28 maj 2020
tisdag, 19 maj 2020 11:27

CBRE rådgivare åt H.I.G. i Kungsbacka

Skrivet av 

 

 

 


Hampus Otterhäll, Associate Director, Industrial & Logistics, CBRE Sweden.

 


Ett nyetablerat team från CBRE Nordic Capital Markets i Sverige och Danmark har varit rådgivare åt H.I.G.  i en försäljning av en logistikfastighet i Kungsbacka till fastighetsfonder som förvaltas av Blackstone. Fastigheten ligger strax söder om Göteborg och innehåller en yta om 17.146 kvm, effektiva och flexibla lagerlokaler, varav 632 kvm är kontor, med 10 dockningsdörrar och en takhöjd på 9 meter.

Tidigare i år tillkännagav CBRE att företaget utökar och stärker sitt kapitalmarknadserbjudande för inhemska och internationella kunder på den nordiska fastighetsmarknaden. Ett nybildat pan-nordiskt team med 58 medarbetare under ledning av Sami Kiehelä kommer att ge kunderna ett helt integrerat utbud av transaktions-, kapitalrådgivnings-, företagsfinansiering- och analystjänster. Förutom att att vara rådgivare till kunder som vill dra nytta av den starka nordiska fastighetsinvesteringsmarknaden är teamet starkt positionerat att ge råd till inhemska kunder om internationella investeringsmöjligheter genom sin ledande EMEA och globala kapitalmarknadsplattform.

– Mer än någonsin tidigare ser vi logistikinvesterare som vill etablera en pan-nordisk stiftelse där portföljsynergier över gränser kan uppnås. Vi har redan sett ett antal investerare vara representerade i mer än ett nordiskt land, och baserat på nuvarande verksamhet förväntar vi oss att denna tendens kommer att bli mer tydlig under det kommande året, säger Peter Michael Tetzlaff, Associate Director, CBRE Denmark.

Transaktionen i Kungsbacka markerar den tionde industri- och logistiktransaktionen som CBRE har genomfört under det första tertialet under år 2020 i Norden.
Bland annat såldes i  slutet av april  en logistikfastighet på Köpenhamns flygplats  som en leaseback i 15-år. Försäljningen omfattade en logistiktomt  om 187.000 kvm i Fredericia, Danmark. I mars agerade CBRE även som köprådgivare vid förvärvet av 12 logistikfastigheter i Västeuropa, varav två fastigheter fanns i Danmark.

I Sverige avslutade CBRE under de sista veckorna av år 2019 genom att stänga förvärvet av Bråviken Logistik på uppdrag av GLL och några dagar senare försäljningen av ett 50.000 kvm stort lager i Torsvik, Jönköping.

– Vår senaste erfarenhet och våra prognoser tyder på att logistiksegmentet kommer att ha en relativt låg exponering för Covid-19-störningen, något som det här avtalet väl visar. Investerare är redo att investera varför jag känner mig säker på att vi kommer att se fler transaktioner i år trots nuvarande omständigheter, säger Hampus Otterhäll, Associate Director, Industrial & Logistics, CBRE Sweden.