19 april 2024

Redaktionen

lördag, 18 oktober 2014 16:01

Akelius har köpt för 9,4 Mdr

alt

Pål Ahlsén, vd Akelius Fastigheter.

 

Hugo Åbergs fastigheter i Malmö, en affär som innehöll 2 075 lägenheter och omfattade 2,8 Mdr kr, har bolaget hittills i år totalt köpt 7 304 lägenheter för 9,4 Mdr kr fördelat på 59 transaktioner. Flest lägenheter och de störst köpen har skett i Berlin, följt av Malmö, London och Toronto. Förvärv har även genomförts i Paris, Montreal, Hamburg, München, Frankfurt, Köln samt Düsseldorf.

 

Enligt vd Pål Ahlsén består förvärven av noggrant utvalda bostäder i storstäder.     

 

– Efterfrågan på uppgraderade bostäder är enorm i dessa storstäder, säger han.

 

Under året har Akelius även sålt fastigheter för 1 Mdr kr i totalt tolv transaktioner. I och med försäljningarna har bolaget lämnat Uddevalla, Åre, Enköping och Luleå.

 

Av de 59 transaktionerna för totalt 9,4 Mdr kr under året svarade:

 

Berlin för 26 köp med 3 130 lgh för 2,9 Mdr kr.

Malmö för 1 köp med 2 075 lgh för 2,8 Mdr kr.

London för 7 köp med 1 021 lgh för 2,5 Mdr kr.

Toronto för 7 köp med 620 lgh för 0,6 Mdr kr.

Totalt 59 köp med 7 304 lägenheter för 9,4 Mdr kr.

 


 

lördag, 18 oktober 2014 15:58

Riksbyggen bygger 228 hyresrätter i Lund

alt

De hus som Riksbyggen planerar i Lund får fyra våningar med inredd vind. De får röda putsfasader och uppförs i en stil som ansluter till resten av området. För formgivningen svarar Jaenecke Arkitekter genom Kenji Miyazu, som också har ritat de bostadsrätterna och äganderätterna i området.

 

I sydvästra delen av Lund, intill Klostergården och nära S:t Lars-parken, planeras nu för fyra flerfamiljshus med totalt 228 hyreslägenheter. Bostadsprojektet heter Källby Vall och utvecklas av Riksbyggen i samarbete med fackförbunden Byggnads och Kommunal, som båda går in som investerare tillsammans med Riksbyggen. Byggstarten sker i februari 2015.

 

I Källby utvecklas en ny stadsdel där Riksbyggen redan uppfört bostadsrätter och äganderätter. Med hyresrätter kompletteras området för att tillgodose olika behov av upplåtelseformer.

 

– Riksbyggen har en lång historia som samhällsutvecklare och när det nu råder stor brist på hyresrätter i Sveriges tillväxtregioner vill vi utnyttja vår kompetens inom nyproduktion även för hyresrätter. Därför satsar nu vi på hyresprojektutveckling tillsammans med externa investerare, och då särskilt med fackförbunden Kommunal och Byggnads, säger Carl-Johan Hansson, chef för Riksbyggens affärsområde Fastigheter.

 

Tilltänkt entreprenör är NIMAB, som också byggt bostadsrätter och äganderätter i området.

alt

Bilden visar utformningen av det nya Storsjö Torg, som har ett trafiknära och lättillgängligt läge intill Storsjö strand i närheten av Östersunds stadskärna. Handelsområdet är en naturlig del i det framväxande utvecklingsområde där Östersunds kommun på sikt planerar cirka 800 bostäder.

 

Aberdeen Fastighetsfond Sverige har tecknat avtal med Karl Hedin och Comfort om totalt 1 939 kvm på Storsjö Torg i Östersund. Med dessa två uthyrningar har det totalt tillkommit fem nya hyresgäster på cirka 4 300 kvm under det senaste året. Storsjö Torg börjar nu fyllas upp samtidigt som Aberdeen fortsätter arbetet med att utvidga handelsområdet med ytterligare 5000 kvm.

 

– Vi är glada att Karl Hedin och Comfort etablerar sig vid Storsjö Torg. Dessa två aktörer är välkomna pusselbitar till butiksmixen i ett område med en stark tradition av byggvaror, säger Torbjörn Wallin, fastighetsutvecklare på Aberdeen Asset Management. Karl Hedin hyr ca 1 560 kvm och Comfort ca 379 kvm.

 

Handelsområdet Storsjö Torg utgörs idag av 15 000 kvm volymhandel fördelat på Willys, Dollarstore, Mekonomen, ÖoB, Skutans motor och Granngården. Under hösten kommer Aberdeen att färdigställa ytterligare 5 000 kvm tillkommande ytor. Detta innebär bland annat att befintliga byggnader byggs ut och byggs om, samtidigt som exteriören uppgraderas genom ny fasad och nya entréer. Vidare anläggs en större och mer rationell parkering.    

lördag, 18 oktober 2014 14:02

Kungsleden säljer hotellfastighet i Täby

alt

Kungsleden säljer fastigheten Åkerby 4 i Täby och lämnar hotellsegmentet.

 

Kungsleden säljer två fastigheter i Täby för 130 Mkr och fortsätter därmed att renodla sitt fastighetsbestånd i enlighet med fastlagd strategi och säljplan.  

 

De sålda objekten är Åkerby 4 och 12 och huserar idag Täby Park Hotell AB, en del av hotellkedjan Best Western Hotel. Den uthyr-ningsbara arean uppgår till 13 600 kvm och frånträde kommer att ske i december. Försäljningspriset ligger i nivå med det bokförda värdet.

 

– I och med försäljningen av dessa två fastigheter lämnar vi hotellsegmentet, säger Kungsledens transaktionschef Ylva Sarby Westman.

torsdag, 16 oktober 2014 18:47

Fabege blev kursvinnare

alt
Christian Hermelin, vd Fabege.

 

Fabeges vinst efter skatt för årets första tre kvartal sjönk till 828 Mkr (1 451), motsvarande 5,01 kr per aktie (8,79). Skattekostnaden uppgick till -204 Mkr (-299) och belastades med -60 Mkr för bolagets skatteärenden, vilka därmed avslutades. Resultatet före skatt minskade till 1032 Mkr (1750) – en minskning som förklarades av ökat undervärde i derivatportföljen.

 

Den orealiserade värdeförändringen för derivaten uppgick till -377 Mkr (463), medan den orealiserade värdeförändringen för fastigheter uppgick till 769 Mkr (592). I resultatet ingick även reavinster om 135 Mkr (125). Periodens förvaltningsresultat förbättrades med cirka 10 procent till 508 Mkr (462). 

 

– Vi befinner oss på en marknad som bidrar till goda förutsättningar för bra affärer. Såväl hyresmarknaden som transaktionsmarknaden är mer aktiv nu än för ett halvår sedan och vi ser stabila eller svagt stigande hyror och fler potentiella investerare, kommenterar vd Christian Hermelin.

 

Hyresintäkterna ökade till 1 565 Mkr (1 545). I identiskt bestånd ökade intäkterna med drygt 3 procent. Driftsöverskottet förbättrades med cirka 5 procent till 1 120 Mkr (1 071) och överskottsgraden ökade till 72 procent (69). Nettouthyrningen under uppgick till 246 Mkr (32) efter stora projektuthyrningar till TeliaSonera och SEB i Arenastaden. Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med i genomsnitt 10 procent.

 

Vid periodens slut värderades fastighetsportföljen till 33,9 Mdr kr (33,4 vid årsskiftet), varav förädlings- och projektfastigheter var 3,4 Mdr kr. De räntebärande skulderna uppgick till 20,1 Mdr kr (19,0) och finansierades till en genomsnittlig ränta om 3,24 procent inklusive kostnader för outnyttjade lånelöften.

 

Det egna kapitalet ökade till 12,9 Mdr kr (12,6), motsvarande 78 kr (75) per aktien och en soliditet om 36 procent (35). Substansvärdet per aktie exklusive uppskjuten skatt på övervärde i fastigheter beräknades till 91 kr (87).

 

I en kommentar kan sägas att Fabege är ett ledande fastighetsbolag som levererar. Arenastaden, som kan byggas ut med ytterligare 250 000 kvm, har nu i och med att Siemens ska etablera ett nytt huvudkontor i Arenastaden, lyckades förvandla stadsdelen till den starkaste växande i Stockholmregionen med huvudkontor för Vattenfall, SEB, TeliaSonera och nu Siemens. Denna starka koncentration av ledande huvudkontor i Arenastaden är en stark och långtgående trend, vilket innebär att Arenastaden nu går går om Kista som den stadsdel som har flest arbetsplatser i Stockholmsregionen.

 

Kursvinnaren Fabege steg med nära 3 procent på börsen som är fallande. Det visar att förtroendet för aktien är stort. SF

torsdag, 16 oktober 2014 18:41

Prologis tecknar nytt hyresavtal med DHL

alt

Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

 

Prologis, Inc., det världsledande företaget inom industrifastigheter, meddelar att företaget tecknat ett hyresavtal med DHL Exel Supply Chain om ytterligare 6 000 kvm  i Prologis Park Göteborg, i området Arendal.

 

– DHL hyr över 1 miljon kvadratmeter logistikyta av Prologis i olika länder och är därmed vår största kund globalt. Även i här Sverige är DHL vår största kund och vi är glada över att få utökat förtroende på den svenska marknaden, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

 

Prologis Park Göteborg omfattar för närvarande cirka 53 000 kvm. DHL Exel Supply Chain, som redan är en av hyresgästerna där, kommer att hyra de ytterligare 6 000 kvm i parkens fjärde byggnad som just nu byggs. Byggnaden, på totalt 15 000 kvm, förväntas bli klar för inflyttning i december.

 

– Prologis Park Göteborg har ett strategiskt bra läge i anslutning till Göteborgs Hamn och vi välkomnar Prologis senaste satsning i området. Etableringen av en ny byggnad ger oss möjlighet att utöka vår verksamhet i den här typen av attraktiva områden i takt med våra kunders efterfrågan, säger Alexander Söderberg, Business Director Sweden South, DHL Supply Chain.

 

Prologis är en ledande leverantör av logistikfastigheter i Sverige, med cirka 354 000 kvm logistik- och distributionsyta som alla är fullt uthyrda (juni 2014).

torsdag, 16 oktober 2014 18:38

Citycon köper hela Iso Omena

alt

Citycon tar kontroll över sitt största köpcentrum i Finland.

 

Citycon blir helägare av köpcentrumet Iso Omena i Esbo, Helsingfos, efter att ha avtalat om att förvärva den 40 procentiga andelen av köpcentrumet som ägs av GIC RE (ägt av Singapores regering). Köpeskillingen är i linje med det aktuella verkliga värdet på Iso Omena.

 

GIC har varit en medinvesterare i Iso Omena sedan 2008. Under denna period har Iso Omena visat stark utveckling med en ökning av nettohyresintäkterna med cirka 30 procent.

 

– Vi har varit mycket nöjda med joint venture med GIC och vill tacka dem för deras engagemang i att göra Iso Omena ett av de bästa köpcentrumen i Helsingforsregionen. När vi går in i en ny utvecklingsfas, tror vi att full äganderätt till fastigheten kommer att ge flexibilitet när det gäller framtida utvecklingsmöjligheter, säger Marcel Kokkeel, vd Citycon.

 

Iso Omena är Citycons största köpcentrum i Finland och genomgår för närvarande en stor expansion och utvecklingsprojekt. Expansionen första fas genomförs i ett 50-50 partnerskap med NCC Property Development.

torsdag, 16 oktober 2014 11:44

Fabege tar Siemens till Arenastaden

alt

Siemens nya svenska huvudkontor i Arenastaden, Solna.


Fabege har tecknat ytterligare ett prestigefyllt hyreskontrakt i Arenastaden, Solna. Denna gång med Siemens, som samlar 700 medarbetare som idag arbetar i Upplands Väsby, Solna, Kista samt i Huddinge i nya lokaler på Evenemangsgatan 23 i Arenastaden. Avtalet är tolvårigt och omfattar cirka 10 000 kvm kontor med en årlig hyra på 25 Mkr. Inflyttning sker i oktober 2017. DTZ har varit rådgivare till Siemens under hela sökprocessen för att hitta ett nytt huvudkontor.

 

– Vi är glada att välkomna Siemens till Arenastaden och ser fram emot att utveckla den bästa arbetsmiljön för deras medarbetare. Den senaste tidens stora uthyrningar har verkligen befäst Arenastadens ställning som en attraktiv stadsdel för framgångsrika företag och det är vi oerhört stolta över, säger Klaus Hansen-Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef Fabege.

 

Det nya kontorshuset uppförs på fastigheten Uarda 1 (hus B). Hela kontorsprojektet omfattar cirka 17 000 kvm kontor plus garage och den totala investeringen beräknas till 576 Mkr.

 

I samband med affären tecknades även ett köpeavtal för Fabeges räkning gällande Siemens befintliga kontor i Upplands Väsby. Köpeskillingen uppgick till 105 Mkr och fastigheten tillträds redan nu i november.

 

– En flytt till Arenastaden är en satsning på framtiden. Vi får ett hållbart kontor i linje med våra värderingar, utrustat med Siemens teknologi och produkter. Samtidigt säkrar vi en bra infrastruktur för våra medarbetare, säger Ulf Troedsson, koncernchef för Siemens i Sverige.

alt
Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Castellums niomånadersvinst efter skatt minskade till 773 Mkr (1 405), motsvarande 4,71 kr (8,57) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 354 Mkr (301) och på derivat till –498 Mkr (440). Förvaltningsresultatet steg med 10 procent till 1 112 Mkr (1 015), motsvarande 6,78 kr (6,19) per aktie.

 

– Castellum fortsätter att leverera tredje kvartalet i linje med vårt ambitiösa tillväxtmål. Jag kan konstatera att Castellum befinner sig i tre bra marknader – hyres-, fastighets- och finansmarknaden – vilket ger oss möjligheter att fortsätta att skapa tillväxt till låg risk. Det finns många orsaker till vårt starka förvaltningsresultat. En viktig del och det vi alltid ska fokusera på, är vår effektiva och kundnära förvaltning, säger vd Henrik Saxborn.

 

Hyresintäkterna för perioden ökade till 2 496 Mkr (2 431) och nettouthyrningen uppgick till 75 Mkr (81).

 

Nettoinvesteringarna uppgick till 1 612 Mkr (874), varav 998 Mkr (1 145) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 854 Mkr (185) förvärv och 240 Mkr (456) försäljningar.

 

Den 30 september marknadsvärderades Castellums portfölj till 39 733 Mkr (37 752 vid årsskiftet). Netto räntebärande skulder uppgick till 20 587 Mkr (169 411), varav 4 200 Mkr (3 200) avsåg utestående obligationer och 1 297 Mkr (1 014) utestående företagscertifikat. Den genomsnittliga effektiva räntan var 3,2 procent (3,5).

 

Det egna kapitalet ökade till 13 207 (13 127), motsvarande en soliditet om 32,8 procent (34,44).

 

Efter kvartalets utgång har Castellum, via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Briggen, sålt Hansa köpgalleria i Malmö för 609 Mkr.

alt

Silver Tower om 166 meter var mellan 1978 och 1990 Frankfurts högsta byggnad. Bilden ovan.


Den högsta skrapan i Frankfurt är den nyligen färdigställda skrapan om 185 meter och 45 våningar för ECB:s huvudkvarter. Bilden nedan.

 

alt

 

                                                                                                         

Tysk press skriver nu att en välinformerad källa har meddelat att IVG Institutional Funds säljer Silver Tower i Frankfurt till koreanska Samsung, som lagt det högsta budet om 450 miljoner euro, cirka 4,14 Mdr kr, för det välkända landmärket i Frankfurt.

 

Silver Tower, omfattande 72 000 kvm, 166 meter högt i 36 våningar, uppfördes 1978 åt Dresdner Bank och tornet kallades fram 2009 för Dresdner Bank Building. Men då den skuldsatta Dresdner Bank köptes upp av Commerzbank renoverades tornet helt och hyrdes ut till det statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn på ett långt kontrakt. Vid den tidpunkten, 2009, sålde Commerzbank Silver Tower till IVG Institutional Funds. Vad IVG betalade Commerbank för tornet är ej publikt, men IVG lyckades samla in 200 miljoner euro i eget kapital vid förvärvet.

 

Nödlidande IVG Immobilien AG (IVG), som är en gång var Tyskland största fastighetsbolag, har förlorat det mesta av sitt marknadsvärde. I augusti i år lämnade IVG in en plan för rekonstruktion till en domstol i Bonn, där bolaget säger att det ska minska sina skulder med 2,2 miljarder euro, cirka 20,23 Mdr kr, genom att emittera nya aktier som ska överföras till IVG: s fordringsägare.

 

IVG har i över ett års tid fört samtal med sina fordringsägare och de samtalen är ännu inte avslutade eftersom det återstår en skuldstock om totalt 3,2 miljarder euro, 29,2 Mdr kr, att rekonstruera.

 

I en kommentar kan sägas att IVG, som en gång var Tysklands största börsnoterade fastighetsbolag, verkligen har sett sina fastighetsvärden rasa kraftigt sedan 2007.

 

IVG Immobilien förvaltar nu fastighetstillgångar om 18,7 miljarder euro, cirka 172 Mdr kr samt direktäger fastigheter om 3,5 miljarder euro, cirka 32,18 Mdr kr. Därutöver förvaltar IVG Institutional Funds fastighetstillgångar för privata och institutionella investerare, om cirka 11,5 miljarder euro, cirka 106 Mdr kr, i kontorsfastigheter i 18 städer runt om i Europa.

 

En fond förvaltad av IVG, har blivit beryktad eftersom den äger 50 procent av den nödlidande Gherkin (Gurkan), Swiss Re Building i London, om 180 meter, ritad av Norman Foster och färdigställd av Skanska år 2011.


De huvudsakliga fordringsägarna till IVG:s nödlidande panter är amerikanska investmentbanker. SF