20 april 2024

Redaktionen

alt
KPMG riktar stark kritik mot Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

 

Den tredje utredningen från KPMG riktar stark kritik mot styrelse och framförallt mot Rikshems vd Jan-Erik Höjvall. Den tidigare sparkade vice vd:n Ilija Batljan klarade sig ganska lindrigt undan.


Klart är att AMF med Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef AMF och styrelseledamot Rikshem, menade att det hade varit bättre för Rikshem med ny vd i Rikshem, som med nya ögon, skulle kunna utveckla bolaget framåt. Medan Mats Andersson, vd på AP4 och styrelseledamot i Rikshem, menar att åtgärder ska vidtas för att återställa förtroendet för bolaget och förhindra ett upprepande.

 

Frågan blir nu om AMF vill lämna Rikshem eller inte efter förhandlingar med AP4 om hur ägandet i Rikshem ska se ut i framtiden? Efter dessa förhandlingar är det inte helt klart att vd Jan-Erik Höjvall får sitta kvar eller för den delen styrelsens ordförande Mats Mared.

 

De allvarligaste bristerna i KPMG:s utredning är enligt Fastighetsaktiens redaktion:

 

1. Att en konsult nära Höjvall och Batljan har förvärvat fastigheter som Rikshem sålt, försäljningar som Höjvall godkänt utan beaktande av jäv och framförallt att köpeskillingen inte hade erlagts per dags dato. Något som kan misstänkas vara ett sätt att ge vännen och konsulten en förmånlig säljarrevers?

 

2. Vd Höjvall förvärvade i oktober 2013 en fastighet från JM och via sitt privata bolag, utan ett skriftligt bemyndigade från Rikshems styrelse.

 

3. Vd har i december 2015 lånat ut pengar från privat kapital till ett nystartat bolag som bygger och säljer hus i Mälardalen, utan vare sig muntliga eller skriftliga godkännande från styrelsen.

 

Dessa tre punkter är egentligen allvarligare än de punkter som gav anledning till att vice vd Batljan sparkades. Punkterna som gav anledning för styrelsen att sparka Batljan var:

 

A. Batljan lämnade ett indikativt bud på en fastighet från ett privat bolag. Förvärvet genomfördes inte.

 

B. Batljan erhöll ett hyreskontrakt för en bostad i centrala Stockholm, i en fastighet som Rikshem sålde till en utvald fastighetsägare.

 

Övrig kritik från KPMG gäller representation. Se bifogat dokument.

 

https://files.acrobat.com/a/preview/82a30bbc-227f-4c43-9719-f915d52456d6

 

 

måndag, 22 februari 2016 11:54

Häggström, hållbarhetschef på Fabege

alt

                                                                                                          
Fabege samlar nu ansvaret för samtliga hållbarhetsfrågor under en gemensam hållbarhetschef med ambitioner att vässa målen och öka tempot inom hållbarhetsområdet. Rollens som hållbarhetschef får Mia Häggström (bilden), som närmast har varit miljö- och teknikchef på Fabege och har en längre tid varit drivande i många hållbarhetsfrågor inom företaget.
    

Fabege har en framskjuten position inom hållbarhetsfrågorna och blev under 2015 rankat som bästa fastighetsbolag i Norden i den årliga undersökningen Global Real Estate Sustainability Benchmark där över 700 företag genomlystes globalt. En anledning till detta är att hållbarhetsfrågorna är väl integrerade i alla processer och att det finns ett både brett och djupt engagemang internt.
    

– Vi har en ambition att fortsätta vara i framkant och vässar nu våra mål inom hållbar stadsdelsutveckling ytterligare. Kundernas krav kommer bara att fortsätta att öka och med Mia vid rodret är vi redo att ta nästa steg på vår resa, säger Christian Hermelin, vd för Fabege.

måndag, 22 februari 2016 11:51

Catena bygger logistikbyggnad åt Boozt

alt

E-handelsföretaget Boozt Fashion blir en stor hyresgäst i E-City Engelholm.


