19 april 2024
torsdag, 04 april 2019 13:29

ALM exploaterar i centrala Huddinge

Skrivet av 

 

 

Fastigheten Tingshuset 1 i Huddinge byggdes 1959 och den förvärvades i augusti 2016 av ALM Equity. Byggnaden har en historisk betydelse och är med i kommunens kulturmiljöprogram. Därför ska hänsyn tas till dess utformning i samband med stadsutvecklingen i området. Foto: Johan Fredriksson

 





Kommunstyrelsen i Huddinge har beslutat att ge planuppdrag för fastigheterna Tingshuset 1 och 2, vilka idag innehåller kontor och parkeringsplatser nära Huddinge station. Uppdraget innebär att kommunen ska ta fram en detaljplan och pröva möjligheten att bygga bostäder, nya kontor och en förskola på platsen. Exploatör är ALM Equity AB och totalt beräknas mellan 400 och 500 lägenheter kunna byggas på platsen, som i regionala utvecklingsplanen RUFS 2050 är utpekad som ett strategiskt stadsutvecklingsläge med potential att utveckla en tät och sammanhängande stadsmiljö.

– Vi ser att projektet har stor potential att bidra med bostäder med varierade upplåtelseformer i ett mycket bra kollektivtrafikläge och skapa ett ännu mer levande Huddinge centrum, samtidigt som vi ska sträva efter att behålla de kulturhistoriska värden som det gamla Tingshuset har, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Bostadshusen planeras främst innehålla en- och tvårumslägenheter, men också ett antal treor.

– Att bygga bostäder på en yta som idag används till markparkering ser vi väldigt positivt på. Platsen är idag lite av en baksida. Förhoppningen är att projektet kan göra platsen mer tydlig där fler människor rör sig och skapa tydligare entréer till Kyrkdammarna. Det kan öka attraktiviteten i och runt Kyrkdammarna och ta vara på den potential som området besitter, säger Karin Segerdahl, områdesplanerare för mellersta och östra Huddinge.