Skriv ut denna sida
onsdag, 17 april 2019 13:33

Hotel Blique, nära Vanadisplan, öppnar i maj

Skrivet av 

 

Kvarteret Blästern 14 formgavs av Sigurd Lewerentz på 1930-talet för ett huvudkontor för Philips. Kvarterets innergård blir nu Hotel Blique by Nobis, medan gathuset på Gävlegatan inrymmer kontor.

Karta för nya Hotel Blique by Nobis, som ägs av Kungsleden, och som ska drivas av Nobis.

 


Hotel Bliques rymliga reception.

 

Det tidigare kontorshuset kvarteret Blästern 14 i centrala Stockholm har omvandlats till ett modernt hotell med en välkomnande gård. Efter vinst i ett parallellt uppdrag av Kungsleden har Swecos arkitekter arbetat med att utveckla och modernisera byggnaderna, om cirka 16.700 kvm, som ursprungligen formgavs av Sigurd Lewerentz på 1930-talet. I maj öppnar portarna till nya Hotel Blique.

 

– I över fyra år har vi haft det roliga och ansvarsfulla uppdraget att omvandla och utveckla Kv. Blästern till ett funktionellt och spännande hotell. Vi har velat skapa en genuin miljö genom att bevara kvaliteterna, ta fasta på dem och lyfta fram de bästa delarna när vi ritar nytt, säger Ewa Buhr-Berg, ansvarig arkitekt på Sweco.

 

Det är på uppdrag av Kungsleden som Swecos arkitekter har ansvarat för ombyggnationen av kvarteret Blästern i Stockholm. Kvarteret är ursprungligen från 1930-talet då Sigurd Lewerentz ritade huvudkontoret för svenska Philips radio- och belysningsverksamhet och fastigheten har sedan dess byggts på i olika etapper. En viktig del i det arkitektoniska konceptet har varit att förvalta och återskapa den gestaltning och anda Lewerentz avsåg med byggnaden, samtidigt som nya funktioner och moderna krav möts på ett effektivt sätt. Visionen har varit att öppna kvarteret och göra det publikt samt att skapa ett attraktivt och funktionellt hotell som fungerar över lång tid.

 

– Det är en komplex uppgift att bygga om hus från olika tidsepoker som dessutom har förändrats under årens lopp. Man måste vara lyhörd för att hitta och renodla fastigheternas karaktärer och genom att vara med från skiss till genomförande har vi lärt känna fastigheten. På gårdshuset har vi ritat två nya hotellvåningar samt en restaurang med terrass högst upp. Vi har varit flera aktörer inblandade och tillsammans har vi åstadkommit något riktigt bra, säger Ewa Buhr-Berg.

 

Hotellet, med cirka 250 rum, ger området ett tillskott i staden och blir en oas och destination för umgänge och möten. Förutom arkitekterna har även Swecos konstruktörer och byggnadsantikvarier varit delaktiga i uppdraget.

 

Wingårdh arkitekter är ansvariga för inredningsarkitekturen och hotellet kommer att drivas av Nobis.

 

 

Senaste från Redaktionen