23 september 2019

Redaktionen

 

 

 

Rekryteringen av Marie Ryding (bilden t v) och Heidi Chard (bilden t h) innebär att Colliers International får två nya medarbetare till kontoret i Stockholm. Marie Ryding ansluter till affärsområdet Retail som Associate. Hon är utbildad fastighetsmäklare och hon  har de senaste åren arbetat på Retail & Properties med etablering och avveckling. Colliers Retail-team består nu av Hanna Strand, Pia Markwall Toyne och Marie Ryding.

Till affärsområdet Corporate Solutions har Heidi Chard anställts som Associate Director.
Hon har en gedigen erfarenhet och kunskap om fastighetsmarknaden och har en bakgrund som kontorschef på mäklarbyrå. Senast kommer Heidi Chard  från Huddinge kommun där hon haft ansvar för lokalförsörjningsfrågor. Hon har även en examen i fastighetsvetenskap.

Dan Törnsten,
CEO för Colliers Sverige, säger:
– Colliers har en stark tillväxt både i Sverige och internationellt och för att möta marknadens efterfrågan har vi nu rekryterat ytterligare två medarbetare. Vi ser ett ökat behov av tjänster inom Retail och Corporate Solutions. Båda affärsområdena har stor potential att växa ytterligare och vi ser fram emot vad våra team kan skapa för spännande möjligheter på marknaden. 

 

 

 

 

 


måndag, 09 september 2019 14:08

Balder byggstartar storhotellet Draken

 

Clarion Hotel Draken i 35 våningar är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med cirka 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

  

Det blev inget ett traditionellt spadtag när byggstarten av Draken firades utan det blev ett sprakande spektakel på Olof Palmes plats, där Petter Stordalen satte den tändande gnistan till en lysande och eldsprutande drake. Från vänster: Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels, Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder, Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg och Mats Arnsmar, vd för Folkets Hus.


Nu är bygget av Göteborgs nya storhotell Clarion Hotel Draken igång, ett 35 våningar högt utropstecken som både signalerar stadens nybyggaranda och förstärker Järntorgskvarterens roll som centrum för möten, nöje och kultur.

 

I stället för ett traditionellt spadtag firades byggstarten av Draken med ett sprakande spektakel på Olof Palmes plats, där hotellkungen Petter Stordalen satte den tändande gnistan till just en lysande och eldsprutande drake. Kopplingen till klassiska biografen Draken och är central i hela projektet, och understryks ytterligare genom att en filmrulle i rund plåtask symboliskt kommer att gjutas in i fastighetens grund.

 

– Clarion Hotel Draken är ett prestigeprojekt i vår portfölj. Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential och Nordic Choice Hotels har som ambition att dubbla antalet hotell i staden. Den här resan har bara börjat,  säger Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels.

 

I ceremonin medverkade förutom Erik Selin och Petter Stordalen även Mats Arnsmar, vd för Folkets Hus och Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

 

Clarion Hotel Draken är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med cirka 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. De två översta våningarna blir en restaurang och skybar med magnifik utsikt över staden och hamninloppet. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

 

– Det känns roligt att vara delaktig i ett så spännande och viktigt projekt, säger Balders vd Erik Selin som kickstartade bygget tillsammans med övriga inblandade i det spektakulära projektet. Jag är övertygad om att detta blir bra både för de som bor och verkar i området men också för staden som helhet.

 

Hotellet är en del av detaljplanen för Masthuggskajen som ska utvecklas till ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Här binder man samman gammalt och nytt. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1.300 bostäder, 5.000 – 6.000 arbetsplatser, restauranger och hotell att växa fram. Området har höga hållbarhetsambitioner och Draken blir en miljöklassad byggnad som matchar Choicekedjans höga hållbarhetsambitioner.

 

Även den sociala hållbarheten finns inbyggd i Drakenprojektet, med fokus på att bidra till ökat folkliv i ett område som ofta upplevs som ödsligt, tråkigt och otryggt. Med Draken som kulturellt och kreativt nav tillförs en levande och myllrande stadsmiljö som stärker både kvarteren och staden som besöksmål.

 

måndag, 09 september 2019 13:02

115 nya studentbostäder i Enskede

 

De 115 studentbostäderna ska Stockholmshem bygga i två hus på Stockholmshems mark vid Sockenplans t-banestation.Illustration: ÅWL Arkitekter


Nu börjar Stockholmshem bygga 115 studentlägenheter vid Sockenplan längs Enskedevägen. Hyreslägenheterna beräknas stå klara för inflyttning under 2021.

