25 april 2024

Redaktionen

onsdag, 24 februari 2016 19:45

NIRAS i nytt ramavtal med Transportstyrelsen

alt
Ingela Johansson, affärsområdeschef NIRAS CRES.

 

NIRAS har vunnit ramavtalsupphandlingen för managementtjänster inom lokalförsörjning/fastighet åt Transportstyrelsen. Ramavtalet är rikstäckande och innefattar bland annat tjänster som projektledning, flyttlogistik och rådgivning kring hyresavtal. Avtalet gäller över en period på upp till 4 år.

 

– Vi är mycket glada över att vi fått förnyat förtroende och att vi får möjlighet att arbeta vidare tillsammans med Transportstyrelsen, vilket ytterligare bekräftar vår position som marknadsledande avseende lokalförsörjningstjänster för statliga myndigheter, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef NIRAS CRES.

 

Transportstyrelsen finns på 14 orter i landet och har idag cirka 1.870 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

 

onsdag, 24 februari 2016 11:08

BoKlok rekryterar Peter Nyberg

alt

                                                                                                     
Den 1 mars tillträder Peter Nyberg (bilden) som projektutvecklare på Skanskas och Ikeas gemensamma boendekoncept BoKlok. Han kommer ingå i satsningen på affärsutveckling i Stockholmsregionen som leds av Anders Hellman. Uppdraget är att skapa förutsättningar för fler bostäder samt att utveckla relationsbyggandet med Sveriges kommuner för att öka förståelsen för kommunernas bostadsutmaningar.
    

Peter Nyberg kommer närmast från regeringskansliet och näringsdepartementet där han varit politisk sakkunnig hos Mikael Damberg inom handelsfrågor. Dessförinnan var han under tio år kommunalråd med ansvar för bostäder och byggande i Botkyrka kommun.
    

– Vi är väldigt glada att Peter börjar hos oss. Hans stora erfarenhet av byggfrågor från kommunpolitiken kommer vara till stor nytta för BoKlok. Det är extra roligt eftersom vi hade ett väldigt bra samarbete med Peter och Botkyrka kommun när vi genomförde vårt första projekt i miljonprogrammet 2013, säger Bengt Fardelius, chef för affärs- och projektverksamheten på BoKlok.
   

BoKlok har växt med över 30 procent årligen de senaste fem åren och med en ny femårsstrategi är målen högt ställda. I Stockholmsregionen är målet att bygga mer än 3.000 bostäder fram till 2020.
    

– Jag ser fram emot att bidra till att det skapas fler bostäder i Stockholmsregionen och Sverige. Bostadsutmaningen är en av de viktigaste samhällsfrågorna och behovet av bostäder som vanliga människor har råd med är väldigt stort. Här fyller BoKlok en viktig roll, säger Peter Nyberg.

onsdag, 24 februari 2016 10:59

Skandia Fastigheter slog index med 5 procent

alt

Skandia Fastigheters ledningsgrupp.


När IPD/Svenskt Fastighetsindex presenterade 2015 års mätning av fastighetsbolagen på den svenska marknaden, blev branschens avkastningssiffra, inklusive investeringar och transaktioner, 13,9 procent. Skandia Fastigheter siktar varje år på att slå snittet med över en procent. För 2015 blev det mer än så. Totalavkastningen blev hela 18,7 procent.
    

– Mätningen ger oss ett transparent svar på hur vi står oss i jämförelse med de 38 andra stora fastighetsbolagen i Sverige. I år konstaterar vi att Skandia Fastigheter gick i mål på 18,7 procents totalavkastning, vilket är nästan fem procent över branschsnittet säger Anders Kupsu, vd Skandia Fasigheter.
    

Kupsu ser flera bakomliggande faktorer till den goda utvecklingen och framhåller det högkvalitativa och välbalanserade fastighetsbestånd och en driven medarbetarstyrka som två av dem.
– Vi bedriver en aktiv fastighetsförvaltning, och våra lönsamma fastighetsutvecklingsprojekt utgör också en stor del av den attraktiva totalavkastningen. Vår strategi att äga förvalta och utveckla fastigheter inom både kontor, köpcentrum, bostäder och samhällsfastigheter visar sig också vara rätt, då samtliga segment varit med och bidragit till våra fina siffror.
    

