19 april 2024

Redaktionen

alt
I Gröndal Strand uppförs nu 375 bostäder. Bild MAP Stockholm

 

Under perioden 2013–2015 påbörjades byggandet av över 41.500 bostäder. Så många bostäder har inte påbörjats under en treårsperiod sedan miljonprogrammets dagar. Det visar Länsstyrelsens rapport Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2016.

– Länsstyrelsen har följt upp hur många bostäder som tillkommit i länets kommuner under åren 2010–2015 och jämfört dessa med landstingets uträknade bostadsbehov. Länet är nu på god väg att nå det regionala målet. Förra året tillkom det 15.000 bostäder, vilket endast är 1.000 färre än det regionala behovet om 16.000 inflyttningsklara bostäder årligen. Baksidan är att det fortfarande saknas bostäder för svaga hushåll. Endast en tredjedel av de bostäder som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter, säger landshövding Chris Heister.

Samtidigt tilltar bostadsbristen och alla länets kommuner har underskott på bostäder. Var femte person upplever trångboddhet och minst 8 procent bor under otrygga förhållanden i andra hand eller som inneboende, visar rapporten.

Länsstyrelsen i Stockholm publicerar årligen en genomgång av bostadsmarknadsutvecklingen.

Av årets rapport, Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2016, framgår att de senaste årens kraftiga ökning av bostadsbyggandet förväntas fortsätta. De tre senaste åren har det tillsammans påbörjats över 41.500 bostäder.

Under 2016 och 2017 bedömer Länsstyrelsen att mellan 30–40.000 bostäder kan påbörjas. En tredjedel av dessa kan bli hyresrätter. Drygt 5.000 studentbostäder kan komma att påbörjas i år och nästa år, vilket är en stor ökning mot tidigare år. Det innebär ett välbehövligt tillskott till de dryga 14.000 studentbostäder som finns i länet i dag.

– Förutom att bostadsbristen hämmar människors möjligheter att få en bostad eller flytta så påverkar det också företagens tillväxtmöjligheter. Men det faktum att bostadsbyggandet nu tagit fart gör ändå att fler hushåll får möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden, säger landshövding Chris Heister.

Utöver att påbörjade bostäder blir inflyttningsklara så ökar bostadsbeståndet varje år genom att fritidshus blir permanentbostäder och att lokaler byggs om till bostäder. Totalt så ökade bostadsbeståndet åren 2013–2015 med 37.600 bostäder.

Sedan 2006 har länets befolkning ökat med närmare 340.000 invånare. Ökningen förväntas fortsätta och innebär ett kraftigt ökat behov av bostäder. Men samtidigt som bostadsbyggandet ökar blir det allt svårare för hushåll med små inkomster och kort kötid att etablera sig på bostadsmarknaden. Situationen är särskilt ansträngd för nyanlända med uppehållstillstånd där merparten kommer kommunanvisas till tillfälliga bostäder. Samtidigt som kommunerna arbetar med att få fram tillfälliga bostäder behöver de arbeta för en långsiktig och hållbar boendelösning. Frågan kompliceras av att alla kommuner i länet uppger ett underskott på alla typer av bostäder och att underskottet beräknas kvarstå de kommande fem åren.

– Men det finns också en viss risk att brist på byggarbetskraft och planhandläggare kan bli en flaskhals, eller åtminstone fördyrande faktor, när det gäller bostadsbyggandet, säger landshövding Chris Heister.

onsdag, 15 juni 2016 11:39

Newsec hyr ut åt Alecta i Helsingborg

alt

Newsec har hjälpt Alecta att sänka vakansgraden i kvarteret Hermes i Helsingborg.


Newsec har på uppdrag av Alecta tecknat ett 10-årigt avtal med Helsingborgs Stad om drygt 4.200 kvm i kvarteret Hermes i Helsingborg. Fastigheten omfattar totalt 53.000 kvm uthyrningsbar yta och vakansen uppgår efter uthyrningen till 2.000 kvm. Lokalerna har kontinuerligt utvecklats till en modern kontorsfastighet med flexibla och anpassningsbara ytor.
    

