19 april 2024

Redaktionen

måndag, 07 december 2015 19:37

800 bostäder på Selma Lagerlöfs Torg

alt

Selma Lagerlöfs Torg står inför en omfattande omvandling. Bild: White Arkitekter

 

Detaljplanen för Selma Lagerlöfs Torg i stadsdelen Backa på Hisingen, Göteborg, har nu vunnit laga kraft och den stora omvandlingen av platsen kan inledas. Här planeras 800 nya bostäder i form av bostads- och hyresrätter, radhus och studentlägenheter, ett nytt stadsdelshus med rum för kultur, handelshus, idrottshall och nya lokaler för vård och service samt ett torgstråk och parkstråk.

 

– Nu kan vi omvandla Selma Lagerlöfs Torg till en stadsdel fylld av liv. Inom gångavstånd finns handel, service, vård, idrotts- och kulturaktiviteter och nya mötesplatser så att man kan leva ett gott vardagsliv, säger Kristina Hulterström, projektledare för Framtidens Selma.

 

Så snart markförberedelser, ledningsflytt och vägomdragningar finns på plats kan byggherrarna sätta igång att bygga. Byggherrar är Bostadsbolaget, Egnahemsbolaget, Familjebostäder, Göteborgs-Lokaler, Botrygg, Keywe och Riksbyggen.

alt

Gjutarängen är det sista huset som uppförs vid platsen för det gamla cementgjuteriet i Luthagen, Uppsala. Skanska uppför huset på uppdrag av Uppsalahem.

 

I kvarteret Cementgjuteriet, som omgärdar Mimmi Ekholms plats i Luthagen, har Uppsalahem byggstartat den fjärde och sista etappen av totalt cirka 650 hyresrätter. Projektet är Gjutarängen och består av 187 yteffektiva hyresrätter, där fokus ligger både på familjer och öronmärkta bostäder till ungdomar. Inflyttning planeras ske 2018.

 

Sedan starten 2010 kommer Uppsalahem ha producerat närmare 650 nya hyresrätter i området, på mark där ett cementgjuteri tidigare låg.

 

Idag samlas både hyresrätter och bostadsrätter kring populära Mimmi Ekholms plats, med mataffär, restauranger, vårdcentral, apotek, gym och kafé.

måndag, 07 december 2015 19:31

Stena rekryterar Sofia Granlund

alt

                                                                                                                  

Stena Fastigheter har rekryterat Sofia Granlund (bilden) som chef för avdelningen Transaktion och Juridik. Hon kommer närmast från Advokatfirman Lindahl där hon arbetar som advokat och är specialiserad inom fastighetsrätt. Hon tillträder tjänsten 1 februari.

 

– Sofia Granlund har lång och bred erfarenhet som advokat med inriktning på fastighetsfrågor. Genom henne tillförs bolaget juridisk spetskompetens med stor betydelse för våra framtida affärer, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef, Stena Fastigheter.

 

– Efter tio års erfarenhet av transaktioner inom fastighetsområdet på Advokatfirman Lindahl känns det stimulerande att ta steget över från rådgivning till beslut. Jag ser fram emot att bli en del av Stena Fastigheters team och har lockats av bolagets fokus på långsiktig hållbarhet där man ger tillbaka och tar ett socialt ansvar för samhället, säger Sofia Granlund.

alt

Skanskas pensionsfonder blir delägare i Londonsjukhusen St Bartholomew med 65.000 kvm nyrenoverade ytor...


alt

...samt i Royal London Hospital som renoverades och byggdes ut 2010.


Skanska har avyttrat sin investering i de brittiska sjukhusen St Bartholomew Hospital och Royal London Hospital, båda i London, Storbritannien, för 80 MGBP, cirka 1 Mdr kr. Köpare är tre av Skanskas pensionsfonder. Transaktionen kommer att registreras av Skanska Infrastrukturutveckling under det fjärde kvartalet 2015.
    

