20 april 2024

Redaktionen

måndag, 14 november 2016 17:54

Riksbyggen utvecklar ny stadsdel i Strömstad

alt

Canningområdet i centrala Strömstad är vackert beläget med havet som omsluter i både väst och nord.

 

Kommunstyrelsen i Strömstad har utsett Riksbyggen som vinnare i markanvisningstävlingen för det centralt belägna Canningområdet. I området planerar Riksbyggen att både bygga hyres- och bostadsrätter samt parhus med äganderätt. Sammanlagt blir det 430 nya bostäder i ett av Strömstads mest attraktiva lägen vid havet.

 

– Strömstad har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och tillsammans med kommunen vill Riksbyggen nu vara med och långsiktigt driva den fortsatta utvecklingen. Vi är glada över att juryn och kommunstyrelsen valt Riksbyggen som samhällsutvecklare i markanvisningstävlingen, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Fördelningen av bostäder följande: 330 bostadsrätter, 92 hyresrätter samt parhus med 6 bostäder. En del av bostäderna ska inrymmas i det så kallade Tornhuset, ett landmärke med nio våningar och en spektakulär havsutsikt. Stora insatser görs också för att utveckla kajpromenaden och skapa flera nya torg för ett rikt socialt liv med kaféer och olika former av sittplatser.

 

Dessutom planeras en ny gångbro över Kebalsbukten för att öka tillgängligheten till stadsdelen.

 

– Riksbyggen förvaltar idag cirka 800 lägenheter i Strömstad och med detta tillskott så växer vi i Strömstad och får möjligheten att skapa fler arbetstillfällen på orten, avslutar Martin Linsten.

måndag, 14 november 2016 17:49

Concent säljer Barents Center i Haparanda

alt

Barents Center ska byggas i två etapper med färdigställande i mitten av 2018 och början av 2019.

 

Concent har tecknat avtal om försäljning av Barents Center, en multibyggnad bredvid Ikea i Haparanda med gymnasieskola, multiarena, innovationscenter, vårdcentral, dagligvarubutik, handel m.m. Köpare är en grupp investerare med de finska entreprenörerna Erkki Hanhirova och Jarmo Viitala som huvudägare. Parterna har överenskommit om att inte offentliggöra köpeskillingen, som dock görs på marknadsmässiga villkor.

 

Barents Center får en total uthyrningsbar yta om cirka 58.000 kvm. Concent har sedan tidigare bygglov och har genomfört markarbeten, och full produktion kommer nu starta inom kort. Produktionen delas upp i två etapper, där färdigställande beräknas ske i tredje kvartalet 2018 respektive första kvartalet 2019. Köparna tillträder Barents Center efter godkänd slutbesiktning och Concent bokför också resultatet från försäljningen vid tillträdet.

 

– Det är glädjande att Barents Center nu säljs och kommer färdigställas. Vi har arbetat med projektet under lång tid och är stolta över att skapa en multibyggnad som kommer tillföra mycket för Haparanda och regionen. Erkki Hanhirova som bor i Tornio har ett stort hjärta för bygden och kommer tillsammans med Jarmo Viitala och hans långa erfarenhet av produktion och drift av köpcentrum vara mycket bra långsiktiga ägare av Barents Center, säger Sven Kallstenius, styrelseordförande i Concent Holding AB

alt
930 nya bostäder vid Telefonplan. Vy från nordöst från E4/E20 (Södertäljevägen). För kvarter E-F vid Telefonplan har nu en ny detaljplan antagits med bland annat en ombyggnad av Ericssons före detta huvudkontor. Bild: White arkitekter

 

 

alt

De nya bostäderna finns även på Responsgatan vid Telefonplan. Vy: White arkitekter

 

 

Stadsbyggnadsnämnden godkände den 27 oktober detaljplanen för Lilla Tellus, omfattande Timotejen 19 och 28 med bland annat LM Ericssons före detta huvudkontor. Sedan flera år tillbaka har planerna för Telefonplan utvecklats inom de fyra kvarteren Designens hus, Lilla Tellus, Metronomen och Centrala Telefonplan. Totalt ska det byggas i dessa kvarter cirka 3.000 nya bostäder, lokaler för verksamheter, förskoleavdelningar och utveckling av offentliga rum som torg och kvartersparker. Byggherrar i de fyra kvarteren vid Telefonplan är JM AB, Vasakronan, SSM Bygg & Fastighets AB, Stena Fastigheter, HSB, Alm Equity, Scanprop, Brf. Kobran och Stockholms stad.