– Det är väldigt glädjande att kunna välkomna ytterligare en del av Helsingborgs Stads verksamhet till kvarteret Hermes. Den stora efterfrågan på lokaler inom kvarteret håller i sig. Vi har lyckats hitta en spännande lösning för verksamheten i en egen del av fastigheten, som erbjuder studenterna ändamålsenliga och moderna lokaler med närhet till kommunikationer i ett centralt läge, säger Mathias Cronqvist, Kontraktsförvaltare, Newsec Asset Management.
    

Hyresgästen har valt att flytta sin verksamhet för bland annat Komvux och Yrkeshögskolan till att sitta samlat inom en egen del av fastigheten i centrala delar av Helsingborg med närhet till kommunikationer.
    

– Vi ser fram emot flytten för att kunna samla flera enheter under samma tak, hitta synergieffekter och på så sätt öka måluppfyllelser för elever och studerande, säger Claes Calmram, rektor och enhetschef inom Arbetsmarknadsförvaltningen.

alt
Per Johansson, vd Brinova.

 

Brinova har köpt sex fastigheter med totalt 145 lägenheter på sammanlagt 8.959 kvm av Stigborg Förvaltning. Fastigheterna ligger i Lund, Lomma, Staffanstorp, Dalby, Blentarp och Dösjebro. Brinova tillträder fastigheterna den 30 juni.

 

Fastighetsportföljen har ett beräknat hyresvärde på 13,2 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 100 procent. Det beräknade driftsnettot uppgår till cirka 9,8 Mkr motsvarande 1.089 kr/kvm. Samtliga fastigheter innehas med äganderätt och tomtarealen uppgår till knappt 25.000 kvm. Byggnaderna är uppförda eller helrenoverade från 2006 och framåt och håller en god standard, både invändigt och utvändigt.

 

– Vi är glada över att kunna göra den här affären i en hårt konkurrensutsatt marknad. Det är bostäder av mycket god kvalitet och kommer att tillföra ett stort värde till Brinova, säger Per Johansson, vd för Brinova.

Han fortsätter:

– Fastigheterna präglas av byggmästarkvalitet och är uppförda utifrån genomtänkta val med energieffektiva lösningar i form av jordvärme, solfångare och värmepumpar, vilket ger låga energikostnader.

 

Widehov Konsult AB har varit säljarens transaktionsrådgivare. Advokatfirman Lindahl har varit köparens juridiska rådgivare.

alt

Nya bostäder i kvarteret Eol i centrala Uddevalla.

 

NCC bygger 82 hyresrätter det centralt belägna kvarteret Eol i Uddevalla. Beställare är Uddevallahem och ordern är värd cirka 150 Mkr.  

 

– Vi är mycket nöjda med att vi utvecklar Uddevalla och kvarteret Eol tillsammans med NCC. Vi kan nu addera ytterligare ett nyproduktionsprojekt till vår portfölj, för att svara upp mot marknadens efterfrågan, säger Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem.

 

Lägenheterna ska uppföras i två byggnader. I projektet ingår dessutom 800 kvm kontorsyta där Länsförsäkringar blir hyresgäst.

 

– Lägenheterna möter kommunens ökade behov av nya bostäder, och hyresrätter är särskilt efterfrågat. Genom att planera för både bostäder och kontor bidrar vi till att bygga en levande stadsdel där människor rör sig alla tider på dygnet, säger Shahroz Sahba, affärschef NCC Building Väst.

 

Projekteringen i fas 1 startar omgående och beräknas pågå till årets slut. Byggstarten blir i november 2016 och husen är redo för inflyttning 2018.

alt

JM ska bygga höghus om 14-våningar i Mariehäll.

 

alt

Skanska bygger höghus i 14-våningar med sjöutsikt mot Bällstaviken.

 

alt

Situationsplan för Masungen 5 och 7 i Mariehäll och Ulvsunda.

 

I Mariehäll och Ulvsunda pågår en gradvis omvandling från industriområde till en blandad stad med bostäder och verksamheter. I detaljplanen för Masugnen 5, som ägs av Skanska, och Masugnen 7, som ägs av JM, planeras cirka 400 bostäder samt förskola samt verksamhetslokaler. Planområdet ligger med sjöutsikt i stadsdelen Mariehälls södra del, angränsande till den norra delen av Ulvsunda industriområde, mellan Bällstaviken och Karlsbodavägen i direkt anslutning till Tvärbanan.

