19 april 2024

Redaktionen

måndag, 12 januari 2015 21:28

6.000 nya studentbostäder i Stockholm

alt

Sten Wetterblad, Regiondirektör Akademiska Hus och ordförande i styrgruppen för Sthlm6000+.

 


Med Sthlm6000+ kraftsamlar Stockholmsregionen kring framtidens studentboende. Målet är att fram till år 2017 bygga minst 6.000 nya studentbostäder, vilket skulle innebära en ökning med 50 procent. Projektet verkar även aktivt för att underlätta byggprocessen samt utveckla boendet och förbättra förmedlingen med färre och enklare bostadsköer.

 

– Stockholm ska vara en stad där många väljer att studera vidare på universitet eller högskola. Kompetensförsörjning är en nyckel för hela regionens tillväxt och för att kunna öka antalet platser på våra högskolor behöver vi bygga fler studentbostäder, säger Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad.

 

Enligt en prognos som Sthlm6000+ har gjort finns det inom projektet antagna detaljplaner för 5.340 nya studentbostäder som bör bli klara till 2017, varav en del redan är inflyttade. Därutöver räknar projektet med att ytterligare 2.500 studentbostäder kan färdigställas till 2017, men där saknas fortfarande en del formella beslut.

 

– Vi följer mycket noga alla planer på studentbostäder i Stockholmsregionen och arbetar tillsammans för att förenkla och snabba på byggandet. Vår senaste prognos ger oss gott hopp om att kunna nå målet om 6.000 nya studentbostäder till 2017, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus och ordförande i styrgruppen för Sthlm6000+.

måndag, 12 januari 2015 21:24

BSK växer inom stadsplanering

alt

                                                                                    

Den starka utvecklingen på BSK fortsätter och nu görs ytterligare en viktig rekrytering. Det senaste stjärnskottet, Linda Högberg Andersson (bilden), kommer till BSK efter post-gradexamen vid Strelka Institute for Media, Architecture and Design i Moskva. Hon tillför spetskompetens inom konceptutveckling och

stadsplanering.

 

– Det känns väldigt bra att välkomna Linda Högberg Andersson till oss. Vi har samarbetat tidigare, bland annat med tävlingen om Kirunas nya stadskärna och då imponerade hon starkt på oss som samordnare av arbetet mellan oss, MVRDV och de andra konsulterna. Linda stärker oss på flera plan men framförallt i tidiga skeden av projekt där hon kan tillföra mycket med sin bakgrund, säger Ulf Mangefors, vd för BSK Arkitekter.

 

Linda Högberg Andersson har en arkitekturbakgrund i Stockholm, Holland, Indien och Moskva. Under sin tidigare anställning på MVRDV och under studierna på Strelka har hon rört över ett brett spektrum av projekt i angränsande områden till arkitektur som research, konceptutveckling, utställning och stadsplanering. Några av hennes tidigare projekt innefattar parallelluppdrag för Biomedicum i Stockholm, Baltyk Tower i Poznan, Aalborg The City Within, utställningen ”Welcome to the Vertical Village” i Seoul och ”KM12,” ett handels- och hotellkoncept i Moskva.

måndag, 12 januari 2015 13:41

Skanska bygger för 330 Mkr i Huddinge

alt

Skanskas planerade byggnationer i Flemingsbergsdalen.


Som ett led i utvecklingen av Flemingsbergsdalen i Huddinge söder om Stockholm, ska Skanska i en första etapp uppföra en stormarknad åt ICA Maxi och en sporthall åt Huddinge kommun. Bygguppdraget är värt cirka 330 Mkr, vilket inräknas i orderingången för Skanska Sverige för fjärde kvartalet 2014.

 

Flemingsbergsdalen, öster om Flemingsbergs station, blir en ny hållbar stadsdel med bostäder, handel och kontor. Enligt Stockholmsregionens utvecklingsplan (RUFS 2010) ska Flemingsberg 2030 vara ett fullvärdigt komplement till Stockholms innerstad.