IPD-mätningen av den svenska fastighetsmarknaden 2015 omfattade 39 fastighetsportföljer till ett sammanlagt värde av cirka 587 Mdr kr. Sett över tidsperspektiv om både tre, fem och tio år ligger Skandia Fastigheter etta i ranking vad gäller IPD/Svenskt Fastighetsindex gentemot branschkollegorna.

tisdag, 23 februari 2016 20:20

NP3 höjer utdelningen och växer

alt
Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter. Foto: Mike Straneus

 

NP3 Fastigheter redovisade en ökad helårsvinst efter skatt till 188 Mkr (141), vilket motsvarade 3,83 kr/aktie (4,45 efter utspädning, respektive 5,53 före utspädning). I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 68 Mkr (57), varav 5 Mkr (2) var reavinst.

 

Intäkterna ökade med 63 procent till 408 Mkr (250), medan driftöverskottet steg med 56 procent till 302 Mkr (194) och överskottsgraden stannade vid 74 procent (77). Förvaltningsresultatet steg med 82 procent till 202 Mkr (111), vilket motsvarade cirka 4 kr per aktie. I bokslutskommunikén framhåller vd Andrea Nelvig att förvaltningsresultatet är centralt för NP3 eftersom bolaget främst ska tjäna pengar på sina hyror och sin effektivitet.

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen utdelning till 2,15 kr/aktie (0,50).

 

Förvärv för 1,14 Mdr kr bidrog till att NP3 ökade värdet på sin portfölj med 1,25 Mdr under året till 4,58 Mdr kr (3,33) fördelat på 163 fastigheter (125) med en uthyrningsbar yta om 614.000 kvm (473.000). I år räknar NP3 med att investera ytterligare 1,25 Mdr kr.

 

– För att fortsatt behålla en bra avkastning, hyresgäster och kvalité på vårt bestånd ska vi öka fokus på förädling av våra befintliga fastigheter. NP3 har idag byggrätter och möjliga byggrätter om över 55.000 kvm som vi ska använda i högre grad än idag, säger Andreas Nelvig.

 

Han fortsätter:

– Målet för 2016 är att nå en volym om cirka 250 Mkr i projektinvesteringar. Till detta ska vi addera vårt mål om en transaktionsvolym på cirka 1 Mdr kr – fastigheter som vi till stor del ska finna ute i vår organisations lokala nätverk.

 

NP3:s räntebärande skulder ökade till 2.849 Mkr (1.947) och finansierades till en genomsnittlig ränta om 2,64 procent. Under året genomförde bolaget en riktad nyemission av 1,9 miljoner aktier till Fjärde AP-fonden, vilket bidrog till att det egna kapitalet ökade till 1.774 Mkr (1.540), motsvarande en soliditet om 35,9 procent (41,5). LE

tisdag, 23 februari 2016 19:54

SSM slutsäljer Bromma Tracks

alt
Nära Brommaplan har SSM sålt 249 borätter till höga priser. Bild Arkitema Architects

 

alt

Bygget av Bromma Tracks är i full gång, med inflyttning i december 2016/januari 2017. Bild: Stockholm & Projekt

 

Nu har SSM slutsålt 249 borätter i Bromma Tracks. Bostadsområdet ligger på Klädesvägen 25, i kv Linneduken 1 vid Brommaplan. Priserna för borätterna har sålts för mellan 1,5 och 5 Mkr för ettor och fyror mellan 30 och 90 kvm, med månadsavgifter om cirka 2.000 till 6.000 kr. Projektet med detaljplan tog cirka 15 år att utveckla. Projektet utvecklades fram till detaljplan av Granen med vd Per Arwidsson. I mars 2014 sålde Arwidsson och Granen projektet omfattande cirka 15.500 kvm bostäder till SSM Holding. Under flera år hade Granen i kv Linneduken 1 tillfälliga sporthallarna som hyrdes ut till Stockholms stad.

 

SSM startade försäljningen av Bromma Tracks i oktober 2014 och allt slutsåldes ganska snabbt. Nu är Bromma Tracks 249 borätter snart klara för inflyttning till kommande årsskifte 2016/2017. Lägenhetsfördelning för de 249 borätterna är: 1 rok – 46 st, 2 rok – 166 st, 3 rok – 27 st samt 4 rok – 10 st. Bostäderna finns i ett tornhus med 10 våningar samt i fyra lamellhus med fyra respektive sex våningar.

