytta vårt huvudkontor på kortare tid men vi är bostadsbyggare och vill använda det här uppdraget till att även bygga bostäder, säger Eva Nygren, vd på Stockholmshem.
    

I projektet ingår även ett uppdrag att utreda möjligheten för fler samarbeten med andra aktörer, exempelvis utökad kulturverksamhet och fler andra lokalhyresgäster.

alt

Erik Selin och Flemming Joseph Jensen.


Balder har köpt FIHs ägarandel om 49 procent i danska Sjaelsö Management ApS med ekonomiskt tillträde från 1 januari 2016. Resterande 51 procent ägs oförändrat av Sjaelsö Managements CEO Flemming Joseph Jensen.
    

– Vi lärde känna Sjaelsö-teamet redan 2010 och gjorde vår första affär tillsammans 2011. Vi är nu mycket glada över att ha fått möjligheten att bli delägare i Sjaelsö. Vi har en positiv syn på Danmark och ser väldigt långsiktigt på denna liksom våra övriga investeringar i Köpenhamn, säger Erik Selin, vd för Balder.
    

I höstas avtalade Sjaelsö Management med Skanska om byggledning av 430 bostäder i Øresund Strandpark. Projektet, som ritats av Henning Larsen Architects och  innehåller 30 radhus och 400 lägenheter, har Balder som investerare.    
    

CEO Flemming Joseph Jensen välkomnar Balder som ny delägare i Sjaelsö Management:

– Jag har känt Erik Selin i många år, och ser Balders kapitalstyrka och deras professionella och offensiva inställning till den danska fastighetsmarknaden som en perfekt matchning med Sjaelsö Managements kompetens inom projektutveckling och byggledning. Jag är övertygad om att Balders ägande kommer att skapa stort värde för både Balder och Sjaelsö Management.
    

Det är inte avtalat någon exklusivitet om framtida projekt parterna emellan. Balder kan således fortsätta att utveckla och investera i fastighetsprojekt i Danmark med andra aktörer, och Sjaelsö Management kan fortsätta att ingå utvecklings- och samarbetsavtal med andra fastighetsinvesterare.

alt

Mattias Johansson.


Newsec har tecknat ett treårigt förvaltningsavtal med Secore Fastigheter AB, bildat i slutet av förra året av ICA Fastigheter och Första AP-fonden, för ekonomisk förvaltning av 13 fastighetsbolag samt koncernens holdingbolag och inkluderar bolagsredovisning samt koncernredovisning enligt K3/IFRS.
    

– Vi ser fram emot ett nära samarbete som kan generera ett ökat mervärde för båda parter, säger Mattias Johansson, vd för Newsec Asset Management AB.
    

I Secore ingår ICA-butiker (huvudsakligen Maxi respektive Supermarket) om totalt cirka 55.000 kvm i Hässleholm, Motala, Kristinehamn, Bromölla, Simrishamn, Perstorp, Sölvesborg, Eksjö, Hedemora, Alunda, Västerås, Katrineholm och Österbybruk.

 

Newsec Asset Management levererar sedan tidigare den ekonomiska förvaltningen för Ancore Fastigheter, ägt av ICA Fastigheter och Alecta.

onsdag, 10 februari 2016 11:01

Skanska utvecklar stadsdel i Växjö

alt

Byggnaderna i det nya kvarteret Skärvet i Växjö kommer att miljöcertifieras och omges av grönytor för att skapa attraktiva mötesplatser. Ambitionen är att vård- och omsorgsboendet ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet LEED, på högsta nivån, Platinum. Bild: Kjellander + Sjöberg


Skanska och Humana har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för ett nytt omsorgsboende med 72 lägenheter i kvarteret Skärvet i Växjö. Boendet blir starten för utvecklingen av den nya ekologiska och socialt hållbara stadsdelen Bäckaslöv mellan centrum och Norra Bergundasjön. Här ska Skanska utveckla en stadsdel med drygt 200 bostäder i blandade upplåtelseformer.
    

Vård- och omsorgsboendet blir den första etappen i det nya området. Byggnaden blir fyra våningar hög och har takterrass med växthus, solceller och sedumbeläggning. Huset ska klara Skanskas tuffaste miljökriterier, vilket bland annat innebär att det ska generera lika mycket förnybar energi från solceller som det förbrukar under ett år. Ambitionen är att allt byggavfall ska återvinnas, samt att alla material ska vara bra miljöval och fria från farliga ämnen.
    