 

Området kommer att utvecklas etappvis och arbetet med infrastrukturen i området har redan påbörjats. Den första etappen innehåller den nu kontrakterade stormarknaden och sporthallen samt ett hyresbostadsprojekt om 184 lägenheter som, vilket tidigare annonserats, har sålts till Heba.

 

Stormarknaden byggs i ett plan med en bruttoyta på 8.000 kvm. Sporthallen byggs ovanpå ICA i tre plan och kommer bland annat att innehålla två planer för handboll, basket, innebandy, badminton med mera samt ett café. Sporthallens bruttoyta blir 6.000 kvm. Byggnaden planeras stå färdig vid årsskiftet 2016/17.

måndag, 12 januari 2015 13:37

Platzer och Serneke utvecklar i Göteborg

alt

Förslag på utformning av Gamlestadens Resecentrum. Bild: Carl-Johan Rydell, Sweco


Platzer och Serneke har träffat avtal om att tillsammans i projektform utveckla Gamlestadens Resecentrum i Göteborg med en area om cirka 17.000 kvm. Platzer förvärvar den blivande fastigheten för långsiktig förvaltning och Serneke ansvarar för totalentreprenaden. Den totala projektkostnaden är beräknad till 450 Mkr. 

 

– Ett hårt arbete från såväl kommunen, Västtrafik som från oss på Serneke, har skapat detta spännande projekt, säger Ola Serneke, vd på Serneke Group AB.

 

Som en del i det Västsvenska paketet ska stadsdelen Gamlestaden utvecklas och kommer omfatta bland annat resecentrum, kontor, bostäder och handel. Vad gäller resecentrum har Göteborgs stad ingått avtal om försäljning av mark och byggrätt till Serneke, som säljer fastigheten till Platzer.

 

Tillsammans ska parterna att utveckla fastigheten och det blivande resecentrumet. Samarbetet innebär att Platzer står för ägande, uthyrning och förvaltning medan Serneke kommer ansvara för totalentreprenaden av byggnationen. Västtrafik har tecknat ett långsiktigt hyresavtal för delar av resecentrumet och Platzer driver nu arbetet vidare med uthyrning av lokalerna.

 

Byggnationen beräknas starta i början av 2016 och stå helt färdig under fjärde kvartalet 2017.

 

– Platzer är redan stora fastighetsägare i Gamlestaden och vi tror mycket på områdets utveckling. Resecentrumet kommer bli ett viktigt nav för hela området. Dessutom blir det en profilbyggnad med bästa läge i Gamlestaden som vi nu får möjlighet att förvärva och därigenom också vara med och utveckla, säger P-G Persson, vd Platzer Fastigheter.

alt

En ensamboende hyresgäst ska ha 4.675 kronor kvar av sin inkomst när hyran är betald.

 

Sedan årsskiftet har Stockholms stads kommunala bostadsbolag nya regler för godkännande av lägenhetsuthyrning. Det innebär att inkomstkravet för hyresgästerna har sänkts.

 

Stadens kommunala bostadsbolag, Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stadsholmen och Micasa Fastigheter, har alla ändrade inkomstkrav sedan 1 januari 2015. Det nya kravet är en ensamboende hyresgäst ska ha 4.675 kronor kvar av sin inkomst när hyran är betald. För sammanboende hyresgäster gäller 7.700 kronor.

 

Förändringen börjar gälla från den första januari och ersätter helt bolagens krav på att hyresgästen ska ha en bruttoinkomst som uppgår till tre gånger årshyran.

 

Det här räknas som inkomst av Stockholms kommunala bolag:

Inkomst av eget arbete, inkomst av kapital, studiebidrag, ekonomiskt bistånd, bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsbidrag, A-kassa eller motsvarande.

torsdag, 08 januari 2015 17:14

Rekord för uthyrning av kontor i London

alt

Amazons nya europeiska huvudkontor i London för 5.000 anställda ska stå klart år 2017. Byggnaden ska kosta 290 miljoner pund, drygt 3,5 Mdr kr. Bild: Foster & Partners.

