21 augusti 2019

Redaktionen

 

Barnängen 6, omfattande 11.000 kvm på Södermalm, är skyddsklassad och uppfördes 1917. Bild: Scius Partners

 


Scius har tecknat ett hyresavtal med Spotify om förhyrning om 3.700 kvm kontorsyta fördelat över två våningsplan i fastigheten Barnängen 6 på Södermalm. Inflyttning sker under kvartal 1 år 2020. Fastigheten blir därmed fullt uthyrd.


Mikael Freudmann på Scius säger:
–Vi välkomnar Spotify och ser fram emot att utveckla fastigheten vidare och ta till vara dess unika industriella arkitektur och historia när konceptet växer fram. Barnängen 6 kommer att bli en inspirerande kontorsfastighet med företag som skapar en dynamisk atmosfär tillsammans.

 

Barnängen 6 omfattar cirka 11.000 kvm och förvärvades mars 2019 av Scius tillsammans med Angelo Gordon. Säljare var AFA Fastigheter.

 

 


 

tisdag, 20 augusti 2019 13:10

Catella CRIM köper för 323 Mkr i Tyskland

 

Flygbild över Braunschweig i Niedersachsen.

 


Catella Residential Investment Management (CRIM) har förvärvat ett bostadsprojekt med 100 lägenheter och lokalyta för stormarknad i Braunschweig, Niedersachsen samt en bostadsfastighet i Dresden för totalt cirka 30 MEUR, cirka 323 Mkr.

 

Förvärvet i Braunschweig är en del av en ny stadsbyggnadsutveckling om 20.000 kvm på Berliner Straße / Kurzekampstraße, cirka 3,5 km nordost om det gamla centrumet. Det nyckelfärdiga projektet består av tre byggnader, som kommer att rymma klassiska hyreslägenheter med flera rum men även optimerade bostäder om 2 rum samt 27 så kallade sociala bostäder. I en fastighet kommer en ledande stormarknadskedja att hyra cirka 750 kvm i en bottenvåning.

 

CRIM förvärvade Braunschweig-projektet för knappt 22 MEUR i ett separat mandat för en sydtysk pensionsplan inom dess Institutional Investment Partners Fund (2IP).

 

Matthias Bursi, Catella Fund Manager European Residential, säger:

– Catella Residentials första förvärv i Braunschweig är en förlängning av vår strategi att investera bortom de viktigaste europeiska metropolerna till andra växande städer och regioner med gedigen demografi och ekonomiska utsikter och attraktiva risk-avkastningsprofiler. Vi har kunnat bygga upp en diversifierad portfölj på 600 MEUR i fyra länder för denna institutionella kund under de senaste tre åren. 

tisdag, 20 augusti 2019 12:52

Datscha lanserar Footfall

 

Datscha Footfall erbjuder bättre lägesanalyser.

 


Med Datscha Footfall samlas information hur människor rör sig på gator på olika tider på dygnet. Alldeles snart är det dags för lanseringen av Datscha Footfall och redan nu kan kunder använda Datscha Footfall.

 


En kund kan själv göra analyser kring vad som är ett A-läge, och det kan vara viktig information vid beslut kring etablering, ett köp, en ny satsning eller kanske rentav vid en förhandling. Eller så kan kunden ta fram information om hur rörelsemönstret ser ut i ett visst område för att välja att satsa på en lokal på markplan, såsom kontor eller butik.

 

Datscha Footfall erbjuder: 1. Ännu bättre lägesanalyser. 2. Möjlighet att finna mikrolägen. 3. Möjlighet att kombinera data, t. ex Footfall med Fastighetsägare. 4. Utföra egna analyser av vart människor rör sig.

 

 

Åke Sundvall bygger två fastigheter i Vallentuna, dels ett äldreboende där Hemgården är delägare, dels bostäder för egen regi.

 


Åke Sundvall har under sommaren startat bygget av ett äldreboende med 60 lägenheter åt Humana samt 64 lägenheter i egen regi i Vallentuna.


De två fastigheterna, där Hemgården är delägare, ligger i ett kvarter runt en grönskande innergård. Bostäderna mitt emot äldreboendet kommer alla att ha en uteplats eller balkong. Under huset kommer det finnas garage, förråd, tvättstuga samt aktivitetsrum. På gården återfinns flera sociala ytor samt en trevlig boulebana. Tillträde till de båda fastigheterna kommer att ske etappvis under första halvåret 2021.