– Det känns oerhört inspirerande att tillsammans med Humana utveckla vårt grönaste äldreboende hittills. Jag är övertygad om att kvarteret Skärvet stakar ut vägen för hur framtida vårdboenden kommer utformas, säger Freddie Bergkvist, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.
    

Byggstarten beräknas till mars i år och avsikten är att huset ska stå klart sommaren 2017.

tisdag, 09 februari 2016 18:57

Wihlborgs starkare än någonsin

alt

Wihlborgs fastighet Gängtappen 1 i Malmö. De sex översta våningarna är uthyrda till Länsförsäkringar. Inflyttning sker i sommar.

 

Wihlborgs ökade helårsvinsten till 2.278 Mkr (395), motsvarande ett resultat per aktie om 29,64 kr (5,14). I resultatet ingick värdeökningar i fastigheter om 1.615 Mkr (642) och värdeförändringar i räntederivat om 269 Mkr (–1.038). Hyresintäkter och driftsöverskott ökade med 3 procent till 1.910 Mkr (1.856) respektive 1.402 Mkr (1.357), medan förvaltningsresultatet förbättrades med 11 procent till 932 Mkr (839). Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om 5,25 kr (4,75) per aktie.

 

– För 2015 visar vi det bästa resultatet i Wihlborgs historia, så här långt. Det gäller såväl hyresintäkter som driftsöverskott och förvaltningsresultat, säger vd Anders Jarl.

 

Han fortsätter:
– Vårt förvaltningsresultat kommer att växa ytterligare under 2016. Vår ambition är att fortsätta växa på alla våra delmarknader. Dessutom kommer projektverksamheten även fortsättningsvis lämna ett betydande tillskott.

 

Under året fortsatte Wihlborgs att växa, bland annat genom ett större förvärv i Köpenhamn för 800 miljoner danska kronor. Totalt köpte bolaget fastigheter för 2.155 Mkr, medan försäljningarna (inklusive försäkringsersättning samt ersättning för externa projekt) uppgick till –411 Mkr. Investeringar i befintligt bestånd genomfördes för 1.047 Mkr (802).

 

Vid årsskiftet värderades portföljen till 28,6 Mdr kr (24,3). De räntebärande skulderna ökade till 16.265 Mkr (14.148) och finansierades till en snittränta om 2,76 procent (3,20). Det egna kapitalet ökade till 8.876 Mkr (6.967), motsvarande en förstärkt soliditet till 30,6 procent (28,2). LE

tisdag, 09 februari 2016 18:53

Skanska investerar 340 Mkr i Örestad

alt

Skanskas nya kontorskomplex i Örestad, Köpenhamn.

 

Skanska investerar 340 Mkr i den första fasen av ett nytt kontorskomplex i Örestad, Danmark.

 

Den första fasen får en uthyrningsbar kontorsyta på 11.500 kvm, varav Sweco Danmark ska hyra merparten, 10.500 kvm, från april 2018.

 

Den andra fasen kommer att addera cirka 12.800 kvm. Projektet förväntas få DGNB Gold certifiering.

tisdag, 09 februari 2016 11:08

OBOS förstärker sin position i Sverige

alt

Daniel Kørberg Siraj, koncernchef för OBOS i Norden, och Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.


Sedan OBOS tog BWG Homes av den norska börsen för drygt ett år sedan har den svenska verksamheten övergått direkt i OBOS ägo. Nu etableras OBOS som varumärke även på den svenska marknaden. BWG Homes AB, med varumärkena Myresjöhus och SmålandsVillan i sin portfölj, förstärker därmed sin position som en stabil och långsiktig partner inom utveckling av bostäder och kommersiella projekt på den svenska marknaden.
    

– Det här är en mycket viktig satsning för OBOS. Den svenska verksamheten står för 40 procent av vår affär inom bostadsutveckling. Ledningen och alla medarbetare i Sverige har gång på gång visat exceptionell handlingskraft och kompetens. Vårt förtroende för dem är stort, säger Daniel Kørberg Siraj, koncernchef för OBOS i Norden.
    

I praktiken är etableringen av OBOS mycket mer än bara ett namnbyte. Bolaget arbetar kontinuerligt med att utveckla värdet till sina kunder. Genom markbolaget OBOS Mark AB förvärvar koncernen mark runt om i landet för utveckling av olika typer av bostäder och samhällsfastigheter. Den svenska verksamheten har under det senaste decenniet breddat sin verksamhet från att vara en renodlad småhustillverkare till att nu också producera flerfamiljshus i flera våningar samt kommersiella fastigheter.
    

