19 april 2024
måndag, 09 september 2019 12:12

Cushman & Wakefield vinnare 15 år i rad

Skrivet av 

 

Från vänster: SvenErik Hugosson, International Partner på Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield Sweden och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory, Cushman & Wakefield Sweden.


För femtonde året i rad tilldelades Cushman & Wakefield första pris i Euromoney Real Estate Awards 2019 i kategorin ”Best advisor for Valuation in Sweden”. SvenErik Hugosson, International Partner på Valuation & Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory Sweden, lyfter fram tre saker från de senaste 15 åren som sticker ut extra mycket på den svenska marknaden idag.


Då Cushman & Wakefield ser tillbaka på de senaste 15 åren vill fastighetskonsulten lyfta fram tre saker som sticker ut extra på den svenska marknaden


Kontorshyrorna har dubblats på tio år
Kontorshyrorna i centrala Stockholm har mer än dubblats sedan finanskrisen för tio år sedan. Cushman & Wakefield ser ändå inte någon större risk för fallande kontorshyror inom de närmsta åren. Samtidigt som sysselsättningen har visat god tillväxt under denna period har Stockholm CBD inte tillförts något nettotillskott av kontorsyta då flera byggnader har konverterats till hotell eller annan verksamhet. Nystartade företag talar inte om kr/kvm-hyra idag utan kostnad per anställd. Därför har aktörer som WeWork på kort tid lyckats ta betydande marknadsandelar i centrala Stockholm. Allt fler företag värdesätter det centrala läget och flexibiliteten ett sådant åtagande innebär.



Statsobligationsräntan har fallit i snart tre decennier
Den 10-åriga statsobligationsräntan är närmare 0% och har fallit i snart tre decennier. Skillnaden mellan direktavkastningskraven och realräntan är historiskt hög. Fastighetsmarknaden framstår som allt mer attraktiv i ett lågränteklimat där flera av världens börser värderas nära, eller på, all-time-high. Cushman & Wakefield kartlägger det globala kapitalet som avses placeras i fastigheter och det växer sig allt större. Detta gör att aptiten på mångmiljardaffärer ökar och för rätt segment, så som logistik, är investerare idag beredda att betala en anmärkningsvärt hög premie för stora fastighetsportföljer.



Globala trender förväntas få stor påverkan på den svenska marknaden

Globala trender, så som urbanisering och e-handel, förväntas få stor påverkan på den svenska marknaden och har under de senaste åren satt sina spår i fastighetspriserna. Det finns både vinnare och förlorare på denna utveckling. Mest uppmärksammat har helt klart varit fallet för bostadsaktörerna som under flera år skördade stor framgång men nu kämpar i kölvattnet efter den utbudschock som främst drabbade Stockholmsmarknaden. Även den så kallade ”retaildöden”, vilken Cushman & Wakefield anser vara överdriven, har skapat stor uppståndelse. Men redan nu står det klart att de aktörer som inte står på tå i sitt arbete med innovation samt kundbemötande och inte aktivt arbetar med flera säljkanaler kommer att drabbas hårt.