28 maj 2020
fredag, 15 mars 2019 11:51

Niras ritar förskolor i västerort

Skrivet av 

Förskolan Blågull i Hässelby villastad med plats för 144 barn, storkök och rymliga utomhusytor. Illustration: Aperto/Niras, Jonatan BlomgrenFörskolan Församlingshuset.


BTH Bygg ska på uppdrag av Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) uppföra förskolan Blågull på Kaprifolvägen 12 i Hässelby villastad och förskolan Församlingshuset på Hagelstavägen 24 i Bromma. Byggnaderna, som har ritats av Niras, ska uppföras på utförandeentreprenad med start i början av april och beräknat färdigställande i mitten av juni 2020.

Projektet Blågull ska inrymmas i en byggnad bestående av två plan med åtta avdelningar och 144 förskoleplatser. På platsen låg tidigare en förskola som brann ner 2015. Projektet kommer att ersätta denna samtidigt som det skapas bättre förutsättningar att möta behovet av pedagogiska och miljöanpassade förskoleplatser i området.

Utöver de åtta avdelningarna ska byggnaden inrymma ett storkök som ger personalen möjlighet att laga och bereda mat på plats samt utomhusytor på drygt 3.000 kvm vilka ska finplaneras med lekutrustning och lekytor.

– Vi har stor erfarenhet av att uppföra skolor och förskolor och har haft nöjet att samarbeta med SISAB i flera skol- och förskoleprojekt tidigare. Bland annat har vi uppfört förskolan Gröna Diamanten i Vällingby och just nu bygger vi om Tensta Gymnasium, säger Percy Palm, ansvarig arbetschef på BTH Bygg.

Förskolan Församlingshuset i Bromma kommer att inrymma sex avdelningar med drygt 108 platser.

– Vi är glada och stolta över att ha tecknat avtal med SISAB. Projekten passar oss mycket väl. Modellen att skapa hållbara och genomtänkta lokaler av hög kvalitet ligger väl i linje med vårt ständiga kvalitetsarbete. Det är också extra roligt att bidra till samhällsutvecklingen genom att skapa pedagogiska och miljömässiga lokaler för nästa generations Stockholmare, säger Claes Holmberg, vd för BTH Bygg.