19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 15 november 2017 17:30

Kant blir stadsbyggnadsdirektör i Göteborg

alt
Henrik Kant blir under våren 2018 ny stadsbyggnadsdirektör i Göteborg.

 

Henrik Kant har utsetts till ny stadsbyggnadsdirektör i Göteborg efter Agneta Hammer som går i pension. Kant kommer närmast från förvaltningen Kretslopp och vatten där han varit förvaltningsdirektör och tillträder sin nya tjänst under våren 2018.

 

Monica Daxler, som är avdelningschef på lantmäteriavdelningen på stadsbyggnadskontoret, ansvarar för överlämningen till den nya direktören och kommer att vid behov att gå in som tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.

onsdag, 15 november 2017 17:12

United Spaces expanderar

alt
United Spaces nya etablering i Göteborg ligger på Östra Hamngatan 16, omfattar 2.400 km och har plats för cirka 400 medlemmar vilket motsvarar cirka 100 företag.

 

United Spaces, Nordens ledande coworking space med verksamhet i Stockholm och Malmö, har nyligen genomfört sin första etablering i Göteborg. Detta är ett led i en omfattande expansionsplan som innebär att United Spaces planerar att finnas på åtta till tio orter i sex till sju länder år 2021. Globalt sett har totala antalet coworking-kontor tredubblats från 2015 till 2017. Det visar en sammanställning från CBRE.

 

– Vi har upplevt en väsentligt större efterfrågan på coworking-kontor under det senaste året. Vi vill möta detta behov och planerar att växa ytterligare, inte minst i Göteborg där vi siktar på att ha tre coworking spaces i centrala lägen till 2021. I övrigt planerar vi en betydande expansion i Norden men även ut i Europa och troligen finns vi även i USA inom en inte allt för avlägsen framtid, säger Göran Garberg, vd och grundare av United Spaces.

 

United Spaces är ett modernt, aktivitetsbaserat kontorshotell som öppnade år 2000 och ett av världens första coworking-koncept, det vill säga en arena för arbete, möten och kunskapsutbyte, sociala aktiviteter med frukost, afterwork och inspirerande events. Idag har United Spaces plats för cirka 1500 medlemmar och inom några år räknar företaget med att ha vuxit till cirka 5.000 medlemmar. Medlemmarna erbjuds korta, flexibla kontrakt och tillgång till samtliga United Spaces arenor. ​

onsdag, 15 november 2017 12:03

SHH och NREP säljer projekt till Trenum

alt
Trenum tillträder 127 hyreslägenheter på fastigheten Bergfoten 1 i Tumba i juli 2018.


SHH och NREP säljer ett hyresrättsprojekt om 127 lägenheter på fastigheten Bergfoten 1 i Tumba, Botkyrka, till det av Balder och Tredje AP-fonden gemensamt ägda Trenum AB. Transaktionen sker genom en bolagsöverlåtelse och tillträde sker i samband med färdigställandet planerat till juli 2018.
    

– NREP och SHH har framgångsrikt utvecklat och nu avyttrat ett attraktivt hyresrättsprojekt som överlämnas till Trenum, som blir en stabil och långsiktig ägare och förvaltare av fastigheten, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef SHH Bostad.
    

– Vi är glada att detta hyresrättsprojekt, vilket är en del av vår långsiktiga satsning på bostäder. Vår bedömning har länge varit att efterfrågan på den här typen av förtätningsprojekt i starka kommunikationslägen kommer att stå sig stark över tid, fortsätter Tobias Alsborger, Partner NREP.
    

– Vi är glada över att förvärva detta projekt och att bredda vårt erbjudande till Botkyrka. Bostadsbristen är stor i den snabbväxande kommunen och vi bidrar här som långsiktig ägare med spännande och ytsmarta hyreslägenheter, säger Marcus Hansson, vd för Trenum.

onsdag, 15 november 2017 12:01

SSM planerar 250 borätter i Hägersten

alt
SSM ska utveckla bostäder nära Axelsbergs tunnelbanestation.


SSM Holding köper ett bostadsprojekt med strandtomt i Hägersten av stiftelsen Neijp-Henriksberg. Projektet omfattar cirka 12.700 kvm BOA, vilket SSM bedömer kunna utveckla till 250 bostadsrätter. Detaljplanearbete är påbörjat och initial köpeskilling uppgår till 60 Mkr, varav 30 Mkr betalas vid lagakraftvunnen detaljplan. Nordier agerat rådgivare åt Stiftelsen Neijp.
    

Försäljningen är uppdelad på tre jämnt fördelade etapper. Tilläggsköpeskilling tillkommer och betalas i samband med att SSM har uppnått en säljgrad om 75 procent i var och en av dessa etapper. Försäljningsstart är beräknad till 2019 och inflyttning förväntas kunna ske med början under senare delen av 2021.
    

