Skriv ut denna sida
tisdag, 17 september 2019 10:16

Datscha: Rekordnoteringar i huvudstaden

Skrivet av 

 

Transaktionsvolymen uppgår till 121 Mdr kr fram till mitten av september. Det motsvarar en ökning på 10 procent jämfört med motsvarande tidsperiod 2018. Det innebär att de senaste tolv månaderna har kommersiella fastighetsaffärer till ett värde av 190 Mdr kr omsatts på marknaden.



Glädjeyra i huvudstaden efter rekordnoteringar ger stark medvind för svensk fastighetsmarknad. Transaktionsfesten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden visar ännu inte på några avmattningstecken. Under årets första nio månader noteras höga transaktionsvolymer och för Stockholmsmarknaden handlar det om ”All-time-high”. Det visar ny färsk statistik från fastighetsinformations- och analystjänsten Datscha.


Transaktionsvolymen uppgår till 121 Mdr kr fram till mitten av september. Det motsvarar en ökning på 10 procent jämfört med motsvarande tidsperiod 2018. Det innebär att de senaste tolv månaderna har kommersiella fastighetsaffärer till ett värde av 190 Mdr kr omsatts på marknaden.

 

– Hittills har vi inte kunnat se några tecken på den inbromsning av fastighetsmarknaden som många befarat. En trolig anledning är att det låga ränteläget styr investeringar till regioner med ekonomisk tillväxt, vilket gynnar Stockholm, säger Kristina Andersson som är Global Head of Research på Datscha.


Kontor och bostäder i topp

Det enskilda segment som omsatte mest sett till volym var kontor med andel på 29 procent. Bostäder var nästa största segment med en andel på 20 procent tätt följt av industri med en andel på 18 procent. Närmare 30 procent av transaktionsvolymen består av utländskt kapital.


Rekordomsättning i Stockholm

Storstockholm slår alla rekord och ligger redan på 53,5 Mdr kr i transaktionsvolym. Det motsvarar en ökning på 31 procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Årets hittills största affär är KPA Pensions, en del av Folksamgruppen, förvärv av så kallade Trygg-Hansa-huset (Brädstapeln 16) vid Kungsholmen i Stockholm som såldes av Areim för 4,3 Mdr kr. Värdet på den välkända byggnaden har därmed fördubblats på fem år. När Areim köpte fastigheten av Trygg-Hansa 2014 uppgick köpesumman enligt obekräftade uppgifter till omkring 2 Mdr kr.


Trygg hamn i osäker omvärld

En möjlig förklaring till det stora intresset hos utländska placerare är att den svenska fastighetsmarknaden uppfattas som en trygg hamn. Relativt sett har osäkerheten ökat på andra europeiska marknader, inte minst i Storbritannien. Detta på grund av att landet sannolikt lämnar EU och uppfattas som politiskt osäkert.


– Även den svenska kronans svaga utveckling ger extra skjuts till det utländska intresset, säger Kristina Andersson.

Transaktionsvolymen för helåret 2019 kan mycket väl hamna över de höga nivåerna från 2018 och 2017 då kommersiella fastigheter för nära 180 Mdr kr omsattes årligen. Än så länge är det 2016 som står för rekordomsättningen på hela 219 Mdr kr.

Senaste från Redaktionen