25 april 2024

Redaktionen

torsdag, 20 oktober 2016 16:49

Tech and Health invigs i Huddinge

alt

Nyinvigda Technology and Health i Huddinge är en del i Hemsös och Sveanors gemensamma satsning på Life Science-fastigheter.

 

Igår invigdes den första etappen av det nya utbildnings- och forskningscentret Technology and Health i Huddinge. Nybygget är en del av Hemsös pågående Life Science-satsning och den första etappen av projektet består av byggnaden Technology and Health och omfattar 17.000 kvm.

 

– Detta är den första färdigställda byggnaden i Hemsös och SveaNors gemensamma satsning på Life Science-fastigheter. Investeringen bidrar till Sveriges infrastruktur för utbildning och forskning, säger Per Berggren, vd för Hemsö.

 

Projektets andra etapp omfattar byggnaden Neo, som uppförs gemensamt av Hemsö och Sveanor och kommer att ha Karolinska institutet som hyresgäst.

 

I byggnaden Technology and Health samlokaliseras KTH:s Skola för Teknik och Hälsa och Röda Korsets Högskola samt även verksamheter från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Målsättningen är att stärka samverkan mellan verksamheterna och därmed uppnå synergier mellan sjukvård, forskning och utbildning.

 

– Samlokaliseringen blir avgörande för både grundutbildning och forskning samt för utvecklingen av produkter och tjänster för framtidens vård och omsorg. Technology and Health-huset ska vara ett unikt nav inom medicinsk teknik för forskning, utbildning och samverkan, säger Hans Hebert, skolchef på Skolan för teknik och hälsa vid KTH. 

torsdag, 20 oktober 2016 13:24

Valad säljer till spelutvecklare i Malmö

alt

Fastigheten Eden 1.


Valad Europe, som ingår i Cromwell Property Group, har sålt fastigheten Eden 1 i Malmö. Transaktionen sker som en bolagsaffär via den Nordiska fonden V + Nordic 2 och köpare är spelutvecklingsbolaget Massive Entertainment, som efter tillbyggnad avser att nyttja fastigheten för eget bruk.
    

Fastigheten Eden 1 är centralt belägen, i nära anslutning till Citytunnelns tågstation i området Möllevången. Byggnaden uppfördes 1912 och genomgick en total ombyggnation under 2001. Idag har den cirka 15 hyresgäster.
    

– Försäljningen ligger helt i linje med vår affärsplan och realiserar en bra investering för våra investerare i fonden, säger Tomas Beck, Head of Nordic på Valad.
    

Tomas Beck bekräftar att fastigheten, liksom området, de senaste åren har ökat i popularitet bland hyresgäster inom framförallt kreativa verksamheter. Detta bekräftas nu ytterligare av Massives kommande flytt till ”Möllan”.
    

Valads juridiska rådgivare har varit MAQS och försäljningen genomfördes som en off market-affär.

onsdag, 19 oktober 2016 17:29

Fortsatt stark utveckling för Kungsleden

alt

Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Kungsledens starka utveckling håller i sig. Under årets tre första kvartal steg bolagets förvaltningsresultat till 755 Mkr (651), medan nyuthyrningarna ökade med 60 procent till 149 Mkr. De orealiserade värdeökningarna på fastigheter ökade till 1.183 Mkr (863), medan motsvarande värdeförändringar på finansiella instrument blev -518 Mkr (81), vilket bidrog till att vinsten efter skatt föll till 1.169 Mkr (1.592), motsvarande 6,42 kr (6,67) per aktie.

 

Hyresintäkterna ökade till 1.824 Mkr (1.629) medan fastighetskostnaderna steg till 616 Mkr (551) och driftnettot förbättrades till 1.212 (1.104). I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 13 Mkr till 1.418 Mkr, främst beroende på tomställande av projektfastigheter och förtida uppsägningar under 2015.

 

Under perioden sålde Kungsleden 22 fastigheter till ett värde av 761 Mkr, vilket bidrog till att koncentrera portföljen till 59 kommuner — att jämföra med 140 vid strategiskiftet för drygt tre år sedan. Numera finns 78 procent av bolagets fastighetsvärde i de prioriterade marknaderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås.

 

Värdehöjande investeringar genomfördes för 357 Mkr, vilket bidrog till att beståndets totala marknadsvärde ökade till 28,3 Mdr kr (27,5 vid årsskiftet).

 

Under perioden satte Kungsleden igång ombyggnationen av Tegnérgallerian i Västerås, en investering om 150 Mkr. Därmed har bolaget fyra projekt i genomförandeskede med en total investeringsvolym om 826 Mkr.