– Som en del i OBOS-familjen kan vi ta ett ännu större ansvar. Den långsiktighet och finansiella styrka som OBOS står för ger oss möjlighet att bredda och fördjupa vårt engagemang i samhällsutvecklingen. Det innebär bland annat att vi kan leverera större volymer och ta oss an mer mark att utveckla till nya områden där människor vill bo och leva, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.
    

Småhusleveranser utgör en stor och viktig del av den svenska verksamheten med dotterbolagen Myresjöhus och SmålandsVillan i spetsen. Under de senaste två åren har andelen levererade småhus ökat med cirka 40 procent. Samtidigt ökar andelen flerfamiljsbostäder till att nu stå för ungefär 35 procent av den totala omsättningen. Den svenska koncernen erbjuder boende under såväl äganderätter som bostadsrätter och inom kort även förvaltning av egna fastigheter med hyresrätter och kommersiella verksamheter.
    

OBOS grundades i Oslo 1929 och ägs av sina drygt 390 000 medlemmar. 2014 gjorde koncernen en vinst före skatt om 2,2 miljarder norska kronor.

tisdag, 09 februari 2016 10:58

Profi säljer portfölj till Partners Group

alt

I Profis försäljning till Partners Group ingår bland annat fastigheten Vitgröet 12  i Spånga Centrum. Fastigheten innehåller 13.000 kvm kommersiella lokaler. Bland hyresgästerna märks Arbetsförmedlingen, Trafikverket, Linas Matkasse, Swedbank och Itrim.


Profi Fastigheter har som ett led i avvecklingen av investeringsfonden Profi Fastigheter II AB avyttrat de kvarvarande fastigheterna till Partners Group. Partners Group är en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz, som förvaltar ett totalt kapital på cirka 450 Mdr kr. Tillträdet genomfördes den 4 februari.
    

Portföljen utgörs av tio fastigheter i Storstockholm med en total uthyrningsbar area om cirka 100.000 kvm. Partners Group har gett Profi Fastigheter uppdraget att i egenskap av rådgivare arbeta med den fortsatta förvaltningen av portföljen och genomförandet av affärsplanerna. Portföljen innehåller ett flertal utvecklingsfastigheter som kräver betydande investeringar över de kommande åren.
    

Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter, säger:

– Vi är mycket stolta över att kunna säkra en bra avkastning till våra investerare i Profi II. Samtidigt är vi glada över att få förtroendet att fortsätta arbetet med att genomföra affärsplanen för portföljen och vidareutveckla fastigheterna tillsammans med Partners Group.
    

Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group:
– Vi är otroligt nöjda över att slutföra vårt första förvärv helt inriktat på Stockholm och ser fram emot att utveckla fastigheterna tillsammans med Profi Fastigheter. Vi har gjort flera förvärv i Norden de senaste åren och tror på en fortsatt stark utveckling av fastighetsmarknaden.
    

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Swedbank AB. Rådgivare på säljarens sida var Newsec Capital Markets och Glimstedt. Rådgivare åt köparen var EY, Wistrand och Leimdörfer.

måndag, 08 februari 2016 17:22

Byggstart för Gasverket

alt
Visionsbild av Gasverket. Bild: Koncept Stockholm

 

alt

Nattbild över Gasverket. Bild: Koncept Stockholm

 

alt

Befintlig bebyggelse 1. Gasklocka 1 – Musikhotell. 2. Gasklocka 2 – Gästspelsscen 5. Gasklocka 5 – Kontorsbyggnad. 7. Mätarehus – Klätterhall. 8. Reningshus. 9. Regenerationshus – Spårvägsmuseum. 10. Reningshus – Bibliotek, kontor och café. 11. Förrådshus I – Förskola. 12. Portvaktshuset. 13. Verkstadshus II – Skola.   14. Verkstadshus I. 15. Marketenteri. 16. Marketenteri. 20. Maskinhus 21. Ångkraftcentral. 22. Vattengasverk. 24. Retorthus. 25. Retorthus. 26. Retorthus. 27. Ångpannehus. 29. Kolhus. 30. Kondensatorhus. 32. Tjärfabrik. Bild: Stockholms stad

 

Den första detaljplanen för Gasverket i Stockholm har nu vunnit laga kraft. Det innebär att Stockholms stad och med bland annat JR Kvartersfastigheter nu kan påbörja bygget med att omvandla Gasverket från stängd industri till öppen stad. Gasverket med sin unika miljö och sitt utbud av kultur och service kommer att bli en central del i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden och ett av Stockholms självklara besöksmål.