– Marknaden för förvärv av attraktiva projekt är god. Projektet i Hägersten är synnerligen konkurrenskraftigt och helt i linje med våra kunders efterfrågan om ett prisvärt boende i urbana miljöer samt med närhet till goda allmänna kommunikationer. Vårt nya projekt blir därför ett värdefullt tillskott i vår projektportfölj, säger Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM.
    

Efter förvärvet har SSM cirka 6.700 byggrätter i planerings- eller produktionsfas, och en försäljningsgrad om 97,1 procent i pågående produktion.

tisdag, 14 november 2017 18:31

Christine Hallberg, ny på Restate

alt

                                                                                                                                      

Christine Hallberg (bilden) är ny projektledare vid bostadsrättsbildning samt ny fastighetsjurist på Restate. Hon kommer närmast från en tjänst som fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service.

 

På Restate kommer Hallberg främst att arbeta med nyproduktion av bostadsrättsföreningar.

tisdag, 14 november 2017 18:21

Catella visade vinst om 198 Mkr

alt
Knut Pedersen, vd och kocernchef för Catella.

 

Catella ökade intäkterna för årets nio första månader till 1.653 Mkr (1.417) och förbättrade rörelseresultatet till 256 Mkr (174). Till ökningen bidrog ett högre förvaltat kapital med en gynnsammare produktmix samt ett bra förvaltningsresultat inom Equity, Hedge and Fixed Income Funds.

 

Finansnettot minskade till 14 Mkr (243), där jämförelseperioden innehöll en engångsintäkt om 221 Mkr för försäljningen av aktier i Visa Europe. Resultatet före skatt uppgick till 270 Mkr (417, exkl. Visa 196) och vinsten efter skatt blev 198 Mkr (299, exkl. Visa 150), motsvarande 1,53 kr per aktie (2,87, exkl. Visa; 1,05).

 

Inom affärsområdet Corporate Finance medverkade Catella i fastighetstransaktioner för 33,6 Mdr kr (33,8). De totala intäkterna uppgick till 396 Mkr (397), medan rörelseresultatet minskade till 27 Mkr (39).

 

Efter periodens utgång agerade Corporate Finance som finansiell rådgivare och arrangör av det nybildade bolaget Tre Kronor Propety Investment AB, som köpt 72 livsmedelsfastigheter i södra Sverige, och som har noterats på Nasdaq First North i Stockholm. I emissionen om 355 Mkr investerades 200 Mkr av Wealth Managents kunder, medan Catella Bank tillhandahöll junior finansiering och Catella Property Asset Management för förvaltningsuppdrag för portföljen.

 

Inom Property Investment Management ökade det förvaltade kapitalet med 7,8 Mdr kr (3,3) och uppgick vid periodens slut till 48,1 Mdr kr (34,9). Intäkterna ökade till 304 Mkr (172) och rörelseresultatet steg till 16 Mkr (-17).

 

Koncernens egna kapital ökade till 1.798 Mkr (1.730 vid årsskiftet), motsvarande en soliditet om 28 procent (31). LE

tisdag, 14 november 2017 15:01

Eurocommercial får flera nya hyresgäster

alt
Entrén till det utökade och renoverade Hallarna (tidigare Eurostop) i Halmstad.

 

Eurocommercial Properties har välkomnat många nya återförsäljare till sina köpcentrum i Sverige, Italien och Frankrike under de senaste sex månaderna. I oktober öppnade Eurocommercial det renoverade och utökade Hallarna (tidigare Eurostop) i Halmstad. I samband med det välkomnades mer än 15 nya varumärken till regionen Halland, bland dem G Star, Systrerne Grene, Vacker, Hemmakvall och Yoogi Boost, vilka kommer att följas av XXL under nästa år. När Hallarna är färdigt kommer det att omfatta 44.000 kvm och ha cirka 90 hyresgäster.

 

Vidare går uthyrningsarbetet för C4 Shopping i Kristianstad bra där 80 procent av ytorna är bokade inför premiären hösten 2018. Redan nu är CityGross öppet och bland kontrakterade hyresgäster kan nämnas HM, Lindex, KappAhl, Gina Tricot, Varner Group, Bestseller Brands och Stadium.

 

I somras välkomnade Eurocommercial fler Inditex-märken till sina italienska köpcentrum, bland annat Zara och Bershka i köpcentrumet Il Castello i Ferrara. Och i utbyggnaden av Eurocommercials Grand A, Amiens har bland andra HM (2.000 kvm) och New Yorker (1.000 kvm) tillsammans med La Chaise Longue, Pandora, Promod och Craft.

tisdag, 14 november 2017 14:54

Nytt investeringskonsortium bildat

alt
Det är bra att vi tillsammans utvecklar branschen och morgondagens tjänster med SF-Invest, framhåller Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag (SF-Invest) har bildats för att utveckla fastighetsbranschen. Konsortiet som går under kategorin ”Branch funding-bolag” ägs gemensamt av fastighetsbranschen och ska bidra till utvecklingen genom att tillföra nytänk och smarta lösningar för branschspecifika kringtjänster. Initiativtagare är Croisette Real Estate Partner.