– Det är stor brist på studentlägenheter och i en stad som växer är det viktigt att skapa bostäder för alla. Med de nya lägenheterna bidrar Stockholmshem till stadens satsning att skapa fler bostäder för studenter och ungdomar i attraktiva lägen, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

Sedan 2017 har Stockholmshem invigt totalt 385 studentlägenheter i Älvsjö, Årstadal och på Södermalm. Dessutom blir ytterligare 75 studentlägenheter klara för inflyttning i Gröndal till vintern.

– Den grönblåa majoriteten har ett ambitiöst mål om 10.000 nya klimatsmarta bostäder varje år, varav hälften ska vara hyresrätter. De allmännyttiga bostadsbolagen har en viktig roll för att hålla uppe byggtakten och bygga bostäder med överkomliga hyror. Stockholmshems pågående projekt för 115 nya studentlägenheter i Enskede är viktigt del i detta arbete, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

De 115 studentbostäderna ryms i två hus på Stockholmshems mark vid Sockenplans t-banestation. Husen har 3-5 våningar och utformas för att passa in i omgivningen som består av smalhus från mitten av 1900-talet. Majoriteten av lägenheterna är ettor om 27 kvm. Lägenheterna förmedlas via bostadsförmedlingen.

måndag, 09 september 2019 12:29

Anna R Gärtner, ny chef för NIRAS Arkitekter

 

 

 

Affärsområdeschef för NIRAS Arkitekter med start i september i år blir Anna R Gärtner (bilden). Hon har tidigare arbetat på NIRAS i olika roller, och hon kommer närmast från en projektledarroll på Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsavdelning.

 

Anna R Gärtners övriga erfarenheter från branschen spänner från 1980-talet över projektering på arkitektkontor och projektledare på större konsultföretag med fokus på fastighetsutveckling.

– Vi är väldigt glada att Anna kommer tillbaka till oss och ser fram emot att NIRAS Arkitekter utvecklas vidare under hennes ledning. Anna har ett brett kontaktnät i branschen och värdefulla erfarenheter från både kund- och leverantörssidan, säger Christian Sandberg, vd för NIRAS.

NIRAS Arkitekter
NIRAS Arkitekter ritar arkitektur som är till för människor att leva, utvecklas och trivas i. Projekten varierar bl.a. mellan pedagogiska miljöer, äldreboenden, hyresgästanpassningar, sport och fritid samt infrastruktur. Kunderna är såväl offentliga som privata och projekten sträcker sig från första utredningsskiss till bygghandlingar.

– Jag har tidigare arbetat både på arkitektkontor och på NIRAS så jag är glad för möjligheten att kunna kombinera två goda ting. För mig är det viktigt att det vi ritar och bygger idag också kommer till glädje för våra barnbarn, och NIRAS Arkitekter ritar funktionella och estetiska lösningar som bidrar till en positiv samhällsutveckling. Jag tycker att Långbrodalsskolan, som vann pris för Årets Stockholmsbyggnad är ett bra exempel på det, säger Anna R Gärtner.

  

 

 

 

 

 


måndag, 09 september 2019 12:12

Cushman & Wakefield vinnare 15 år i rad

 

Från vänster: SvenErik Hugosson, International Partner på Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield Sweden och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory, Cushman & Wakefield Sweden.


För femtonde året i rad tilldelades Cushman & Wakefield första pris i Euromoney Real Estate Awards 2019 i kategorin ”Best advisor for Valuation in Sweden”. SvenErik Hugosson, International Partner på Valuation & Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory Sweden, lyfter fram tre saker från de senaste 15 åren som sticker ut extra mycket på den svenska marknaden idag.


