19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 21 juni 2017 15:08

Diös köper för 200 Mkr i Umeå

alt
Diös gör affär med Dcap AB och blir ägare till Släggan 6 om 16.000 kvm i centrala Umeå.

 

Diös Fastigheter förvärvar en kommersiell fastighet i centrala Umeå. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 200 Mkr. Parallellt med förvärvet avyttras fyra industrifastigheter där det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 65 Mkr. Bytet sker med Dcap AB och tillträde för båda parter sker den 15 augusti.

 

Den förvärvade fastigheten, Släggan 6, omfattar totalt 16.000 kvm. De största hyresgästerna är First Hotell Dragonen, Max hamburgerrestaurang och Legendary gym. Fastigheten innehåller dessutom ett parkeringshus med 360 bilplatser. De sammanlagda årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 16,5 Mkr.

 

De avyttrade fastigheterna ligger i Röbäck och Västerslätt och omfattar ca 20.000 kvm bestående av mestadels lager och industri. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 8 Mkr. Transaktionen sker i bolagsform och det underliggande fastighetsvärdet ligger i linje med Diös senaste värdering. Transaktionen kommer att redovisas under tredje kvartalet 2017.

 

– Transaktionen kompletterar vårt förvärv av Castellums fastigheter tidigare i år och stärker ytterligare vår närvaro i området kring Västra Esplanaden i Umeå, vilket planeras genomgå en intressant framtida utveckling. Förvärvet sammanfaller med vår långsiktiga strategi och bidrar till ett levande centrum, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter.

 

– Jag byter en central fastighet mot bra industrifastigheter i etablerade områden som Röbäck och Västerslätt. Bytet passar bra in i min idé på utveckling av fastigheter i externa lägen, säger Leif Danielsson.

alt
I Whites förslag till nytt resecentrum i Karlstad utvecklas området kring centralstationen och längs Hamngatan till en levande och välkomnande stadsfront och blir en central del i staden.

 

Karlstads stationsområde ska utvecklas till en attraktiv knutpunkt för nationellt, regionalt och lokalt resande, samtidigt som den omkringliggande stadsbebyggelsen ska binda samman nuvarande centrum med området söder om järnvägen. Med förslaget ”Resa Gata Stad” vann White projekttävlingen arrangerad av Karlstads kommun och kommer nu att arbeta vidare med uppdraget.

 

Tävlingsjuryn menade bland annat att ”Förslaget Resa Gata Stad bygger på en välgjord analys och på väl redovisade val, där utbyggnaden av stationsområdet framförs som en process över tid, med ett tydligt ramverk för fortsatt utveckling. Det befintliga stationshuset behandlas respektfullt som ett tydligt nav, som samlad väntsal även i fortsatt utbyggnad av stationsområdet, och ges en tydlig central plats i kommande stadsstruktur.”

 

– Grunden i vårt förslag är att integrera resandefunktionen som en del av en levande stadsmiljö, säger Gunnar Stomrud, som tillsammans med teamet på White och Trivector ser fram emot att utveckla förslaget vidare.

 alt
Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

 

 

alt

Rebecka Yrlid, hållbarhetschef på Humlegården Fastigheter.

 

 

Humlegården Fastigheter har emitterat gröna obligationer under bolagets nyinrättade gröna ramverk och MTN-program. Programmet har ett rambelopp om 4.000 Mkr och i torsdags genomfördes den första emissionen om 1.250 Mkr.
    

– För en långsiktig fastighetsägare som Humlegården är hållbarhetsarbetet en mycket central fråga, och vi är glada över att nu kunna erbjuda möjligheten att investera i projekt med en tydlig hållbarhetsprofil, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården.
    

Via gröna obligationer finansierar Humlegården projekt såsom miljöcertifierade fastigheter och initiativ som ger energieffektiviseringar eller främjar användningen av förnybar energi. Humlegården har som ambition att all nyproduktion ska certifieras enligt högsta möjliga miljöklass. Ett exempel är fastigheten Grow i Solna Strand som är under uppförande, där målet är Miljöbyggnad Guld.
    

Det gröna ramverket och MTN-programmet har utformats i samarbete med Handelsbanken, som också genomförde den första emissionen där 21 investerare valde att delta. Humlegården ämnar notera obligationen på Nasdaq Stockholm Sustainable Bonds List. Handelsbanken, SEB och Swedbank är emissionsinstitut under programmet. Second Opinion har lämnats av Cicero. Lindahls Advokatbyrå har varit legal rådgivare.
    