 

Samråd om detaljplanen pågår nu mellan 14 juni och 4 augusti 2016. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en blandad stad med cirka 400 bostäder, lokaler i bottenvåning och förskola. Syftet är också att tillgängliggöra strandområdet och Bällstaviken för allmänheten genom en sammanhängande strandpark med gångstråk. Kopplingarna till omkringliggande stadsdelar stärks för att skapa en mer integrerad och tryggare stadsdel. Mark reserveras även för en gång- och cykelbro över Bällstaviken. Förslaget överensstämmer med Stockholms översiktsplan och är ett viktigt bidrag för att uppfylla Stockholms bostadsmål.

 

Inom planområdet finns idag kontors- och verksamhetsbyggnader, som planeras rivas och ersätts med bostäder. Det förslag som upprättats av stadsbyggnadskontoret omfattar cirka 400 bostäder, varav 120 på Skanska Masugnen 5 och 280 på JM:s Masugnen 7. På båda fastigheterna görs det möjligt, och delvis ställs det krav, på lokaler i husens bottenvåningar. På Masugnen 7 planeras en förskola med fyra avdelningar.

 

Park och gångstråk

Planen möjliggör en sammanhängande, allmänt tillgänglig strandpark med gångstråk längs Bällstaviken. Strandparken kommer att fylla en viktig funktion för hela Mariehäll och Ulvsunda industriområde vad gäller grönska, rörelsestråk, vistelse och vattenkontakt. Gångstråket ansluter till Masugnen 8 norrut och söderut till Bällstahamnen. En 2,5 meter bred gångväg kompletteras med bryggor längs norra strandkanten för att skapa en större vistelseyta och en närhet till vattnet. I den norra delen ges strandparken en mer grön karaktär medan den i södra delen öppnas upp mot Bällstaviken.

Den nya detaljplanen kan tidigast antas under andra kvartalet 2017.

tisdag, 14 juni 2016 17:23

Skanska hyr ut 3.300 kvm i Seaside

alt

Kontorsprojektet Stockholm Seaside sett från Norra Hammarbyhamnen.

 

I mars 2017 flyttar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, sitt kontor till Skanskas projekt Stockholm Seaside vid Hammarby Kaj. Uthyrningen för kontorslokalerna omfattar cirka 2.400 kvm. Stiftelsen kommer även att hyra ytterligare cirka 900 kvm i byggnadens två nedre våningar för att skapa en mötesplats för personer och företag som bidrar till utvecklingen av internet i Sverige.

 

– IIS expanderar och växer både som verksamhet och i antal anställda. Vi är väldigt nöjda över att ha hittat lokaler som passar våra behov och över att kunna flytta till nybyggda Seaside och lokaler som är anpassade för oss redan nästa år. Det blir en nystart för oss, säger Danny Aerts, vd för IIS.

 

– Vi är väldigt glada att få välkomna ytterligare en hyresgäst till Stockholm New Creative Business Spaces. Den verksamhet som IIS bedriver är helt i linje med den vision vi har för området, att skapa en stimulerande miljö för kreativa företag och organisationer. I och med denna uthyrning är tre fjärdedelar av ytorna i Stockholm Seaside uthyrda, säger Caroline Arehult, vd på Skanska Fastigheter.

alt

Solna strand har expanderat kraftigt under senare år.

 

Humlegården Fastigheter har tecknat ett sjuårigt hyresavtal med QleanAir Scandinavia, som lämnar sina tidigare lokaler på Södermalm i Stockholm city och flyttar till Torggatan 13 i Solna strand, fastigheten Päronet 6. Avtalet omfattar cirka 1.300 kvm och lokalerna blir QleanAirs huvudkontor, R&D-center och showroom. Inflyttningen sker i slutet av augusti.

