18 september 2019
torsdag, 09 maj 2019 13:52

Byggstart för Bas Barkarby

Skrivet av 

 

Bas Barkarby. Visionsbild: White.

 

 

 

Annica Ånäs, vd för Atrium Ljunberg, och Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla medverkade vid första spadtaget för Bas Barkarby.

 

I onsdags tog Atrium Ljungberg tillsammans med Järfälla kommun det första spadtaget för Bas Barkarby. Kvarteret ska bli västra Stockholms mötesplats för lärande, kultur och näringsliv.

 

Bas Barkarby byggs i två etapper och den första, om drygt 24.000 kvm uthyrbar yta, beräknas står klar för inflyttning vid årsskiftet 2021/2022. Järfälla kommun blir den största hyresgästen med cirka 11.000 kvm för gymnasieskola, multihall, bibliotek och annan kulturverksamhet. Resterande ytor kommer att inrymma moderna kontors- och utbildningslokaler, en restaurang och ett gym. Bas Barkarby kommer att miljöcertifieras med Breeam Very Good.

 

– Jag är väldigt glad över att vi nu startat byggnationen av Bas Barkarby. Här vill vi skapa en mötesplats där studenter och företagare studerar, arbetar, träffas och utvecklas tillsammans. Bas Barkarby blir en viktig del i förverkligandet av vår och Järfälla kommuns gemensamma vision om Barkarbys utveckling till hållbar och levande stad, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

 

Som en del av spadtaget genomfördes ett quiz där klass 7D från Björkebyskolan i Järfälla utmanade närvarande politiker, tjänstemän och näringsliv. Dagens sjundeklassare är de första eleverna som kommer att kunna gå i den nya gymnasieskolan. Efter utmaningen startade skolklassen tillsammans med representanter från Atrium Ljungberg och Järfälla kommun även ett vindkraftverk som kommer att producera el till byggarbetsplatsen. Kraftverket är både en symbol för Barkarbystadens fokus på miljö och platsens historia som gammal flygbas.

 

– Det är mycket glädjande att vi nu har byggstartat Bas Barkarby. Här kommer eleverna på Järfälla gymnasium att få möjlighet att vara en del i en kreativ och innovativ miljö tillsammans med näringslivet. Det innebär stora möjligheter till pedagogisk utveckling och en mycket attraktiv gymnasieskola, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.