25 april 2024
torsdag, 25 april 2019 10:50

SABO byter namn till Sveriges Allmännytta

Skrivet av 

 

På SABO:s kongress i Örebro, från vänster: Gunilla Wikman, sekreterare, Hans Unander (S), andre vice ordförande, Camilla Andersson (S), förste vice ordförande, och Erik Langby (M), kongressens ordförande. Foto: Helene Ahlberg

 


 

Förslaget om att SABO ska byta namn till Sveriges Allmännytta kom från en enhällig styrelse, med representanter från åtta politiska partier. Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag bildades 1950, men det var snabbt förkortningen SABO som blev gällande i både tal och skrift.

 

– En förkortning som SABO är ganska intetsägande för allmänheten. SABO säger inget om vad SABO är och står för. Och det är naturligt att byta namn om man upplever att dagens namn inte säger något, sa kongressombudet för socialdemokraterna Åsa Johansson.

 

Ytterligare ett skäl till att välja just namnet Sveriges Allmännytta är att varumärkesmätningar visar att det finns en positiv attityd till begreppet allmännytta hos allmänheten – och att man kopplar det till bostäder och fastigheter.

 

Åsa Johansson framhöll också att ett namnbyte ger ny energi till organisationen och bidrar till en tydlig kompassriktning.

 

Björn Ljung, styrelseordförande i Stockholmshem och kongressombud för Liberalerna, yrkade inte på något annat förslag – men framförde att den liberala partigruppen önskar att kongressen får en redovisning av vad namnbytet kommer att kosta. Han påpekade också lite skämtsamt att Liberalerna bytt partinamn några gånger ”och det är inte alltid det leder till större tydlighet”.

 

Kongressen röstade sedan enhälligt för styrelsens förslag om namnbyte.