16 april 2024
fredag, 03 maj 2019 11:12

YIT och Sato bygger stadsdelscentrum i Helsingfors

Skrivet av 

 

Med YIT:s och Satos förslag Punos (fläta) skapas ett funktionellt centrum, där boende och passagerare får tillgång till ett brett serviceutbud och smidigt kan byta från ett transportmedel till en annat. Bild: Cederqvist Jäntti Arkkitehdit Oy

 


Helsingfors stad har beslutat att gå vidare med YIT:s och Satos gemensamma förslag Punos (fläta) för kvarteret Jokeri i Helsingfors östra centrum.

I utvecklingsplanerna ingår en terminal för kollektivtrafik, service-, butiks- och kontorslokaler samt bostäder med blandade upplåtelseformer. Målsättningen är att bygga ett funktionellt och trevligt stadscentrum med högkvalitativt stadslandskap och arkitektur ovanpå den nuvarande tunnelbanestationen.

Närmast ska projektets tekniska och ekonomiska genomförbarhet undersökas tillsammans med inblandade myndigheter och operatörer. Målet är att starta byggandet under nästa år, med de första bostadsenheterna, anläggningarna och affärslokalerna färdigställda 2023-2024. Enligt planerna kommer Punos att ha cirka 350 yteffektiva bostäder och cirka 9.000 kvm kontors- och affärslokaler.

 

Sato som förvaltar cirka 25.000 lägenheter i Finland, ägs till cirka 54 procent av Fastighets AB Balder.