 

alt

Amazon planerar även att utöka sitt amerikanska huvudkontor, Social Heart, i Seattle med 3 kontorstorn om 38 våningar, för drygt 1,1 miljarder dollar, cirka 8,85 Mdr kr. Projektet, omfattande 307.000 kvm, är det största någonsin i Seattle. Bild: NBBJ.

 

Uthyrningen av kontor i centrala London har nått ett nytt rekord. Under år 2014 hyrdes det ut drygt 1,15 miljoner kvm, vilket är den högsta volymen sedan 2007, motsvarande en ökning med 15 procent jämfört med år 2013, enligt en rapport av Cushman & Wakefield.

 

Särskilt stor har nyuthyrningen varit till it- och mediaföretag, som till exempel uthyrningen till Amazon om drygt 40.000 kvm vid Principal Place, EC2, samt Omnicom’s kontrakt om 35.000 kvm vid Bankside 2 & 3, SE1.

 

Branschmässigt stod under 2014 media- och it-företag för 28 procent av nyuthyrningarna medan banker och finansföretag svarade för 22 procent av nya kontrakt med större avtal till bland annat M&G Investment, Mizuho och ING.

torsdag, 08 januari 2015 17:10

Hemfosa Fastigheter köper ut Crown

alt
Håkan Larsson är CEO och partner i Crown Nordic Management.

 

Hemfosa förvärvar resterande 50 procent av ett fastighetsbestånd om 26 kommersiella fastigheter från Crown Nordic Management. Portföljen innehåller såväl samhällsfastigheter som kontor och logistiklokaler i södra och mellersta Sverige med ett totalt marknadsvärde om cirka 1,3 Mdr kr.

 

Hemfosa genomförde det första steget i förvärvet av Kronfastigheter i december 2013 genom joint venture-bolaget Hemfosa Kronfastigheter Holding till lika delar ägt av Hemfosa och Crown Nordic Management. Nu tar Hemfosa nästa strategiska steg i denna affär och utnyttjar en option att förvärva resterande del av portföljen.

 

De förvärvade fastigheterna omfattar totalt cirka 140.000 kvm uthyrningsbar yta och har ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,3 Mdr kr per den 30 september 2014. Tillträdesdag var den 31 december 2014.

 

Fastigheterna är centralt belägna i tillväxtorter i södra och mellersta Sverige såsom Sundsvall, Gävle, Enköping, Stockholm, Vallentuna, Sigtuna, Norrköping, Linköping, Motala och Uddevalla. Cirka 70 procent av fastighetsvärdet representeras av fastigheterna i Stockholm, Gävle och Uddevalla.

 

– Vi är glada över att Hemfosa, efter ett år av gemensam förädling och renodling tillsammans med Crown Nordic Management, nu kan utnyttja optionen och förvärva resterande del av Kronfastigheter. Fastigheterna passar väl in i Hemfosas växande fastighetsbestånd såväl geografiskt som strategiskt, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

onsdag, 07 januari 2015 17:09

DTZ: Rekordhög transaktionsvolym år 2014

alt
Transaktionsvolym 2003-2014, miljarder kr. Bild: DTZ

 

alt

Agneta Danielsson, vd DTZ i Sverige.

 

alt

Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

 

Transaktionsåret 2014 blev ett rekordår med en transaktionsvolym på 156 miljarder kronor. Detta är till och med en miljard mer än vad som omsattes under det tidigare rekordåret 2008.

 

– Fastighetsmarknaden präglas av god tillgång på kapital till låg ränta, låg vakans och stabila kassaflöden. Direktavkastningen är högre än vad som motiveras av ränteläget. Då talar allt för fastigheter, vilket gett en hög omsättning under 2014. Inte mycket motsäger att vi får se en fortsatt god utveckling under 2015, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

De mest aktiva köparkategorierna har under året varit noterade och onoterade fastighetsbolag, följt av institutioner och fonder. Även på säljsidan var fastighetsbolag och fonder aktiva. De börsnoterade fastighetsbolagen var de största nettoköparna. Sett till nationalitet var de svenska aktörerna fortsatt överrepresenterade med nästan 85 procent av det investerade kapitalet och närmare 80 procent av försäljningsvolymen.