 

Läget vid Bromma Tracks anses vara bra då det ligger intill trafikknutpunkten Brommaplan med busslinjer till såväl Ekerö som övriga till Västerort och till Solna men framförallt är det endast par hundra till t-bana Brommaplan. Vid Brommaplan finns matbutiker, apotek, bank, post, gym, restauranger, hotell och systembolag.

 

Extra fördelar för brf Bromma Tracks som lockat köparna är en stor grönskande gård med bra solläge, en gemensam pool med solterrass, ett poolhus med pentry samt mötesplatser med plats för grillning. LE

alt
Thomas Mattsson, chefredaktör Tidningen Fastighetsaktien.

 

Att stämpla upp preferensaktier förbättrar i ett slag nyckeltalen för börsens fastighetsbolag. Pengarna från en sådan emission kommer med i balansräkningen. Belåningsgraden sänks, vilket ger bolaget möjlighet att öka sin belåning.

 

Dessutom saknar preferensaktierna förfallodag till skillnad från olika typer av obligationer. Men preferens innebär enkom förtur till utdelning och inte garanterad utdelning.

 

De alltjämt låga räntorna gör preferensaktier attraktiva för placerarna. Och ägarna till börsbolagen ser dem som ett bra komplement till annan finansiering.

 

Men vill det sig riktigt illa kan ägare till preferensaktier tvingas sälja dem med rabatt till en i förväg fastställd lösenkurs. Företagets ägare gör då en bra affär, eftersom man köper aktier som stigit kraftigt till en lägre inköpskurs.

 

Av Stockholmsbörsens 19 preferensaktier är 12 fastighetsaktier. De är: Balder, Corem, Oscar Properties, Sagax, Tobin Properties, Klövern, Victoria Park, ALM Equity, Akelius Residential, K2A Knaust & Andersson, Prime Living och Amasten Holding.

 

I dessa gäller det att hålla koll på vilken inlösenkurs som är avtalad för preferensaktierna. Ligger aktuell börskurs mycket över inlösenkurs ska man vara försiktig med att köpa preferensaktierna. Det är då frestande för ledningen i företagen att köpa tillbaka aktier.

 

Ägare till preferensaktier har dock förtursrätt till ett visst belopp gentemot ägare av stamaktier om bolaget likvideras. Däremot prioriteras emittenter av obligationer och andra långivare i sådana fall.

 

Skulle den fastställda utdelningen av någon anledning utebli, har ägarna till preferensaktier rätt att tillgodoräkna sig en straffavgift ovanpå det obetalda utdelningsbeloppet. Någon utdelning till stamaktieägare medges inte förrän hela skulden till preferensaktieägarna är reglerad.

tisdag, 23 februari 2016 14:44

KTH får nytt campus i Södertälje

alt

Södertälje Science Park, ritat av White arkitekter.


I dagarna inleds bygget av Södertälje Science Park som White arkitekter ritar på uppdrag av fastighetsbolaget Acturum (ägt av FAM, Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag, och Peab). Bakom satsningen står Scania, AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun. Redan hösten 2017 flyttar KTH Södertälje hit och gör plats för en helt ny civilingenjörsutbildning.
    

Södertälje Science Park uppförs i området Snäckviken som White förvandlar från ett slutet industri- och forskningsområde till ett öppet campus – en plats för samverkan mellan näringslivet och akademin.
    

– Vi har skapat en entré som syns på håll. Det ska märkas i Södertälje att det här kvarteret får nytt liv. Entrén blir bilden av Södertälje Science Park och en symbol för samarbetet mellan KTH och de världsledande företagen som finns här. Det blir en injektion i staden, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.
    

KTH och Södertälje Science Park har identifierat behovet av ett samlande rum som stimulerar kontakter mellan företag, forskare och studenter. Dessutom är KTH i behov av sammanhängande studiemiljöer av olika karaktär. White har arbetat på uppdrag av KTH med processledning och programskrivning för samverkan mellan de olika aktörerna.
    

