19 april 2024

Redaktionen

torsdag, 03 september 2015 13:20

ALM byggstartar i Silverdal

alt

ALM Equity planerar 25 rad- och kedjehus i Silverdal, Sollentuna.


I natur- och stadsnära Silverdal, på ett av områdets bästa läge intill Edsviken i Sollentuna, kommer ALM Equity i etapper bygga rad- och kedjehus, friliggande villor samt bostäder i befintliga ladugårdsbyggnader.
    

Först ut är kvarteret Munderingen. I denna etapp skapar ALM Equity tillsammans med Marge arkitekter 25 rad- och kedjehus i varierande storlekar och planlösningar med genomtänkta materialval och starkt formspråk. Byggnationen utförs på totalentreprenad av Andersson Company Byggnads AB. Ansvarig mäklare är Skandiamäklarna i Sollentuna.
    

– Kvarteret Munderingen är startskottet för vårt engagemang i området. Vi har ett fantastiskt fint läge att bygga bostäder på i Silverdal och höga ambitioner på att skapa moderna och unika bostäder som samtidigt anknyter till befintlig kulturhistorisk bebyggelse, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

onsdag, 02 september 2015 17:03

Fusionen Cushman & Wakefield och DTZ är klar

alt

Brett White, ordförande och vd för det nya Cushman & Wakefield.

 

Nya Cushman & Wakefield har slutfört den globala sammanslagningen av Cushman & Wakefield och DTZ. Företaget har också kommunicerat den nya ledningsgruppen för Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) och presenterat en ny grafisk profil och logotyp.

 

Det nya kombinerade bolaget, som ska verka under det välrenommerade varumärket Cushman & Wakefield, bygger på det bästa från de tidigare båda bolagen. Det blir ett av världens största bolag inom globala fastighetstjänster med en omsättning på 5 miljarder dollar, 43.000 anställda, närmare 400 miljoner kvadratmeter under förvaltning och genomförda sälj- resp uthyrningstransaktioner till ett värde av 191 miljarder dollar under 2014.

 

Verksamheten i EMEA leds av John Forrester, CEO, och Carlo Barel di Sant’Albano, ordförande. Globalt leds det nya Cushman Wakefield av Brett White, Chairman och CEO och Tod Lickerman, President.

 

Nya Cushman & Wakefield är nu ett av de tre största kommersiella fastighetstjänsteföretagen i alla större europeiska marknader och därmed en ledare inom Capital Markets, Occupier Services och andra kommersiella fastighetstjänstesektorer. Bland kunderna finns nio av Forbes Top 20 globala varumärken och 82 procent av de 50 största cross-border investerarna.

onsdag, 02 september 2015 16:58

Aberdeen köper handelsfastighet i Svågertorp

alt

Aberdeen Asset Management köper åt sin kund AP Nordic Investments, en handelsfastighet om 7.550 kvm i Svågertorp utanför Malmö.

 

Aberdeen Asset Management köper, för fastighetsfonden AP Nordic Investments räkning, handelsfastigheten Gylfe 4 i Svågertorps handelsområde i Malmö från Anowa Fastigheter AB. Fastigheten har nyligen genomgått en omfattande ombyggnation. Den har en uthyrningsbar area om 7.550 kvm och är uthyrd till Jula, Rusta, Granngården och Electrolux Home.

 

– Vi är mycket nöjda över detta förvärv, vilket är det fjärde förvärvet på kort tid för AP Nordic Investment. Fonden ska investera i fastigheter med stabila kassaflöden och hög teknisk standard i tillväxtregioner i de nordiska länderna. Vi ser fram emot fortsatta investeringar i linje med den strategin, säger Lina Alvemur, Fund Manager på Aberdeen.

 

– Fastigheten Gylfe 4 passar bra in i fondens investeringsprofil. Svågertorp är ett väletablerat handelsområde som i kombination med de välkända hyresgästerna i fastigheten ger goda förutsättningar för ett stabilt kassaflöde. Vi söker aktivt fastigheter att förvärva inom segmenten kontor, handel, logistik och bostäder i Stockholm, Göteborg, Malmö och regionstäder för flera kunder, säger Magnus Kenning, Head of Transactions i Sverige.