Då Cushman & Wakefield ser tillbaka på de senaste 15 åren vill fastighetskonsulten lyfta fram tre saker som sticker ut extra på den svenska marknaden


Kontorshyrorna har dubblats på tio år
Kontorshyrorna i centrala Stockholm har mer än dubblats sedan finanskrisen för tio år sedan. Cushman & Wakefield ser ändå inte någon större risk för fallande kontorshyror inom de närmsta åren. Samtidigt som sysselsättningen har visat god tillväxt under denna period har Stockholm CBD inte tillförts något nettotillskott av kontorsyta då flera byggnader har konverterats till hotell eller annan verksamhet. Nystartade företag talar inte om kr/kvm-hyra idag utan kostnad per anställd. Därför har aktörer som WeWork på kort tid lyckats ta betydande marknadsandelar i centrala Stockholm. Allt fler företag värdesätter det centrala läget och flexibiliteten ett sådant åtagande innebär.Statsobligationsräntan har fallit i snart tre decennier
Den 10-åriga statsobligationsräntan är närmare 0% och har fallit i snart tre decennier. Skillnaden mellan direktavkastningskraven och realräntan är historiskt hög. Fastighetsmarknaden framstår som allt mer attraktiv i ett lågränteklimat där flera av världens börser värderas nära, eller på, all-time-high. Cushman & Wakefield kartlägger det globala kapitalet som avses placeras i fastigheter och det växer sig allt större. Detta gör att aptiten på mångmiljardaffärer ökar och för rätt segment, så som logistik, är investerare idag beredda att betala en anmärkningsvärt hög premie för stora fastighetsportföljer.Globala trender förväntas få stor påverkan på den svenska marknaden

Globala trender, så som urbanisering och e-handel, förväntas få stor påverkan på den svenska marknaden och har under de senaste åren satt sina spår i fastighetspriserna. Det finns både vinnare och förlorare på denna utveckling. Mest uppmärksammat har helt klart varit fallet för bostadsaktörerna som under flera år skördade stor framgång men nu kämpar i kölvattnet efter den utbudschock som främst drabbade Stockholmsmarknaden. Även den så kallade ”retaildöden”, vilken Cushman & Wakefield anser vara överdriven, har skapat stor uppståndelse. Men redan nu står det klart att de aktörer som inte står på tå i sitt arbete med innovation samt kundbemötande och inte aktivt arbetar med flera säljkanaler kommer att drabbas hårt.

 

Det är oklart varför Sophia Mattsson-Linnala slutar som vd för Rikshem.


Rikshems styrelse och Sophia Mattsson-Linnala har kommit överens om att Sophia Mattsson-Linnala lämnar rollen som vd för Rikshem AB den 31 oktober 2019. Processen för att rekrytera ny vd inleds omgående.

Sophia Mattsson-Linnala hann arbeta tre år som hon vd för Rikshem, ett ledarskap som hon utnämndes i augusti 2016. Hon har tidigare varit vd Huge Fastigheter, vd för Sollentunahem och Botkyrkabyggen samt chef för finans- och ekonomienheten på SABO.

Sophia Mattsson-Linnala hade ett tungt arbete med att bygga upp Rikshem efter att bolagets styrelseordförande Mats Mared, vd Jan-Erik Höjvall och vice vd Iilja Batljan tvingades att lämna bolaget i februari och mars 2016 efter ett stort pressuppbåd. Se länk.

Någon närmare orsak varför Sophia Mattsson-Linnala lämnar Rikshem anges inte i pressmeddelande från Rikshem.

Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pensionsförsäkring AB, är en av landets största fastighetsägare med ett bestånd värderat till cirka 50 Mdr kr och omfattande bland annat 29.000 bostäder.

 

– Styrelsen vill tacka Sophia för de insatser hon gjort som vd för Rikshem. Hon har lyckats med utmaningen att förändra bolaget från transaktionsintensivt med ett mycket stort fokus på tillväxt till ett företag som står väl rustat för framtiden med en stark grundplattform och en stabil förvaltningsorganisation. Rikshem har nu kommit till en punkt där det är rätt tid att ta in en ny vd, då verksamheten framöver behöver inriktas mer på att utveckla fastighetsbeståndet och arbeta aktivare med investeringsverksamheten, vilket skapar behov av ett mer affärsdrivet ledarskap, säger Bo Magnusson, styrelseordförande för Rikshem.

– Det har varit en omfattande förändringsresa som vi gjort på Rikshem. Jag är stolt över att när bolaget nu går in i nästa fas gör man det på stabil grund där vi bland annat ökat fokus på förvaltning, arbetar långsiktigt med områdesutveckling och förstärkt projektorganisationen. Rikshem är ett företag som behövs och som gör skillnad för många människor, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd för Rikshem.