Whites lösning är att infoga en öppen, ljus och transparent tillbyggnad som innehåller hörsalar och större lektionssalar. Byggnaden erbjuder fria spännvidder, höga våningshöjder och flexibla tekniska lösningar. Huvudmaterialet på den nya byggnadens fasader blir trä. I nybyggnaden är det stora rum för utbildning vilket skapar behov av stora ljusinsläpp. Mot detta står nödvändigheten att begränsa solinstrålning för att inte skapa för stort kylbehov. Fasaderna får därför ett raster av limträ i en grövre dimension.

alt

                                                                                                           
Mattias Andersson (bilden) återvänder efter en kort tid på Cushman & Wakefield till Newsec för att ta sig an tjänsten som vd för Newsec Investment Göteborg. Nuvarande vd Anders Åberg kommer att ta rollen som arbetande styrelseordförande med fokus på att fortsätta skapa affärer samt vara ett stöd för Mattias och verksamheten.
    

Mattias Andersson har lång och gedigen erfarenhet inom transaktionsrådgivning och är utbildad civilekonom med en MSc i industriell och internationell marknadsföring från Uppsala Universitet. Mattias är registrerad som fastighetsmäklare sedan 2003.
    

– Vi vet att Mattias är väl lämpad för uppgiften då vi haft förmånen att arbeta med honom tidigare under ett flertal år, och vi är väldigt glada att han har valt att återvända till Newsec, säger Anders Åberg.

tisdag, 23 februari 2016 11:57

Stendörren anlitar JLL för uthyrning

alt

Linda Persson, JLL, och Maria Mastej, Stendörren.


Stendörren har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att finna hyresgäster till byggrätter om cirka 60.000 kvm i Enköping, Västerhaninge, Brunna och Rosersberg.
    

– Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Stendörren i detta uppdrag där företag får chansen att hyra en skräddarsydd lokal anpassad för deras verksamhet. Stendörren kan erbjuda fastigheter som inrymmer produktion eller lättare industri men också lager och logistiklokaler, säger Linda Persson, ansvarig för uthyrningen på JLL.
    

– Vi är väldigt glada för att tillsammans med JLL fortsätta arbetet med att långsiktigt utveckla våra byggrätter. Intresset för dessa områden är stort och vi har redan i detta inledande skede börjat föra diskussioner med potentiella hyresgäster, säger Maria Mastej, uthyrningschef på Stendörren Fastigheter.

måndag, 22 februari 2016 18:08

Bostäderna vid Råstasjön i Solna stoppade

alt

Solna kommunfullmäktige antog den 16 juni 2014 en detaljplan för Råstasjöns östra hörn för att där bygga 600-700 nya bostäder. Den nya bebyggelsen avser endast nordöstra och östra hörnet, nedanför Friends Arena.

 

I många år har Solna kommun velat bygga bostäder vid Råstasjön. Men under måndagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att domstolen upphäver detaljplanen för 600 nya bostäder vid Råstasjön, i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden.

 

Kommunen beviljade bygglov, Länsstyrelsen godkände detaljplanen, liksom Mark- och miljödomstolen, men dessa beslut överklagades i sin tur av både Hyresgästföreningen, Världsnaturfonden samt Naturskyddsföreningarna i Stockholms län och Solna-Sundbyberg.

 

– Vi ska nu analysera mark- och miljööverdomstolens dom och därefter ta ställning till hur vi går vidare. Min inriktning är att fortsätta att utveckla Arenastaden som nationell tillväxtmotor, samtidigt som vi inrättar ett naturreservat vid Råstasjön. Även med detta beslut kommer vi hitta en bra helhetslösning för båda områdena, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 

I domslutet heter det:

”Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att det område inom detaljplanen där strandskyddet upphävs inte tagits i anspråk på ett sätt som medför att området saknar betydelse för strandskyddets syften. Visserligen avser detaljplanen att tillgodose ett angeläget allmänt intresse. Det har dock inte visats att det saknas möjligheter att tillgodose detta intresse utanför strandskyddat område. Mot den bakgrunden finns det inte förutsättningar att upphäva strandskyddet inom planområdet. Mark- och miljööverdomstolen har därför upphävt detaljplanen.”

 

Mark- och miljööverdomstolens beslut kan överklagas.