19 april 2024
onsdag, 29 maj 2019 14:02

Årets byggnad i Sundbyberg 2019 vanns av ALM/SMÅA

Skrivet av 

 

 

 

 

West Village Rissne består av 28 urbana stadsradhus, om 129 kvm samt 6 fristående villor, om 183 kvm. Projektet färdigställdes under 2018 av SMÅA, ett dotterbolag till ALM Equity. Bild: Ola Andersson på Andersson & Arfwedson Arkitekter.


 

 

ALM EQUITYS dotterbolag SMÅA vinner ett pris för årets byggnad i Sundbyberg. Det är de friliggande villorna i West Village Rissne som har vunnit när Sundbybergs stad utlyste tävlingen för tredje året i rad.

 

Projektet West Village Rissne färdigställdes under 2018 och består av totalt 34 småhus fördelat på radhus och 6 fristående villor.

 

Under maj månad nominerade en jury, bestående av förtroendevalda politiker och tjänstepersoner på Sundbybergs stad, fem byggnader där god arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild var kriterierna. Byggnaderna som nomineras ska vara färdigställda och inflyttade under det föregångna året. Därefter har Sundbybergsborna själva fått rösta fram det vinnande bidraget.

 

I West Village Rissne uppförde SMÅA 28 urbana stadsradhus, om 129 kvm, i två och tre plan samt 6 fristående villor, om 183 kvm, i tre plan, för både stora och mindre familjer. Mitt i området ligger en skyddad grönskande innergård för lek och socialt umgänge. Stadsradhusen och villorna ligger nära skolor, idrottsplats och en kort promenad från gröna områden, mataffärer, restauranger och tunnelbanan som tar cirka 15 minuter in till T centralen.

 

Stadsradhusen är i två och tre plan med lättskötta tomter och där de översta planen har upp till cirka 3 meter i takhöjd.

 

Villorna är tre plan och har trälagd altan mot en privat trädgård i söderläge. Alla hus är utrustade med extra bekvämligheter såsom wc/dusch på alla plan, samt golvvärme på entréplan. Villorna har privat parkering i anslutning till husen, medan Radhusen har parkeringsplatser på lokalgatorna.

 

Stadsradhusens tegelfasader i olika brända kulörer breder ut sig och skapar tillsammans med olika höjder på husen en levande gatumiljö.

 

Arkitekt i projektet var Ola Andersson på Andersson & Arfwedson Arkitekter.