25 maj 2020
torsdag, 07 november 2019 11:49

SBB köper 23 skolfastigheter av SISAB

Skrivet av 

 

Peter Jönsson, ordförande för SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har förvärvat 22 förskolor och 2 skolor i 23 fastigheter i Stockholms stad med privata hyresgäster. Säljare är kommunala skolfastighetsbolaget SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, som beslutade om försäljningen vid sitt styrelsemöte den 6 november 2019. Köpeskillingen är 421,5 Mkr.

– Detta innebär att SISAB kan fokusera mer på staden som hyresgäst samtidigt som vi frigör resurser inför kommande investeringar. Behovet av fler elevplatser är fortsatt högt, säger Peter Jönsson, ordförande för SISAB.

SBB:s grundidé är att äga och förvalta samhällsfastigheter och hyresrätter långsiktigt. Ett krav när SISAB drog igång försäljningen och jakten på en köpare strax innan sommaren.

– Vi är mycket nöjda med affären eftersom det innebär att fastigheterna och hyresavtalen flyttas över till en seriös köpare. Det är en trygghet för personal, föräldrar och barn i berörda verksamheter, fortsätter Peter Jönsson.

SBB erbjuder befintliga hyresgäster oförändrade villkor och 10-årskontrakt.


Fastigheterna är belägna i attraktiva bostadsområden i väster- och söderort. Den sammanlagda uthyrbara arean uppgår till cirka 17.700 kvm med årliga hyresintäkter om drygt 25 Mkr. Samtliga lokaler är fullt uthyrda. Största hyresgästen är Pysslingen förskolor och skolor AB. Fastigheternas värde uppgår till 421,5 Mkr. I portföljen ingår 22 förskolor och 2 skolor fördelade över 23 fastigheter, samtliga med privata hyresgäster. SBB:s grundidé är att äga och förvalta samhällsfastigheter långsiktigt. Det var ett krav när SISAB drog igång försäljningen och jakten på en köpare strax innan sommaren.


Tillträde sker under första kvartalet 2020, villkorat av beslut i kommunfullmäktige.

– Vi fullföljer vår strategi att äga samhällsfastigheter i Norden. Det är fantastiska skolor och förskolor som vi förvärvar av SISAB samtidigt som vi separat säljer kontorsfastigheter för motsvarande värde, säger Ilija Batljan, vd för SBB.