Catena har genom dotterbolaget Queenswall AB tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt om 43.500 kvm med Boozt Fashion AB. Fördelningen är 42.000 kvm logistikyta samt 1.500 kvm kontor med mera. Fastigheten beräknas vara klar i slutet av kvartal ett 2017. Catena äger 60 procent av Queenswall. Årshyran uppgår till 26,1 Mkr.
    

– Det känns nästan som om vi har fått E-handels – Créme de la Créme – till oss och att vårt arbete med satsning inom E-handel har varit rätt. Hos oss får kunden mer än en logistikyta, den får även en partner som aktivt medverkar i möjligheten att ständigt utveckla hela affären, säger Göran Månsson, vd för Queenswall.
    

Byggnaden uppförs i Norra Varalöv, som totalt omfattar en möjlig logistikyta om 77.000 kvm och är avsedd för e-handel, små som stora aktörer. Detta är den andra etappen av planerade tre.
    

Catena beräknar att den totala investeringen, för det som nu fått namnet E-CITY Engelholm, till drygt 500 Mkr.
    

Enligt Catenas miljöpolicy ska hela e-handels-klustrets byggnader miljöanpassas och certifieras genom Green Building med en beräknad energiuppvärmning på max 13 kWh per kvadratmeter. Som jämförelse kan nämnas att Boverkets förespråkar 50 kWh.

 

Catena väntar en kraftig efterfrågan på logistikfastigheter anpassade efter E-handelsoperatörernas krav och är bered att etablera flera områden efter dessa behov även fortsättningsvis. Bolagets vision är att vara i framkant när det gäller nya trender i marknaden och bidra till en hållbar utveckling av logistikfastigheter.
    

– Med stolthet känner jag att vi har en bärande idé även med satsningen på e-handelslogistik och tanken att möta kunden tidigt i processen bidrar till en utveckling av ett helt nytt koncept inom logistik, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena

måndag, 22 februari 2016 11:48

Wallenstam utvecklar Kallebäcks Terrasser

alt

Visionsskiss för Kallebäcks terrasser, Nyréns arkitektkontor.


Nu går startskottet för utvecklingen av Kallebäcks Terrasser i Göteborg. Den gamla Arlafabriken i Kallebäck rivs och kommer att ge plats för upp till cirka 2.000 lägenheter i olika upplåtelseformer. Förutom bostäder i blandstadsmiljö med verksamheter i bottenvåningar, planeras det även för verksamhetslokaler på cirka 20.000 kvm samt två förskolor. Kallebäcks Terrasser är en del i Göteborgs Jubileumssatsning och cirka 800 av de 2.000 lägenheterna i området ska stå färdiga till stadens 400-års jubileum 2021.
    

– När rivningen nu påbörjas går startskottet för utvecklingen av Kallebäcks Terrasser med närhet till såväl Delsjöns naturområde som city. Vi planerar för ett nyskapande, aktivt område med trivsamma mötesplatser, bostäder, kontor och må-bra-ytor som tillför en naturlig livskvalité och ger liv mellan husen, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.
    

Kallebäcks Terrasser har fått sitt namn utifrån de nivåskillnader och naturliga terrasser som bebyggelse och naturen i sig bidrar till. Här kommer berget, naturen, barnen och cyklarna stå i centrum för utvecklingen. I de parallella uppdrag som har genomförts presenterade Nyréns arkitektkontor det vinnande förslaget till strukturplan för området.
    

Wallenstam förvärvade fastigheten hösten 2013 och i slutet av 2014 avvecklade Arla Foods sin produktion på plats. Sedan dess har en rad utredningar ägt rum för att möjliggöra genomförandet. Rivningsarbetet startar inom kort och beräknas pågå under hela 2016.

söndag, 21 februari 2016 18:27

Rekordresultat för Atrium Ljungberg

alt

Lundbyvassen 4:7, även kallad Citadellet, ingick i Atrium Ljungbergs första förvärv i Göteborg.