 

Nu har således detaljplanen för Lilla Tellus, omfattande fastigheterna Timotejen 19 och Timotejen 28, med bland annat Ericsson fd huvudkontor, godkänts. Fastighetsägaren för Timotejen 19 och Timotejen 28 är Telefonplan Stockholm Property AB, c/o Scanprop, som fått ändrad detaljplanen godkänd för bostadsändamål, delvis med centrumlokaler i bottenvåningen. Alm Equity blev helägare till Timotejen 19 och Timotejen 28 vid Telefonplan, om totalt 68.000 kvm BTA, då Scanprop sålde dessa två fastigheter i december 2014.

 

Detaljplanen för Lilla Tellus möjliggör omvandling från industri och kontor till en blandad bebyggelse med bostäder, handel och verksamheter. Totalt innehåller detaljplanen för Lilla Tellus cirka 930 lägenheter i form av bostadsrätt, och en flexibel byggrätt för cirka 40 lägenheter alternativt cirka 100 hotellrum. Förslaget innehåller även två förskolor med cirka 10 avdelningar, verksamhetslokaler och handel i bottenvåningarna och en större lokal för livsmedelsbutik. Dessutom skapas allmänna gator, samt torg och park genom att privat mark övergår till allmän plats.

 

Planförslaget var på samråd i slutet av 2014, och granskning under april-maj 2016. Under granskningstiden har ett tiotal yttranden inkommit. Därefter har planförslaget kompletterats med en planbestämmelse om ljudnivå inomhus motsvarande ljudklass B, samt fördjupade utredningar om markmiljö har vidtagits.

 

Exploateringsnämnden antog den 20 oktober exploateringsavtalet för Lilla Tellus som rör alla allmänna ytor och reglerar hur fastighetsägaren ska uppföra den allmänna marken och överlämna den till staden.

måndag, 14 november 2016 12:47

FastPartner hyr ut i Märsta Centrum

alt

Planritning för Nya Märsta Centrum av Megaron Arkitekter.


FastPartner har tecknat nya hyresavtal med Intersport, Dressmann och Espresso House i Märsta Centrum. Avtalet med Intersport omfattar en butikslokal på 1.300 kvm, avtalet med Dressmann omfattar en butikslokal på 350 kvm och avtalet med Espresso House omfattar ett café för 100 gäster på torget i Märsta Centrum. Inflyttning är planerad till våren 2017.
    

Uthyrningen är ett led i den centrumutveckling som FastPartner just nu driver i Märsta Centrum och där FastPartner för närvarande bygger ut centrumet med ytterligare cirka 20.000 kvm. Utbyggnaden omfattar två fristående butiksbyggnader samt ett nytt parkeringsgarage med cirka 300 platser. För de nya lokalerna har hyresavtal sedan tidigare redan tecknats med H&M, ICA Kvantum, Lindex, Apotek Hjärtat samt Folktandvården.
    

ICA Kvantum öppnar sin butik på onsdag, den 16 november, och under våren 2017 hålls nyinvigning av Märsta Centrum i samband med att de nya byggnaderna färdigställs och de nya modebutikerna öppnar sin verksamhet.
    

Totalt omfattar ”Projektet Nya Märsta Centrum” byggrätter om cirka 38.000 kvm. FastPartner har hittills tillfört centrumet ett helt nytt bibliotek och konsthall och en ny byggnad har uppförts för Kulturskolan. Nästa år startar FastPartner produktionen av cirka 150 bostäder i centrumet, och under de kommande åren kommer expansionen fortsätta med ytterligare bostäder, butiker och kontor.
    

Märsta Centrum är en av FastPartners sju centrumanläggningar i Storstockholmsområdet.
– Intresset för Märsta Centrum är stort och redan ett halvår innan nyinvigningen är nästan hela centrumet uthyrt. Nu arbetar vi med att hyra ut de sista butikslokalerna där målet är att skapa en bra mix av starka varumärken och ett attraktivt matutbud i ett levande stadscentrum för invånarna i Sigtuna kommun säger Patrik Arnqvist, regionchef på FastPartner.

måndag, 14 november 2016 12:45

Krywult går till AMF

alt

                                                                                                                                     

Tomas Krywult (bilden) blir ny affärsområdeschef på AMF Fastigheter. Han tillträder i februari 2017 och kommer senast från SEB där han arbetat som Head of Real Estate- Investment Management. På AMF Fastigheter kommer han att ansvara för affärsområde Stockholm city, med bland annat Urban Escape Stockholm och Mood Stockholm.

