18 september 2019
fredag, 07 juni 2019 14:02

Anna Whitlocks – Årets Stockholmsbyggnad 2019

Skrivet av 

 

Anna Whitlocks är Stockholms största gymnasieskola med cirka 2.400 elever. Gymnasiet är uppkallat efter skolpionjären och kvinnosakskämpe Anna Whitlock och grundades 2016. Bild: MAF Arkitektkontor

 


Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2019.

 

– Anna Whitlocks gymnasium är en mycket värdig vinnare. Det är imponerande hur den gamla myndighetsbyggnaden har förvandlats till en modern skolbyggnad. Dessutom har skolan bidragit till att ge än mer liv och rörelse i området, säger juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

 

Sammanlagt kom det i år in drygt 4.800 röster. Vinnaren Anna Whitlocks gymnasium fick drygt 800 av rösterna.

 

Det är tionde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

 

Arkitekt bakom projektet är MAF Arkitektkontor och byggherre är Fastighets AB Balder.

 

Anna Whitlocks gymnasium fick sitt pris i form av en bronsplakett då priset delades ut av juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, under en ceremoni i Stockholmsrummet i Kulturhuset.

 

 

Gymnasiets lokaler ligger i gamla Ämbetshuset på Hantverkargatan på Kungsholmen, huset har även kallats för Länsstyrelsens byggnad som uppfördes 1926 som kontorshus för statliga verk efter ritningar av arkitekt Axel Lindegren med Kreuger & Toll som byggmästare. Fastigheten Murmästaren 3 är grönmärkt som särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.