 

Atrium Ljungberg levererade ett rekordstarkt resultat för 2015 – året då bolaget etablerade sig i Göteborg, fortsatte att koncentrera beståndet till prioriterade delmarknader samt startade en långsiktig bostadssatsning.

 

Vinsten efter skatt ökade kraftfullt till 2.784 Mkr (645), vilket motsvarade 20,89 kr/aktie (4,89). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar fastigheter med 2.328 Mkr (861) och i derivat med 201 Mkr (-894). Resultatet före värdeförändringar förbättrades med 12 procent till 945 Mkr (844). Prognosen för 2016 är att detta resultat minskar till 900 Mkr till följd av att bolaget sålde en handelsyta om 63.300 kvm i Västerås, Rotebro (Sollentuna), Östersund och Orminge (Nacka) som ett led i att koncentrera sitt fastighetsinnehav.

 

– I år ökar vi takten på projektsidan vilket långsiktigt kommer ge oss nya kassaflöden, säger Annica Ånäs, nytillträdd vd för Atrium Ljungberg.

 

Nettoomsättningen ökade till 2.468 Mkr (2.311), varav hyresintäkter ökade till 2.122 Mkr (1.981). Uthyrningsgraden förbättrades till 94 procent (93), inklusive projektfastigheter och fastighetsförvärv och färdigställda projekt bidrog till att driftöverskottet från fastighetsförvaltningen steg med 8 procent till 1.450 Mkr (1.345).

 

Årets investeringar uppgick till 1.640 Mkr (2.380), varav 768 Mkr (707) investeringar i befintligt bestånd, och försäljningarna upptill 1.291 Mkr (94). Med de orealiserade värdeökningarna ökade ändå det sammanlagda fastighetsvärdet till 30,8 Mdr kr (28,2). De räntebärande skulderna uppgick till 13.269 Mkr och finansierades till en snittränta om 2,9 procent. Det egna kapitalet ökade till 13.953 Mkr (11.590), motsvarande en stärkt soliditet till 43,7 procent (39,6).

 

Inför kommande årsstämma föreslår styrelsen för Atrium en höjning av utdelningen med 7,57 procent till 3,55 kr/aktie (3,30). LE

söndag, 21 februari 2016 18:23

Hemfosas portfölj växte till 29,55 Mdr

alt

Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Efter förvärv och investeringar om 4,78 Mdr (9,14), försäljningar för 1,44 Mdr (1,30) med reavinster om 0,91 Mdr samt orealiserade värdeökningar växte Hemfosas fastighetsportfölj till ett verkligt värde av totalt 29,55 Mdr kr (24,72) under räkenskapsåret 2015. Tillväxten skedde inom kategorin samhällsfastigheter, som utgjorde 59 procent av värdet, och till stora delar på de för Hemfosa nya marknaderna Norge (Oslo) och Finland (Helsingfors), vilka utgjorde 10 respektive 2 procent av portföljen.

 

Vinsten efter skatt steg till 2,34 Mdr kr (1,61) och motsvarade 16,86 kr (10,13) per aktie, medan förvaltningsresultatet förbättrades till 1.36 Mdr kr (0,82), motsvarade 9,55 kr per stamaktie (7,36). En stabil och god intjäning som ger ägarna en hög utdelning är en bärande idé för Hemfosa.

 

– Styrelsens förslag till utdelning för 2015 om 4,20 kr per stamaktie är en ökning från förra året med 40 procent. Ambitionen är också att fortsätta med kvartalsvis utdelning, något som gynnar och uppskattas av våra aktieägare, säger vd Jens Engwall.

 

Utöver detta föreslås en utdelning om 2,50 kr per preferensaktie varje kvartal (totalt 10,00 kr/aktie).

 

Hemfosas fastighetsvärde om 29,55 Mdr kr fördelades på 411 direktägda fastigheter. Utöver dessa ägde bolaget andelar i joint ventures om 1,10 Mdr (0,61), varav 0,82 Mdr (0,57) hänförligt till Söderport Hoding AB och 0,22 Mdr (-) till nybildade Gadermoen Campus Utvikling AS, som utvecklar en nationell kompetenspark inom hälsa och omsorg vid Gardermoen flygplats i Oslo.