 

Tomas Krywult har arbetat med kommersiell fastighetsförvaltning i över 20 år. Han har arbetat för flera olika typer av fastighetsägare såsom landstingsägda bolag, fastighetsfonder, börsnoterade bolag och nu senast för Livförsäkringsbolaget Gamla SEB Trygg Liv. På SEB har han som chef haft ansvar för ett omfattande fastighetsbestånd i både Sverige och Storbritannien.

 

– Det är med glädje vi välkomnar Tomas Krywult till AMF Fastigheter. Hans långa erfarenhet kommer att bli en stor tillgång i vårt arbete med utvecklingen av Stockholm city. Inom ramen för tjänsten ligger ett ansvar för våra strategiskt viktiga marknadsområden Urban Escape Stockholm och Mood-kvarteret. Tomas roll är vital för bolagets uppdrag – att generera långsiktig, stabil avkastning till AMF:s pensionssparare, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

 

Affärsområdet city består av Urban Escape Stockholm, där handelsplatsen Gallerian ingår, Mood-kvarteret med dess handelsplats samt femte Hötorgshuset. Området omfattar 235.700 kvm kontor, 141 butiker och två helt nya hotell. Marknadsvärdet av förvaltat fastighetsbestånd i city är idag cirka 25 Mdr kr.

 

Dessa destinationer besöks av mer än 24 miljoner personer per år. Tillsammans utgör de en del av stadens hjärta och är avgörande i AMF Fastigheters arbete med att skapa liv och rörelse i Stockholm. Genom att länka samman områden och kvarter, och öppna upp torg och takmiljöer är ambitionen att skapa plaster där människor vill vara.

 

– Efter åtta fantastiska år på SEB ser jag nu fram mot nya utmaningar på AMF Fastigheter. Med min erfarenhet från förvaltning och fastighetsägande hoppas jag kunna bidra till företagets fortsatta utveckling och resultat, säger Tomas Krywult.  

fredag, 11 november 2016 19:27

Amastens vinst steg till 86 Mkr

alt

David Dahlgren, vd för Amasten.

 

För årets första nio månader ökade Amasten vinsten efter skatt rejält till 86,0 Mkr (43,0). I vinstresultatet ingick realiserade värdeförändringar av fastigheter med –105 Mkr (1.041) och orealiserade värdeförändringar av fastigheter med 69,4 Mkr (31,1).

 

Amasten har en stark tillväxt på medelstora orter med strategin att förvalta och förvärva fastigheter med hög direktavkastning på en stabil hyresmarknad.

 

Under perioden ökade hyresintäkterna till 176,8 Mkr (116,3) med ett rörelseresultat som steg till 131,1 Mkr (66,9). Direktavkastning blev oförändrat 6 procent. Förvaltningsresultatet stärktes till 32,5 Mkr (19,5).

 

Viktigare händelser under perioden var ett förvärv av bostäder i bästa läge i Ronneby för 816 Mkr samt en emission av obligationer för 175 Mkr.

 

Bolaget, som nu är noterat på First North Premier, förbereder en notering på Nasdaqs huvudlista under år 2017.

 

I balansen ökade fastighetsvärdet till 2,46 Mdr kr (1,65). Totalt förvaltade bolaget vid periodens slut 196 fastigheter om 0,30 miljoner kvm, belägna i Skåne, Blekinge, Finspång, Järna, Sala, Karlskoga, Skinnskatteberg, Strängnäs, Sollefteå, Härnösand, Timrå och Falun.

 

De långfristiga räntebärande skulderna, inklusive säljarreverser, steg till 1.761 Mkr (979), medan de kortfristiga räntebärande skulderna steg till 601 Mkr (358), finansierade till en snittränta om 3,06 procent, vilket på slutraden innebar att soliditeten sänktes till 30,4 procent (37).

 

Marknaden har trott på Amasten eftersom aktien gått upp 16 procent i år, trots ett kursfall på nära 6 procent under fredagen på en starkt fallande marknad, präglad av att Trump har valts till president i USA. Men långsiktigt är bolaget starkt, vilket har visat av att substansvärdet har stigit till 4,50 kr/aktie (3,80), ett värde som högst sannolikt kommer att fortsätta växa. LE

alt

Oscar Properties utökar kraftigt antalet byggrätter i Nacka Strand.

