18 april 2024
måndag, 16 september 2019 15:14

LAK bygger Finlands största hotell

Skrivet av 

 

År 2023 ska LAK Real Estate Oy ha färdigställt ett hotell, som ska opereras av Nordic Choice Hotels, med drygt 700 rum med 13 våningar, intill Helsinki Airport.



Nästa år börjar bygget av Finlands största hotellprojekt genom tiderna. År 2023 kommer 711 nya hotellrum att invigas på Helsinki Airport. Idag kunde exploatören LAK Real Estate Oy presentera Nordic Choice Hotels som hotelloperatör för de två hotellen.



Det nya hotellprojektet blir Finlands absolut största. Det över 700 rum stora projektet på 13 våningar kommer både att erbjuda stora konferensfaciliteter, som flygplatsområdet hittills saknat, och en Sky Bar på översta våningen med spektakulär utsikt. Från hotellet är det direktanslutning till flygplatsterminalen och järnvägsstationen.

– Hotellen är en viktig del av projektet och i kombination med nya kontor och lägenheter kommer detta att tjäna både resenärer och konferensgäster bättre än idag. Vi vill bidra till den övergripande utvecklingen av flygplatsområdet och kan inte vänta med att komma igång, säger Tommi Vaisalo, vd för LAK.

Nordic Choice Hotels, som har stor erfarenhet av att driva och utveckla hotell på flygplatser i Norden, ser fram emot det nya projektet på Vantaa.

– Vi är förälskade i Helsingfors och Finland. För oss är det en oerhört spännande resa som startat. De två nya hotellen passar perfekt in i vår vision om att överträffa människors förväntningar. Genom att erbjuda någonting nytt på marknaden så är jag säkert på att detta kommer att bli ytterligare en framgångsrik expansion på den finska marknaden, säger Nordic Choice Hotels grundare Petter A Stordalen.

Planeringen av hotellprojektet inleddes 2018. Förhandlingar genomfördes med flera parter men Nordic Choice Hotels starka varumärken och kompetens var övertygande.

– Redan från start visste vi att vi ville ha två olika hotellkoncept för att kunna erbjuda bredast möjligaste utbud och tjänster till platsens målgrupper. Nordic Choice Hotels har stor erfarenhet av just detta och har bland annat på Arlanda flygplats utvecklat konferensverksamhet med stor framgång, säger Tommi Vaisalo.

Området utvecklas i snabb takt och det nya projektet är viktigt.

– Detta är ett betydande projekt även i nationell skala. Flygplatsstaden Aviapolis är ett av Finlands snabbast växande arbetsplatsområden där de nya hotellen kommer att bidra till områdets utvecklingen genom att erbjuda högkvalitativt boende och konferensmöjligheter utifrån högt ställda internationella krav, säger styrelseordförande i LAK Mikko Räsänen.

– Det är jättebra att ha ett hotell i världsklass i Helsingfors-Vantaa för att komplettera flygplatsens tjänsteerbjudande och stödja flygplatsutvecklingen som ett betydande europeiskt lufttrafiknav, säger Kimmo Mäki, Finavias vd.

Bygget börjar nästa år. Målet är att öppna hotellet 2023.

Avtalet undertecknades den 16 september 2019 och hotellbygget kommer att börja nästa år. Den totala byggbudgeten kommer att överstiga 120 miljoner euro. Ambitionen är att öppna hotellen år 2023.