Skriv ut denna sida
måndag, 10 februari 2020 13:19

Fler flyttar från Stockholm än till

Skrivet av 

 

 

Under år 2019 flyttade 43.882 personer in i Stockholms län medan 44.079 flyttade ur länet. Det innebär att 197 personer fler lämnade Stockholms län än som de flyttade in i länet. Foto: Björn Olin/Folio/imagebank.sweden.se




 

Det har skett ett trendbrott i Stockholm. För första gången på länge är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet. Det är framförallt barnfamiljer som väljer att lämna storstaden för ett annat liv. Stockholm växer med två busslaster varje dag, brukar man säga. Men är det så? Det stämmer visserligen att Stockholm växer, men inte på grund av flyttströmmar inom landet, utan genom invandring och födslar, skriver SVT. Trots ett negativt ”flyttnetto” ökade befolkningen i Stockholms län under perioden 21 december 2018 och 31 mars 2019 med 8.425 invånare.


Under 2018 skedde det ett trendbrott då Stockholms län fick ett negativt “flyttnetto” för första gången på 15 år, enligt Statistiska Centralbyrån, SBC. Flyttnetto är antal inflyttade minus antal utflyttade.

Under år 2019 flyttade 43.882 personer in i Stockholms län medan 44.079 flyttade ur länet. Det innebär att 197 personer fler lämnade Stockholms län än som flyttade dit.

Under de tre första kvartalen 2018 var det 23 fler personer som flyttade från Stockholms län än till. Motsvarande siffra för samma period under 2019 var 983 personer, visar färska siffror från SCB.

– Det vi har sett de senaste åren är att inflyttningen till Stockholms län har ökat i lägre utsträckning än utflyttningen, men under 2018 minskade inflyttningarna samtidigt som utflyttningarna fortsatte öka. Då blir glappet större, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s avdelningen för befolkning och välfärd., till SVT.

Bland barn och vuxna över 30 år är det fler som lämnar Stockholms län, medan det i åldrarna 19-29 år är tvärtom.

– Vi ser två olika mönster. Hälften av dem som lämnar länet i förskoleåldern, som är födda i Stockholm, flyttar till föräldrarnas födelselän. Man flyttar till sitt sociala nätverk när barnen börjar förskola eller skola. Vi ser också en stor utflyttning från Stockholms kommun till kranskommuner som Knivsta, Håbo, Norrtälje och Gnesta. Det är nära till Stockholm och förhållandevis låga kostnader för att skaffa bostad, säger Tomas Johansson från SCB.

När det gäller Stockholms kommun har man sett samma trend, med fler utflyttare än inflyttare, sedan år 2014. De första tre kvartalen 2019 har det dock skett en minskad nettoutflyttning från Stockholms kommun till kranskommunerna i Stockholms län. Inflyttningen har alltså ökat mer än utflyttningen, vilket har minskat gapet, men fortfarande är det fler som flyttar ut än in.



Senaste från Redaktionen