19 september 2019
torsdag, 25 april 2019 11:14

JC i konkurs med ett 30-tal butiker

Skrivet av 

 

JC:s butik på Hötorget i Stockholm. Foto: JC


 

I går kom beskedet att JC avbryter sin företagsrekonstruktion. Ägaren och tillika vd:n Iliya Meric sade då att han skulle fortsätta kämpa, enligt Breakit.


"Undertecknat bolag, som är på obestånd, får härigenom ansöka om att vi försätts i konkurs", skriver JC i sin konkursansökan som har lämnats till Stockholms tingsrätt.


JC Sverige AB har ett 30-tal butiker – och omkring 250 anställda, enligt sin konkursansökan.

 

I konkursansökan skriver JC att advokat Peter Näslund, som tidigare skött bolagets rekonstruktion, ska sköta "hantering och avveckling av bolagets befintliga butiksnät runt om i Sverige".

 

JC, eller JC Jeans Company, var en svensk klädkedja som grundades 1962 när de två butiksinnehavarna Arne Karlsson i Halmstad och Gunnar Lenfors i Varberg gick samman och startade kedjan under namnet Junior Center. I september året därpå öppnade företaget sin första butik i Helsingborg. Idén var att tillhandahålla ett mode enbart till juniorer. År 1969 blev de en frivillig fackkedja men i början av 1990-talet började JC titta på möjligheterna att expandera och bli större. Man var då tvungen att bli ett detaljhandelsföretag för att kunna breda ut sig på marknaden.

 

I början av 1990-talet lanserades kedjan om under det nya namnet JC Jeans & Clothes med en ny logotyp. År 1999 upplöste JC den frivilliga fackkedjan och andelarna i företaget omvandlades till aktier som gavs till ägarna. Mellan 2006 och 2013 ägdes kedjan av RNB Retail and Brands AB. I mitten på december år 2011 hade JC 145 butiker i Sverige, Norge och Finland.

 

År 2012 namnändrades kedjan till JC Jeans Company. Retail and Brands sålde sedan JC till kinesiska Denim Island AB år 2013. Under 2016-2017 gick JC genom en rekonstruktion och i juni 2017 fick företaget en ny ägare, i den förra styrelseledamoten Iliya Meric som även blev vd, en vd som nu sätter JC i konkurs.