Följande investerare deltog i den första emissionen: Agenta Investment Management AB, Akademiinvest AB, Alfred Berg Fonder AB, Carnegie Fonder AB, Cicero Fonder AB, Handelsbanken Asset Management, HSB Garantifond, If P&C Insurance AS, Länsförsäkringar Västernorrland, Midroc Finans AB, Monyx Financial Group AB, Naventi, Quesada Kapitalförvaltning AB, SEB Investment Management AB, Stockholms Stads Donationsstiftelse, Storebrand/SPP AM, Strand Kapital, Swedbank Robur AB, Världsnaturfonden, Öhman Fonder och Öhman Wealth Management.

alt
Hotel Mercur med 119 rum ligger helt nära Tivolit och Nationalmuseet i centrala Köpenhamn.

 

alt

Hotel Richmond med 127 rum ligger på Vester Farimagsgade 33, cirka 500 meter från Tivolit.

alt
Hotel Plaza med 93 rum ligger på Bernstorffsgade 4, cirka 1.000 meter från Tivolit.

alt
Hotel Star med 134 rum ligger cirka 100 meter från Centralstationen i Köpenhamn.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva fyra hotellfastigheter i Köpenhamns centrum för cirka 1 Mdr kr. De fyra fastigheterna är samtliga belägna intill centralstationen och Tivolit i Köpenhamn och drivs idag under namnen Star med 134 rum, cirka 100 meter från Centralstationen, Mercur med 119 rum intill Tivolit och Nationalmuseet, Richmond 127 rum på Vester Farimagsgade 33, cirka 500 meter från Tivolit samt Plaza med 93 rum på Bernstorffsgade 4, cirka 1.000 meter från Tivolit.

 

Balder kommer att teckna långa hyresavtal med Ligula Hospitality Group för att driva de samtliga fyra hotellen. Tillträde kommer att ske under tredje kvartalet i år.

 

Ligula Hospitality Group AB är moderbolag i en koncern som bedriver hotell- och restaurangverksamhet i Stockholm, Göteborg och Malmö, med tonvikt på Stockholm. Vidare bedrivs hotellverksamhet i Umeå, Stockholm, Uppsala, Jönköping, Norrköping, Helsingborg, Kalmar och Köpenhamn. Hotellverksamheten drivs under varumärkena Profil Hotels, Good Morning Hotels och Motel L.

 

Ligula Hospitality Group grundades av Uwe Löffler, som är vd och huvudägare till koncernen. Styrelseordförande är Torsten Söderberg.

 

Ligula Hospitality Group AB omsatte år 2015, med cirka 420 anställda, totalt cirka 829 Mkr, med en vinst efter skatt om cirka 105 Mkr.

tisdag, 20 juni 2017 16:43

Platzer och NCC samarbetar i Göteborg

alt
Platzer och NCC utvecklar gemensamt i Gårda, Göteborg.

 

Platzer och NCC avtalade under tisdagen om en affär där de gemensamt utvecklar ett projekt på Drakegatan i Gårda, Göteborg, samt avser att genomföra en fastighetsaffär i Mölndals innerstad. I den första delen av affären köper NCC in sig i Platzers 25-våningsprojekt i södra Gårda och i den andra delen ska Platzer köpa fastigheter från NCC i Mölndals innerstad.

 

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av en ny skrapa i Gårda. Avtalet och samarbetet innebär att vi uppnår många mål i samma affär. Vi kommer snabbare fram i vår projektutveckling och kan erbjuda nyproducerade lokaler till hyresgäster i ett område där vi har högt tryck på lokaler. Samtidigt kan vi erbjuda våra befintliga hyresgäster ännu bättre förutsättningar i nuvarande läge med bättre entré, utökat serviceutbud och expansionsmöjligheter. Utöver det tar vi klivet in i Mölndals innerstad, vilket är ett prioriterat tillväxtområde för oss där vi vill vara en långsiktig fastighetsägare, säger P-G Persson, vd för Platzer Fastigheter.

 

Affären i Gårda genomförs som en bolagsaffär där NCC förvärvar 50 procent av det fastighetsägande bolaget av Platzer, i samband med att detaljplanen vinner laga kraft, till ett underliggande fastighetsvärde, avseende halva fastigheten, om cirka 300 Mkr och en tilläggsköpeskilling om cirka 45 Mkr vid färdigställandet. Projektet omfattas idag av en befintlig byggnad om cirka 16.000 kvm samt en bedömd tillkommande byggrätt om cirka 30.000 kvm kontor i ett attraktivt läge intill Ullevimotet. Den planerade 25-våningsbyggnaden ska byggas ihop med den befintliga byggnaden.

 

Parterna har vidare avtalat om att Platzer återköper NCC:s 50-procentiga andel när fastigheten är färdigutvecklad. Planerad byggstart är Q1 2018 med ett beräknat färdigställande under Q4 2020. Affären förutsätter att detaljplanen vinner laga kraft.