 

 

 

 

Fastators största innehavsbolag Offentliga Hus är en pionjär och stabilt växande aktör inom fastighetssegmentet Samhällsfastigheter. Sedan 2011 har bolaget byggt upp ett fastighetsbestånd om cirka 6 miljarder kr, inklusive avtalade tillträden. Styrelsen för Offentliga Hus har idag rekryterat en ny ledningsgrupp som kan leda bolaget genom nästa tillväxtfas och den planerade noteringsprocessen.

 

Den nya ledningsgruppen som rekryterats består av Fredrik Brodin (bilden) som tillträder som vd efter Lars Holm, Magnus Sundell som tillträder som CFO och Johan Bråkenhielm som tillträder som transaktionsansvarig.

 

Fredrik Brodin, Magnus Sundell och Johan Bråkenhielm kommer närmast från motsvarande befattningar på Stendörren Fastigheter och de har lett Stendörren Fastigheters framgångsrika resa från notering på Nasdaq First North 2014 med ett fastighetsvärde om cirka 2 Mdkr till ett välrenommerat bolag på Nasdaq Main List med ett fastighetsvärde om cirka 9 Mdr kr och ett börsvärde om cirka 4 Mdr kr.

– Det är sällan man får möjlighet att rekrytera tre samspelta och välmeriterade talanger samtidigt, det är en möjlighet vi ogärna missar. Vi har höga förväntningar på att det tempo som bolaget hållit fram till nu kommer att kunna fortsätta. Det är också positivt att denna grupp har varit verksam i noterad miljö, det kommer att underlätta Offentliga Hus kommande börsnotering, säger Mats Hulth, styrelseordförande i Offentliga Hus.

Samtliga tre tillträder sina tjänster under det första kvartalet 2020. Nuvarande vd, Lars Holm kommer att vara fortsatt verksam i bolaget tills den nya ledningsgruppen har etablerat sig.

– Offentliga Hus har under min tid som VD växt vårt fastighetsbestånd från ca 1,6 miljarder till cirka 6 miljarder. Det har varit en intensiv och spännande resa och det känns skönt att lämna över stafettpinnen i trygga händer när jag ger mig ut på nya äventyr, säger Lars Holm, nuvarande vd för Offentliga Hus. 

 

 

 

 

 


 

Gunnar Tåhlin, vd för Galären.


Galären har tecknat avtal med Praktiska Sverige AB om nya lokaler på Skutviken i Luleå. Uthyrningen avser minst 3.000 kvm utbildningslokaler på fastigheten Vattenormen 2, med attraktivt läge intill Luleås största infartsled. Praktiska Sverige AB, som bedriver gymnasiala utbildningar med praktisk inriktning, ingår i koncernen AcadeMedia.


– Det här är en stor och spännande uthyrning till en bra och långsiktig hyresgäst. Det här är ett av Luleås absolut bästa lägen med en byggnad som vi nu ska ta tillvara alla kvalitéer i och skapa något som vi alla luleåbor kan vara stolta över. Detta är viktigt då antalet människor som ser byggnaden dagligen är cirka 50.000, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

Praktiska Gymnasiet finns sedan tidigare på flera lokaliseringar på Ytterviken i Luleå, men kan nu sammanföra sina verksamheter på ett och samma ställe. Tack vare ett långsiktigt hyresavtal om 10 år kan Galären satsa på riktigt bra arkitektoniska kvalitéer.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera den här lösningen för Praktiska gymnasiet i Luleå. Samarbetet med Fastighetsbolaget Galären innebär att vi nu kan etablera oss på ett attraktivt läge med goda förbindelser för eleverna att ta sig till och från skolan. Tillsammans med Galären bygger vi nu en modern och attraktiv gymnasieskola för framtiden. Vi har ett ökat intresse för praktiska utbildningar i Luleå som är kopplat till stadens expansion. Därför ligger satsningen på skolan helt rätt i tiden, säger Peter Andersson, fastighetsdirektör på AcadeMedia.

Nu väntar projektering, upphandling och byggtid innan lokalerna kan tas i bruk.

– Vi påbörjar projekteringen direkt, och de nya utbildningslokalerna ska stå klara för Praktiska Gymnasiet till skolstarten 2020. Praktiska tar större delen av byggnaden men vi ska renovera och bygga om resterande delar så hela miljön blir riktigt spännande, säger Magnus Bjuhr, projektchef på Galären.

måndag, 09 september 2019 10:17

Castellums United Spaces får uppdrag av Geely

 

Yvonne Sörensen Björud, vd för United Spaces.

