16 juni 2019

Redaktionen

fredag, 14 juni 2019 15:04

Index miljardsatsar i Florida

 

Hyresrättsprojektet The Pointe on Westshore med 444 lägenheter, i södra Tampa, Florida, får utsikt över Tampa bukten.

 

 

Index Investment Group, med sitt lokala huvudkontor i Jupiter, Florida, bygger ett exklusivt hyresrättsprojekt i södra Tampa, Florida, USA. Projektet, The Pointe on Westshore, som med utsikt över Tampa bukten, innefattar sex femvåningshus om totalt 444 lägenheter. I projektet finns även ett klubbhus på 1.000 kvm för hyresgästerna. Detta hus innehåller sociala ytor, två pooler och ett träningscenter. Utvecklingskostnaden för projektet är beräknad till drygt 1 Mdr kr.

 

– Det här är verkligen en spektakulär plats, med vid utsikt över Tampa Bay, som kommer bjuda på dramatiska solnedgångar kväll efter kväll, säger Bjarne Borg, Executive Chairman och CEO, Index Investment Group, Svenska Index Invest Internationals systerkoncern i USA.

 

Projektet omfattar en total byggyta om drygt 63.000 kvm och beräknas vara färdigställt för inflyttning under första kvartalet 2021. 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Under nästa år öppnar Scandic ett nytt hotell på attraktiva Nørreport, i centrala Köpenhamn, i en fastighet som ägs av ATP Ejendomme.

 

 


 

Scandic har tecknat avtal om drift av ett nytt hotell på attraktiva Nørreport, i centrala Köpenhamn. Hotellet kommer att ha cirka 100 rum och väntas öppna 2020.

 

Nørreport är ett av de mest attraktiva områdena i centrala Köpenhamn och det nya hotellet kommer att ha ett gynnsamt läge precis utanför Nørreport Station. Hotellet kommer att vara inspirerat av boutiquehotell i sin design och inhysa en restaurang och en skybar, som bjuder på en fantastisk utsikt över Köpenhamn. ATP Ejendomme äger fastigheten som för närvarande inrymmer kontor.

 

– Nørreport har länge varit ett eftertraktat område med förhållandevis få hotell. Det nya hotellet kommer att komplettera vår Köpenhamnsportfölj väl. Den innovativa designen kommer verkligen att sticka ut och vi ser fram emot öppningen, säger Søren Faerber, vd för Scandic Danmark.


Scandic har för närvarande tio hotell i drift i Köpenhamn, och bolaget kommer att stärka sin position ytterligare under de kommande åren. Utöver Nørreport planerar Scandic att öppna tre attraktiva hotell i Köpenhamnsområdet med totalt över 1.300 rum mellan 2019 och 2021. Hotellmarknaden i Köpenhamn är växande med en beläggningsgrad som är på en historiskt hög nivå. Köpenhamn är en av norra Europas största mäss- och konferensstäder, som även gynnas av ett växande fritidssegment.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

fredag, 14 juni 2019 14:47

Scandic rekryterar Bitte Ferngren

 

 

 

 

Rekryteringen av Bitte Ferngren (bilden) innebär att hon blir Scandic Hotels nya HR- och hållbarhetsdirektör. Hon påbörjar sin tjänst under hösten och hon kommer att ingå i Scandics koncernledning.  Närmast kommer hon från en tjänst som HR-direktör för det internationella försäkringsbolaget RSA Scandinavia.

 

Bitte Ferngren har under de senaste 20 åren haft seniora HR-befattningar i ett flertal stora organisationer, bland annat fem år på Posten Sverige AB och nio år inom Teliakoncernen. De senaste fyra åren har hon varit HR-direktör för försäkringsbolaget RSA Scandinavia, där varumärkena Trygg Hansa och Codan ingår.

 

– Bitte har gedigen erfarenhet från såväl värderingsarbete som att driva affärsnära förändringsprocesser i stora organisationer och hon kommer att bidra med värdefull kompetens till Scandic. Jag är väldigt nöjd med att vi har lyckats rekrytera Bitte och jag ser fram emot att börja jobba med henne, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

 

 fredag, 14 juni 2019 14:36

Balder köper för 800 Mkr i Göteborg

 

I Balders affär off-market i Göteborg ingick bland annat fastigheten för Hotel Poseidon inrymt i en 1800-talsbyggnad, ett stenkast från Kungsportsavenyen.