 

MAQS, PWC och Sigma Civil har varit rådgivare åt Aberdeen i denna affär.

onsdag, 02 september 2015 16:53

Skanska i Slussenkontrakt om 2 Mdr

alt

Skanska får två stora kontrakt för ombyggnaden av Slussen.

 

Stockholms stad har genom offentlig upphandling valt Skanska som entreprenör för de två största projekten inom ramen för Slussens ombyggnad. Ordersummorna är på cirka 1.250 Mkr respektive 750 Mkr. Byggarbetena påbörjas sommaren 2016 och beräknas vara klara 2022.

 

Det ena kontraktet, Entreprenad SN 71, omfattar arbeten i anslutning till slussanläggningen med kajer – bland annat rivning, schaktning, pålning, grundläggning samt betong- och stålkonstruktioner. Det är den enskilt största entreprenaden i ombyggnaden som syftar till att bättre anpassa Slussen för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.  

 

Det andra kontraktet, Entreprenad SN 81, omfattar Slussens nya konstruktioner på Södermalm. Här ingår bland annat betongkonstruktioner för Katarinavägen, Hornsgatan, Södermalmstorg, västra delen av Stadsgårdsledstunneln, Atrium/knutpunkt och anslutning mot den nya huvudbron.
    

onsdag, 02 september 2015 16:48

Byggstart för 272 Snabba Hus

alt

Snabba Hus är ett nytt sätt att bygga mobila modullägenheter för unga vuxna.

 

På torsdag den 10 september kl 11.30 inviger Svenska Bostäder bygget av Stockholm stads första Snabba Hus – ett nytt sätt att bygga mobila modullägenheter för unga vuxna. Detta sker på en tomt i Västberga, i hörnet Elektravägen/Västberga Allé.

 

JuniorLiving är entreprenören som producerar moduler och bygger husen och i samband med det första spadtaget medverkar bland andra Pelle Björklund, vd, Svenska Bostäder, bostads- och demokratiborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) och Theo Österberg, ordförande i jagvillhabostad.nu.

 

Snabba Hus på tomter som ännu inte detaljplanerats eller av annan anledning inte används, får tidsbegränsade bygglov för mobila lägenheter. Konceptet är utvecklat av jagvillhabostad.nu tillsammans med unga vuxna utifrån deras behov med fokus på att man bygger med bra kvalitet som ger god boendestandard i en trygg och trevlig omgivning.

onsdag, 02 september 2015 16:15

Nordika expanderar med Terje Björsell

alt
Terje Björsell bygger nu Nordikas nya affärsområde Nordika Income.

 

Nordika anställer Terje Björsell som managing partner med ansvar för att driva Nordikas nya affärsområde Nordika Income

 

Nordika Income kommer investera i institutionella fastigheter med fokus på stabila kassaflöden. Strukturen är tänkt att generera löpande utdelning till ägarna för att primärt möta deras pensionsåtaganden. I realiteten kommer Nordika Income bygga upp ett långsiktigt hållbart fastighetsbolag med inriktning på stabila fastigheter i attraktiva nordiska delmarknader. Den nya strukturen kommer att ha en längre innehavstid, om 10-20 år, där avsikten är att nå ett fastighetsbestånd över tiden om cirka 5 Mdr kr.

 

Nordika Income kommer ledas av Terje Björsell som under 16 år byggt upp en bred erfarenhet av fastighetsbranschen. Han kommer senast från Niam där han bland annat med framgång bidragit till att utveckla och driva dess core-plus strategi sedan den initierades.

 

Jonas Grandér, vd för Nordika kommenterar:

– I en stark marknad är det lockande att kliva längre ut på riskskalan för att uppnå högre avkastning. Med Nordika Income gör vi det motsatta och sänker istället risken och i gengäld kommer vi acceptera en lägre men tryggare löpande avkastning. I en nollräntemiljö känns det som ett helt rätt steg att ta och vi är glada att Terje ansluter till oss där han kommer ha det dagliga ansvaret för att driva Nordika Income. Terje kommer med en lång erfarenhet från kollegor i branschen där han arbetat mycket framgångsrikt med liknande arbetsuppgifter.