 


Ett kontorslandskap i Castellums United Spaces.


Castellumägda coworkingbolaget United Spaces har ingått ett samarbetsavtal med den kinesiska industrikoncernen Geely. Samarbetet innebär att United Spaces kommer ha helhetsansvar för utveckling och drift av en stor coworkingverksamhet belägen i Geelys nya jättesatsning, som går under arbetsnamnet Geely Innovation Centre in Europe, och är under utveckling på Lindholmen i Göteborg.

Med bakgrund av Geelys uttalade syn på Sverige som sitt andra hem har man valt att placera sin nya innovationshub med 3.500 toppmoderna arbetsplatser i Göteborg. Visionen för denna strategiskt viktiga etablering är att skapa ett campus där alla Geelys verksamheter finns presenterade med fokus på tvärkulturellt utbyte, ömsesidigt lärande och innovativa teknologiers framväxt. Målsättningen är att uppmuntra till öppenhet och samarbete för att generera innovation.

För att lyckas nå denna vision har man valt United Spaces som partner för att etablera en stor coworkingmiljö, dvs. en yta med flexibla arbetsplatser för människor från olika verksamheter och som bjuder in till dialog och samarbete.

– Detta är ett viktigt och prestigefullt samarbete för oss. Vi är oerhört stolta över att få förtroende att vara en del i utformandet av Geely Innovation Centre in Europe. Vi delar samma vision, vilket handlar om att skapa en flexibel och dynamisk arbets- och mötesplats som är hållbar och inspirerande samt uppmuntrar till samarbete och kreativitet, säger Yvonne Sörensen Björud, vd för United Spaces.

Kontors- och mötesfaciliteterna som United Spaces ska utveckla är med nordiska mått en stor coworkingsatsning. Den totala ytan är på 4.000 kvm och kommer att rymma 500-600 personer. Samarbetsavtalet mellan United Spaces och Geely löper på tio år och innebär en initial investering omkring 14 miljoner kronor. Arbetsplatsen ska vara klar för bruk under 2021.

– Vi är övertygade om att United Spaces, pionjären inom coworkingkoncept, är den bästa partnern för Geely i vår strävan att skapa ett öppet, inbjudande och kollaborativt campus, där innovationer skapas genom samverkan, säger Magnus Koch, Head of Operation Geely Innovation Centre in Europe.


 

Från vänster: Patrik Hall, vd för Heimstaden, Göran Wendel, vd för Tornet och Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.


Heimstaden, Tornet och Samhällsbyggnadsbolaget  är de tre fastighetsbolag som först har godkänts som associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, är bransch- och intresseorganisation för drygt 300 allmännyttiga bostadsföretag. Enligt ett enigt kongressbeslut i våras är det nu möjligt för fler företag som uppfyller vissa krav på samhällsansvar att bli medlemmar i Sveriges Allmännytta.

– Vi är väldigt glada över att Heimstaden har beviljats associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta. Som långsiktig fastighetsägare delar Heimstaden organisationens värdegrund för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tillsammans får vi nu ännu större möjligheter att påverka samhällsdebatten, säger Patrik Hall, koncernchef och vd för Heimstaden.

– Jag är glad att vi som första privata fastighetsbolag har beviljats medlemskap i Sveriges Allmännytta. Sedan 2011 har jag varit engagerad i att privata aktörer ska kunna bli medlemmar. Sveriges bostadsutmaningar kan endast lösas av samhällsnyttiga bolag, offentliga som privata, säger Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

– Det här är ett naturligt steg för oss. Vi arbetar med alla hållbarhetsaspekter som Sveriges Allmännytta har på sin dagliga agenda och därför har vi nytta av den kompetens och erfarenhet som organisationen kan erbjuda. Det är också ett val vi gör för att dela med oss av vår egen kunskap ur den privata sektorns perspektiv, säger Göran Wendel, vd för Tornet.

– Att kunna välkomna ännu fler långsiktiga och seriösa bostadsföretag att bli medlemmar, även om de inte ägs av en kommun, är glädjande. Nu blir Sveriges Allmännytta en bredare organisation som även företräder privata aktörer med samhällsansvar som värnar hyresrätten som boendeform. Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta - det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.