Skanska säljer hela sin andel om 37,5 procent i de två OPS-sjukhusen (offentlig-privat samverkan). Uppdelningen mellan de tre pensionsfonderna som köper tillgången är Storbritannien 60 procent, Sverige 20 procent och Norge 20 procent. Skanska UK kommer fortsätta att ansvara för drift och underhåll av sjukhusen.
    

Det anrika sjukhuset St Bartholomew (Barts) har förvandlats till ett toppmodernt cancer- och hjärtcenter. The Royal London Hospital erbjuder ett specialistcenter för kvinnor och barn samt anläggningar inom olycksfalls- och akutbehandling.
    

Den första etappen av nya Barts överlämnades i mars 2010 och den sista etappen kommer att slutföras i början av 2016. Vid Royal London är allt byggnadsarbete slutfört och anläggningarna har lämnats över.

alt
Leonardo Royal Frankfurt med 449 rum är det största hotellet i Pandox tyska förvärv om 18 hotellfastigheter. Hotellet har ett utmärkt cityläge i Frankfurt.

 

Pandox har ingått avtal om förvärv av 18 hotellfastigheter i Tyskland med totalt 3.415 rum. Köpeskillingen, för vilken bankfinansiering är säkrad, uppgår till 400 MEUR, motsvarande cirka 3.700 Mkr, på skuldfri basis inklusive minoritetsandel. Den förvärvade hotellportföljen förväntas bidra med motsvarande drygt 150 Mkr i cash earnings 2016.

 

Hotellen tillhör det övre mellanklassegmentet med en total sett god efterfrågebalans och drivs primärt under varumärket Leonardo Hotels. Pandox har ingått nya 25-åriga omsättningsbaserade hyresavtal med Fattal Hotels för samtliga hotell med goda garantihyresnivåer. Säljare är Leopard Group och Fattal Hotels. Förvärvet görs tillsammans med Eiendomsspar AS som minoritetsaktieägare med 5.1 procent.

 

– Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier när det gäller storlek, ort, läge, marknadsposition och lönsamhet, och stärker vår position på den viktiga tyska hotellmarknaden. Affären är också helt i linje med Pandox affärsmodell som bygger på långa hyresavtal. Fattal Hotels är därtill en ny stark långsiktig partner och hotellen har god utvecklingspotential, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

 

– Mitt företag och jag känner oss priviligierade att Pandox har valt att göra en betydande investering i våra hotell och förvärva 18 hotell i Tyskland under hyresavtal med Leonardo Hotels. Pandox är ett välkänt och snabbväxande hotellföretag i Europa och vi är både ärade och smickrade över möjligheten att arbeta tillsammans. Vi ser fram emot ett nära samarbete och hoppas att vi kan ytterligare utvecklas för vårt gemensamma bästa, säger David Fattal, vd för Fattal Hotels.

 

Drivkrafter för förvärvet

Samtliga hotellfastigheter ligger i Tyskland som är en prioriterad marknad för Pandox.

 

Hotellen ligger i internationella städer och regionala centralorter med en balanserad inhemsk och internationell efterfrågan.

 

Hotellen är fullserviceprodukter och tillhör det övre mellanklassegmentet med en god genomsnittlig storlek om 190 rum.

 

Hotellen stärker hyresportföljen och bidrar till Pandox resultat med stöd av långsiktiga omsättningsbaserade hyresavtal med garantihyror, vilket är kärnan i Pandox affärsmodell.

 

Hotellen har god långsiktig utvecklingspotential.

 

Fattal Hotels blir en ny stark långsiktig partner till Pandox under varumärket Leonardo Hotels.

 

Köpeskilling och finansiering
Köpeskilling per rum uppgår till motsvarande cirka 1,1 MSEK. Förvärvet finansieras av ett nytt avtalat banklån med en löptid på fem år, befintliga banklån samt existerande likvida medel.

