18 april 2024
söndag, 25 mars 2012 22:06

Inga lånegarantier för miljonprogrammen

Skrivet av 
alt
Ulf Perbo säger nej till lånegarantier för miljonprogrammen.

 

Svensk Byggtjänst, Byggmaterialindustrierna, representanter från våra största bostadsföretag och arkitektbyråer, Fastighetsägarna och SABO, efterlyste i förra veckan stöd för statliga lånegarantier för att klara upprustningen av miljonprogrammen. Under en debatt arrangerad med nämnda företag och organisationer avvisade regeringens representant, Ulf Perbo, statssekreterare med ansvar för plan-, bygg- och bostadsfrågor, helt ett statligt stöd för upprustning av miljonprogrammens bostäder. 


Perbo menade att problemet ligger i att materialindustrin, arkitekter och byggare vill ha betalt för sitt arbete, men att fastighetsägarna inte tycker att det är värt det.


Enligt Nils Pers, vd Stena Fastigheter i Stockholm, blir det hyresgästerna som måste betala upprustningen av miljonprogramsområdena. Men problemet är att många av dessa hyresgäster inte har betalningsförmåga för dessa upprustningar.


Maria Torpe, miljöchef på HSB, betonade att både fastighetsägarna och de boende är medvetna om sitt ansvar, men hon menade att regeringen inte vill kännas vid sitt. Hon framhöll att samhället var med och byggde miljonprogrammet men nu lämnar staten sitt ansvar för dessa bostäder. Hon menade även att det är ett problem med att det finns bostadsrättsföreningar i miljonprogramsområden som har bra idéer men dessa får nu nobben av bankerna. Även om fastighetsägarna har ansvaret, måste staten bistå med någon form av garantier när det gäller lån, sa hon och föreslog även ett klimatanpassat rotavdrag för fastighetsägare. Garantier som skulle skapa massor med jobb.


Petter Jurdell från SABO menade att upprustningar förbättrade det sociala livet i miljonprograms-områdena. Ulf Perbo avfärdade dock argumentet om att en upprustning skulle ge vinster på det sociala kontot genom att kalla det ”fantasifulla kalkyler”.


I debatten om miljonprogrammen deltog Nils Pers, vd Stena Fastigheter Stockholm, Ulf Perbo, statssekreterare i Socialdepartementet, Svante Hagman vd NCC Housing, Jan Mattsson vd Sweco Architects, Monica von Schmalensee  vd White, Petter Jurdell, chef fastighetsutveckling Sabo, Maria Torpe, miljöchef HSB, Rikard Silverfur, näringslivspolitisk expert Fastighetsägarna, Anders Österlund SBC samt Kristina Mjörnell Materialperspektiv.