 

De räntebärande skulderna uppgick vid årsskiftet till 18,90 Mdr (15,76) och finansierades till en ränta om 2,03 procent (2,37) och bolagets egna kapital ökade under året till 10,75 Mdr (8,95), vilket motsvarade en soliditet om 34,2 procent (34,4).

 

På fredagens börs stärktes Hemfosas aktie med 2,61 procent till 88,50 kr som senast betalt. LE

 

söndag, 21 februari 2016 18:21

Heimstaden ökade vinsten till 1,7 Mdr

alt

Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Under ett händelserikt 2015 ökade Heimstaden vinsten efter skatt till 1.718 Mkr (267). I resultatet ingick värdeökningar i fastigheter om till 1.122 Mkr (144) samt i derivat med 29 Mkr (0). Hyresintäkterna ökade till 719 Mkr (471), huvudsakligen tack vare förvärv av bostadsfastigheter i Norrköping i slutet av 2014, och driftnettot förbättrades till 347 Mkr (242). Uthyrningsgraden för Heimstadens bostäder uppgick till 99,6 procent (99,5). Förvaltningsresultatet förbättrades till 390 Mkr (112), en ökning hänförlig till förvärvet i Norrköping samt av resultat från andelar i Hemstadens intressebolag Nordhalla och CORHEI Fastighets AB. Heimstaden äger knappt 40 procent i Nordhalla respektive 50 procent i CORHEI, motsvarande kapitalandelar om 449 Mkr respektive 526 Mkr.

 

– Ett bra finansiellt resultat. Resultatet skapar utmärkta förutsättningar för vår fortsatta resa och tillväxt. Vi skall dock aldrig tappa fokus på det absolut mest väsentliga, att ge våra hyresgäster en utmärkt service och ett bra boende samt ha tiden för att stanna upp och lyssna på den enskilde hyresgästens och varandras behov, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Under året köpte Heimstaden egna förvaltningsfastigheter för 3.641 Mkr och sålde för 3.866 Mkr. Dessutom investerade bolaget 149 Mkr i beståndet. Tillsammans med orealiserade värdeökningar steg portföljens marknadsvärde till 11,1 Mdr kr (10,4).

 

Räntebärande skulder ökade till 6.822 Mkr (6.426) och finansierades till en snittränta om 1,3 procent. Det egna kapitalet ökade med totalresultatet 1.718 Mkr och med en nyemission av preferenssaktier om 741 Mkr samt minskade med aktieutdelningar om 73 Mkr
till 5.864 Mkr (3.480).  

 

Efter årets slut har avtalat med Niam om att köpa 436 ägarlägenheter samt 232 parkeringsplatser i Köpenhamn för 1,4 miljarder danska kronor (1,76 Mdr kr). Tillträde är planerat till den 1 mars 2016. TM

söndag, 21 februari 2016 18:19

Riksbyggen fördubblade byggandet

alt

Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Fjolåret blev ett mycket framgångsrikt år för Riksbyggen med en dubblering av bostadsbyggandet till 2.242 lägenheter (1.100) och en omsättningsökning på 11 procent till 6,4 Mdr kr i kombination med ett stärkt rörelseresultat med 20 procent till 225 Mkr.

 

– Genom att prestera både en stark volymökning och ett förbättrat resultat stärkte vi Riksbyggens roll som samhällsutvecklare och kan skapa attraktiva och hållbara boenden för alla. Riksbyggen startades för 75 år sedan för att få fart på bostadsbyggandet och det är ett uppdrag som i allra högsta grad gäller än idag, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Försäljningen visade också på en stor ökning. Under året sålde Riksbyggen sammanlagt 1.841 bostadsrätter, vilket motsvarade en ökning med 60 procent jämfört med 2014.

 

– Riksbyggen satsar nu på ett fortsatt högt tempo i byggandet av såväl bostadsrätter som hyresrätter som kan efterfrågas av breda målgrupper med olika behov och på många orter runt om i landet, säger Leif Linde.