 

Transaktionsstruktur
Säljare är Leopard Group, ett holdingbolag med fastighetsinnehav i Storbritannien och Tyskland, och den israeliska hotelloperatören Fattal Hotels. Förvärvet sker i form av övertagande av det bolag som äger de 18 hotellfastigheterna. Pandox AB gör förvärvet tillsammans med Eiendomsspar AS, som är aktieägare i Pandox AB, där Pandox ABs ägarandel uppgår till 94,9 procent och Eiendomsspar AS andel uppgår till 5,1 procent. Denna struktur bedöms vara den mest effektiva lösningen för samtliga aktieägare i Pandox.

 

Finansiella effekter för Pandox med full konsolidering till aktuell valutakurs

Förvärvet förväntas öka Pandox hyresintäkter med motsvarande cirka 250 Mkroch cash earnings med motsvarande cirka 150 Mkr under 2016, förutsatt att förvärvet slutförs innan 2015 års utgång.
 

Förvärvad portfölj har en initial yield om cirka 6,3 procent.
 

Fattal Hotels kvarstår som långsiktig hyrestagare i samtliga hotellfastigheter med nytecknade omsättningsbaserade hyresavtal om 25 år med goda garantihyresnivåer.
 

Pandox ansvar för framtida investeringar är begränsat till större tekniska investeringar och fastighetsstruktur, vilket innebär lägre fastighetskostnader jämfört med Pandox nordiska hotellfastighetsportfölj.
 

Pandox ser en god potential att i nära samarbete med Fattal Hotels göra framtida kassaflödesdrivande investeringar i den förvärvade hotellportföljen.
 

Baserat på marknadsvärdet på hotellfastighetsportföljen per 30 september 2015:
 
a. Ökar portföljvärdet från cirka 27,7 Mdr kr till cirka 31,4 Mdr kr.
 
b. Ökar Förvaltningsfastigheterna sin andel av det totala portföljvärdet från cirka 77 procent till cirka 80 procent.
 
c. Ökar Pandox belåningsgrad (netto) från cirka 44 procent till cirka 51 procent, vilket skall jämföras med bolagets finansiella mål om en belåningsgrad i intervallet 45-60 procent (brutto) med normaliserad kassa.

Villkor och slutförande

Förvärvet förväntas vara slutfört innan årsslut 2015 förutsatt att sedvanliga godkännanden från tyska myndigheter har erhållits, samt att villkoren i aktieöverlåtelseavtalet har uppfyllts.

 

Finansiell rapportering
Pandox kommer att konsolidera de förvärvade hotellen till 100 procent och redovisa dessa under affärssegmentet Fastighetsförvaltning, med angivande av minoritetsandel på konsoliderad nivå, från och med det första kvartalet 2016.

 

Portföljöversikt
Den förvärvade hotellfastighetsportföljen omfattar 18 hotell med 3.415 rum i 12 tyska städer. Hotellen kommer att marknadsföras under varumärket Leonardo, vilket innebär att de hotell som drivs under varumärket Holiday Inn kommer att konverteras till Leonardo när avtalen löper ut. Hotellen har endera nyligen renoverats eller är under pågående renovering. Hotellen tillhör det stabila och lönsamma mellanklassegmentet och ligger i internationella städer som Frankfurt, Düsseldorf och Hamburg med en hög andel internationella gäster, samt regionstäder som Köln, Hannover och Mönchengladbach med en hög andel regional efterfrågan, vilket totalt sett skapar en god efterfrågebalans. Flertalet hotell har mycket starka lägen för affärssegmentet och många ligger i städer som har en dynamisk eventmarknad både för företags- och fritidssegmentet.

fredag, 04 december 2015 16:15

TUI i nya kontor i Münchenbryggeriet

alt

Münchenbryggeriet (Ludvigsberg 3) uppfördes 1896 och innehåller idag cirka 47.000 kvm uthyrbar yta, bland annat kontor, utbildningslokaler, restaurang samt lager. AFA Fastigheter köpte fastigheten hösten 2006.