 

I SF-Invest ingår Wihlborgs, Wallenstam, Svenska Hus, NOVI Real Estate, Midroc, Kungsleden, Klövern, Croisette, Corem och Balder. SF Invest har påbörjat utvecklingen av det första bolaget och den första kringtjänsten, som kommer offentliggöras och lanseras i början av 2018. Det är sannolikt att ägarskaran kommer breddas något inom kort.

 

– I takt med att marknaden och kundernas behov förändras snabbt ser vi positivt på detta initiativ. Att vi tillsammans utvecklar branschen och morgondagens tjänster, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

– Novi står för nytänkande och utvecklar smarta lösningar som ger en bättre affär för våra kunder! För oss är det därför strategiskt viktigt att vara med i denna satsning, säger Marie Bucht, vd Novi Real Estate

 

Styrelsen i SF Invest kommer initialt bestå av Per Svensson, vd och grundare av Croisette Real Estate Partner, Sima Ghaemi, affärsutvecklare Skanska Fastigheter, Lena Koerth, Head of Real Estate, BASE2, Oscar Frånlund, affärsutvecklare Klövern och Marie Mannholt, Head of Communications and Marketing, Kungsleden.

alt
I projektteam Skärholmsdalen ingår bland andra Alexander Fagerlund, affärsområdesansvarig stadsbyggnadsstrateg på BSK, Lise-Lott Söderlund, chefsarkitekt och vice vd, BSK, Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen och Maria Majtorp, projektutvecklare ALM. Foto: Thomas Zaar

 

ALM Equity har, tillsammans med BSK Arkitekter, efter genomförd markanvisningstävling tilldelats en markanvisning för bostadsrätter i Skärholmsdalen om cirka 14.000 kvm bostads- och lokalyta. Projektet är en del av stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen som drivs inom Skärholmens stadsdelsnämndsområde, med ambitionen att över 4.000 nya bostäder ska byggas.

 

ALM Equity och BSK Arkitekter är ett av sex team som valts ut i markanvisningstävlingen som gäller totalt 590 lägenheter fördelat på tre områden i Skärholmens stadsdelsområde: Mälaräng, Skärholmsdalen och Vårbergsvägen.

 

– ALM har god erfarenhet av att bygga yteffektiva lägenheter med inriktning på förstagångsköpare. Konceptet är här att uppföra bostadshus där bottenvåningarna blir husens kärna och centrum, med fokus på ett utnyttjande som sprids över dygnets timmar, säger Maria Majtorp, projektutvecklare på ALM Equity.

 

ALM Equity och BSK Arkitekter har arbetat fram ett koncept som innebär att företagen öppnar ett gemensamt projektkontor. Kontoret ska fungera som ett testlab där unga vuxna i området ska involveras. På så sätt skapas under projektets gång kontaktytor och kunskap som återspeglas i vilka verksamheter som ska bedrivas i husen. Idén är att skapa lokaler med stora fönsterpartier som öppnar sig mot gatan och kan användas både för de boende och föreningslivet i stadsdelen.

tisdag, 14 november 2017 11:35

AMF hyr ut 8.000 kvm till Kindred

alt
Kindred flyttar in i Trollhättan 30 i AMF Fastigheters kvarter Urban Escape.


alt
Magnus Carlsson, försäljningsansvarig för Urban Escape på AMF Fastigheter. 


Speloperatören Kindred Group expanderar sin verksamhet i Stockholm genom att flytta in på 8.000 kvm i AMF Fastigheters projekt Urban Escape på Regeringsgatan. Flytten är en del av företagets uttalade ambition att stärka sin position som ett ledande techbolag i Stockholm. Planerad inflyttning är våren 2019. Med det nya avtalet är nu mer än 80 procent av all kontorsyta i kvarteret uthyrt.
        

– Det är jättekul att välkomna Kindred Group till oss. De kommer bidra med en härlig innovativ puls till kvarteret när de flyttar in i Urban Escapes nya hus. Husets inbjudande och dynamiska arkitektur kommer tillsammans med hyresgäster som Kindred Group att lyfta den här delen av city, säger Magnus Carlsson, försäljningsansvarig för Urban Escape på AMF Fastigheter. 
    

Kindred, med varumärken såsom Unibet, MariaCasino, iGame, 32Red och Storspelare i portföljen, bedriver större delen av sin utvecklingsverksamhet från Stockholm. Företaget har en uttalad ambition att bli marknadsledare inom sina marknader samt befästa positionen som ett ledande techbolag i Stockholm.
    

Hyresavtalet med AMF Fastigheter säkerställer att denna ambition är möjlig både genom att mer än dubbla kontorsytan från nuvarande 3.000 kvm till 8.000 kvm, samt genom att erbjuda en stimulerande och toppmodern arbetsmiljö för nuvarande och framtida medarbetare.
    

Tenant & Partner har agerat rådgivare till Kindred.