20 september 2019
fredag, 15 mars 2019 12:17

Skanska bygger för 600 Mkr åt Scania

Skrivet av 

 

Med ett nytt motorgjuteri i Södertälje kan lastbilstillverkaren Scania tredubbla sin kapacitet och skapa ännu mer energieffektiva motorer.

 Skanska har fått i uppdrag av Scania att bygga ett nytt gjuteri för motorkomponenter i Södertälje. Kontraktet är värt cirka 600 Mkr och kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2019. Skanskas uppdrag är att uppföra det nya gjuteriet i två plan med en total yta om 25.000 kvm.

– Det här är ett viktigt projekt för oss och vi är glada över förtroendet att få bygga den nya anläggningen. Vi tar oss an ett spännande projekt med komplex interiör där vi kommer att jobba väldigt intensivt i genomförandeskedet. Som mest räknar vi med att ha 200 personer verksamma i projektet, säger Anders Sandström, distriktschef, Skanska Sverige AB.

Satsningen på ett nytt gjuteri är en av Scanias största industriella investeringar. Det kommer att göra det möjligt att tredubbla kapaciteten jämfört med nuvarande gjuteri och innebär också stora besparingar i energiförbrukning.

– Det nya gjuteriet kommer att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer som även kan köras på förnybara drivmedel. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska under kommande år, säger Jonas Nordin, ansvarig för motortillverkning, Scania.

Byggnadsarbetena inleds omgående och målsättningen är att det nya gjuteriet ska stå klart 2020.