25 maj 2020
torsdag, 12 september 2019 13:04

YIT satsar drygt 1 Mdr kr på Gdansk

Skrivet av 

 

År 2018 var Gdansks marknad för nya bostäder mer än 8.500 lägenheter.

 

 


YIT har köpt en tomt på cirka 1,55 hektar nära det historiska centrum av Gdansk, Polen, intill European Solidarity Center. YIT planerar ett projekt 40.000 kvm för affärslokaler och för lägenheter för försäljning och för uthyrning.

 

Projektet kommer att genomföras i flera steg. Projektets totala försäljningsvärde överstiger 100 miljoner euro.

YIT startade sin verksamhet i Polen 2015. Fram tills nu har företaget endast varit verksamt i Warszawa.

– Gdansk är ett viktigt nytt initiativ för YIT. Som en av Polens snabbast utvecklade städer har Gdansk ett flera universitet samt en utvecklingssektor för IT och ekonomiadministration. Tack vare projektet i Gdansk kommer vårt affärsområdesegment också att starta sin verksamhet i Polen genom att utveckla sitt första kontorprojekt, förklarar Tom Sandvik, Executive Vice President för YIT.

Ungefär hälften av det exploaterade området i Gdansk-projektet kommer att omfatta affärslokaler.

YIT började bygga sina första bostäder  i Mokotów-distriktet i Warszawa under våren 2016. För närvarande har YIT cirka 3.000 lägenheter färdigställda, under uppförande eller i förberedelsefas i Polen, varav cirka 300 har varit färdigställda och flera hundra är under uppbyggnad.

För att snabbt urbanisera Polen är Gdansk en av de snabbast växande stadskärnorna, tillsammans med Warszawa, Krakow, Wrocław och Poznan. Med en befolkning på 500.000 har Gdansk en låg arbetslöshet om cirka 2,5 procent, medan den genomsnittliga arbetslösheten i Polen är ungefär 6 procent. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk Tri-City en total befolkning på 1,1 miljoner invånare.