28 maj 2020
onsdag, 24 juli 2019 15:02

Lloyds och Standard Life Aberdeen har löst tvist

Skrivet av 

 

Keith Skeoch, CEO för Standard Life Aberdeen, är nöjd med att tvisten med Lloyds Banking Group nu kan avslutas med en kontant uppgörelse.

 

Lloyds Banking Group och Standard Life Aberdeen har nått ett avtal i det som var en av de största tvisterna om fondförvaltning i Storbritanniens historia. Lloyds har nu avslutat ett mandat om en fondförvaltning för totalt 104 miljarder pund, cirka 1.224 miljarder kr, som Lloyds hade ingått i ett avtal med Aberdeen år 2014.

 

Nu avslutas detta mandat med fondförvaltning efter att Lloyds Banking Group ger Standard Life Aberdeen 140 miljoner pund (cirka 1,65 Mdr kr) kontant som en kompensation, enligt ett uttalande från Standard Life Aberdeen under onsdagen.

 

Av den totala portföljen om kapitalförvaltning om 104 miljarder pund kommer Standard Life Aberdeen återlämna cirka 35 miljarder pund senast i april år 2022, varav cirka 30 miljarder pund förvaltas i indexportföljer och cirka 5 miljarder pund i fastighetsfonder.

 

– Det är positivt att Standard Life Aberdeen har fått en viss inkomstkompensation, men å andra sidan löser det inte det grundläggande problemet att verksamheten krymper, säger Charles Graham, en senioranalytiker, till Bloomberg Intelligence.

 

Ett tecken på hur viktigt fondförvaltningsuppdraget var, är att Standard Life Aberdeen kämpade hårt för att behålla avtalet och ifrågasatte lagligheten i Lloyds beslut att avsluta avtalet om kapitalförvaltning. En skiljedom avkunnades i mars i år till Standard Life Aberdeens fördel, men Lloyds hävdade vid den tidpunkten att banken fortfarande planerade att avsluta avtalet.


Arrangemanget mellan de två företagen var ett arv från Aberdeens förvärv av Scottish Widows Investment Partnership som Lloyds sålde år 2014. Men Lloyds menade att när fusionen mellan Standard Life och Aberdeen skapades i mars 2017, blev Standard Life Aberdeen en konkurrent med eget försäkringsbolag som bröt ingånget kontrakt med Lloyds, vilket fick till följd av Lloyds meddelade under förra året att avtalet med Standard Life Aberdeen skulle avslutas och då valde Lloyds att Schroders Plc och BlackRock Inc skulle ersätta Standard Life Aberdeen som fondförvaltare.


– Vi är nöjda med avvecklingen med Lloyds Bank Group och vi menar att det representerar ett rättvist och positivt resultat för båda parter, säger Keith Skeoch, CEO för Standard Life Aberdeen, i ett uttalande.

 

Standard Life Aberdeen har över 6.000 anställda i 52 städer runt om i världen. Totalt förvaltar Standard Life Aberdeen drygt 568 miljarder pund, cirka 6.684 Mdr kr, i tillgångar.