20 april 2024
torsdag, 13 juni 2019 09:24

JV: Aberdeen Standard och Ailon om 5.000 bostäder

Skrivet av 

 

Jacob Cronstedt, grundare av och partner i Ailon.


 

I I I

 

I oktober 2018  köpte AEROF (Aberdeen European Residental Opportunities Fund) tillsammans med Ailon Group, Transformatorverkstaden i kvarteret Påsen i Hammarby sjöstad, Stockholm. Aberdeen Standard och Ailon planerar att skapa en kombination av micro living och co-working i kvarteret.


 

Partnerskapet mellan den globala tillgångsförvaltaren Aberdeen Standard Investments och Ailon Group, en specialist på utveckling av studentboende och micro living i Norden, utvecklar nu över 2.000 enheter och de båda parterna har planer för ytterligare 3.000 enheter under de tre nästkommande åren.

 

Det var år 2017 som Aberdeen Standard och Ailon valde att skapa en skalbar plattform i ett joint venture som skulle ge Aberdeen Standard exklusiva rättigheter att utveckla bostäder i konceptet micro living med en erfaren partner.


Partnerskapets plattform och dess framgång har medfört att joint venture-bolaget har blivit en av de första i sitt slag för att introducera konceptet micro living i en stor skala i Norden.

 

Bostadsprojekten är en blandning av nya bygg- och konverteringssystem och de planeras vara de första i en serie investeringar i konceptet micro living av joint venture-bolaget i större nordiska städer som har en växande och en stabil befolkningsutveckling.

 

Bostäderna kommer att rikta sig till studenter, unga yrkesverksamma och unga företagare. Alla bostadsprojekt ligger nära allmänna kommunikationer och lokala centrum. Majoriteten av projekten kommer att slutföras under 2020-21.

 

Jacob Cronstedt, grundare och partner i Ailon, säger i en kommentar:
– Micro living har blivit en integrerad del av den totala allokeringen för institutionella investerare i Europa och det finns en stor efterfrågan på denna produkt i Norden. Sociala och demografiska förändringar samt mer flexibla villkor för sysselsättning återspeglar den starkare efterfrågan för Micro-Living. Detta är en effekt av stigande hyror i storstäderna och en ökning av ungdomars självständiga livsstil. Efterfrågan på tillfälliga, möblerade lägenheter, för såväl studenter som unga yrkesverksamma, har också ökat. Det har också blivit mindre viktigt för den nya generationen ungdomar att äga sitt hem, och det är lättare och mer flexibelt att inte ha en inteckning, vilket är ett stort, långsiktigt engagemang.

 

Aberdeen Standard Investments

Aberdeen Standard Investments (ASI) är ett varumärke för Aberdeen Asset Management och Standard Life Investments som förvaltar över 519,4 miljarder pund, cirka 6.240 Mdr kr i över 1.000 investeringar i 80 länder. Koncernen Standard Life Aberdeen bildades i en fusion mellan Standard Life plc och Aberdeen Asset Management PLC i augusti 2017.

 

Ailon Group
Ailon är en ägare, bostadsutvecklare och operatör av micro living som i partnerskap har fokus på marknaderna i Norden. Koncernen Ailon har även verksamhet i Storbritannien och Tyskland. Ailons plattformar ägs tillsammans med kapitalpartners, som främst består av ledande pensionsfonder, sovereign wealth funds och finansinstitut. Ailons nuvarande investeringar omfattar 6.000 bostäder och kommersiella enheter.