 

Riksbyggens ägare – centrala organisationer, företag och andelsägande bostadsrättföreningar – förvärvade under året andelar i Riksbyggen för cirka 217 Mkr, vilket var ett rekord för ett enskilt år och stärker Riksbyggens kraft att bygga fler bostäder.

 

Vid årskiftet uppgick det egna kapitalet till 5.096 (4.822) motsvarande en soliditet om 35 procent (37). Riksbyggens styrelse har föreslagit en oförändrad utdelning på 9,2 procent vilket innebär 46 kr per andel och totalt sett nästan 77 Mkr till ägarna. Därtill kommer Riksbyggens ägare att få dela på 11,6 Mkr i återbäring baserat på deras köp av förvaltningstjänster. LE

söndag, 21 februari 2016 17:34

Catella ökade vinsten till 272 Mkr

alt

Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.

 

För helåret 2015 ökade Catella vinsten efter skatt till 272 Mkr (227), motsvarande en vinst per aktie om 2,97 Kr (2,66). De totala intäkterna steg till 1.866 Mkr (1.457) med ett rörelseresultat som ökade till 261 Mkr (167).

 

Det egna kapitalet stärktes till 1.436 Mkr (1.252), motsvarande ett eget kapital per aktie om 16,14 kr (14,24).

 

Det starkare resultatet medförde att utdelningen höjs till 0,60 kr (0,20) per A- och B-aktier.

 

I en kommentar till bokslutet säger Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.

– Osäkerheten på marknaden påverkar Catella, men under fjärde kvartalet kunde vi konstatera ett starkt inflöde av kapital samtidigt som affärs- och transaktionsaktiviteten var hög. Intäkterna steg med 15 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014 till 571 Mkr. Samtliga affärsområden uppvisade tillväxt men det var Mutual Funds som stod för den största resultattillväxten.

fredag, 19 februari 2016 10:09

Ånäs, ny vd för Atrium Ljungberg

alt

                                                                                                           
Styrelsen för Atrium Ljungberg har tillsammans med vd Ingalill Berglund träffat en överenskommelse om att Ingalill lämnar sin vd-roll i Atrium Ljungberg. Annica Ånäs (bilden), cfo och tillförordnad vd, efterträder henne från och med fredag 19 februari.
    

– Det här är en bra lösning. Ingalill Berglund har gjort ett fantastiskt arbete och varit en starkt bidragande orsak till bolagets utveckling de senaste åren. Att Annica Ånäs nu tar över vd-skapet har vuxit fram i dialog mellan mig, Ingalill Berglund och styrelsen, säger Johan Ljungberg, ordförande i Atrium Ljungbergs styrelse.
    

Ingalill Berglund har arbetat på Atrium Ljungberg sedan 2001, varav de senaste fem åren som vd. Sedan september har hon varit sjukskriven och Annica Ånäs tillsattes i oktober som tillförordnad vd.
    

– Mina år på Atrium Ljungberg har varit roliga och givande, säger avgående vd Ingalill Berglund. Nu är det dags att lämna över stafettpinnen och jag är glad att det är Annica Ånäs som fått styrelsens förtroende att leda arbetet vidare. Det är en bra lösning för bolaget, som också möjliggör att jag den närmaste tiden kan lägga kraft på träning och återhämtning.
    

Annica Ånäs, har arbetat inom Atrium Ljungberg i åtta år, först som ekonomichef, som cfo sedan 2011 och de senaste månaderna som tillförordnad vd. Hon har även arbetat som cfo på Hemsö Fastigheter samt varit vd inom kommunikationsbranschen. Dessutom har hon erfarenhet från flera styrelseuppdrag. Annica Ånäs har en akademisk bakgrund som jurist och civilekonom.
    

– Med Annica Ånäs som vd får vi såväl kontinuitet som en kompetent ledare. Hon delar bolagets starka värderingar och har styrelsens fulla förtroende. Dessutom är det glädjande att vi ännu en gång kan göra en intern vd-rekrytering, säger Johan Ljungberg.