 

I dagsläget är cirka 1.500 lägenheter inflyttade i Norra Djurgårdsstaden. Sammanlagt ska det byggas 6.000 bostäder i Gasverkets närhet, vilket är hälften av de 12.000 lägenheter som planeras. Verksamheterna i Gasverket öppnar succesivt från 2018 och framåt.

 

I planområdet ingår tre gasklockor och sju befintliga byggnader inom Gasverket som bland annat ska inrymma musikhotell, klätterhall och centrumändamål anpassat till byggnadernas kulturhistoriska värden. Dessutom kommer en förskola och en skola att byggas för 900 elever inom området.

 

– Det är en stor utmaning att kombinera dagens tekniska krav med bevarande av de stora kulturhistoriska värdena i Gasverket. Vi ser det som en viktig investering för framtiden, Gasverket kommer att bli en unik stadsmiljö när det står klart, säger Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden.

 

Fyra av byggnaderna ansvarar JR Kvartersfastigheter för, bland annat Gasklocka 1 som kommer att inrymma ett unikt musikhotell.

 

– Att vi nu, tillsammans med Stockholm Stad, kan fortsätta att realisera visionen om Gasverket känns väldigt positivt, säger Nicklas Jungberg, vd JR Kvartersfastigheter.

 

De två nästkommande detaljplanerna i Gasverket, kallade Gasverket Östra och Lilla Gasverket skickas ut på samråd respektive granskning under 2016.

 

Utgångspunkten för omvandlingen är att tillvarata de mycket höga kulturhistoriska och arkitektoniska värdena. Gasverket är ett kulturhistoriskt värdefullt område som saknar motstycke i Sverige. En stor del av området planerades och ritades av Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet.

 

När produktionen stängdes ner 2011 hade Gasverket i mer än hundra år på olika sätt bidragit till stockholmarnas vardag: från ljus till stadens gatlyktor till värme i hemmens spisar.

måndag, 08 februari 2016 14:47

JM har slutsålt Lindes backe i Årsta

alt
JM säljer nu stort till höga priser i Årstastråket.

 

alt

Husen omsluter en gemensam, grönskande gård med mötesplatser och lekytor.

 

alt

Det är premiär för JM i Årstastråket med Lindes backe som ligger i korsningen mellan Årstavägen och Johanneshovsvägen.

 

alt

Den pågående bygget av Lindes backe i Årsta. Bild: Stockholm & Projekt

 

I nya Årstastråket i södra Stockholm har JM nu slutsålt 181 borätter i Lindes backe, omfattande ettor om 36 kvm och femmor om 113 kvm. Tillträde ska ske under andra kvartalet i år.

 

Priserna är höga i Årstastråket. För det kommande kvarteret Lindes terrass kostar en etta om 35 kvm cirka 3,0 Mkr och en femma om 116 kvm cirka 7,9 Mkr. Avgifterna är, exkluderat varmvatten, mellan 2.700 kr/mån och 6.100 kr/mån, för att täcka drift och föreningsskuld.

 

I kvarteret Lindes backe har alla lägenheter har balkong eller uteplats, flera av bostadsrätterna har även dubbla balkonger.

 

Kvarteret I Lindes backe får en trappliknande form som följer berget det byggs på, med en höjd som varierar mellan tre till sju våningar. Husen omsluter en gemensam, grönskande gård med mötesplatser och lekytor. I de rymliga entréerna och hissarna kommer du lätt in och ut med exempelvis barnvagn.  Kvarterets byggnader har mörka putsfasader i kontrast till ljusa sockelvåningar. Preliminär inflyttning är andra kvartalet i år.

 

Det är premiär för JM i Årstastråket med Lindes backe som ligger i korsningen mellan Årstavägen och Johanneshovsvägen. Kvarteret får flera trapphus som följer gatans krökning och ramar in kvartersgården. Mot gatan får varje trapp hus en egen putsfärg och längst ned gör vi en sockelvåning med ljus klinkerfasad. Kvarterets västra sida vetter mot den blivande Arlaparken.

 

– Det är framför allt läget som har inspirerat oss, säger arkitekten Karl Liljeström, som tillsammans med JM har ritat Lindes backe.

 

Han fortsätter:
– Arkitekturen påminner om det gamla Årsta fast med en framtida stadsmässig prägel. Det nya kvarteret blir en del av promenadstaden. Lindes backe klättrar upp för gatukrönet i en trappliknande form där varje trapp hus blir ett eget steg.