Den 4 december invigde Fritidsresors nordiska resekoncern TUI Nordic sina nya kontorslokaler om 5.000 kvm i AFA Fastigheters Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. TUI har verkat i fastigheten i 30 år.
    

– Ombyggnaden innebär att vi får ett toppmodernt kontor med en aktivitetsbaserad planlösning, anpassad för vår verksamhet. Samtidigt kan vi vara kvar i det hus där vi har trivts väldigt bra under alla år, säger Charlotte Wiebe, HR Direktör på TUI Nordic.

 

Ombyggnaden har tagit närmare 11 månader att genomföra och TUI Nordic har kunnat sitta kvar i huset under hela ombyggnadstiden.

 

– Det har varit en lärande period att gå från ett kontor med fasta platser till ett kontor med full flexibilitet i inspirerande miljö. Alla kollegor har kunnat delta i utformningen av det nya kontoret och nu väntar ett lärande år för att få ett nytt sätt att mötas och arbeta på. Samarbetet med AFA Fastigheter och alla partners har varit mycket positivt, säger Annika Lignell, Intern Projektledare på TUI Nordic.

 

– Vi är glada över det nära samarbete vi har med TUI Nordic och ser fram emot de kommande tio år som det nya avtalet sträcker sig över, och förhoppningsvis ytterligare 30 år, säger Hans Eurenius, projektutvecklare, AFA Fastigheter.

alt

Älvstranden Utveckling, Stena, Volvo, Serneke och Ingvar Oldsberg hjälps åt att bevara spår av stadens historia, mitt i det område där Älvstaden växer fram i centrala Göteborg.


Nu är det klart att Stena Line, Volvokoncernen, Serneke och Ingvar Oldsberg har lyckats med räddningsoperationen av tre kranar i Göteborgs hamn.
    

Det var den 26:e februari som Ingvar Oldsberg först kom överens med Stena Line om att gå in och stötta projektet att rädda de klassiska kranarna. Senare anslöt även Volvokoncernen och Serneke som finansiärer. Utgångspunkten från de tre bolagens sida har hela tiden varit att ekonomiskt bidra till att de tre kranarna kan räddas och att förvaltningen därefter ska tas om hand av en annan part. Nu ställer det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling upp som förvaltare, och därmed har alla bitar fallit på plats.
    

– Vi tror på det framtida Göteborg och vision Älvstaden som vårt projekt Karlavagnsplatsen är en del av. För oss har kranarna ett stort symbolvärde i att det gamla möter det nya, vilket är en förutsättning för en bra stadsutveckling. Vi är oerhört glada att kunna ge tillbaka detta till staden och dess invånare, säger Ola Serneke, vd för Serneke.
    

Advokatfirman Vinge har hanterat försäljningen som en del av likvidationen och nedläggningen av Götaverken.

 

– Att få medverka till att en av Götaverkens sista affärer leder till att minnet av Göteborg som en stor och viktig varvsstad kan få finnas kvar, är glädjande trots avvecklingsarbetets i övrigt sorgkantade innehåll, säger likvidatorn Morgan Hallén vid Advokatfirman Vinge.

fredag, 04 december 2015 13:00

JM samarbetar med HSB i Lund

alt
JM ska utveckla fastigheterna Kugghjulet 1, 3 och 4 i Lund tillsammans med HSB Skåne.


JM har ingått samäganderättsavtal med HSB. Affären innebär att JM säljer 50 procent av fastigheterna Kugghjulet 1, 3 och 4 som ligger i industriområdet vid Öresundsvägen i Lund. Affären uppgår till 100 Mkr och innebär ingen resultateffekt. Detaljplanen beräknas vara klar under första kvartalet 2018.
    

– Vi är glada över att kunna fortsätta utveckla Kugghjulet tillsammans med HSB. Fastigheterna ligger i området som omfattas av den stora förtätningsplanen för Lund, säger Susanne Persson, regionchef för JM region Syd.
    