 

Terje Björsell, Managing Partner för Nordika Income kommenterar sin nya roll:

– Investerare söker efter stabil avkastning där fastigheter spelar en allt viktigare roll samtidigt som vi ser att det finns en underliggande tillväxt som driver efterfrågan av lokaler vilket stödjer Nordika Incomes strategi. Med många givande år på Niam bakom mig känns det väldigt roligt att få sjösätta och utveckla bolaget samt tillsammans med övriga medarbetare på Nordika, skapa en långsiktig och dynamisk verksamhet som möter investerarnas krav på avkastning och löpande kassaflöde.

 

I en kommentar kan sägas att Nordika med Jonas Grandér i ledningen, har succesivt fått ökat förtroende av sina stora delägare från Vacse med bland annat Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Skanska och Volvo. SF

tisdag, 01 september 2015 17:20

Pembroke inviger platinajuvelen Mästerhuset

alt

Mästerhuset,  på Mäster Samuelsgatan 17-21 i centrala Stockholm, är på väg att bli den första byggnaden i Stockholms stad som ska certifieras på nivån Platinum New Construction by LEED. Foto: Per Myrehed

 

Pembroke Real Estate har invigt Mästerhuset om 30.650 kvm på Mäster Samuelsgatan 17-21 i centrala Stockholm.

 

I april, fyra månader före färdigställandet, var Mästerhuset, som är Pembroke Real Estates första projekt i Norden, fullt uthyrt. Bland hyresgästerna märks Nordea, NC Advisory AB, Magnora, TriOptima, Delp­hi och Bloomberg. Senare i år kommer Grupp F12 att öppna sitt senaste restaurangkoncept ”The Good Life”.

 

Tengbom har utformat Mästerhuset med de högsta tekniska specifikationerna och de bästa internationella designmetoderna, såsom tre meter högt i tak och lika höga fönster, för större insläpp av dagsljus och därmed en bättre arbetsmiljö.

 

Mästerhuset är på väg att bli den första byggnaden i Stockholms stad som ska certifieras på nivån Platinum New Construction by LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

tisdag, 01 september 2015 17:14

Catena köper i Borås för 80 Mkr

alt

Gustaf Hermelin, vd Catena.

 

Catena har tecknat avtal och tillträtt fastigheten Vindtunneln 2 i Borås. Affären sker som ett bolagsförvärv till ett underliggande fastighetsvärde om 80 Mkr. Säljare är Itella Logistics AB och den finska posten, Posti Group Oyj. På fastigheten, som är belägen med ett mycket bra läge i närheten av Borås, riksväg 40 och Landvetters flygplats, finns ett logistiklager om drygt 16.000 kvm. Fastigheten är i gott skick och har ett hyreskontrakt som löper ut vid årsskiftet.

 

– Vi är mycket nöjda med affären. Försäljningen av fastigheten utgör en fortsättning på den nyhet som Posti Group publicerade i april om att flytta sitt geografiska fokus till Finland, Ryssland och Baltikum. Posti fortsätter i Sverige med pakettrafiken som ökar i och med näthandeln, konstaterar Ville Jokela, utvecklingsdirektör vid Posti Kiinteistöt Oy.

 

– Fastigheten Vindtunneln 2 gränsar till vår egen fastighet i området och passar väl in i Catenas bestånd, stärker vår närvaro i Borås och ger oss möjlighet att erbjuda nya kunder moderna logistikytor som passar för både e-handel och andra verksamheter, säger Gustaf Hermelin, vd Catena.

tisdag, 01 september 2015 17:08

Sweco rekryterar Jörgen Sigvardsson

alt

                                                                                                     

Sweco har anställt Jörgen Sigvardsson (bilden) som senior rådgivare med ansvar för att utveckla Swecos fastighets- och projektutvecklingsaffär. Sigvardsson kommer närmast från PwC där han arbetat som konsult och partner. 

