Skriv ut denna sida
måndag, 09 september 2019 14:08

Balder byggstartar storhotellet Draken

Skrivet av 

 

Clarion Hotel Draken i 35 våningar är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med cirka 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

 



 

Det blev inget ett traditionellt spadtag när byggstarten av Draken firades utan det blev ett sprakande spektakel på Olof Palmes plats, där Petter Stordalen satte den tändande gnistan till en lysande och eldsprutande drake. Från vänster: Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels, Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder, Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg och Mats Arnsmar, vd för Folkets Hus.


Nu är bygget av Göteborgs nya storhotell Clarion Hotel Draken igång, ett 35 våningar högt utropstecken som både signalerar stadens nybyggaranda och förstärker Järntorgskvarterens roll som centrum för möten, nöje och kultur.

 

I stället för ett traditionellt spadtag firades byggstarten av Draken med ett sprakande spektakel på Olof Palmes plats, där hotellkungen Petter Stordalen satte den tändande gnistan till just en lysande och eldsprutande drake. Kopplingen till klassiska biografen Draken och är central i hela projektet, och understryks ytterligare genom att en filmrulle i rund plåtask symboliskt kommer att gjutas in i fastighetens grund.

 

– Clarion Hotel Draken är ett prestigeprojekt i vår portfölj. Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential och Nordic Choice Hotels har som ambition att dubbla antalet hotell i staden. Den här resan har bara börjat,  säger Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels.

 

I ceremonin medverkade förutom Erik Selin och Petter Stordalen även Mats Arnsmar, vd för Folkets Hus och Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

 

Clarion Hotel Draken är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med cirka 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. De två översta våningarna blir en restaurang och skybar med magnifik utsikt över staden och hamninloppet. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

 

– Det känns roligt att vara delaktig i ett så spännande och viktigt projekt, säger Balders vd Erik Selin som kickstartade bygget tillsammans med övriga inblandade i det spektakulära projektet. Jag är övertygad om att detta blir bra både för de som bor och verkar i området men också för staden som helhet.

 

Hotellet är en del av detaljplanen för Masthuggskajen som ska utvecklas till ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Här binder man samman gammalt och nytt. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1.300 bostäder, 5.000 – 6.000 arbetsplatser, restauranger och hotell att växa fram. Området har höga hållbarhetsambitioner och Draken blir en miljöklassad byggnad som matchar Choicekedjans höga hållbarhetsambitioner.

 

Även den sociala hållbarheten finns inbyggd i Drakenprojektet, med fokus på att bidra till ökat folkliv i ett område som ofta upplevs som ödsligt, tråkigt och otryggt. Med Draken som kulturellt och kreativt nav tillförs en levande och myllrande stadsmiljö som stärker både kvarteren och staden som besöksmål.

 

Senaste från Redaktionen