 


 

Fastighets AB Balder har genom en off market-affär med en privatperson tillträtt ett fastighetsbestånd i Göteborg bestående av hotell, kontor, logistik och bostäder för cirka 800 Mkr. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 55.000 kvm och hyresintäkterna till cirka 60 Mkr.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller vd Erik Selin att fastigheterna till stora dela kompletterar Balders befintliga bestånd. Flera av fastigheterna ligger granne med hus som Balder äger sedan tidigare och bland de objekt som ingår i förvärvet kan nämnas Läkarhuset på Södra Vägen och Hotel Poseidon inrymt i en 1800-talsbyggnad ett stenkast från Kungsportsavenyen.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

fredag, 14 juni 2019 13:06

Gustaf Lettström går till Colliers

 


 


Rekryteringen av Gustaf Lettström (bilden) innebär att Colliers International har stärkt sitt team inom Capital Markets. Han har de senaste fem åren arbetat hos Jones Lang LaSalle, senast inom transaktionsteamet med primärt fokus på kommersiella fastigheter. Gustaf Lettström har tidigare arbetat hos Colliers i Stockholm och i London. Han började den 3 juni hos Colliers i Stockholm och han kommer fokusera på fastighetstransaktioner och affärsgenerering.

 

Rebecka Norberg, Head of Capital Markets, säger:

– Det känns extra kul att Gustaf kommer tillbaka till Colliers, en hemvändare rik på nya erfarenheter. Tillsammans med Gustafs breda kompetens och starka drivkraft kommer vi att stärkas ytterligare och göra fler affärer.

 

Teamet i Stockholm har även stärkts med en analytiker, Jack Hanna, som parallellt med examen arbetat hos Möller & Partners.

 

Idag består teamet inom Capital Markets av 13 personer med kontor i Stockholm och Göteborg. 

Visionsbild över Åparken vid Bromstensstaden. Illustration: White arkitekter

 


Peab har fått uppdraget att bygga helt ny infrastruktur vid kvarteret Tora i Bromstens industriområde i Spånga. Det är den andra etappen av markentreprenaden. Beställare är exploateringskontoret i Stockholms stad och kontraktssumman uppgår till 491 Mkr.

 

I projektet ingår bland annat att bygga nya vatten- och avloppsledningar, vägbroar, gångbroar samt anläggning av gator, grönytor och en lekplats.

 

Bromstens industriområde ligger i nordvästra delen av Stockholm. Området omvandlas till Bromstensstaden, med bland annat bostäder, förskola och lokaler för service samt en centralt belägen park. Spångaån breddas och bebyggelsen binds ihop med omgivningen genom nya gator och gång- och cykelvägar.

 

– Vi arbetar sedan 2018 med markarbeten i den första etappen av Bromstensstaden. Vi är glada över att vi fått fortsatt förtroende för att bygga även den andra etappen, säger Carl Johan Söderberg, regionchef Peab.

 

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart i juni 2019 och som beräknas vara färdig hösten 2024.

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Den nya kontorshuset,  helt i trä,  planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara beläget centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine.


Byggnaden ska bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum med certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum.

 


 

Eastnine har inlett undersökningar om att bygga ett nytt stort kontorshus, konstruerat helt av trä, i Riga. Byggnaden skulle bli unik i Baltikum och innebära att en milstolpe uppnås inom såväl hållbarhet som medarbetarupplevelse. Avsikten är att kontoret ska uppfylla certifieringskraven för både LEED Platinum och WELL Building Standard.

 

Den nya byggnaden planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara belägen centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine. Kontorshuset i trä kommer att präglas av öppna ytor med utsikt mot en grön innergård och ha fler parkeringsplatser för cyklar än för bilar. Konstruktionen sätter fokus på miljön för människan, med välkomnande öppna, gröna utrymmen både utanför byggnaden och inuti, samt skapandet av gemensamma ytor lämpade för samarbete. För närvarande finns inga kommersiella fastigheter i Baltikum med WELL Building Standard-certifiering. WELL, ett ledande globalt klassificeringssystem från International WELL Building Institute, och som fokuserar uteslutande på hur byggnader, och allt i dem, kan förbättra människors komfort, framdriva bättre val och generellt förbättra, istället för att kompromissa om, hälsa och välbefinnande.