 

– Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse, och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden. De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 250 miljoner, medan de utländska investerarna snittade på 900 miljoner, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige. 

 

Sett till olika fastighetssektorer var omsättningen av bostäder störst med 27 procent av kapitalet, följt av kontor med 25 procent. Stockholm samt fastighetsmarknaderna utanför storstadsregionerna attraherade mest kapital under året. Stockholm stod för cirka 36 procent av investeringsvolymen och marknaderna utanför storstadsregionerna 17 procent. Västra Götalands andel var strax under 10 procent och Skånes närmare 8 procent. Det betyder att nästan 30 procent av det investerade kapitalet skedde utanför storstadsregionerna.

 

– Det ökade intresset för marknaderna utanför storstadsregionerna sammanhänger med att investerarna idag är beredda att ta mera risk. Fokus har gått från lågrisk till avkastning och därför har investerarna i ökad utsträckning intresserat sig för fastigheter i sekundära lägen, konstaterar Karin Witalis.

 

I vår kommentar kan sägas att särskilt priserna på fastigheter i Stockholms city har stigit påtagligt. Ett nytt försäljningsrekord i december 2014 representerar försäljningen av kontorsfastigheten Mentorn 1 med adress Kungsbron 2-20, i Stockholms city. Priset blev modiga 1,56 Mdr kr för AMF Fastigheter och det blev högt med tanke på att norska Vital Forsikring (senare DNB Liv) köpte fastigheten för 971 Mkr av NCC, endast för fem år sedan, år 2009. Det betyder att försäljningspriset per kvm blev 88.135 kr, eftersom fastigheten omfattar 17.700 kvm.

 

En värdeökning om drygt 62 procent på fem år, något som avspeglar att direktavkastningskraven i Stockholms city har sjunkit avsevärt. SF

onsdag, 07 januari 2015 16:52

Hemfosa ska sälja logistik för 900 Mkr

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa Fastigheter.

 

Hemfosa Fastigheter har tecknat ett villkorat avtal om avyttring av logistikfastigheter till ett värde av cirka 900 Mkr. De nio logistikfastigheterna som ska säljas omfattar totalt cirka 116 000 kvm uthyrningsbar yta och är belägna på åtta orter i södra, västra och mellersta Sverige.

 

Avtalet är villkorat av köparens finansiering fram till den 20 januari 2015.

 

Hemfosas strategi är att arbeta aktivt med att optimera sin fastighetsportfölj och att växa främst inom segmentet samhällsfastigheter.

onsdag, 07 januari 2015 16:45

14 Mdr – transaktionsrekord i Göteborg

alt

Karl Persson, vice vd på CBRE i Sverige.


 

Aldrig tidigare har Göteborg uppvisat en så hög transaktionsvolym som under 2014.


Transaktionsvolymen uppgick till drygt 14 Mdr kr. Detta att jämföra med 2013 års volym om cirka 4,9 Mdr kr eller den tidigare rekordvolymen från 2006 om cirka 9 Mdr kr.

 

Detta stärker med råge Göteborg som den näst största transaktionsmarknaden i Sverige och beaktat den totala fastighetsstocken är detta ett kvitto på att Göteborg är en högst likvid storstadsregion med ett brett spektra av investerare.

 

Noterbart är att investerarna är både lokala, nationella och internationella. Övrigt noterbart är att det bara är en affär över 1 Mdr kr(Volvos försäljning till Söderport) vilket visar att mängden affärer i numerärer också varit ovanlig hög.

 

Bland de största köparna kan nämnas Söderport, Balder, Niam, Victoria Park samt Stena Fastigheter.

 

Karl Persson, vice vd på CBRE i Sverige, kommenterar:

– Med en marknadsandel om knappt 50 procent av de fastighetsaffärer som inkluderar säljrådgivare i Göteborg har CBRE:s transaktionsteam vuxit under året och fortsätter även nästa år. Från och med årsskiftet mönstrar Capital Markets sju personer stationerade i Göteborg och vi siktar på att växa ytterligare.