25 april 2024
fredag, 27 mars 2020 11:04

Vasakronan slopar utdelning om 6 Mdr kr

Skrivet av 

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.


Vasakronans styrelse har vid ett extra styrelsemöte fattat beslut om att återta beslutet om en utdelning på sex miljarder kronor till ägarna. Covid-19 har fått stora konsekvenser för samhället. Vasakronan har som samhällsaktör ett ansvar att bidra till den långsiktigt ekonomiska stabiliteten. Hur omfattande konsekvenserna av Covid-19 blir går ännu inte att överblicka. Med anledning av detta har styrelsen fattat beslut om att återta beslutet om utdelning på sex miljarder kronor till ägarna. Styrelsen har också beslutat att återkomma till frågan senare under året för ett nytt ställningstagande baserat på den situation som då råder.

– Att återta beslutet om utdelning är klokt. Det handlar om god affärsetik och att agera ansvarsfullt, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

I en kommentar kan sägas att nu efter Covid-19 kommer värdeökningarna minska dramatiskt i Vasakronan.  Värdeförändringen för år 2019 var 13,27 Mdr kr och för år 2018 var den 10,65 Mdr kr.

I Vasakronans första årsredovisning från år 2009, inklusive AP Fastigheter, ökade marknadsvärdet på fastigheterna från 38,1 Mdr kr till 45,2 Mdr kr.

 

För år 2019 ökade värdet på Vasakronans fastigheter stort till 156,1 Mdr kr från 138,9 Mdr kr. Tage Danielsson sjöng en gång i tiden: ” Först så går det upp, så går det ner, så går det upp. Sen så går det ner, så går det ännu längre ner. Sen så går det upp, så går det ner …” SF