25 april 2024
fredag, 29 maj 2020 13:58

Oscar Properties sålde blott en bostad

Skrivet av 

 

 

 


Oscar Engelbert, vd och den störste aktieägaren i Oscar Properties.

 

 


 

 


Själva livsnerven är hotad för Oscar Properties. Under första kvartalet 2020 sålde bolaget 1 bostad (20). Nettoomsättningen minskade kraftigt till 108,3 Mkr (443,4) med ett rörelseresultat om -22,3 Mkr (-34,6), vilket gav ett resultat efter skatt om -33,7 Mkr (-66,0). Antalet bostäder i pågående produktion minskade till 184 (580).

I balansen sjönk de totala tillgångarna till 2.862 Mkr (3.972) samtidigt som de långfristiga skulderna minskade till 529 Mkr (1.505) medan de kortfristiga skulderna var 1.474 Mkr (1.541). Det medförde att det egna kapitalet minskade till 859 Mkr (927) med en soliditet som ökade till 30 procent.

Under och efter perioden har Oscar Properties den 18 mars 2020 ingått avtal om försäljning av tre tomter på Dalarö till en extern köpare för en överenskommen köpeskilling om 5 Mkr, samt för en tilläggsköpeskilling om ytterligare 16 Mkr.

Oscar Properties har beslutat om att ändra redovisningsprinciper om konsolidering av bostadsrättsföreningar, innebärande att bostadsrättsföreningar kommer att konsolideras i Oscar Properties räkenskaper från och med den 1 januari 2020 och att omräkningstal kommer att publiceras.

Bolaget meddelar att Finansinspektionen beslutat att skriva av ärendet om hur Oscar Properties har redovisat fastighetsutveckling genom bostadsrättsföreningar.

Oscar Properties beslutar att reservera för upparbetade kostnader i projekt Gasklockan om 182 Mkr, samt andra nedskrivningar om 125 Mkr i projektportföljen

Bolaget har erhållit ett besked från Länsstyrelsen att inga kvarstående hinder finns avseende bygglovet i Planiafastigheten och att bygglovet därmed vinner laga kraft.

Under det första kvartalet har Oscar Properties fokuserat på att driva projekt under pågående produktion med Helix, Norra Tornen, i spetsen. Projektet Unité i Norra Djurgårdsstaden har återupptagits med en planerad produktionsstart under andra kvartalet och att fastigheterna ska vara färdigställda under hösten 2020.

I en kommentar till rapporten säger vd Oscar Engelbert:

– Vi fortsätter arbetet med att anpassa och organisera bolaget till nuvarande marknad, efterfrågan och verksamhet. Under det senaste året har vi bland annat dragit ner personalstyrkan från 150 anställda till nuvarande 17.

– Vi har kommit ner till en nivå som är rätt för bolaget under rådande förutsättningar och den aktuella projektportföljen. Vi ser en intensiv aktivitet inom uthyrning samt på affärssidan, detta trots att den rådande pandemin har försenat och försvårat flera av våra affärsplaner och projekt.

– Alphyddan i Nacka är ett projekt där vi arbetar intensivt med att utveckla fastigheten, alternativt till skola eller kontor. Detta görs på ett liknande sätt som i vårt projekt Plania där bygglovsprocessen pågår.
Vi har varit snabba på att ändra och anpassa vår affär efter de nya förutsättningarna och bolaget har ett duktigt och lojalt team som arbetar hårt och flexibelt.

– En negativ effekt vi fortfarande lider av är de fel och problem som uppstod under perioden vi drev vårt eget byggbolag. Det handlar framförallt om fel och kvalitetsmissar i projektstyrningen och kontrollen av underleverantörer i den första byggnaden av Norra Tornen; Innovationen. Det är garantiarbeten som ska genomföras av våra underleverantörer och i vissa fall är det även försäkringsfrågor vilket är en utdragen process. Vi arbetar intensivt med att lösa dessa frågor och kommer att åtgärda bristerna i den takt som är möjligt.