 

I överenskommelsen ingår även att Platzer ska köpa NCC:s kommande projekt i Mölndals innerstad om cirka 25.000 kvm uthyrbar yta. Här är detaljplanearbetet påbörjat och beräknas vara klart under 2018. Platzer har enligt avtalet en option att förvärva fastigheterna i samband med att de färdigställs, vilket beräknas ske i etapper under 2021-2023.

alt
Göteborgs linbana, som planeras att vara i trafik år 2021, ska dras mellan Järntorget – Lindholmen – Västra Ramberget – Wieselgrensplatsen. Projektet innebär att Göteborg blir först i Norden med att integrera en linbana som en del av den ordinarie kollektivtrafiken. Visualiseringsbild: Sweco

 

Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen har enats kring en betydande satsning om fyra kollektivtrafikobjekt och åtta cykelbanor samt 45.680 nya bostäder i Göteborg.

 

– Det är glädjande att staten, med denna överenskommelse, kan bidra till att skapa samhällsnyttor och förbättrad integration och sammanhållning mellan olika stadsdelar. Detta var den sista storstadsöverenskommelsen och med detta har vi nu fullföljt regeringens uppdrag enligt vårt direktiv gällande storstäderna, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

 

– Vi kommer framöver att bygga massor av nya bostäder inom Älvstaden och i övriga Göteborg. Då är det mycket viktigt att också satsa på ny kollektivtrafik och nya cykelstråk. Särskilt med de två nya förbindelserna över älven kommer det att bli mycket smidigare att ta sig runt i staden, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs Stad.

 

Sammantaget har objekten en investeringskostnad på 7.241 Mkr, varav Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och staten tillsammans investerar 7.000 Mkr i kollektivtrafikobjekten och 241 Mkr i utbyggnad av cykelvägnätet. Genom överenskommelsen inom Sverigeförhandlingen medfinansierar staten 3.220 Mkr för kollektivtrafikobjekten, samt 60,25 Mkr för cykelobjekten. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen ansvarar för utbyggnaden av spårvägen, linbana och busslinjerna. Göteborgs Stad ansvarar för utbyggnad av cykelbanorna och för bostadsåtagandet. Statens medfinansiering är kopplad till de 45.680 bostäder som kommunen åtar sig att bygga.

 

Sverigeförhandlingen bedömer att linbanan kan uppfylla kraven för att kunna få medel från stadsmiljöavtal för ytterligare statlig finansiering. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avser att söka detta och avtalet med Sverigeförhandlingen utgör inget hinder för att söka ytterligare statlig medfinansiering upp till 50 procent av investeringsvolymen.

tisdag, 20 juni 2017 15:00

Tre exploateringsavtal i Sorgenfri

alt
Visionsbild över kvarteret Brännaren i Sorgenfri med Benzonhuset, vy från Industrigatan. Illustration: Ludvig von Hofsten, Malmö stad

 

Omvandlingen av Sorgenfri i Malmö från gamla industrier till modern kvartersstad går vidare i kvarteret Brännaren. Tre exploateringsavtal, som tillsammans möjliggör drygt 300 nya bostäder, har nu godkänts av Malmö stads tekniska nämnd. Nu återstår ett sista exploateringsavtal innan en ny detaljplan kan antas.

 

Exploateringsavtal har tecknats med Riksbyggen ek. förening, Kungsleden Fastighets AB och Granen Fastighetsutveckling AB för fastigheterna Brännaren 2, Brännaren 3 och Brännaren 19. Utöver de drygt 300 nya bostäderna planeras genom dessa avtal ytterligare cirka 200 bostäder på kommunens mark och inom fastigheten Brännaren 18.

 

– De privata fastighetsägarna i kvarteret Brännaren är nu också beredda att satsa på utvecklingen av Sorgenfri. I och med det kan omvandlingen av kvarteret Brännaren dra igång på allvar, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för Sorgenfri.

 

På Brännaren 2 kommer Riksbyggen enligt förslagen detaljplan att kunna bygga bostäder och service om 13.900 kvm BTA, totalt cirka 140 bostäder, medan Kungsleden på fastigheten Brännaren 3 kan får byggrätter för bostäder, service och kontor om 4.230 kvm BTA, samt byggrätt för det parkeringshus med 700 parkeringsplatser som ska tillgodose parkeringsbehoven i hela kvarteret Brännaren.

 

För Granens del medger detaljplaneförslaget för Brännaren 19 byggrätter för bostäder och service om 17.350 kvm BTA, med plats för cirka 170 bostäder.

alt

Zenergy tillverkar tillfälliga och permanenta bostäder med höga krav på energieffektivitet.