 

– Åke Sundvall har en ambition om att bygga hus som tillför något extra till området de befinner sig i och som får människor att må bra. Vi tycker att båda dessa fastigheter lever väl upp till denna ambition och det känns bra att vi nu är igång på riktigt med mark- och grundarbeten, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

 

tisdag, 20 augusti 2019 12:24

Scheiwiller Svensson blir Gatun Arkitekter

 

Bild från kontoret på Åsögatan i Stockholm.

 

 


Ari Leinonen, arkitekt och vd för Gatun Arkitekter.

 


Efter nästan 25 år i branschen byter Scheiwiller Svensson Arkitektkontor namn till Gatun Arkitekter.

 

– Det är på gatan som staden lever, säger Ari Leinonen, arkitekt och vd för Gatun Arkitekter. Det är där människor möts. Och det är för människorna vi utformar våra projekt.

 

Det nya namnet förtydligar vad företaget står för och gör, berättar vd Ari Leinonen:

– Vi är ett etablerat arkitektkontor som funnits i snart 25 år, och vi har haft samma attityd hela tiden – att arkitektur skapas med människan i centrum.

 

– Vi vill manifestera att vi är ett lag som jobbar tillsammans, med olika perspektiv, säger Jonas Bäckström, styrelseordförande i Gatun. Det är multikulturellt, ungt och gammalt.

 

Kontoret består idag av ett femtiotal medarbetare med pågående uppdrag över hela Sverige samt några utanför landets gränser. Typen av projekt spänner från inredningsuppdrag och publika byggnader, kontor och bostäder, till industri och stadsbyggnad.

 

– Vi jobbar alltid i team, fortsätter Ari Leinonen. För varje projekt sätter vi ihop det bästa möjliga arbetslaget. Därför kändes det naturligt att byta till ett namn som bättre speglar vårt sätt att jobba.

 

Det nya namnet Gatun Arkitekter kommer från en äldre stavning av ordet gatan och symboliserar idén om att ta vara på gatuperspektivet.

 

– När människor möts så händer saker, förklarar Jonas Bäckström. Det leder till nya insikter och idéer, ny utveckling och tillväxt. Vi investerar mycket i nya sätt att utnyttja teknikens möjligheter och visualisera projekt. Att ta in fler dimensioner som handlar om smak, doft och ljud i arkitekturen. Allt i syfte att få till en nytänkande och human arkitektur.


Gatun Arkitekter jobbar just nu med projekt som Slakthusområdet i Stockholm, Life City i Hagastaden, E.ONs nya kretsloppsanläggning vid Högbytorp och en masterplan för utomhusarenan Dalhalla i Rättvik.


Med uppdrag inom kontor, bostäder, industri och publika miljöer skapar Gatun Arkitekter (fd Scheiwiller Svensson) nytänkande och human arkitektur baserad på lång och bred erfarenhet.

 


Noterade Selvaag Boligs nya svenska kontor ska ledas av Britta Blaxhult (bilden), som närmast kommer som mark- och projektförvärvschef på Einar Mattsson Projekt AB, skriver Selvaag Bolig i ett pressmeddelande.

 

Selvaag Bolig har varit närvarande på den svenska marknaden sedan år 2010 genom samarbetsprojekten Svea Serenad, Svea Fanfar och Sädesärlan med Veidekke. Selvaag Boligs nya svenska kontor ska främst skydda Selvaag Boligs ägarintressen i befintliga projekt, men kontoret ska även förvärva nya utvecklingsfastigheter.

 

– Vi är mycket nöjda med att ha Britta Blaxhult i laget. Vi har haft en grundlig rekryteringsprocess och hon är den bästa kandidaten för att leda det nya svenska kontoret. Hon har ett brett nätverk av kontakter och hon har en unik erfarenhet från både offentliga myndigheter och från stora bostadsutvecklare, säger Rolf Thorsen, vd för noterade Selvaag Bolig.

 

– Selvaag Bolig är en långsiktig aktör som lyckas skapa goda och hållbara bo- och stadsmiljöer och företaget har effektiva byggprocesser. Det är spännande att kunna bygga upp den svenska verksamheten, säger Britta Blaxhult.

 

Britta Blaxhult är civilingenjör från KTH.  Han har cirka 30 års erfarenhet i branschen från ledande positioner på NCC, Stockholms stad, Veidekke och Einar Mattsson.

