25 maj 2020
tisdag, 01 oktober 2019 13:16

Wingårdhs ritar grönt kontorshus i Hagastaden

Skrivet av 

 

Kontorshusets runda form ska skapa flöden runt huset och binda samman Hagastaden med Hagaparken. Bild: Wingårdhs

 

Castellum utvecklar de kommersiella ytorna i HSBs Jubileumshuset i Hagastaden. För formgivningen av byggnaden, som uppförs vid Uppsalavägen, nya Norrtull och Hagaparken, svarar DinellJohansson.Det lekfulla form på det kontorshus som Wingårdhs ritar är ett samspel med närliggande byggnader i den snabbt växande Hagastaden.


– När huset står färdigt ska det vara en lustfylld hälsning till såväl stockholmare som människor som kommer in i staden för första gången, säger Gert Wingårdh.

Byggnaden som ligger i den västra delen av Norra Stationsparken är ritad på uppdrag av Castellum i samarbete med HSB Bostad. Beläget i den östra änden av Hagastaden hälsar huset bilburna besökare från norr välkomna in i Stockholm.

Dess runda form skapar flöden runt huset och binder samman Hagastaden med Hagaparken. De konkava urgröpningarna förstärker formen och skapar rum att mötas i, ute liksom inne. Fasaderna och det levande taklandskapet framhäver byggnadens exponerade läge i det västra parkrummet.

– Vi har ritat en byggnad som tar tillvara de kvalitéer som tomten erbjuder och samtidigt bemöter de stadsbyggnadsmässiga utmaningar som sammanstrålar på just den här platsen, säger Gert Wingårdh.

Taket kommer att hysa plats för fyra mindre gemensamma takträdgårdar. Här kommer att finnas förutsättningar för såväl medelstora träd som större buskar. I bottenplanet planeras utrymme för restauranger med bra solläge och möjlighet till uteserveringar i fonden av det grönskande parkrummet.


Projektsamarbetet mellan Castellum och HSB avser kvarter 11 och 12 i Hagastaden som båda kommer att innehålla bostäder och kontor. Det ena kvarteret inrymmer Jubileumshuset, som byggs i samband med HSBs hundraårsfirande år 2023. Huset består av en mix av bostäder och kontor där Castellum och HSB tillsammans utvecklar en plats som skapar synergier mellan boende och arbetsplatser som aktiverar huset över dygnet, alla dagar i veckan. Se länk.