28 maj 2020
måndag, 11 november 2019 13:34

Stockholm Norvik Hamn öppnar i maj 2020

Skrivet av 

 

Stockholm Norvik Hamn har ett djup på 16,5 meter och den tar emot de största fartygen som går in i Östersjön.


Sveriges nya storhamn har fått sin fraktadress. Det är en milstolpe för Stockholm Norvik Hamn och en bekräftelse på att hamnbygget håller både tidplan och budget. Stockholm Norvik Hamn öppnar enligt tidplan den 2 maj 2020 och är då redo att ta emot fartyg, tåg och lastbilar. Containerhamnen drivs av Hutchison Ports och roro-hamnen av Stockholms Hamnar. Stockholm Norvik Hamn har fått sina adresskoder, en för containerterminalen och en för roro-terminalen. Koden sätts efter FN:s kod för handel och transport, mer känd som UN/LOCODE.


Stockholm Norvik Hamn blir en av världens modernaste hamnar med högteknologisk utrustning och med ett djup på 16,5 meter som kan ta emot de största fartygen som trafikerar Östersjön.


1. Norvik har kortare avstånd till öppet hav än någon annan hamn på östkusten. 2. Hamnen har ett djup på 16,5 meter och den tar emot de största fartygen som går in i Östersjön. 3. Har korta ledtider till alla viktiga hamnar i Östersjön. 4. Har effektiva intermodala transportanslutningar till övriga Sverige. 5. Norvik igger fem minuter från motorvägen och utanför Stockholms rusningstrafik. 6. Norvik hamn omfattar totalt 44 hektar och 1.325 meter kaj med järnväg.


– Hälften av Sveriges konsumtion sker i Stockholmsregionen. Via Stockholm Norvik Hamn tar vi varorna så nära konsumenten som möjligt. Det sparar både tid och pengar samt gör ett mindre klimatavtryck, säger Johan Wallén, marknadschef på Stockholms Hamnar. Att adresskoden nu är på plats betyder att vi passerar ännu en milstolpe innan öppnandet nästa år.