 

Selvaag Bolig ASA har under sin 70-åriga historia byggt med mer än 55.000 bostäder i Norge sedan starten år 1948. Bolaget har byggt framförallt i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och Stockholm. För närvarande uppför Selvaag Bolig cirka 1.500 bostäder.

 

 

 

 


 

Volymhandelscentrumet iHede, i norra Kungsbacka, om 7.500 kvm, ska öppna under våren 2020.

 


Aspelin Ramm Fastigheter har tecknat hyresavtal med Jula om 3.200 kvm för volymhandel intill Hederondellen i norra Kungsbacka. Samtidigt hyr restaurangkedjan Linnea & Basilika 510 kvm av totalt 7.500 kvm i den nya handelsfastigheten som nu uppförs på den obebyggda tomten.


– Jula är en av landets allra största aktörer för hemmafixare med en aktiv livsstil. Att de väljer att etablera ett varuhus i Hede innebär att vi nu har påbörjat bygget av Kungsbackas nya handelscentrum i iHede, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Bygget av det nya handelscentrumet har redan påbörjats och i september nästa år beräknas fastigheten vara klar för inflyttning av de första hyresgästerna.

 

– Efter många turer känns det nu väldigt bra att vi kan gå vidare med projektet. Jula är den stora och stabila hyresgäst som vi har behövt göra klart med innan vi har kunnat påbörja bygget. Inom kort räknar jag med att vi kan presentera ytterligare någon eller några hyresgäster som etablerar sig i iHede, säger Kristian Höglind.

 

Fastigheten Hede 4:15 om 17.000 kvm tomtyta ligger ett stenkast från Hede pendeltågstation som redan idag är en central knutpunkt för resandet i Kungsbacka. Förutom ett nytt stationshus har det byggts 1.000 nya parkeringsplatser öster om spårområdet och en ny stor cykelparkering vid stationsområdet.

 

– Med bygget av volymhandelscentrumet iHede befäster vi hela området som ett väldigt starkt handelsområde i kommunen med grannar som Willys, Hedin Bil och Hede Fashion Outlet. Eftersom det här är den sista obebyggda tomten så har det varit viktigt för oss att hitta hyresgäster som bidrar till att utveckla området och kommunen ytterligare, säger Kristian Höglind.

 

Etableringen är Julas första varuhus i Kungsbacka kommun. Sedan tidigare finns Jula bland annat i Göteborg, Partille, Mölndal och Varberg.

 

– Vi öppnar i ett attraktivt och fint läge med bra tillgänglighet, bra skyltmöjligheter och bra synlighet. Med etableringen på iHede i Kungsbacka stärker vi vår position i Västsverige, säger Johan Sjöhagra, Julas Director of Sales Operations.

 

 

Fastigheten Ellenbogen 38 på Baltzarsgatan 23 i centrala Malmö, om cirka 5.000 kvm, uppfördes år 1969 och har främst fungerat som läkarhus.


Det välkända Läkarhuset Ellenbogen på Baltzarsgatan 23 i hjärtat av Malmö får just nu en helt ny glans, när Skandia Fastigheter förvandlar tidigare vårdlokaler till kontor. Efter uthyrningar till det omtalade techbolaget Minut, IT-företaget SQL Systems och arkitektkontoret Minjar är den fem våningar höga byggnaden snart fullt uthyrd.

 

De före detta vårdlokalerna i Läkarhuset Ellenbogen blir snart kontor utöver det vanliga, med hållbara och exklusiva materialval, en gemensam lounge- och konferensdel samt stora terrasser på vissa våningsplan. Ett av företagen som lockades av konceptet är omtalade Minut, som gör smarta hemlarm och bland annat finns med på Ny Tekniks lista över Sveriges mest lovande startupföretag.

 

– Kombinationen centralt läge, hög standard och effektiva lokaler som vi kan växa i är svår att slå men också svår att hitta. Här har Skandia Fastigheter verkligen lyckats skapa en svårslagen produkt, säger Marcus Ljungblad, medgrundare på Minut.

 

Omdaningen på Baltzarsgatan 23 möjliggjordes genom att den tidigare hyresgästen Praktikertjänst hittade nya lokaler i samma kvarter. Enligt Tim Prevolnik, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter i Malmö, var det perfekt tajmat.