 

De räntebärande skulderna minskade till 16.619 Mkr (17.456), motsvarande en belåningsgrad om 58 procent (62), och finansierades till en snittränta om 3,2 procent. Mot slutet av det tredje kvartalet gjorde Kungsleden de första emissionerna under bolagets nyupprättade företagscertifikatsprogram. Hittills har 1.080 Mkr emitterats till en genomsnittlig ränta om 0,37 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 10.139 Mkr (9,33), motsvarande 56 kr (51) per aktie och en soliditet om 35 procent (33). LE

onsdag, 19 oktober 2016 14:35

Castellum säljer i syd till Klövern

alt
I Castellums försäljning ingår bland annat Murman 7...

 

alt

... och Nejlikebuketten 6 i Malmö...

 

alt

... och Traktorn 2 i Lund, som anpassas för Mio Möbler.

 

Castellum ska sälja 21 fastigheter i Malmö och 7 fastigheter i Lund till Klövern, som därmed ökar sitt innehav med 50 procent i Malmö och fördubblar sitt bestånd i Lund och får 90 nya hyresgäster. Försäljningspriset är 893 Mkr efter avdrag för omkostnader och uppskjuten bedömd skatt om 44 Mkr, vilket är i linje med senaste värdering. Frånträde sker den 1 december 2016.

 

– I samband med förvärvet av Norrporten aviserade Castellum försäljningar om cirka 4 Mdr kr av fastigheter som inte utgör ett långsiktigt strategisk innehav – allt i syfte att stärka balansräkningen och skapa en bättre portfölj inför framtiden. Denna försäljning är ett första steg i detta och ger oss förutsättningar att renodla vår portfölj i Malmö och Lund till utvalda delmarknader, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

 

Portföljen omfattar totalt 114.000 kvm, varav 88.000 kvm i Malmö och 26.000 kvm i Lund. Av de totalt 28 fastigheterna är 9 tomträtter. Uthyrningsgraden är 75 procent, den genomsnittliga återstående kontraktslängden 3,2 år. Hyresvärdet för 2016 beräknas till 120 Mkr.

 

Större hyresgäster i beståndet är Mio, DHL, Malmö kommun, Corsec och Purac. Genom förvärvet kommer Klövern även att överta entreprenaden för Mio i fastigheten Traktorn 2 vid Lunds västra infart.

 

Klövern kommer att finansiera förvärvet genom en kombination av banklån och eget kapital.

onsdag, 19 oktober 2016 14:01

Ny strid om tomthyrorna i Stockholms stad

alt
Idag är det politisk strid om höjda tomthyror i Rådsalen i Stockholms stadshus.

 

Bostadspolitik är krångligt. Och ibland kan förslag bli särdeles kontraproduktiva som i fallet med om det förslag som den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms har lagt om höjda tomthyror. Detsamma kan sägas om de ständigt stigande priserna på den mark som Stockholm stad begär vid försäljning, med nya prisrekord om 37.000 kr/kvm för mark i Södra Värtahamnen och Norra Djurgårdsstaden. Dessa prisnivåer rimmar illa med att den S-ledda alliansen i Stockholms vill att minst 50 procent av all nyproduktion på mark som staden äger ska vara hyresrätter. Det innebär att det är närmast omöjligt att få ihop kalkylerna för nyproduktion av hyresrätter i dessa områden.

 

Idag den 19 oktober har den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad lagt fram ett nytt förslag till höjda tomthyror i Stockholm. Det tidigare förslaget fick massiv kritik från nästan alla remissinstanser. Nu är stadens största parti, moderaterna, tveksamma till om det nya beslutet kommer att hålla vid en laglighetsprövning, eftersom ärendet inte är berett på ett korrekt sätt. Moderaterna anser att förslaget innebär ett dråpslag mot tusentals hushåll och kommer att kräva en återremittering i kommunfullmäktige.

 

– Socialdemokraterna har hanterat hela processen på ett väldigt märkligt sätt. Oberoende av kritiken i sak så kommer vi inte ifrån att det nuvarande förslaget inte har beretts korrekt. Det är för oss en självklarhet att de som berörs av förslaget ska ges tillfälle att yttra sig över det beslut som kommunfullmäktige föreslås fatta. När ärendet kommer till kommunfullmäktige kommer vi att kräva att det återremitteras för en ny remissrunda, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– Samtidigt som vi ser att hyresnivåerna för nyproduktion fortsätter att gå upp lägger Socialdemokraterna fram förslag om att chockhöja tomthyran i Stockholms stad. Det kommer att leda till att hyrorna drivs upp ännu mer. Effekten slår igenom direkt på de nya hyresrätter som byggs, och innebär en kostnadsökning på 1.000 kronor per månad för tre rum och kök på 77 kvadratmeter, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– På en redan ansträngd bostadsmarknad har Socialdemokraterna i Stockholms stad föreslagit att chockhöja tomthyrorna, vilket kan kosta enskilda villaägare uppemot 18.000 kronor per år. Tillsammans med de skattehöjningar som Socialdemokraterna redan genomfört innebär detta ännu ett dråpslag mot stockholmarnas privatekonomi, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten förslag till höjd tomthyra

1. 55.000 hushåll bor i flerfamiljshus eller villor som står på mark som ägs av Stockholms stad, men som hyrs ut av staden. Socialdemokraterna beslutade den 14 april om en kraftig höjning av hyran, som kallas tomträttsavgäld.