 

– Att våra lokaler attraherar hyresgäster i konkurrens med Stockholms innerstad ser vi som ett tydligt kvitto på att våra satsningar på Solna strand som område är helt rätt, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

 

Solna strand har expanderat kraftigt under senare år och huserar idag ett flertal stora företag och myndigheter. Totalt arbetar cirka 10.000 människor i stadsdelen. Nyligen presenterade Humlegården Fastigheter nästa steg i utvecklingen av området i form av etableringen av Grow hotell invid Landsvägen, nära Swedbanks huvudkontor. Hotellet, som kommer att drivas av Time Hotel Group, slår upp sina portar under sensommaren 2018 och kommer att innehålla cirka 170 rum samt gym och restaurang.

alt

                                                                                                                         

Oscar Properties har anställt Erik Alteryd (bilden) som vd för dotterbolaget Oscar Properties Bygg AB. Byggbolaget, som enbart är inriktat på tjänster till gruppens egna projekt, etablerades 2013 och har sedan dess nått en betydande volym. Antalet projekt och bostäder under produktion växer nu kraftigt och byggverksamheten står inför en fortsatt snabb expansion. Alteryd har anställts för att anta de utmaningar som denna nya fas innebär.

 

– Vår egen byggverksamhet är en viktig del av hur vi förverkligar de unika värden som förknippas med bostäder från Oscar Properties. Verksamheten fungerar bra, men inför den kraftiga expansion vi ser framför oss behövs ett annat ledarskap. Erik Alteryd är väl lämpad för att axla det ansvaret, säger Oscar Engelbert, grundare och vd för Oscar Properties. 

 

Erik Alteryd kommer närmast från Ramirent och har en gedigen bakgrund inom bygg och entreprenad, bland annat som vd för Veidekke Entreprenad samt affärschef på Skanska. Alteryd tillträder sin nya tjänst den 1 september och kommer även att ingå i Oscar Properties ledningsgrupp. Nuvarande vd för Oscar Properties Bygg AB, Rikard Wiss, lämnar koncernen i samband med detta.

måndag, 13 juni 2016 18:06

Många markanvisningar på gång i Nacka

alt

Det nya området, Svindersberg, kommer att knyta samman befintlig bebyggelse som finns idag till en levande stadsdel med gröna kvarter och närhet till handel och restauranger.


Svindersberg,  nära Sickla köpkvarter i Nacka ska utvecklas till en tätare och mer blandad stadsdel med totalt cirka 500 nya bostäder i flerbostadshus och stadsradhus samt kontor och handel. Stora delar av området ägs av Nacka kommun och för att genomföra bebyggelsen kommer markanvisningar att genomföras.

 

– Det blir ett väldigt fint område med varierad bebyggelse på en höjd med utsikt och gröna omgivningar, samtidigt ligger det ett stenkast från den nya tunnelbanan. Intresset är också stort för moderna kontor i attraktiva lägen med bra kommunikationer och här kommer förutom tunnelbanan även Tvärbanan, Saltsjöbanan och bussar att finnas, säger Peter Skogberg, projektledare Nacka kommun.

 

I dagarna inbjuder kommun även in till markanvisningstävling på Nya gatan i centrala Nacka. Här gäller det 110 hyresrätter i kvarteret Brytaren mindre och anbuden kommer att utvärderas både utifrån pris och gestaltning.  

 

Nya gatan ligger mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, med fem minuters promenad till den nya tunnelbanan som invigs 2025, utsikt mot Järla sjö och promenadväg till Nyckelviken.

alt

Ikano Bostads hyresrätter i Hässelby Villastad är inflyttningsklara från december 2016.  Arkitekt: Björne Svedérus på Ettelva. Innergårdsarkitekt: Anna Frank på Nyréns Arkitektkontor.


 

Bland radhus och villor i Hässelby Villastad bygger Ikano Bostad 64 nya hyresrätter. Husen har bergvärme och solceller och laddningsstolpar för elbilar kommer att finnas på gården. Innergården är designad med barnen i fokus. Här skapas en lekpark med gungor under tallarna.

 

– Ikano Bostad har tagit beslutet att satsa mer på hyresrätter. Vi bygger i urbana lägen för det är där flest vill bo och Hässelby är ett bra exempel på det. Det känns extra roligt att vi bygger något som vi ska förvalta långsiktigt, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad.