25 april 2024
tisdag, 01 oktober 2019 14:37

SSM: Plan för 165 bostäder vid Spånga station

Skrivet av 

 

Ett höghus med 15 våningar som ska utgöra ett landmärke vid Spånga station. Vy från Bromstensvägen. Bild: Arkitema Arkitekter


 

 

Vy från Värsta allé. Bild: Arkitema Arkitekter

 

 

 


Planområdet markerat med rött.

 

 


Höjder på byggnaderna enligt planförslaget. Bild: Arkitema Arkitekter

 

 

Nu är det samråd om ett planförslag som har utarbetats av SSM Holdings dotterbolag Fastighets AB Wiberg för  bygga 165 lägenheter i bostadshus med lokaler för verksamhet i bottenvåningarna i centrala Spånga. Förslaget möjliggör även ett höghus med 15 våningar som ska utgöra ett landmärke vid Spånga station. Den kulturhistoriskt värdefulla befintliga byggnaden där Spånga Järn & Färg ligger har ett stort stadsbildsmässigt värde och ska skyddas i detaljplanen för att bevaras.

Översiktsplanen anger att Spånga kan utvecklas med nya bostäder samt offentlig och kommersiell service. I området runt om Spånga centrum finns möjligheter till stadsutveckling och att Bromstensvägen på längre sikt kan omvandlas till ett urbant stråk och kompletteras med ny blandad bebyggelse.

 

Ett godkänt start-PM togs i stadsbyggnadsnämnden i oktober 2017. Nu är det samråd mellan den 1 oktober och den 12 november 2019. Detaljplan planeras att antas i stadsbyggnadsnämnden i september 2020

Fastigheten Hedvig 7 ägs av Fastighets AB Wiberg, ett helägt dotterbolag till SSM Fastigheter AB. Fastigheten intill, Solhem 16:1, ägs av Stockholms stad och markanvisades den 8 juni 2017 till SSM Fastigheter AB med dotterbolaget Spånga Fast AB.

I en kommentar kan sägas att SSM har varit extremt skickliga att ta fram projekt och i en del fall mindre skickliga att klara dess finansiering. Så frågan är om SSM måste sälja projektet i Spånga på grund av dålig ekonomi  när SSM erhållit en godkänd detaljplan? Aktiekursen i SSM har varit en katastrof. Vid noteringen den 6 april 2017 var kursen 58 kr och nu har aktien rasat till cirka 8 kr. Något som bolaget stora aktieägare och som fick konsekvenser för vd Mattias Roos då han fick sparken i juni år. Se länk.

SF