 

– Det är med stor glädje vi hälsar Jörgen välkommen till Sweco. Han är med sin långa erfarenhet som rådgivare och fastighetskonsult ett starkt komplement till vårt Swecoteam inom Bygg- och Fastighet och kan fortsätta utveckla fastigheter och projektorganisationer tillsammans med våra kunder, säger Elisabet Philipson Attebrant, vd för Swecos projektledare.

alt

Från vänster: Det är Svante Jernberg och Lars Gärde från Byggvesta, som bildar ledning i nya Sveafastigheter Bostad. Fabian Neuenschwander, Parters Group, är en köpare till merparten av Sveafastigheter Fund II. Klas Åkerbäck, Tredje AP-Fonden, är ansvarig för AP3:s investering i fondens och Sveafastigheters nya bolag med satsning på regionstäder samt Johan Tengelin, vd Sveafastigheter.


Sveafastigheter har sålt en större fastighetsportfölj ur Sveafastigheter Fund II, med ett värde om cirka 3,2 Mdr kr till Partners Group, en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz. Portföljen utgörs av 32 fastigheter inom handel, kontor, hotell och samhällsfastigheter i Sverige, Finland och Estland med en total uthyrningsbar area om 250 000 kvm. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, som inkluderar en blandning av utvecklings- och kassaflödesfastigheter.
    

Samtidigt startar Sveafastigheter ett nytt bolag med Tredje AP-fonden (AP3). Bolaget ska investera i kontors- och handelsfastigheter i växande regionstäder och börjar sin verksamhet med en portfölj värd 700 Mkr. Portföljen – som  innehåller 17 fastigheter belägna i Eskilstuna, Skövde, Halmstad, Trollhättan och Karlskrona – kommer att majoritetsägas av AP3 och förvaltas av Sveafastigheter.
    

Sveafastigheter har även startat ett bolag – Sveafastigheter Bostad – för utveckling och förvaltning av hyresbostäder i tillväxtregioner i Sverige. Ledningen i Sveafastigheter Bostad utgörs av Svante Jernberg och Lars Gärde, som också varit initiativtagare till det nya bolaget. Båda dessa har drygt 20 års erfarenhet från branschen, varav de senaste 10 åren i ledande positioner inom ByggVesta.
    

Sveafastigheter Fund II lanserades under 2006 och stängde för investeringar 2009 med eget kapital om 1,2 Mdr kr. Efter försäljningen till Partners Group omfattar Sveafastigheter Fund II tillgångar med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 230 Mkr.
  

I en kommentar till förvärvet säger Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group:
– Vi förutspår en fortsatt stark fastighetsmarknad i Norden och Estland, och ser stor potential i fastigheterna vi nu förvärvar från Sveafastigheter Fund II. Vi lyckades köpa ut portföljen till ett attraktivt pris för våra investerare. I samband med förvärvet har vi också tecknat ett nytt portföljlån som ger goda förutsättningar för att fortsätta förädla fastigheterna tillsammans med Sveafastigheter.
    

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea. Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier. Rådgivare åt köparen var Wistrand och PwC.

 

När det gäller affären med AP3 är tanken att utgå från Sveafastigheters etablerade affärsmodell och i samarbete med AP3 skapa en långsiktigt hållbar fastighetsinvestering.
– För Sveafastigheters del stämmer samarbetet väl med bolagets breddade strategi att erbjuda attraktiva och tydligt strukturerade investeringsmöjligheter med en annan tidshorisont än för de traditionella fonderna, säger Johan Tengelin, vd Sveafastigheter.
    

Enligt Klas Åkerbäck, Senior portföljförvaltare på AP3, kompletterar investeringen fondens befintliga fastighetsinnehav.
– Med en aktör som Sveafastigheter med sitt lokala nätverk tror jag att samarbetet kan generera en attraktiv riskjusterad avkastning, säger han.

 

Sveafastigheters bostadssatsning har också fått en flygande start. Bolaget har produktionsstartat ett projekt i Västerås om 196 lägenheter fördelade på två etapper. Inflyttning i de första lägenheterna är planerad till oktober nästa år. Nyligen fick bolaget även en markanvisning om cirka 150 lägenheter i Nacka, direkt invid Nacka Forum. Inflyttning i området beräknas till år 2020.
    

– Det är jätteroligt att Sveafastigheter Bostad har fått en så bra start med attraktiva markanvisningar och starka projekt. Teamet inom Sveafastigheter Bostad har gedigen erfarenhet av planering, utveckling, byggnation och förvaltning av hyresbostäder, så jag känner mig trygg i att de kommer leverera i enlighet med visionen, avslutar Johan Tengelin.