För HSBs del ligger förvärvet ligger rätt i tiden. HSB Skåne räknar med att vara klar med nyproduktionen på Arenaparksområdet samtidigt som byggnationen på den nyförvärvade marken kan sätta igång.
    

Det nya bostadsområdet kommer knyta samman Lunds västra delar med centrum på ett naturligt sätt. HSB Skåne kommer, tillsammans med JM, att ta fram detaljplan för produktion av bostadsrätter och eventuellt hyresrätter. Om allt flyter på enligt plan kan det nya området förhoppningsvis stå klart för inflyttning inom fem år.
    

– Vi tror mycket på Lunds utveckling, såväl i närtid som i ett längre perspektiv. Detta blir det tredje bostadsområdet i Lund som vi under en tioårsperiod är med och utvecklar, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne.

fredag, 04 december 2015 12:56

Söderlund blir vice vd i BSK

alt

                                                                                              
Med 20 nya medarbetare under 2015, nyetablering i Malmö och växande efterfrågan stärker BSK Arkitekter nu sin ledning genom att utse Lise-Lott Söderlund (bilden) till vice vd med ansvar för arkitekturutveckling.
    

Lise-Lott Söderlund är idag chefsarkitekt på BSK Arkitekter, där hon ingår i företagsledning och styrelse. Hon har arbetat på BSK sedan 1999 och är bland annat ansvarig för det uppmärksammade projektet Postens huvudkontor (”Arken”) i Solna.

 

– Vi brinner för en syn på arkitektur och arkitektens roll där ett pragmatiskt förhållningssätt kombineras med stark innovation- och utformningsförmåga. Vår vision är att genom involverande arbetssätt, hög ambition och ständig lyhördhet för våra uppdragsgivare skapa arkitektur i världsklass, säger Lise-Lott Söderlund.
    

BSK arkitekter har under det senaste året genomfört en stor satsning på stadsutveckling och bostäder, samtidigt som verksamhetsområden som vård, rättsväsende, utbildning och kontor expanderar. Utvecklingen av Nacka Strand, nya bostäder i kv Archimedes i Mariehäll, nytt universitet och högskola i campus Albano, Nya Södertälje sjukhus och inredningen av Briabs kontor är några exempel på aktuella och uppmärksammade uppdrag.
    

– Vi fortsätter att växa och bygger en stark ledning med fokus på att utveckla vår involverande företagskultur, där uppdraget och kunden står i centrum, och där medarbetarnas potential utnyttjas till fullo, säger Stina Ljungkvist, vd för BSK Arkitekter.

torsdag, 03 december 2015 18:38

Väsby Entré ska stå klart 2026

alt

Zaha Hadid Architects förslag till stationsområdet i Upplands Väsby.

 

Väsby Entré föreslås stå klart omkring år 2026 och byggs i etapper. I måndags beslutade kommunstyrelsen i Upplands Väsby om strategi för genomförande och detaljplaneuppdrag för Väsby Entré, vid järnvägsstationen i Upplands Väsby. De olika etapperna är: Järnvägsparken, stationsområdet samt bostäder med mera på västra sidan om järnvägen.

 

– Vi bygger en levande stad för människor som älskar närheten till både city och naturen. Den stad som växer fram ger fler människor chansen att bo och jobba nära pendeln. Väsby Entré är en viktig del i Upplands Väsbys framtidsbygge, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

De investeringar som berör kommunen beräknas bli cirka 850 Mkr, fördelat över cirka tio år fram till år 2026. I projektet finns tunga investeringar, med till exempel broarna över järnvägen och utbyggnaden av Ladbrovägen och dess anslutning till Mälarvägen.     

 

Intäkter genom försäljning av byggrätter och ersättning för gatukostnad bedöms bli cirka 565 Mkr fördelat över tio år. Det ger en nettokostnad för kommunen på 285 Mkr för genomförandet av Väsby Entré. Kommunens bedömning är att nettokostnaden kommer att hamna mellan 300 och 400 Mkr.