 

Oscar Properties förvärvar byggrätter för bostäder samt kommersiella fastigheter i Nacka Strand av Carlyle. Köpeskillingen uppgår totalt till 583,7 MSEK och byggrättspotentialen bedöms till omkring 500 bostäder.

 

Förvärven ligger i linje med Oscar Properties strategi för fortsatt expansion i attraktiva områden utanför tullarna. Nacka Strand genomgår en fortsatt utveckling till en mer blandad stadsdel med bostäder, arbetsplatser och service – med en tydlig egen karaktär. Området blir en del av Nacka stad, med närhet till den framtida tunnelbanan.

 

De nu förvärvade byggrätterna och fastigheterna ligger inom programområdet för Nacka strand inom delområdena 5, 6, 7, 8, 9 och 11 och Oscar Properties ska verka för att nya detaljplaner upprättas.

 

– Tidigare i år förvärvade vi Carlyles 50-procentiga andel i Projekt No. 4 i Nacka Strand. Vi fortsätter nu vår expansion här och förväntar oss kunna addera omkring 500 bostäder i de förvärvade delområdena. Vi är mycket glada över förvärvet och ser fram emot att vara med och utveckla Nacka Strand, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Tillträde ska ske under det första kvartalet 2017.

fredag, 11 november 2016 16:45

Scandic rekryterar Åsa Keller Wannem

alt

                                                                                                                                       

Under det första kvartalet nästa år börjar Åsa Keller Wannem (bilden) som distriktsdirektör i Scandics region syd, som omfattar 16 hotell i södra Sverige samt på Gotland. Hon kommer senast från en position som vd för Gekås Ullared Restaurang AB, ett dotterbolag inom Gekås Ullared-koncernen.

 

– Åsa Keller Wannem har en väldokumenterad erfarenhet av affärsutveckling, sälj och marknadsföring och ett erkänt gott ledarskap. Hon kommer att addera mycket värde till organisationen och bidra till att vi fortsätter behålla positionen som marknadsledare, säger Peter Jangbratt, Sverigechef Scandic.

fredag, 11 november 2016 16:40

Antilooppi köper i Alberga, Helsingfors

alt

Quartetto Fuuga är en del av Quartetto Business Park i Leppävaara business center som totalt omfattar nio byggnader med 100.000 kvm för ett 60-tal hyresgäster.

 

Finska Ilmarinens och svenska AMF Pensionsförsäkrings gemensamt ägda bolag Antilooppi köper kontorsfastigheten Quartetto Fuuga från kyrkans pensionsfond och Helsingfors kyrkliga samfällighet. Fastigheten ligger på Linnoitustie 9 i stadsdelen Alberga (Leppävaara), Esbo i nordvästra Helsingfors. Antilooppis rådgivare i förvärvet var Exsmith Oy.

 

Quartetto Fuuga uppfördes 2003 och rymmer 7.200 kvm uthyrningsbar yta. Till fastigheten hör en parkeringsplats med totalt 160 platser. Fastigheten är fullt uthyrd till Samlink Oy – ett bolag specialiserat på IT-lösningar och tjänster för finansindustrin.

 

– Quartetto Fuuga är Antilooppis första investering i Alberga. Området är intressant för Antilooppi eftersom det finns en stark efterfrågan på kontorslokaler, god service och utmärkta kommunikationer, säger Tuomas Sahi, vd för Antilooppi.

fredag, 11 november 2016 16:37

Riksbyggen uppför 36 borätter i Bohus

alt

Riksbyggens brf Skårdal på Skårdalsvägen i Bohus.

 

Riksbyggen planerar nu för att uppföra Brf Skårdal med 36 bostäder i Bohus, Ale kommun. Nära naturen och med ett bra pendlarläge till Göteborg bygger Riksbyggen smarta lägenheter i storlekarna 2-3 rum och kök.

 

Riksbyggen planerar att uppföra ett hus om åtta våningar på Skårdalsvägen 17. Här finns närhet till affärer och service då det i Bohus finns ett mindre köpcentrum. Dessutom finns Kungälv, Surte eller Ale Torg i Nödinge nära. Bohus har skolor och barnomsorg samt mycket goda fritidsmöjligheter till exempel Jennylunds fritidsområde med motionsspår, fotbollsplaner, bandyhall och Ale ridklubb.

 

– Vi räknar med att kunna inleda säljstarten av bostäderna i början av 2017 och att inflyttning ska kunna ske från slutet av 2018, säger Anders Sandberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen.