24 april 2024

Redaktionen

måndag, 30 maj 2016 17:20

Atrium Ljungberg bygger BAS Barkarby

alt
Visionsbild av BAS Barkaby. White arkitekter och Atrium Ljungberg.

 

BAS Barkarby, det som förut kallades Barkarby College, ska byggstartas i januari 2017. Tillsammans ska Järfälla kommun och Atrium Ljungberg utveckla en regional mötesplats för lärande, kultur och näringsliv.

 

Den första etappen av BAS Barkarby innehåller gymnasieskolor, högskoleutbildning, kontor, kultur- och multihall för idrott och mässor, bibliotek och konsthall. Det blir också restaurang, café och gym. Tanken är att de gymnasieutbildningar som finns i Jakobsberg flyttar till BAS Barkarby. Det pågår också en förstudie för att se vilka högskoleutbildningar som kan flytta in. Byggstart för etapp 1 är planerad till januari 2017 och inflyttning beräknas till hösten 2019. 

 

Etapp 2 ska innehålla 100 bostäder, i huvudsak små lägenheter samt ett bygge för ett nytt hotell. Preliminär byggstart för etapp 2 är vid årsskiftet 2020/2021.

 

Barkarbystaden är det största utbyggnadsområdet i Stockholmsområdet just nu. Här ska 18.000 nya bostäder, 140 kvarter och 10.000 nya arbetsplatser byggas. Förutom att det byggs bostäder ska det även byggas förskolor och skolor och det finns planer för sporthall, bibliotek, universitet och sjukhus i Barkabystaden.

alt
Söderhöjden i Jakobsberg ska på sikt förtätas med flera tusen bostäder. Flertalet av husen i området får 4-6 våningar, men även ett högre hus om nära 20 våningar kommer att uppföras.

 

alt

Husen ska få så kallade ”gröna tak” med växtlighet.

 

alt

Illustrationsplan för Tallbohov i Jakobsberg.

 

Kommunägda Järfällahus har inlett ett samarbete med Fastighets AB Tornet om att bygga 500 nya bostäder på Söderhöjden i Jakobsberg. I en första etapp ska området förtätas med flera tusen bostäder. Järfällahus har fått i uppdrag att komma upp i en byggtakt om 300 nya hyreslägenheter per år. Nu tas ett steg mot att förverkliga detta mål. Järfällahus planerar gemensamt med Fastighets AB Tornet byggprojektet Skogshöjden och Skogsgläntan med adresser på Snapphanevägen i Jakobsberg.

 

Detaljplanen för Skogshöjden och Skogsgläntan, som inom kort går ut på samråd, omfattar totalt 500 nya, klimatsmarta lägenheter på Söderhöjden (Järfällahus bostadsområde Tallbohov).

 

Projektet innebär en ny inriktning för hur Järfällahus ska arbeta med sitt stora nybyggnadsprogram. Denna inriktning kan komma att sätta standarden för energi- och uppvärmningslösningar även för kommande projekt.

 

Järfällahus och Tornet kommer att använda en teknik med bergvärmepump i kombination med solfångare på taken. När solpanelerna har en överproduktion av energi, pumpas överskottsvärmen tillbaka ned i berget. Detta förhindrar nedkylning av berggrunden och säkerställer att bergvärmen fungerar fullt ut även på lång sikt. Denna energilösning kommer användas för varje enskild lägenhet. Bostäderna planeras få individuell mätning av varmvatten samt balanserad till- och frånluft med värmeåtervinning.

 

Bolagen kommer även att satsa vi på en miljöriktig byggprocess genom att använda hållbara produktval och genom att använda energi, vatten och förbrukningsmaterial på ett medvetet och resurssnålt sätt. 

 

Även upplevelsen för de boende ska bli ”grön”. Berghällar och uppvuxen grönska kring husen ska sparas för en naturnära känsla. Husen ska få så kallade ”gröna tak” med växtlighet.

 

Geografiskt får de planerade husen ett unikt läge mitt emellan Jakobsbergs centrum med pendeltågsstationen och den uppväxande Barkarbystaden, som får tunnelbana år 2021.

 

Förväntad byggstart för etapp 1 är hösten 2017/våren 2018.

 

Fakta

När projektet är slutfört kommer det att innehålla cirka 500 lägenheter fördelade på ett tiotal huskroppar kring två gårdar.

 

Gårdarna har fått namnen Skogshöjden och Skogsgläntan. De flesta av husen är 4-6 våningar höga, men på Skogshöjden finns också ett hus med nära 20 våningar.

 

I bottenvåningarna på husen finns butikslokaler, vilket ger närhet till service. I Skogsgläntan finns en förskola med ett cirka 2.000 kvm stort, lummigt lekområde.

 

Cirka en tredjedel av lägenheterna ska förmedlas av Järfällahus.

 

Styrelseorförande i Fastighets AB Tornet är Erik Selin och Tor-Björn Johannson är tf vd för Järfällahus.

alt

Oscar Properties räknar med att kunna bygga 400 bostäder på fastigheten Nacka Sicklaön 88:1 som är centralt belägen vid Alphyddan.

 

Oscar Properties Holding har förvärvat Nacka Sicklaön 88:1 för 250 Mkr. Fastigheten är idag fullt uthyrd med bra kassaflöde. Bolagets avsikt är att uppföra bostäder på fastigheten när ny detaljplan antagits.

 

Fastigheten Nacka Sicklaön 88:1 är centralt belägen vid Alphyddan i det så kallade Planiaområdet i Nacka. Nacka kommun har beslutat att det är lämpligt att pröva möjligheten att bygga nya bostäder och verksamheter på fastigheten. Den är idag fullt uthyrd till verksamheter kopplade till bilförsäljning och reparation samt att det finns cirka 50 privata parkeringsplatser.

 

Oscar Properties bedömer att cirka 400 bostäder kan uppföras på fastigheten i kommande detaljplan. Beroende på hur många byggrätter som skapas kan eventuell tilläggsköpeskilling utgå.

 

Förvärvet finansieras med egna medel och banklån.

alt

Steninge Slottsby med Stenladan och omgivande bebyggelse. Bild: Brunnberg & Forshed.

 

Göteborgsbaserade Wood & Hill har köpt mark längs huvudgatan i Steninge Slottsby, Sigtuna, för att bygga cirka 50 lägenheter. Säljstart beräknas ske under årets sista kvartal.

 

Den förvärvade marken ligger närmast Stenladan i höjd med andra tunet i byn, vilket innebär att projektet ligger i den första utbyggnadsetappen i området.

 

Ambitionsnivån i Steningeprojektet är hög och följer gestaltningsprogrammet för Steninge Slottsby med fasader i puts och stor variation mellan varje hus. Husen består av tre våningar och är formgivna av Kanozi Arkitekter.

 

Wood & Hill har genomfört flertalet bostadsprojekt och bolaget har just nu fyra pågående projekt. Företagets fokus ligger på bostadsrätter och hyresrätter i expansiva regioner i södra och mellersta Sverige. Steninge Slottsby blir bolagets första projekt i Stockholmsregionen.

fredag, 27 maj 2016 15:49

Brolin bildar ProperT

alt

Petter Brolin säljer sina aktier i Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB.

 

Petter Brolin, grundare av Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB, säljer sina aktier i bolaget och bildar ProperT AB – properT.se – ett bolag som kommer att koncentrera sig på utveckling av fastigheter gemensamt ägda med traditionella fastighetsägare och investerare.

 

– Vi har dragit åt olika håll i ägargruppen och den här renodlingen av verksamheten känns naturlig för bägge parter. Restate fortsätter med sin konsultverksamhet som i grunden riktar sig mot hyresgäster, medan ProperT kommer att hjälpa fastighetsägare och investerare att utveckla sina innehav, säger Petter Brolin.

 

Petter Brolin, som är ordförande i branschorganisationen SBB, Sveriges BostadsrättsBildare, kommer även i fortsättningen att arbeta med bostadsrättsombildning, men nu i huvudsak driven från fastighetsägarhåll.

alt
Nya Arkitekturskolan på KTH invigdes i oktober 2015. Arkitekt: Tham & Videgård

 

Under gårdagen delade Stockholms stad ut priset för Årets Stockholmsbyggnad 2016. Vinnare blev Arkitekturskolan som Akademiska Hus har uppfört åt KTH.



Årets Stockholmsbyggnad är en arkitekturtävling grundad 2010 av Stockholms stad, där en jury väljer ut ett antal nomineringar från allmänheten bland föregående års nybyggnader och nya parkanläggningar i staden. Förutom skönhet tittar juryn på miljömässighet, innovation, funktion och betydelse för staden. Därefter koras vinnaren i en omröstning där allmänheten kan rösta på de utvalda finalisterna. Bland totalt tio nominerade projekt stod det idag klart att det var KTH:s nya profilbyggnad Arkitekturskolan, ritad av Tham & Videgård Arkitekter, som fått flest röster och därmed kammade hem segern.

 

Juryns motivering lyder:

– Ett fint anpassat tillägg till en trång miljö där fasadens roströda cortenstål, med sin organiska form, ger ett både mjukt och uppkäftigt intryck. Ett generöst hus som får besökaren att känna sig såväl nyfiken som inbjuden.

 

– Jag är mycket stolt och glad över att vi fått detta prestigefyllda pris. Arkitekturskolan är en spektakulär byggnad som står ut samtidigt som den smälter in på KTH Campus. Det är ett gott och fokuserat samarbete som ligger bakom hela projektet, och det är extra roligt när det är stockholmarna själva som röstat fram oss, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Arkitekturskolan har sedan 1970 haft sin verksamhet utanför KTH Campus. Det nya toppmoderna huset gör det möjligt för arkitektstudenterna att för första gången få en hemvist inne på campus. Den nya arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. I mitten av byggnaden finns en öppen hall som fungerar som både en samlingspunkt och ett utställningsrum. Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp har byggnaden en indragen takvåning från vilken man kan komma ut på takterrasser med utsikt ut över KTH och stenstaden i söder.

 

Arkitekturskolan har tidigare vunnit Kasper Salin-priset 2015 samt varit nominerad till Årets Bygge 2016.

 

Fakta Arkitekturskolan


Byggherre: Akademiska Hus

Entreprenör: PEAB

Arkitekt: Tham & Videgård

Byggstart 2012

Färdigställande: Höstterminen 2015

Hyresgäst: KTH Arkitekturskolan

Verksamhet: Arkitekturutbildning och entréplats

Bruttoarea: 14.300 kvm

Ort: Stockholm

Campusområde: KTH Campus

torsdag, 26 maj 2016 17:26

Stendörren rekryterar Frej Adolph

alt

                                                                                                                       

Frej Adolph (bilden) har utsetts till ny fastighetschef på Stendörren. Han är utbildad civilingenjör från KTH och han har tidigare arbetat som Head of Asset Management på Valad och som hyresgästsrådgivare på Tenant & Partner. Närmast kommer han från rollen som fastighetschef på Granen Fastighetsutveckling. Frej kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp.

 

Vidare har Stendörren utsett Annica Holm Englund till ekonomichef. Hon har en lång och gedigen erfarenhet från motsvarande roller i ett flertal branscher men med stor tyngdpunkt på fastighetsbolag, bland andra Hemsö och KF Fastigheter. Hon har även arbetat som auktoriserad revisor på Deloitte.

 

– Vi är glada över att knyta Annica och Frej till oss. Båda är välmeriterade och har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen och kommer på ett bra sätt förstärka och komplettera vår verksamhet, säger Fredrik Brodin vd för Stendörren Fastigheter AB.

torsdag, 26 maj 2016 16:37

Nya rekordpriser för nya hus i USA

alt
Bostadsrätter med hamnläge i Long Beach, Kalifornien.

 

Enligt National Association of Realtors (NAR) visade försäljningen av nya hus i USA sin största volym på över 10 år, ett tecken på att husmarknaden är het då den stöds av minskad arbetslöshet och historiskt låga räntor.

 

Försäljningen av bostäder steg med 5,1 procent under april månad jämfört med föregående månad i år. Försäljningsindex steg till 116,3, vilket är den högsta nivån sedan februari 2006. Ett index på 100 är lika med den genomsnittliga nivån av försäljningen under basåret 2001, vilket NAR anser vara ett år med en "normal" eller balanserad, marknad för den aktuella amerikanska befolkningen.

 

Enligt Commerce Department har priserna under 2016 hittills gått upp med 9,7 procent jämfört med helåret 2015. Under april månad var det genomsnittliga priset för ett nytt hus i USA 379.000 dollar, 3,14 Mkr.

torsdag, 26 maj 2016 16:35

Louko, ny vd för Catella i Finland

alt

                                                                                                         
Antti Louko (bilden) har utsetts till chef för Catellas verksamhet i Finland och som ansvarig för etableringen av en ny Corporate Finance-enhet i Helsingfors. Han kommer närmast från Advium Corporate Finance Oy, där han varit chef för fastighetsteamet under de senaste sju åren och tillträder sin nya tjänst i november.
    

Tidigare har Louko varit chef för transaktioner på SRV Group och på Aberdeen Property Investors. Han har också tidigare erfarenhet från Catella där han började sin karriär inom fastighetsrådgivning i början av 2000-talet. Under sin karriär har Antti Louko varit inblandad i fastighetsrelaterade transaktioner värda ett antal miljarder och en stor del av de största transaktionerna som utförs i Finland under de senaste tio åren.
    

– Vi är verkligen glada över att välkomna Antti tillbaka till Catella. Han kommer att vara viktig för att stärka vår närvaro i Finland, en marknad där vi upplever en ökad aktivitetsnivå både nationellt och när det gäller internationella gränsöverskridande transaktioner. Vi välkomnar honom också till vårt nordiska team, där han kommer att spela en viktig roll i vår målmedvetna strategi att ytterligare integrera vår nordiska Corporate Finance-verksamhet, säger Jesper Bo Hansen, affärsområdeschef för Corporate Finance på Catella.

alt

Skanska och Sollentuna kommun är överens om den framtida inriktningen för det tidigare mässområdet. Illustration: DinellJohansson


Sollentuna kommun går vidare med planerna på att teckna ett intentionsavtal med Skanska. Avtalet är en viktig del i kommunens programarbete med det gamla mässområdet och möjliggör 500 nya bostäder och omkring 25.000-30.000 kvm yta för lokaler i centrala Sollentuna.
    

Sollentuna kommun driver sedan 2012 ett programarbete för området kring Turebergsleden, f.d. mässområdet, Malmvägen och kvarteret Tabellen. Målet med programarbetet är att utveckla denna kommundel till ett mer levande och stadslikt område med bostäder, kontor, handel och publika verksamheter.
    

– Vårt samarbete med Skanska kring att utveckla det gamla mässområdet har pågått under flera år och det har varit många och till viss del mycket svåra frågor att lösa. Det är med stor tillfredsställelse jag konstaterar att vi nu är överens om hur området ska utvecklas, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
    

Skanska är positivt inställda till utvecklingen av området.
– Mässområdet är ett av Skanskas mest prioriterade utvecklingsområde i Stockholmsregionen. Det nya området kommer att bli en välkomnande entré till Västra Tureberg. Med blandningen av bostäder och kommersiellt innehåll omvandlas det gamla mässområdet till ett positivt inslag till omkringliggande kvarter och området i stort, säger Sara Ax Nordstrand, affärsutvecklare Skanska Sverige AB
    

Det slutliga beslutet kring intentionsavtalet med Skanska väntas tar under kommunfullmäktiges sammanträde den 20 juni.