16 april 2024
onsdag, 11 mars 2020 12:48

Fokus Skärholmen vinner planpriset

Skrivet av 

 

 


Stockholms stad vinner planpriset 2019 för projektet Fokus Skärholmen. Illustration: Olof Eriksson

 

 



Stockholms stads projekt Fokus Skärholmen har ikväll vunnit planpriset, Sveriges Arkitekters pris för god svensk samhällsplanering och stadsbyggnad. Fokus Skärholmen är ett av Stockholms stads större bostadsprojekt som innefattar över 4.000 nya bostäder, fler förskolor, skolor, mötesplatser och mer närservice. En viktig målsättning i projektet är att utveckla området med social hållbarhet i fokus.

–  Det är roligt att Fokus Skärholmen vunnit Sveriges Arkitekters planpris. Projektet innebär ett stort tillskott av nya bostäder och service med social hållbarhet i fokus. Vi har inom Stockholms stad flera goda exempel på samhällsplanering och stadsbyggnad som uppmärksammats nationellt och internationellt. Tillsammans med stadens duktiga tjänstemän och privata aktörer är det en tradition som vi nu fortsätter, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger Elisabet Elfström, tf förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Juryns motivering till årets vinnare av Planpriset:
”Med lika delar fokus och följsamhet visar Fokus Skärholmen vad som är möjligt när planeringen samlar kunskap om såväl platsen som människor som vill berika den. Projektet, eller som här processen, formar ett narrativ som både är samtida och ger momentum inför det som komma skall. Att använda de verktyg som planeringen erbjuder för att adressera skillnaderna i våra medborgares livsmiljöer kan göra världen bättre och är en nyckel till integration och hälsa.”