2. Den föreslagna höjningen av tomthyran skulle slå hårt mot många hushåll. En normalstor trerummare får 1.000 kronor högre hyra i månaden, totalt 12.000 kronor per år. För större lägenheter och villor kan det handla om uppemot 18.000 kronor per år.

3. Att marken blir dyrare innebär också att fastighetens värde sjunker. Enligt fastighetsexperter kan en trerummare drabbas av en värdeminskning på över en halv miljon kronor.

4. Högre tomthyra påverkar nyproduktionen av bostäder. Uppskattningar visar att byggandet av nya hyresrätter kan minska med 13 procent som följd av Socialdemokraternas förslag.

5. Högre tomthyra påverkar också befintliga hyresrätter. För hyreshus med låga hyror men höga underhållskostnader kan höjd tomthyra göra det mer lönsamt att ombilda till bostadsrätt.

 

I en slutlig kommentar kan sägas att höjda tomthyror i framförallt ytterstaden innebär att hyresrätter i innerstaden gynnas, där kommunala fastighetsbolag och privata värdar äger hyresfastigheter som inte omfattas av tomträttsavgäld. Så i detta avseende gynnas de rikaste hyresgästerna, vilket förmodligen inte är avsikten med en socialdemokratisk politik i Stockholm. TM

onsdag, 19 oktober 2016 11:30

Rebecka Wallenstam, ny koncerncontroller

alt

                                                                                                                 
Rebecka Wallenstam (bilden) tillträder den 1 januari 2017 som ny koncerncontroller för Wallenstam AB. Tjänsten, som är underställd CFO Susann Linde, innefattar ansvar för controlleravdelningen och personalansvar. Rebecka Wallenstam träder successivt in i sin nya roll under hösten och vintern.
 

– Det är väldigt positivt att Rebecka vill anta utmaningen som koncerncontroller. Hon har en bred kunskap om verksamheten, ett otroligt engagemang och ett affärsmässigt tänk, säger Susann Linde.
    

Rebecka Wallenstam, född 1991 och dotter till Hans Wallenstam, har från 2013 arbetat med försäljning på Svensk NaturEnergi och sedan 2015 med frågor som rör Investor relations och controlling inom Wallenstam. Hon har tidigare även arbetat på Wallenstams kundservice parallellt med sina studier till ekonom på Handelshögskolan i Göteborg.

alt

Lustgården 12 ligger intill Essingeleden i Stockholm.


Kungsleden har tecknat avtal med tre olika hyresgäster om totalt cirka 2.000 kvm  i fastigheten Lustgården 12 på Warfvinges väg 31 samt Strandbergsgatan 12 i Kungsledens kluster Stockholm City Väst på Kungsholmen i Stockholm. Dessutom har bolaget kontrakterat installationskonsulten Incoord på 2.568 kvm kontorsyta i fastigheten Trekanten 5 i klustret Danderyd Kontor.
    

Fastigheten Lustgården 12, tmed mycket bra exponeringsläge och goda kommunikationer alldeles intill Essingeleden, ligger i ett expansivt område där en blandstad vuxit fram de senaste åren. Här samsas bostäder och kontor i ett vattennära läge med bra kommunikationer till city genom tunnelbanan till Stadshagen. Flera stora företag har sina huvudkontor i området, bland andra Skanska, Preem och Lantmännen – samt även Kungsleden.
    

De nya hyreskontakten har tecknats med rekryteringsföretaget Framtiden som ska utöka sin yta med 1.000 kvm till 1.774 kvm, restaurang- och caféoperatören Matdistriktet, som under våren 2017 öppnar café, butik, restaurang och catering om 700 kvm samt Helenius Ingenjörsbyrå AB, som ska hyra 327 kvm i ett femårigt hyresavtal.

alt

Värtaterminalen, ritad av C.F. Møller, är en ljus, öppen och trevlig plats för både färjeresenärer och allmänhet.

 

Efter tre års arbete har Stockholms Hamnar samlat hamnverksamheten i Värtan på en pir och byggt en passagerarterminal, formgiven av arkitektkontoret C.F. Møller, dit hamnens färjeverksamhet har flyttat. Därmed har 85.000 kvm mark frigjorts för stadsutveckling vilket ger plats åt 12.000 nya bostäder och 35.000 arbetsplatser.

