Skriv ut denna sida
onsdag, 16 oktober 2019 11:08

Drygt 40 vill häva förhandsavtal i Karlatornet

Skrivet av 

 

I en kommentar kan sägas att det är fortfarande oklart om Serneke lyckas färdigställa Karlastaden på Hisingen i Göteborg med Karlatornets 73 våningar och 245 meters höjd eftersom någon finansiell plan med en ny partner ännu inte har presenterats.



Den 18 augusti i år meddelade Serneke att det pågår en förhandling med en internationell aktör med syfte att få in en partner i projektet Karlastaden, en förhandling som förväntas bli klar under tredje kvartalet i år. Namnet på denna partner har ännu inte namngivits. Men Karlatornets grundläggningsarbetena färdigställdes i början av sommaren i samband med gjutningen av bottenplattan till tornet och Serneke fortsätter med byggnadsarbetena ovan mark.

 

Men nu är Karlatornet över ett år försenat och flera kunder som har ingått förhandsavtal på lägenheter vill nu ha pengarna tillbaka, vilket Serneke nekar till eftersom bolaget anser att betalningen är bindande – trots förseningen. Serneke meddelar att det under tisdagen förekom olika, och stundtals helt felaktiga, uppgifter i media angående de förhandsavtal som tecknats för lägenhetsköpen i Karlatornet. Korrekta uppgifter är, enligt Serneke, att cirka 80 procent av lägenhetsköparna i Karlatornet har godkänt den uppdaterade tidplanen. Ett fyrtiotal har uttryckt önskemål om att häva avtalen på grund av ändrade förutsättningar.

Nu har 487 av Karlatornets totalt 594 lägenheter funnit köpare som tecknat bindande förhandsavtal, meddelar Serneke. I augusti i år kommunicerade Serneke en uppdaterad tidplan för Karlatornet som innebar att inflyttningen startar under andra halvåret 2022. Till dags dato har 390 av köparna genom ett tilläggsavtal godkänt den nya tidplanen och en framflyttad upplåtelsetid. Cirka 60 köpare har valt att stå kvar med ett ursprungligt bindande avtal och cirka 40 köpare har uttryckt önskemål om att häva sitt kontrakt.

– Vi är väldigt glada att kunna konstatera att en stor majoritet av köparna är med oss i detta unika projekt, visar förståelse för den uppdaterade tidplanen och ser fram emot sitt boende i Karlatornet. Detta är förstås oerhört positivt och har varit en förutsättning för att komma vidare i projektet och även ett krav från bank och kommande JV-partner att tidplanen konfirmerades av köparna. Nu kan vi fortsätta resan mot de 73 våningarna enligt en låst tidplan, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group och initiativtagare till Karlastaden med Karlatornet.

I en kommentar kan sägas att det är fortfarande oklart om Serneke lyckas färdigställa Karlastaden på Hisingen i Göteborg med Karlatornets 73 våningar och 245 meters höjd eftersom någon finansiell plan med en ny partner ännu inte har presenterats. Detta efter att Serneke tvingades förvärva samtliga NREP:s aktier i Karlastaden Holding i december 2018, då Serneke/NREP inte funnit någon ny partner till Karlastadens byggrätter, vilket innebar att NREP lämnade projektet helt och hållet, med en betydande förlust. Om nu Karlatornet färdigställs blir det möjligen 50 till 60 våningar högt. SF











Senaste från Redaktionen