 

Zenergy har tecknat avsiktsförklaring med K-Fastigheters moderbolag Karlsson Equity Holding AB, ägt av Jacob Karlsson och Erik Selin, gällande investeringar i Zenergy AB samt beställning av Zenergy ZIP-Bostäder till ett värde om cirka 700 Mkr. Det långsiktiga samarbetet och Karlsson Equity Holding AB beställningsåtagande är villkorat av att ett första byggprojekt om 26 lägenheter i Ödåkra norr om Helsingborg blir godkänd vid slutbesiktning under 2018

 

Ytterligare villkor för det långsiktiga samarbetet, beställningsåtagandet och påbörjande av Ödåkra projektet är att en extra bolagsstämma i Zenergy beslutar om ändring av bolagsordning, införande av nytt aktieslag samt emission, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, av teckningsoptioner.

 

– Det är med stor glädje och tillförsikt som vi ingår ett långtgående samarbete med Zenergy där vi som bolag kan verka i symbios. Ett utnyttjande av optionen bidrar till att vi som aktiv ägare skulle kunna hitta effektiviseringar och skalfördelar med vår egna byggverksamhet som idag ryms inom koncernen, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fastigheter.

tisdag, 20 juni 2017 14:00

Fortsatt stark konjunktur i Stockholm

alt

Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

Stockholmskonjunkturen är fortsatt stark och de flesta indikatorer för konjunkturen pekar åt rätt håll, visar konjunkturrapporten. Lönesumman i privat sektor ökar på bred front med företagstjänster, bygg samt information och kommunikation som främsta draglok.


Även om antalet konkurser ökar, så stärks företagandet i Stockholm genom att det startas mer än 11 nya företag per konkurs i länet. Antalet sysselsatta invånare i länet har ökat med 35.300 eller 3 procent de senaste fyra kvartalen, där endast tillverkning och handel gått mot strömmen med färre sysselsatta. Antalet varslade personer och arbetslösheten minskade i såväl absoluta tal som i förhållande till arbetskraften jämfört med samma kvartal 2016.

 

– Stockholm utvecklas väldigt starkt just nu och det är jag både glad och stolt över. Vi har ett starkt näringsliv och väldigt kompetent arbetskraft inom en rad olika områden. Samtidigt har vi fått ordentlig fart på bostadsbyggandet och bygger nu mer än under rekordåren på 60-talet. Att lösa bostadsbristen och inte minst bygga fler hyresrätter blir helt avgörande för att behålla Stockholms konkurrenskraft även på längre sikt, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

 

Under de senaste fyra kvartalen har antalet invånare ökat med 38.600 personer i Stockholms län varav 13.300 i staden, vilket är en uppgång på 1,7 respektive 1,4 procent. Bostadsbyggandet minskade i både länet och staden jämfört med första kvartalet 2016, men har ökat med drygt 8 procent under de senaste fyra kvartalen.

 

– Stockholm fortsätter att utvecklas mycket positivt och står starkt rustat inför framtiden. Bostadsbristen är fortsatt det största tillväxthindret, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

alt
Diös köper en kommersiell fastighet på Norrmalm i Sundsvall...

alt
...och en blandfastighet i Sundsvalls stenstad.


I en bytesaffär med Norrlandspojkarna köper Diös två fastigheter i centrala Sundsvall och säljer tre industrifastigheter i Birsta norr om Sundsvall. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 43 Mkr och för de avyttrade fastigheterna till 33 Mkr. Tillträde för båda parter sker första september 2017.
    

Genom köpet blir Diös ägare till fastighet om 1.600 kvm i stadsdelen Norrmalm med Engelska Skolan som största hyresgäst och en nyrenoverad blandfastighet i Sundsvalls stenstad bestående av både kontor och bostäder med en total yta om cirka 1.100 kvm. De sammanlagda årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 3,5 Mkr.
    

De tre industrifastigheter som Diös lämnar över till Norrlandspojkarna omfattar  7.500 kvm och har årliga hyresintäkter om cirka 4,4 Mkr. Transaktionen sker i bolagsform och det underliggande fastighetsvärdet ligger i linje med Diös senaste värdering.
    

– Förvärven stärker Diös inriktning att koncentrera beståndet mot centrumnära fastigheter. Nu får vi ytterligare möjligheter till att vara med i utvecklingen av stadsdelen Norrmalm, samt att komplettera vårt bestånd i stenstan med både bostäder och kommersiella lokaler. Båda förvärven sammanfaller med vår långsiktiga strategi och bidrar till ett levande centrum, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter.
    

– Bytet passar bra i vår strategi att fortsätta utveckla industri- och logistikfastigheter utanför centrum, säger Håkan Andersson, vd Norrlandspojkarna.