 

– Genom Stockholms Hamnar strömmar elva miljoner passagerare varje år. De konsumerar för fem miljarder, fyller sju hotell varje dag året runt och ger upphov till 4.000 arbetstillfällen i regionen. Färjenäringen är viktig för Stockholm. Det är spännande att se hur Värtahamnen utvecklats och blir ett tillskott i stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

 

Med direktanslutning till Norra länken är infrastrukturen för trafiken till och från Värtahamnen väl omhändertagen och den nya Värtaterminalen kommer att bli en integrerad del i Norra Djurgårdsstadens bebyggelse.

 

– Det här är en historisk stund och innebär en markant förbättring för våra 4,5 miljoner passagerare som årligen passerar Värtahamnen. Vår verksamhet blir en naturlig del av vardagen i den nya stadsdelen, med hamnen runt hörnet, säger Marcus Risberg, vd Tallink Silja Sverige.

tisdag, 18 oktober 2016 16:39

Tobin gör tilläggsförvärv i Tyresö

alt

Tillsammans med arkitekterna Kjellander + Sjöberg planerar Tobin Properties ett spännande bostadsområde i anslutning till Tyresö Golfklubb.

 

Tobin Properties har tecknat avtal om att apportera in byggrätter för cirka 150 lägenheter i bolagets projekt Golfbäcken, vid Tyresö golfbana. Det innebär att den sammanlagda omfattningen i projekten Golfbäcken 1 och Golfbäcken 2, som samägs med fastighetsägaren, nu uppgår till cirka 300-350 lägenheter. Tobin Properties ägarandel av projekten är 43 procent.

 

– Tyresö är ett område som ökar i attraktionskraft och detta projekt omfattar ett av de allra mest attraktiva lägena i kommunen. Genom detta förvärv ökar projektets omfång och vi kan göra ett ännu tydligare avtryck i utvecklingen av ett nytt intressant bostadsområde, säger Erik Karlin, vd Tobin Properties.

 

Tillträdet till fastigheterna sker när detaljplan vunnit laga kraft. Den slutgiltiga köpeskillingen är beroende av den blivande byggrättens storlek. Säljstart beräknas ske under 2017 för Gofbäcken 1 och 2018 för Gofbäcken 2 och förväntade avslut under 2021 respektive 2022.

alt
I The Exchange Building i centrala Liverpool, har det varit fördelaktigt att förvärva bostäder i dollar, enligt Matthew Lavin.

 

Allt fler utländska köpare köper brittiska fastigheter eftersom pundet har fallit stort mot dollarn i Storbritannien. I kölvattnet av omröstningen av Brexit i juni år, har utländska köpare med dollarvaluta tagit tillfället i akt att förvärva brittiska fastigheter med pris i pund, vilket medför en valutavinst om drygt 12 procent jämfört med dollarkursen före EU-omröstningen i juni. 


Enligt Matthew Lavin på Benoit Properties International har det varit ett uppsving för intresset för fastigheter som buy-to-let från investerare i Mellanöstern, i Hong Kong och från andra länder med valutor som är knutna till dollarn. Under den senaste veckan, har pundet fluktuerade stort med ett värde om 1,5 dollar mot pundet dagen före folkomröstningen den 23 juni. Nu kostar ett pund 1,23 dollar, vilken är den lägsta nivån på 31 år.

 

Brittiska fastigheter har blivit drygt 10 procent billigare i dollar bara på en vecka och för de investerare som köper långsiktigt medför detta stora möjligheter, säger Matthew till Global Property Guide.
 
Matthew fortsätter:

– Förra helgen sålde vi sex lägenheter i The Exchange Building i Liverpool till en grupp köpare från Saudiarabien som hade sett nyheten om ett fallande pund och de tog tillfället i akt eftersom prisreduceringen vid ett dollarförvärv blev för dessa sex lägenheter bara under en veckas förlopp hela 130.000 dollar. 

 

En nordafrikansk köpare som skrev kontrakt för 10 studentbostäder i Leeds i maj, sparade nu vid tillträdet i oktober hela 121.000 dollar.

 
Matthew menar att även om marknaden inte är så gynnsam för inhemska köpare, och uppenbarligen finns det en hel del osäkerhet för brittiska företag, så är fastighetsmarknaden i UK fortsatt stark med inflöde av dollarkapital från utländska köpare, vilket betyder att fastighetssektorn i Storbritannien håller ställningarna så att efterfrågan kommer att fortsätta att överträffa utbudet.
 
De utländska investerarna, som har generellt en investeringshorisont mellan 5 och 10 år, menar att den brittiska fastighetsmarknaden är en säker plats att allokera kapital för långsiktiga intäkter och värdeökningar.