 

– Det har blivit allt viktigare för företag att erbjuda riktigt bra arbetsmiljöer för att kunna attrahera de bästa medarbetarna. I Riga råder det brist på förstklassiga och hållbara kontorslokaler och det finns ingen aktör som är bättre lämpad än Eastnine att kunna leverera just det, säger Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

 

– Byggnaden skulle bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum av den här storleken och den första som kvalificerar sig för dubbla hållbarhetscertifieringar i form av den spännande globala certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum, säger Natalija Monkevičienė, Head of Business Development på Eastnine.

 

Den internationellt kända arkitektfirman Arrow från Danmark ansvarar för det arkitektoniska konceptet. Projektet är i designfasen och beräknas vara färdigt 2022.

 

Eastnine AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag med ett substansvärde på 242,3 miljoner euro, cirka 2,6 Mdr kr. Bolaget ska utvecklas till ett renodlat fastighetsbolag med förutsägbara kassaflöden genom att vara en långsiktig förvaltare av hållbara och förstklassiga kontorslokaler i de baltiska huvudstäderna. Eastnine är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, sektor Real Estate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huvudkontoret för den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA kommer att omfatta 17.700 kvm i området Telakkaranta i centrala Helsingfors.

 

 

 

Skanska säljer i Helsingfors, Finland, för cirka EUR 135 M, cirka 1,4 Mdr. Köpare är HANSAINVEST Real Assets. Projektet är utvecklat av Skanska Finland och försäljningen bokförs i affärsområdet Kommersiell fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2019. Tillträde till fastigheten är i januari 2020.

 

Fastigheten kommer att vara huvudkontoret för den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, som Skanska tecknade ett hyresavtal med i december 2017. Kontorsbyggnaden som är i åtta våningar är under uppbyggnad i området Telakkaranta i centrala Helsingfors. Totalt består byggnadskomplexet för ECHA av cirka 17.700 kvm uthyrbar yta. Byggandet av de nya lokalerna förväntas vara klar före utgången av 2019. L-Arkkitehdit Oy ansvarar för byggnadens arkitektoniska utformning.

 

– I linje med vår tillväxtstrategi kommer vi att vara involverade i projektet på ett tidigt stadium så att vi kan påverka dess utveckling för att skapa mervärde. Med förvärvet av denna fastighet diversifierar vi vår fastighetsportfölj – ett unikt projekt i en av Europas vackraste och lovande städer, säger Nicholas Brinckmann, vd för HANSAINVEST Real Assets.

 

Kvarteren i Telakkaranta genomgår en utveckling där det gamla industriområdet i hjärtat av Helsingfors får nya byggnader för bostäder, näringsliv och stadskultur.

 

Varvet, hamnen och de två kranarna ger Telakkaranta sin unika karaktär. I regionen samverkar varvet och havet med fastlandet på ett utomordentligt sätt. Området har en strandpromenad, där restauranger och kaféer planeras. Totalt förväntas kvarteren i Telakkaranta vara färdigställda år 2025.

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M).

 

 

Under torsdagens stadsbyggnadsnämnd antogs ett start-PM för fler än 900 lägenheter i den nya stadsdelen Riksby i Bromma. Stadsdelen är en del av programmet för centrala Bromma som totalt omfattar 3.000-4.000 bostäder. Riksby har ett strategiskt läge med närhet till spårbunden kollektivtrafik vid Brommaplan, Abrahamsberg och norra Ulvsunda.

 

–  Centrala Bromma är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt i Västerort som syftar till att binda samman Stockholmsregionen. Stadsdelen Riksby, med fler än 900 lägenheter, utgör en viktig del i den utvecklingen. Med en jämn fördelning av hyres- och bostadsrätter, en ny grundskola, nya förskolor och idrottsplatser samt närhet till Lillsjön och värdefulla naturområden kommer det att bli en attraktiv stadsmiljö med bostäder, arbetsplatser och service, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

torsdag, 13 juni 2019 13:44

HEBA firar 25 år på börsen

 

Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB. 

 

 

HEBA:s B-aktie noterades på Stockholms Fondbörs O-lista den 13 juni 1994. Sedan introduktionen har börsvärdet tiodubblats och uppgår nu till nästan 6,5 Mdr kr.

 

Sedan börsintroduktionen har HEBAs fastighetsbestånd växt från 33 till dagens 69 fastigheter, varav samtliga är belägna i Stockholm med omnejd.

 

– HEBA har som mål att växa i Stockholmsområdet  med  både hyresbostäder och samhällsfastigheter. Tillväxten sker med stor fokus på hållbarhet genom att erbjuda människor trygga och miljövänliga bostäder, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Sida 1 av 903