 

– Det har varit stort intresse för projektet. Marknaden har uppskattat vårt sätt att arbeta med det interiöra konceptet, inom såväl design som de hållbara materialvalen och de tekniska lösningarna. Självklart är det jätteroligt att ett av Malmös mest spännande tech-bolag nu väljer att flytta in, och vi ser fram emot möjligheten att få bidra till deras och övriga hyresgästers fortsatta tillväxt och framgång, säger Tim Prevolnik.

 

CA Fastigheter ska bygga om Hus 10/Reningshus II, med en uthyrningsbar yta om cirka 2.500 kvm, till Sandvik som ska flytta in i juni 2020.


CA Fastigheter ska bygga om fastighet i Gasverket för Sandvik. CA Fastigheter har tecknat avtal med Sandvik om en förhyrning av Hus 10/Reningshus II med en uthyrningsbar yta om cirka 2.500 kvm som ska byggas om för ett av bolagets affärsområden som därmed får ett eget hus i området som ska innehålla både kontor och showroom. Sandviks verksamhet som flyttar sitter idag i Stockholm CBD och bolaget väljer Gasverket som sin nästa destination med inflyttning i juni 2020. Nyligen gjorde CA Fastigheter en uthyrning om 3.500 kvm i Gasverket. Se länk.

 

I de gamla tegelbyggnaderna kommer det växa fram ett stadsdelscentrum med en stadsmässighet och en unik arkitektonisk inramning, som också fungerar som en mötesplats för drivna människor och företag inom områden som kultur, design och gastronomi. I Gasverket skapas det en mix av nya upplevelser, vackra miljöer och kommersiella lokaler med en god teknisk standard.

 

Vi är mycket glada över att ytterligare ett välrenommerat bolag valt Gasverket och är övertygade om att Sandvik är en innovativ och långsiktig aktör som stärker området som mötesplats och nav för handel, kultur, upplevelser samt utbildning. Vi ser fram emot ett långt och gott samarbete, säger regionchef Pernilla Claesson.


Tidigare har CA Fastigheter kommunicerat att man gjort klart med bl.a. Berghs School of Communication i Hus 8/Reningshuset med inflyttning i årsskiftet 2020/2021 men redan i höst kommer man i Gasverket kunna träna i Klätterverkets nya hall i Hus 7/Mätarhuset, handla i Systembolagets butik i Hus 20/Maskinhuset då även Bobergsskolan öppnar.

 

– Uthyrningsarbetet som intensifierats det senaste halvåret, i takt med att byggnaderna blivit visningsbara, har gått mycket bra och vi kommer under denna s.k. första etapp ha en succesiv inflyttning av verksamheter från hösten 2019 och drygt ett år framåt. Det återstår ett par fastigheter som vi kommer lägga vårt fokus på under det närmaste året. Andra etappen eller den s.k. ”östra” delen av projektet som nu är ute på samråd tar några år till att utveckla, säger Gasverkets projektansvarige Anders Nyström.

 

 


Rekryteringen av Karin Wickberg (bilden) innebär att hon i början av november 2019 tillträder tjänsten som ny marknadschef för Nordiska Kompaniet (NK). Hon kommer att ingå i NK:s ledningsgrupp där fokus nu är NK:s stora förändringsprojekt som går in i sin slutfas år 2020.

 

Karin Wickberg kommer närmast från rollen som marknadschef på Kasthall. Som NK:s marknadschef kommer hon att leda marknadsteamet i Stockholm och Göteborg med att fortsätta arbetet med att stärka NK som ett varuhus i världsklass.

 

– Jag är mycket glad att få välkomna Karin Wickberg till NK. Hennes breda erfarenhet från retail och från ledande globala varumärken kommer att vara en stor tillgång för oss. Karin börjar i en spännande tid av förändring där vi tillsammans tar NK in i en ny epok, säger Henrik Andreasson, vd för Nordiska Kompaniet. Karin har tidigare haft ledande roller inom marknadsföring för varumärken som Kasthall, Electrolux, Hästens och British Airways. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med en bred palett av kanaler, digitala likväl som fysiska möten, för att skapa kundengagemang.

 

– Det är en stor ära för mig att ta mig an rollen som marknadschef på NK. NK är ett fint och anrikt varumärke med en fascinerande historia och starkt kundengagemang. Jag ser väldigt mycket fram emot att vara delaktig i NK:s framtida utveckling, säger Karin Wickberg, tillträdande marknadschef för Nordiska Kompaniet.

 

 

 

 

 


Sida 1 av 926