19 april 2024
fredag, 24 maj 2019 09:38

Amasten förvärvar Urbano

Skrivet av 

 

 

 

 

Amastens förvärv av Urbano omfattar totalt 2.600 bostäder, varav 730 i Växjö, 730 i Gävle, 550 i Nynäshamn, 240 i Nyköping, 230 i Örebro samt 216 i Upplands Väsby. På bilden syns bostäderna på Hasselgatan i Upplands Väsby.

 


 

Den 6 maj 2019 offentliggjorde Amasten Fastighets AB att bolaget hade tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva Urbano AB. Nu har Amasten ingått bindande avtal med ICA-handlarnas Förbund Finans AB om att förvärva samtliga aktier i Urbano med betalning genom nyemitterade aktier i Amasten, villkorat av att Urbanos bankfinansiering kan löpa vidare på oförändrade eller ungefärligen motsvarande villkor.

 

Sammanslagningen av Amasten och Urbano skapar en väsentligen större noterad fastighetskoncern med ett gemensamt fastighetsbestånd innefattande över 5.700 lägenheter med ett fastighetsvärde om närmare 7 Mdr kr.

 

Vidare skapar transaktionen förutsättningar för effektivare fastighetsförvaltning och potential för synergier inom central administration och finansiering, vilket väntas stärka förvaltningsresultatet per stamaktie i Amasten.

 

Amasten får en ökad marknadsnärvaro, breddar kunderbjudandet och förbättrar möjligheterna till framtida värdeskapande investeringar.

 

I samband med transaktionen får Amasten en ny, stark huvudägare i form av ICA-handlarnas Förbund som kan stötta bolaget i sin fortsatta tillväxt.

 

– Förvärvet av Urbano skapar ett större bostadsfastighetsbolag som möjliggör för effektivare förvaltning samt stärker möjligheterna för framtida tillväxt. ICA-handlarnas Förbund blir en stark huvudägare som är en erkänd aktör på nationell och lokal nivå, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

– Sedan 2010 har vi byggt upp en väl fungerande fastighetsverksamhet i Urbano. Nu vill vi ta nästa steg genom en affär som skapar ett större bostadsfastighetsbolag med ökade skalfördelar och goda förutsättningar för framtida tillväxt. Vi ser fram emot att vara långsiktiga och betydelsefulla ägare i Amasten och att stötta bolaget i sin fortsatta tillväxtresa, säger Göran Blomberg, CFO ICA-handlarnas Förbund.

 

 

Kort om transaktionen

Amasten förvärvar Urbano för 2,8 Mdr kr kronor på kassa- och skuldfri basis, motsvarande ett värde på aktierna i Urbano om 978,5 Mkr. Amasten övertar Urbanos externa finansiering om cirka 1,8 Mdr kr.

 

Förvärvslikviden betalas med 190 miljoner nyemitterade stamaktier av serie A i Amasten till en teckningskurs om 5,15 kronor per aktie, motsvarande 95,1 procent av den volymviktade genomsnittliga betalkursen som bolagets stamaktier har handlats till på Nasdaq First North Premier Stockholm under de närmaste trettio handelsdagar som föregick offentliggörandet av avsiktsförklaringen.

 

Efter transaktionen kommer antalet utestående stamaktier i Amasten att uppgå till 429.850.671. ICA-handlarnas Förbund blir den största aktieägaren i Amasten med cirka 44,2 procent av det totala antalet utestående aktier och röster.

 

ICA-handlarnas Förbund kommer stötta Amasten i sin fortsatta tillväxtresa genom nyproduktion och apportförvärv.

 

Tillträde förväntas ske den 1 juli 2019.

 

Nyheten om förvärvet av Urbano medförde att aktien i Amasten steg med nära 10 procent under förmiddagens handel till 6,58 som senast betalt.